onsdag, september 05, 2007

Heder åt Odenberg

Försvarsminister Odenberg avgår i dag med omedelbar verkan. Orsaken är de besparingar som regeringen Reinfeldt vill åstadkomma, enligt Odenberg så är det framförallt det sätt besparingarna skal ske på. Alltså besparingarna sätts i första rummet och de uppgifter försvaret kan tänka sig lösa kommer i andra hand. Odenberg säger det inte rent ut men det står utom allt tvivel att det gäller att få loss pengar genom besparingar, inte det som så ofta framförs, omstrukturering av försvaret för att möta nutidens hot.

Den nye försvarsministern blir den förre handelsministern Sten Tolgfors, han uttalade i SVT det numera bekanta mantrat "anpassa försvaret till vår nutida hotbild och omvärld". Tolgfors var själv vapenvägrare vilket inte inger något förtroende, speciellt inte om man lägger till den förtjusning Tolgfors lägger i dagen inför de nedskärningar han kommer att göra som försvarsminister. Regeringen säljer ut vårt försvar och vår kapacitet att försvara fosterjorden för en grynvälling. Moderaterna har tidigare framstått som det parti som på något sätt i alla fall stod för konservativa och en smula nationalistiska värderingar. Allt sådant kan vi nu glömma, de moderna Moderaterna är ett liberalt parti som lämnat alla konservativa värderingar långt, långt bakom sig.

Länk DN 1

Länk DN 2

länk SvD

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bedrövligt. Men jag har ändå röstat på moderaterna för sista gången. Bestämde mig för flera månader sedan. Valet 2010 kommer mer nationella partier som sätter svenskens väl främst att få min röst.

Robsten sa...

Det låter som musik i mina öron Anonym.

Nils Dacke sa...

Jag har för länge sedan gett upp hoppet om moderaterna som en gång under många år var "mitt" parti. Den sist riktigt rakryggade partiledaren var Bohman, som också lyfte partiet från ca 10% till ca 20%. Det var då man fortfarande höll på principer och värderingar.
Odenberg visade att han har ryggrad; ett organ som tycks ha tillbakabildats hos flertalet politiker av den politiska evolutionen.

Grue sa...

Ja, Odenberg visade att han har ryggrad. Alltför få politiker har det - dom bara flyter med. Reinfeldts regering börjar mer och mer likna Perssons - menlösa mähän som bara flyter med.

Positivt att det blir en spricka mellan konservativa och liberala inom M. Det är inte logiskt att ha ärkeliberaler och konservativa inom samma parti. Speciellt illa är det eftersom dom ändå fört en liberal politik på senare år. Det innebär massa bortkastade konservativa röster.

I dagsläget finns det som jag ser det bara ett pålitligt konservativt parti: Sd. Kd har en del poänger men faller pladask på invandringsfrågan där dom är ett av dom värsta massinvandringspartierna.

Grue sa...

Här är svenskans artikel så kanske vi kommer upp där också:

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17016254.asp

Robsten sa...

KD har aldrig varit ett parti för mig, ännu sämre blev det när Svensson avgick, han hade faktiskt något slags civilkurage. KD hör till de etableade partierna som taktiskt vill hålla sig kvar vid köttgrytorna.

Robsten sa...

Jag måste lägga in den i ursprungsartikeln Grue, jag gör det nu.

Anonym sa...

Försvarsminister hette Odenberg, inget annat.

Robsten sa...

Ja fy fan, kanske dags för en paus i bloggandet.