fredag, november 30, 2007

Vad är fel i Svenska skolan?

Enligt den numera välkända s.k. Pisaundersökningen så rasar Sverige från 18e plats 2003 till 22a plats 2007. De kunskaper dessa placeringar gäller är naturvetenskap. Andra ämnen som mattematik och läsning har också undersöks och resultaten från dessa ämnen bekräftar det ras Sverige gjort inom naturvetenskap. Finland står fram bland de nordiska länderna och hamnade högst upp i denna undersökning.

Det är svårt att exakt sätta fingret på vad orsakerna är bakom de dåliga svenska resultaten. En orsak försvarare av det svenska skolsystemet gett är att vi har så pass många invandrade barn med dåliga kunskaper i det svenska språket. Rent pedagogiska effekter är svåra att mäta på ett nationellt plan. Sverige är en nation där vi experimenterat med en hel del nya pedagogiker, en del är sannolikt bra, andra är med största säkerhet mindre lyckade. Den viktigaste faktor för hur mycket eleverna lär sig är enligt de främsta forskare inom pedagogiken det som kallas ALT, står för Actual Learning Time. Det är alltså hur mycket tid eleverna verkligen sitter med näsan i boken och arbetar, lektionstiden minus all tid som går bort på t.ex. bråk, förseningar och annat. ALT gäller oavsett vilken pedagogik skolan använder sig av och är helt avgörande för resultaten som eleverna gör.

Jämför vi Sverige med Finland anar vi att det är just ALT som skiljer dessa länder åt. I Finland så gäller fortfarande disciplin, ordning och reda. Läraren har auktoritet och säger vad som gäller, eleverna lyder eller får någon form av konsekvens. Detta får direkt inverkan på ALT och indirekt inverkan på skolresultaten.

En annan märklig (inte så märklig egentligen) konsekvens är att våld mot lärare i Sverige är mycket vanligare än i Finland där lärarna är betydligt strängare. Tydliga gränser gör det lättare för både barn och vuxna, de som vinner allra mest på tydliga gränser är dessutom de som vi normalt benämner som "problembarn".


Länk SvD

9 kommentarer:

Ola sa...

Javisst, det är så självklart att alla u t o m flumvänstern förstår det.

Anonym sa...

Jag har varit lärare i 7 år och sett var det lutar. DVS rätt ned mot botten. Totalt kravlöst. Tycka synd om. En total flathet som saknar motstycke. OCH NÅGON GÅNG MÅSTE MAN ÄNDRA PERSPEKTIVET. RIKTA DEN MOT ELEVERNA KRÄV ATT DE SKALL GÖRA LÄXORNA ANNARS HAR DE INGET ATT I SKOLAN ATT GÖRA. Om man uttrycker en dylik åsikt blir man MOBBAD av andra lärare. DET KOMMER ATT TA GENERATIONER ATT ÅTERSTÄLLA DETTA.

Anonym sa...

Det är stor skillnad på skola och skola. Flyttade min son från en sämre skola till en i ett bättre område, sensare flyttade vi också till den orten. Kanske är jag och min familj en i statisken över flykten av etniska Svenkar från dåliga områden.

Min åsikt är iallafall att kulturella expriement på mig och min familj undanbedes. De som vurmar över dessa experiement bör också var de som ser dess effekter på nära håll.

Anonym sa...

Bra du bet till lite mot Söderbaum och dennes kristdemokratiska vattentramparklubb på SD-blogg, Robsten.


Var tvungen att spinna på det tillfället.....

ha de!

Gustafsson iS

Anonym sa...

Apropå skolresultat.

Det har kommit flera resultat om dåliga sådana på senare tid. Senast var det läsning.

Vad jag skulle efterfråga är signifikansen av den kraftigt ökade nya invandrarrepresentationen inom ungdomsgruppen.

Andelen unga i skolåldern med invandrarbakgrund är större än i någon annan åldersintervall i befolkningen.

Skulle inte detta ha betydelse? Pyttsan.

Gustafsson iS

bloggupproret_2007@hotmail.com sa...

Ärligt, förlåt! Jag vet inte vad som flög i mig. Kan du tänka dig en kompromiss, jag ser nämligen att du har 4 bloggar. Skulle du kunna tänka dig att hålla dig till 1 kanske? Bara ett förslag, menar verkligen inte att göra dig illa till mods. Men det finns helt enkelt bara för många bloggar! Men om alla bara drar sitt strå till stacken så kan ju problemet snart vara löst! Vad tror du, skulle uppskatta lite dina tankar så att jag vet hur jag ska tänka i frågan?

bloggupproret_2007@hotmail.com sa...

Hej!

Jag vill inleda med att säga att detta snart kommande påhopp ej har något med dej som person att göra. Du råkade faktiskt bara komma upp med din ensamma blogg vi en googlesökning efter något helt annat. Men nu kan jag ej hålla inne mitt hat mot bloggar längre. Alltså helt seriöst, vad fan håller du på med? Det finns ju inte en vettig själ som bryr sig om vad fan du hade för dig förra tordagen, förurtom dina trötta vänner som du förmodligen tvingar läsa denna blogg. Vore det inte enklare att bara skicka ett mejl till dem en gång i veckan där du förklarar vad du gjort den gångna tiden så att alla kan få sitt behov av "ditt liv" tillfredsställt. För du tror väl inte på fullaste allvar att någon läser detta. Varken denna kommentar, eller din blogg. Så vad har vi uppnått med detta? Absolut ingenting. Följaktligen anser jag att både du och jag skall sluta upp med dumheterna och hänge oss åt något med lite relevans och allmännytta istället. Eller vafan, skaffa en dagbok om du vill ha nån stans att vädra åsikter. Jag ville nämligen hitta en söt tjej som jag såg på tunnelbanan häromdagen och gjorde därför en sökning efter henne på google. Och vad får jag upp, jo, 1276230 dumma jävla bloggar, och inget om henne. Så hur vore det om vi rensade internet från dessa stolletyg och levle lite på riktigt i stället? Vad säger du? Jag är öppen för debatt om du känner att detta är något du stör dig på. Vänligen skicka ett mejl (bloggupproret_2007@hotmail.com) där du med några rader kan motivera varför du tyckte att jag skulle behöva läsa denna sörja. Och återigen, kom ihåg att detta vansinnesdåd á la Michael Douglas i "Falling down" ej är personligt riktat mot din blogg. Jag skulle dock bara verkligen vilja veta varför denna cancersvulst ej vill dö, och varför du tycker att jag ska drabbas?

Hoppas att du ej tar illa upp!

Hälsningar/

Bloggupproret 2007!!! Nu räcker det.

(jag har ju nu även kommit på att vi förmodligen är ganska många som känner så här, så jag ska vara snäll. kopiera därför detta inlägg och posta på varenda fucking jävla blogg du stöter på tills dess att vi klubbat ihjäl fenomenet likt en sjuk gråsäl)

Robsten "not at home" sa...

äähh, ni bloggupprorare, jag förstår inte riktigt. Jag gillar inte såpor på TV, alltså ser jag inte på Såpor, väljer annat, jag startar inte ett uppror mot såpor på TV. Det finns andra här som har lite viktigare saker för oss än att starta uppror mot ytliga företeelser vi inte rikt8iga gillar.

Andreas sa...

Haha, jag hatar bloggar av den typen som herrn verkar rikta sig till. Det vill säga just dom där "Idag var jag ute och gick med hunden efter frukost, och sen köpte en stickad penisvärmare till svärmor"-bloggarna. Bloggar med samhällskritiskt/politiskt/liknande innehåll däremot är ju en helt annan sak.