fredag, februari 29, 2008

Vår nutida adel

På det nätbaserade nyhetsmagasinet “Realtid. se” kan vi läsa en krönika av Martin Borgs där han skriver om riksdagsmännens pensionsvillkor. Denna pension går egentligen under namnet “inkomstgarantin” och var från början en försäkran för riksdagsmän och andra yrkespolitiker att de inte skulle ställas på bar backe efter avslutat politiskt värv. Nu framstår dock detta att “ställas på bar backe” närmast som ett hån med bakgrund av de mycket förmånliga villkor avpolletterade politiker har och de liv de lever efter sin politiska sejour.

Borgs tar upp ett flertal exempel på personer som blir försörjda av denna inkomstgaranti. Ett exempel är Tuve Skånberg. Han behöver inte jobba förrän 2021, då har han nio dagar kvar till han fyller 65. Skånberg har fördrivit tiden med att vara gästprofessor vid diverse lärosäten runt om i världen, inkomsten har dock hela tiden kommit från de svenska skattebetalarna. Skånberg har lyft ungefär en halv miljon från 2006 fram till i dag, pengar som utbetalats av politikernas inkomstgaranti. Avsäger han sig inte denna garanti frivilligt genom att ta ett betalt jobb så kommer han att lyfta över 6 miljoner innan han går i pension, detta utan att lyfta ett finger. Läs hela artikeln på SD-blogg.

2 kommentarer:

Vaftrudner sa...

Tuve Skånberg var en av riksdagens flitigaste men även mest kontroversiella politiker. Han blev riksdagsman vid blott 35 års ålder 1991 och slutade 2006.

Han är kristdemokrat och var förmodligen riksdagens sista konservativa politiker. Han stod för sina åsikter och agerade mot homivigslar, homo-adptioner och han värnade om det svenska kulturarvet. När han slutade 2006 gick en ylning av lycka genom hela queer-Sverige.

Tuve Skånberg protesterade även vilt mot att Jonas Gardell utsågs till hedersdoktor vid teologiska institutionen vid Lunds Universitet.

Man kan säga att Tuve Skånberg är ungefär så politiskt inkorrekt någon kan vara i Sverige utan att ännu ha fått en yxa i dörren av AFA.

Det är vad jag kan sluta mig till efter att ha googlat lite. Kan föreställa mig att han inte är speciellt anställningsbar i dessa dagar; nu när den akademiska världen har politiserats så till den milda grad. Skånberg är ju doktor i kyrkohistoria, och när t.o.m. en teologisk institution utser Mr Homo Sweden (Jonas Gardell) till hedersdoktor - tja, undrar just vad en av Sveriges mesta och aktiva antihomo-doktorer har att hämta i sin akademiska värld efter 15 års troget arbete i Riksdagen?

Man skulle kunna säga att det är just för sådana som Tuve Skånberg som inkomstgarantin har sitt berättigande.

Robsten sa...

Ja men som du själv säger, han var ju tvärt om ensam i sitt slag i riksdagen, nu finns det ingen. har för mig att skånberg också lämnat motioner om just denna inkomstgaranti, kanske olyckligt att jag valde just honom som exempel.