fredag, november 30, 2007

Intervju med Roger Scruton

Axess gjorde en intervju med Roger Scruton, intervjuare var Aftonbladets Hakelius. Intervjun var intressant och för svenska förhållanden politisk inkorrekt. I Sverige har vi skyldighet att tänka som den politiska och mediala eliten i vissa avgörande frågor. En självständig och skarp hjärna som Scrutons låter sig inte tämjas av några mentala påbud. Scruton anses av många konservativa som den främste konservative ideologen i dag och har ett grundmurat stort anseende, även bland konservativa i vårt land är han respekterad. Konservativa tänkare i vårt land har en tendens att uttrycka sig mycket försiktigare än vad Scruton gör och den rädsla för att göra sig politisk omöjlig märks mycket tydligt.

Under intervjun pratade Scruton om faran med det mångkulturella samhället, han menade att det innebär stora risker att införa ett sådant samhällssystem. När det gäller religion så var Scruton inte nådig mot islam och menade att även att det ökade muslimska inflytandet var en stor fara för vårt västerländska samhällssystem. På slutet av intervjun behandlade Scruton frågan om flyktingpolitiken och sade då så här.

- Det finns en stor oro bland medborgarna inte minst beträffande invandringen. Inte ett enda europeiskt land har frågat medborgarna vad de tycker. De har blivit tvungna att släppa in folk i sitt land och utöva en sorts påtvingad gästfrihet gentemot folk som ofta kommer hit sponsrade av välfärdsstaten och som inte bidrar med något som de infödda anser sig ha nytta av. Ingen får komma med kritik för den som gör det, blir genast avfärdad som rasist och xenofob. Inga politiker delar deras åsikter och ingen frågar vad de tycker. Det demokratiska underskottet är så stort att det kan bli mycket farligt.

Kan det sägas tydligare och bättre? Man önskar att även de i vårt land som kallar sig konservativa med stolthet i rösten kunde visa samma moraliska och intellektuella resning som Scruton. Ja, vi vet att det politiska förtrycket är tämligen hårt i vårt land, vi vet att priset kan bli utanförskap och utfrysning om man tar "bladet från munnen", men ändå.

Länk Axess

2 kommentarer:

Frasse sa...

Trist att Roger Scruton är "förvisad" till en så pass liten kanal som Axess. Detta är en tankegångar som fler borde ställas inför för.

Trader sa...

Tycker för övrigt att Hakelius bör ges större utrymme i media, han är en av de få journalister som skyr PK-åsikter och anser sig ha råd personlig integritet. Ingen slump att just dessa åsikter kommer fram när han är i farten.