söndag, augusti 10, 2008

Domarsystemet fungerar helt enkelt inte i OS-boxningen

Såg precis en match mellan en armenier och en kille från Dominikanska republiken. Armeniern fick in en massa rena tydliga slag som han inte fick poäng för. Killen från Dominikanska republiken fick betalt för allt, träffar jag inte såg t.o.m. Detta fungerar helt enkelt inte, något är mycket lurt med dessa poängtryckningsmaskiner. Ibland är det så att det blir fel, en domare ser inte en träff ur en viss vinkel, men någon måtta får det vara.

Mannen från Armenien måste känna sig mycket olycklig, han vet ju hur många träffar han fick på motståndaren, som han i princip inte fick något betalt för. Det är ett stort problem med subjektiva domare i olympiska spel. Vi minns spelen i Los Angeles som nästan blev lite pinsamma i alla dessa bedömningssporter där publiktrycket fick domarna att tappa fattningen. En svensk boxare Lotfi Ayed, blev klockrent bortdömd mot en amerikan. Jag glömmer det aldrig, något så fruktansvärt oärligt och osportsligt har jag aldrig varit med om i hela mitt liv. Den svenska domarbasen Ronge, fick försvara domarna på olympiaden, fast men märkte att han själv var skakad. Lotfi blev klockrent bortdömd. Den svenska debatten efteråt var påtagligt tam och lågmäld. Jag undrar fortfarande varför.

Vi har ett problem i alla bedömningssporter, domarna sviktar alltför ofta och alltför påtagligt. Vi som ser matcherna och tävlingarna från TV-soffan är också subjektiva och vill gärna skylla svenska nederlag på domarna om det är möjligt. Men i matchen mellan armeniern och killen från Dominikanska republiken var jag fullständigt objektiv och höll definitivt inte på någon av boxarna.

4 kommentarer:

z999 sa...

Håller med. Egentligen skulle hela poängsystemet i boxning bort och bara KO som räknas (=äkta knockout, teknisk knockout, brutet av domaren eller seconden, eller boxaren själv).

Det är tusentals intryck som påverkar domaren varav flera han inte tänker på.

Robsten sa...

Tyvärr har boxarna i dag lite för tjocka handskar för att det skall fungera. Vet inte vad man skulle göra, hårdare krav på domarna är ett måste, de som inte gör godkända insatser måste stängas av i ett system med överdomare eller något.

Anonym sa...

Är inte så insatt, men måste de (domarna) inte trycka samtidigt för att en träff ska registreras? Det utesluter förstås inte risken för kompetens och oegentligheter, men riskerna för skandaler borde väl minimeras?

Sedan kan man undra om de inte någon gång borde reformera hela systemet med OS-boxninen. Det är ju 2008, och även många boxare skulle väl vilja förändra 3-ronderssystemet. Är det bara jag som tycker att treminutersronder med fjäderviktare är mer armviftande utan kraft äm vad man tål?

Säffle

Robsten sa...

Du har kanske rätt Säffle, vi har nog inget bättre system just nu än tryckningarna. Förövrigt hade vi inte detta system när Lotfi blev bortdömd om jagminns rätt, då dömde domarna utan något tryckande.

Vi kör nu med tvåminutersronder a fyra stycken.