måndag, februari 25, 2008

Denne Legrain igen

Jag har skrivit om honom förr, Philippe Legrain, men tydligen kommer jag inte undan, han har varit i Sverige igen och hållit föredrag. Denna gång har han tydligen blivit inbjuden av Globaliseringsrådet. Med på Legrains föreläsning var höga potentater som Billström och Wanja Lundby-Wedin. Legrain för fram samma teser som han redan gjort otaliga gånger förut, man undrar om politiker har speciellt svårt för att ta in information, eller kanske det är så att upprepar man något tillräckligt ofta så blir det sant.

Nåväl Legrain påstår som vanligt att en nation vinner på fri invandring, i alla fall fri arbetskraftsinvandring. Nu är det ju så att vår speciella typ av invandring vi verkar ha i detta land är raka motsatsen, de som kommer är allt annat än arbetskraftsinvandrare. Skulle vi ha en ren arbetskraftsinvandring skulle de också sannolikt bli arbetslösa, det går nämligen 300,000 arbetslösa i detta land trots högkonjunktur, eller så skulle de slå ut svenska arbetare med lägre löner (det är nog vitsen med Legrains idé). Jag är ingen ekonom med det borde innebära att de utslagna svenska arbetarna blir arbetslösa och skulle belasta välfärdssystemet. Antalet arbetslösa skulle öka i alla fall.

Legrain för fram ett annat argument, han säger (helt riktigt) att en massa människor drunknar i sina försök att komma till Europa, där de sedan ändå inte får jobb. Nu är det väl så att hade vi en glasklar konsekvent politik, så skulle det innebära betydligt färre drunknade oavsett om denna politik var restriktiv. Inga skulle ju försöka paddla hit över Medelhavet om de visste att de inte skulle få tillträde till landet och bli avvisade med säkerhet. Förvånande att en högt uppsatt föreläsare som Legrain inte fattar en så enkel sak.

Det står i SvD:s artikel.

Men Legrain lever förstås i en ekonomisk modell, och inte i den svenska verkligheten. Den stagnerade arbetsmarknaden stänger ute invandrare och unga. Lågproduktiva eller lågt lönesatta jobb har utrangerats, företagande är krångligt, och kriminaliteten och den informella sektorn erbjuder andra karriärvägar för den som trots allt vill försöka försörja sig. Välfärdssystemen har en passiviserande effekt inte bara på de nyanlända. Och våra invandringsregler baseras inte på det naturliga urvalet, lyckligtvis. Där är bara några av de problem som måste adresseras för den som vill slippa ”kulturella konflikter”.

Precis, Legrain lever i en ekonomisk modell. Sverige har redan förorter som Rosengård där uppemot 90 % är arbetslösa, hur förklarar Legrain det? När dessa är i arbete och Rosengård har en arbetslöshet som resten av Sverige så kan vi börja diskutera arbetskraftsinvandring. Legrain påstår att staten kan styra över välfärdsystemet så invandrare tvingas till arbete. Tyvärr har det nog visat sig politisk omöjligt, vi har en Alliansregering som hellre ägnar sig åt att få arbetslösa norrlänningar i arbete än de boende i Rosengård. SvD själv skriver att låglönejobben har rationaliserats bort i hög grad, det finns inte många sådana jobb kvar helt enkelt. Dessutom måste även etniska svenskar som inte gått en högskoleutbildning också ha jobb. I Legrains värld så är tydligen alla etniska svenskar högskoleutbildade och destinerade för högstatusjobb, så ser verkligheten inte riktigt ut.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skall svenskar skyddas från invandrare som vill jobba till lägre löner?

Leo Sundberg sa...

Varför? Jo, därför att vi vill slippa lönedumpning!

Är det inte uppenbart?

Jag är ekonom, och kan bara instämma i det Robsten skriver. Helt rätt och mitt i prick. Har inte tagit en enda diskussion om invandringens ekonomiska effekter som jag förlorat.

Motståndarsidan lever i en illusion om att de kan hålla oss nere med ordet rasist. Och nu när det inte funkar, blir de desperata.

Robsten sa...

Därför att vi bor i Sverige Anonym och Sverige är till för svenskarna. Vi skulle i princip alla kunna tvingas ner till U-landsnivå i våra löner. Det vill inte jag men de som vill det kan rösta på ett parti som förespråkar en sådan konkurrens. Allt nationsbygge skulle bli meningslöst med en sådan ordning, ingen skulle ha den minsta lust eller orsak att bidra med en ettöring till våra gemensamma projekt. Själv skulle jag starta en paramilitär grupp vid en sådan ordning, kanske tusen till skulle få samma idé.
Dessutom så skulle ju svenskarna som blev utslagna bli arbetslösa, skulle de sväla ihjäl menar du eller skulle de få A-kassa?
Får de A-kassa så är det en enorm förlustaffär för oss alla och nationen Sverige, de enda som skulle tjäna på det var enskilda företagare (som i förlängningen skulle fara illa när samhället började rasa ihop) och de som kom hit och snodde jobben.

Anonym sa...

Skall vi tvinga alla att handla svenskt medan vi ändå håller på? Ifall jag vill anlita en invandrare som vill jobba till låga löner tänker jag göra det oavsett vad white trashen säger som vill ha högre lön än vad de är värda.

Robsten sa...

Det är du ju i din fulla rätt att göra. Om invandraren har uppehållstillstånd och alla andra papper i sin ordning. Jag har ju själv klagat på arbetslösheten i Rosengård så om du som inte är "white trash" vill åka dit och sätta några där i arbete så blir ju jag glad. Men något säger mig att du i inte kommer att göra det. Förresten, är du själv värd din egen lön? Du kanske skulle kunna ersättas med en polack eller irakier som gör ditt arbete för halva pengen. Vad jobbar du med förresten?