måndag, februari 25, 2008

Ingen Twingly-länkning från SvD

Skrev kritisk om Legrains artikel i SvD. Först stod Hollender som författare till artikeln, nu står Gudmundson som författare, mycket märkligt. Jag blev inte twingly-länkad trots att jag pingade artikeln två gånger. Det kan naturligtvis vara något tekniskt missöde, jag har i alla fall mailat Gudmundson om saken, vi får se vad han säger. Dessutom verkar alla bloggar som är länkade till artikeln vara positiva till Legrain, kan vara en slump naturligtvis. Varje tidning får naturligtvis göra som de vill med länkning till bloggare. Vi lever ju i ett fritt land, men eftersom mediestrukturen ser ut som den gör med t.ex. två dominerande morgontidningar så kan vi inte längre tala om yttrandefrihet om tidningarna skall länka till de bloggar de själva gillar enbart.

Just yttrandefrihet är ju något som våra journalister omhuldar som ett skötebarn så vi får väl se om denna yttrandefrihet som de så varmt talar om enbart gäller dem själva eller om det är en frihet som skall gälla alla. Jag väntar med spänning på svar från Gudmundson.

UPPDATERING:
Just nu är denna artikel länkad i SvD 19:04 måndag

Länk SvD Legrain

Länk ursprungsartikel

4 kommentarer:

gudmundson sa...

Måste ha missat att du mejlat, sorry.

Som du vet är det inte jag som bestämmer över SvD:s publiceringsregler - personligen är jag för en så vidsträckt debatt som möjligt. Samtidigt är det uppenbart att tidningarna måste bedriva viss censur för att inte göra sig skyldiga till exempelvis förtal (om en bloggare kommenterar en artikel om en rättegång med att sätta rubrik där namnet på den misstänkte ingår, tex, så blir det ju tidningen som "publicerar" namnet i Twinglyfältet).

Nå.

Tidningens webchef skriver något om detta här: SvD anklagas för bloggcensur.

Robsten sa...

Självklart tar tidningarna bort länkar som strider mot lagen eller är ditrekt osmakliga, det skulle jag också gjort som chefredaktör. Men jag var kritisk till Legrains teorier. Jag gav sakliga förklaringar till varför jag anser Legrains resonemang felaktigt. Dessutom visar verkligenhet att det snarare är jag som ligger närmare den än Legrain.
Smatidigt lämnade jag dörren öppen för att det kunde vara något tekniskt strul, det skulle vara ofattbart om min artikel blev scensurerad i ett land där medierna säger sig värna om yttrandefriheten.

Robsten sa...

Tycker fortfarande det är lite konstigt att så många av länkarna är positiva till Legrain, nästan alla faktiskt. Det motsvarar verkligen inte ett genomsnitt av befolkningens uppfattning.

gudmundson sa...

Jag tvivlar inte en sekund på, som du också antyder, att det censureras blogginlägg som inte går hand i hand med webbredaktörernas åsikter.

Men jag har intet med detta att göra, tyvärr.