tisdag, november 27, 2007

Göran Johansson tar bladet från munnen

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, den välkände och riksbekante Göran Johansson säger i dag på DN att alla flyktingar vilka kommit hit med hjälp av flyktingsmugglare skall skickas tillbaka direkt utan att få sin asylansökan prövad. Det är starka ord av en etablerad Socialdemokrat och det strider sannolikt mot Genèvekonventionen. Hur en flykting kommer till Sverige spelar enligt de avtal vi skrivit på mindre roll, det är skyddsbehovet som är avgörande. Frågan är hur många som skulle få stanna om man följde Genèvekonventionen strikt. Som det är just nu får ju många stanna p.g.a. familjeskäl eller av s.k. humanitära skäl, det står inget i Genèvekonventionen om dessa grupper. I DN säger Johansson så här.

- EU måste bli mera proaktivt, säger han. Man kan till exempel öppna ett tillfälligt kontor på en strategisk plats och därifrån centralt styra flyktingströmmen. Som man gör med kvotflyktingar. Det måste bli lite ordning och länderna måste ta solidariskt ansvar, säger Göran Johansson.

Johansson vill alltså att Europa och EU skall dela på de flyktingar som kommer till Europa och EU-området. Sannolikt måste gemensamma bedömningar om vilka som skall bedömas som skyddsbehövande också göras för att systemet skall fungera. Sverige skulle vid ett sådant förfarande vinna oerhört mycket och få ta emot en bråkdel av den flyktingström vi gör i dag.

Sahlin ligger lågt i frågan nu när hon är partiledare, hon har endast skrivit ett personligt brev till Johansson där hon skriver att Sverige måste uppfylla sina internationella åtaganden. Andra politiker som Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och vänsterpartiets talesman i flyktingfrågor Kalle Larsson är inte förvånande starkt kritisk till Johanssons uttalande. De är för en mycket generös flyktingpolitik men även de verkar ana omfattningen av problemet med den senaste flyktingströmmen. Både Eriksson och Larsson efterlyser en mer solidarisk flyktingpolitik från EU. Översatt till vanlig svenska betyder det att de vill att övriga EU-länder skall avlasta Sverige från den nuvarande flyktingströmmen.

Sverige har redan genom Billström försökt få tillstånd en mer "solidarisk" flyktingpolitik från övriga EU-länder, utan resultat. Sanningen är att övriga EU-länder inte kommer att undsätta Sverige för den självvalda vansinniga flyktingpolitik vi nu har. Det som är så uppenbart för alla tänkande människor är att övriga EU-länder som tar emot en bråkdel av den mängd flyktingar Sverige tar emot också har undertecknat Genèvekonventionen som svenska politiker lutar sig emot. Sahlin säger så här i DN.

- Det finns internationella åtaganden om asylrätten som vi ska och måste leva upp till.

Ja det stämmer, men andra länder som tar emot betydligt färre antal flyktingar har också skrivit på samma dokument och avtal som Sverige. Finland har också skrivit under Genèvekonventionen, de tar emot en bråkdel av det antal flyktingar som Sverige tar emot. Så här står det på "Utlänningsverkets" hemsida.

Förutsättningarna för att få asyl är de samma i utlänningslagen som i Genèvekonventionen (flyktingkonventionen) som Finland har skrivit under.

Klarare kan det inte bli. Finland följer samma internationella konventioner som Sverige men tar emot betydligt färre antal flyktingar. Pratet från politikernas sida om att vi bara följer internationella konventioner är inget annat än en rökridå med andra ord. Det är en bluff för att dölja att vi alldeles själva valt en fullständigt vansinnig flyktingpolitik som vi dessutom står ensamma med inom EU.

Länk DN Johansson

Länk DN Sahlin

Länk Utlänningsverket Finland

UPPDATERING:

Tobias Billström går till hårt angrepp mot Johanssons utspel och tar även han upp Genévekonventionen. Vi skall inte bryta mot konventioner vi skrivit under men återigen, Finland, Danmark och en massa andra europeiska länder har skrivit under samma konventioner som Sverige, med ett helt annat praktiskt resultat.

Länk SvD huvudartikel

Länk Billström


7 kommentarer:

Anonym sa...

Klockren sammanfattning,tackar för den..

Robsten sa...

Tack!

Lars sa...

"Vi skall inte bryta mot konventioner vi skrivit under men återigen, Finland, Danmark och en massa andra europeiska länder har skrivit under samma konventioner som Sverige, med ett helt annat praktiskt resultat."

Exakt, men då handlar det om att de har helt andra (och hårdare) krav i dessa länders utlänningslag om vilka som får stanna. De har däremot inte förverkligat Johanssons utspel om att utvisa asylsökande, som kommit till landet med smugglare, utan prövning. Det Johansson försöker göra att är att angripa symptomen i stället för att se grundproblemet; den unika svenska "generösa flyktingpolitiken" (den är han för). Och detta som sagt genom att komma med detta ogenomförbara utspel.

Ola sa...

A l l a europeiska länder har väl skrivit under Genevekonventionen.

Det är bara sverige som tillämpar den på det sättet att alla invandrare har rätt att få asyl i sverige.

Anonym sa...

Johansson är en politiker som vet vad han pratar om, han går oftare till dessa "slumområden" som de andra politiker bara känner till via tv eller tidningar...
Förresten, jag vill bevara Sverige som ett kristen land, med kristna traditioner och ingenting att göra med "ramadan", är det för mycket att begära?

Robsten sa...

Ja, Lars, Johansson missar målet en smula. Han vill egentligen ha en restrektivare flyktingpolitik men förespråkar fel metod. Detta gör det lätt för PK-maffian att angripa honom, synd. Man skulle kunna föra en oerhört mycket restrektivare politik och ändå följa de konventioner vi skrivit på, som andra länder gör.

Anonym sa...

Varför talar aldrig dom politiskt korrekta dödgrävarna om "Dublinkonventionen" som vi undertecknat?

Jo,troligen för att denna eminenta konvention i det närmaste totalt skulle strypa tillflödet av analfabeter och högskoleutbildade getaherdar till Sverige.

Asyl SKALL sökas i FÖRSTA EU-land!

För den geografiskt bevandrade är knappast Sverige det första EU-land som dessa invällande bidragsparasiter passerar utan snarare DET SISTA!