fredag, februari 29, 2008

KD har tappat stort!

DN publicerar i dag en väljarundersökning som den beställt av opinionsföretaget Synovate, tendenserna i undersökningen är inte förvånande men storleken i förändringarna är smått chockartade. Folkpartiet med sin nya partiledare går fram i undersökningen med nästan en procent. Centern går också fram lika mycket i väljarstöd och Alliansen som helhet knappar in något på vänsterblocket. Socialdemokraterna har tappat över tre procent jämfört med förra undersökningen. Det stora tappet har dock KD gjort som nu ligger markant under 4 procents spärren och ligger på 3 procents stöd av väljarkåren. KD har lika stort stöd som SD, det senare partiet brukar dessutom ligga lågt i undersökningar jämfört med det verkliga stödet så förmodligen ligger SD före KD i verkligt väljarstöd.Att KD tappar väljarstöd är inte förvånande, partiet har backat i sina profilfrågor och övergett sin konservativa profil. Dels har partiet tagit hänsyn till de andra partierna i Alliansen, sedan har KD:s partiledningen gjort allvarliga felbedömningar av vad deras väljare vill ha. Alldeles tydligt har det inte gett några röster att lägga sig så nära de övriga Allianspartierna som bara är möjligt. KD är emot adoptionsrätt för homosexuella men har inte gått ut med detta på ett tydligt sätt, det är knappt att man stridit i denna fråga alls utan i princip har man mörkat i denna fråga. KD gick med på att utländska kvinnor skall få rätt till abort i Sverige. KD:s ungdomsförbund kunde lika gärna vara ungdomsförbund i Vänsterpartiet när det gäller många frågor såsom flyktingpolitik och homosexfrågor. Man förvånas över att KD:s partiledningen inte gör den enkla analysen att väljarna måste ha någon orsak att rösta på partiet. Lägger sig KD på samma politik som de andra Allianspartierna så är det KD som tar stryk, man kan tycka att detta borde vara en mycket enkel slutsats att dra. I stället är det ett annat parti som nu står utanför riksdagen som tagit de konservativa väljarna av KD.

Länk DN

Länk SvD

19 kommentarer:

Marthin sa...

Kd har väl inte legat över 4% i Synovates undersökningar på 10 månader i rad nu..?

Mycket riktigt så straffas dem ut ur riksdagen, det finns inte plats för fler allmänborgerliga partier med mjukliberal profil.

Robsten sa...

Nä och man tycker partiledning och strateger borde fatta detta enkla faktum

Andreas sa...

Jag är dock lite oroad över SD's i mina ögon relativt låga väljarstöd. Det verkar inte öka nämnvärt alls.

Leo Sundberg sa...

Att ta högerkonservativa väljare från Kd kan väl vara bra för Sd på ett sätt. Samtidigt tror jag att en så högerkonservativ profil kan hindra betydligt större expansion på socialdemokraternas bekostnad.

Vad som behövs för att stoppa Sahlin är att Sd snor åt sig väljare från sossarnas traditionella falang. Framförallt bland kvinnor har Sd ett svagt stöd, och jag tror att en hög profil i abortfrågan stöter bort fler kvinnliga väljare än man drar till sig manliga.

Betänk också att Kd är ett litet parti, med dagens siffror kan Sd förväntas sno kanske någon procent. Det är prick ett gränsfall att man kommer in i riksdagen. Har Sd råd att riskera fyra år av okontrollerad massinvandring ytterligare, för att man vill ändra någon vecka i aborträtten?

Sd kan i så fall driva den frågan när man etablerat sig i riksdagen till valet 2014. För öppenhets skull, ja jag är för aborter. Men det är inte främst därför jag skriver detta, utan för att jag ser en mandatperiod med Sahlin eller Austadillo som migrationsminister som ett veritabelt skräckscenario.

En okontrollerad massinvandring är inget man med en lagändring kan återställa på samma sätt som abortlagar eller skattesänkningar. Har man väl importerat en halvmiljon analfabeter+kriminella, sitter vi där med dem för en lång tid framåt. I värsta fall är vi "stuck for life".

Invandringen är inte en fråga, det är Den Stora Frågan. Därför måste Sd vara taktiska och välja sina strider med omsorg.

Jag personligen som är f.d. sosse är beredd att acceptera uppluckringar av LAS och skattesänkningar för detta ändamål, även om jag inte är pigg på bådadera. Men allt detta är sekundärt jämfört med invällandet från tredje världen som vårt land står inför.
/Leo

Jorma sa...

Jag ser inte dessa undersökningar som speciellt trovärdiga, knappt ens som vägledande. Att SD minskade med 0.8% förra månaden i synovate, för att nu öka med det nästan samma i procentenheter låter galet. Har skrivit en del om detta här:
http://antiism.wordpress.com/2008/02/29/dessa-oponionsmatningar/

Andreas sa...

Leo, klockren kommentar, jag håller med i exakt vartenda ord du skrev. Och jag är också en f.d. sosse.

Robsten sa...

vad SD ville göra var väl att inte gå med på en lagändring om en sänkning av abortgränsen om jag minns rätt. Vi skulle ju rent teoretiskt kunna ha abort ända till 36e veckan, ingen skulle ju gå med på det. Det som sker är ju att vi hela tiden flyttar fram gränsen, jag tycker nog också att det kan vara nog nu med framflyttandet av abortgränsen. Inte för att jag skulle riskera flyktingfrågan i denna fråga förstås, folket är ändå mer konservativt än vad alla partistrateger tycks tro, det är ett genomgående drag och tendens.

Förövrigt är även jag en gammal högersosse

Blackfootnation sa...

Vad som är lika intressant i sammanhanget är "siffrorna".

Kan SD's siffror från dessa olika opinionsinstitut verkligen stämma???

Ta bara SvD's senaste frågeställning den 17 februari i år då man kunde rösta på "annat parti" där SD erhöll väldigt höga siffror.

SD ligger alltid högt i olika mätningar gjorda av helt andra källor än dessa institut.

Visst akn visst fusk förekomma via nätet.
Jag ska inte säga att jag är en "konspirationsteoretiker" men jag är övertygad om att alla val och "officiella" mätningar som kommer att göras kommer att ha inslag (stora och små) av fusk, förvrängning eller på annat sätt tänja på gränserna för att mota "SD i grind".

"Svensken" i gemen är alldeles för naiv och jag har tyvärr för mycket insyn i vårt sjuka samhälle.

Robsten sa...

Fast det enda som verkligen betyder något är vad SD kan erhålla i de riktiga valen. Sist tog SD 2.9 %, det är den siffran vi håller oss till det är dags för nästa val. Skarpt läge gäller alltid, resten är bara träning inför skarpt läge.

Johan E sa...

Och som vanligt kunde inte den "objektiva" journalisten på DN hålla fingrarna i styr utan var tvungen att skriva "invandringsfientliga" Sverigedemokraterna.

Robsten sa...

Tja, jag lyfter knappast på ögonbrynen. Sd är ju fientlig till nuvarande flyktingpolitik. Undrar vilka partier som vill profilera sig inför nästa val som invandringsvänligt?

Anonym sa...

Vad var SDs siffror precis innan valet 06?

Robsten sa...

kommer inte ihåg men de var lägre än det verkliga resultatet, dessutom skiftade resultatet kraftigt från institut till intitut Tror jag har lite siffror på hårddisken.

Leo Sundberg sa...

Hmmm...

Jag kände inte till att aborter är så impopulära. Har det gjorts undersökningar?

I ärlighetens namn, jag är inte så särskilt bra insatt i abortfrågan. Rent principiellt känns det konstigt för mig som man att säga att kvinnor inte ska få göra det om de vill och behöver.

Istället för att polemisera vidare i frågan, skulle jag vilja be dig Robsten, om att du skriver ett inlägg om abortlagar och ger din syn.

Tokarev sa...

Jag ser med tillförsikt fram emot valet 2010, då jag hyser goda förhoppningar inför det omfattande stöd för SD som finns bland de då debuterande förstagångsväljarna. För första gången kommer nämligen den grupp som i särklass hårdast drabbats av massinvandringens mindre smickrande sidoeffekter att få göra sin röst hörd: De barn som växt upp och gått i skolan under 90-talet! Jag kallar dem Den Berikade Generationen och under förutsättning att alla smutskastningskampanjer mot SD och propagandamanövrar under "folkupplysningens" täckmantel mot "rasismen" misslyckas och blir tomma slag i luften, så kommer SD in med råge! Ett varnande finger bör dock lyftas i så motto att en relativt hög andel av valmanskåren även kommer att bestå av importerat valboskap åt SAP i form av nya svenska medborgare.... Så fan vet!

Robsten sa...

Va abortfrågan? Ja inte mitt område direkt, tämligen ointresserad, men jag vet att det varit en hjärtefråga för KD och många KD.väljare. Det var ju KD som enda parti som skulle stå emot en sänkning av abortgränsen.

Min åsikt är den att även jag var emot en sänkning av abortgränsen, dock skulle jag inte vilja höja abortgränsen ytterligare från den nivån den var innan sänkningen, om ni förstår. Jag ville alltså ha kvar abortgränsen vid 18 veckor om jag minns rätt, nu skall den sänkas till 12 vckor, då är i princip fostret en människa.

Marthin sa...

Den så kallade abortgränsen skall givetvis ramla neråt, och det skall även kraftigt ifrågasättas om abort är "sjukvård" som bör finansieras med skattemedel.

I samma stund som Hägglund fick applåder av socialister samt tokiga liberaler för att "systemet" ändrats och möjligheten öppnats för utländska kvinnor att komma hit och genomföra abort; blev han judas och många väljare vände ryggen direkt.

Karln har nog inte gjort ett enda rätt, och går förmodligen till historien som den partiledare för Kristdemokraterna som satt i regeringsställning; samtidigt som den regeringen fullständigt sodomiskt pryglade värdeväljarna som röstat på KD.

Marthin sa...

Robsten:
Angående din kommentar "Nä och man tycker partiledning och strateger borde fatta detta enkla faktum".

Tips: Googla "Lars F Eklund"

Robsten sa...

Jag hittade bl.a. detta
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_206657.svd