tisdag, juli 28, 2009

Du glömde en parameter Rayman

Sanna Rayman skriver i ledaren på SvD i dag om trångboddheten i samband med den mycket tragiska branden i Rinkeby där inte mindre än sju personer avled. Det sjunde offret för branden krävdes i dag då en 13-årig flicka avled och den ödesdigra branden har därmed ökat ännu mer i proportion.

Rayman skriver om att trångboddheten är ett problem i dessa miljonprogramsområden och att det ytterligare är en försvårande faktor vid sådana olyckor som den i Rinkeby. Så här skriver Rayman i artikeln.

Familjen i fråga hade förvisso en förhållandevis stor etagelägenhet, men om vi lyfter blicken ovan det aktuella fallet – hur många lägenheter finns det i miljonprogramsområdena som täcker en sjubarnsfamiljs utrymmesbehov? Gissningsvis alldeles för få.

I sak har Rayman alldeles rätt, utan tvivel. Men miljonprogrammets lägenheter byggdes inte för sjubarnsfamiljer, det byggdes för två och trebarnsfamiljer. De flesta inhemska familjer har tre barn och det var dessa Tage Erlander ville ge en egen bostad en gång i tiden när han initierade miljonprogrammet. Därefter har sentida politiker fört en politik som ställt dåvarande bostadspolitik på ända. Frågan inställer sig om det är miljonprogrammet det är fel på eller de sentida politikernas ändrade kurs vad gäller immigration. Jag har ju ofta framställt Sveriges immigrationspolitik som oansvarig, detta är ju en aspekt på att den just varit oansvarig. Vidare skriver Rayman så här.

Svenska byggnormer och standarder grundar sig på mindre familjer, men dessa är faktiskt inte hela sanningen om vårt samhälle. Sverige befolkas också av sjubarnsfamiljer och det måste finnas plats för dem. När miljonprogramsområdena får sin välbehövliga upprustning bör detta ligga högt på arkitekternas prioriteringslistor. Vi behöver fler åttarummare – för trygghet såväl i vardags- som katastrofsituationer.

Rayman har alldeles rätt ur en aspekt, dessa familjer behöver absolut mer utrymme. Det är knappast värdigt dagens standard att bo åtta, nio människor i en fyrarummare. Men Rayman glömmer en viktig parameter, dessa familjer måste ha råd att bo i sina lägenheter också. Hur mycket kommer dessa nybyggda alternativt nyrenoverade åttarummare att kosta? En trea som inte är direkt nyrenoverad kostar väl en 6000 per månad. Jag kan tänka mig, mellan tummen och pekfingret, att en nyrenoverad åttarummare som Rayman pratar om, kommer att kosta en 14,000 per månad. Nu känner inte jag till reglerna för bostadsbidrag men jag tror att få av dessa familjer som nu befolkar miljonprogrammets lägenheter kommer att ha råd med dessa lägenheter som Rayman pratar om, rätta mig gärna om jag har fel Rayman.

Länk SvD

29 kommentarer:

Anonym sa...

Det tragiska utfallet av branden har väl inget att göra med om det finns 8-rummare till 7barnsfamiljer? Mamman som för övrigt inte alls bodde i den brinnande etagelägenheten sprang in i huset för att hämta sina barn och omkom i trapphuset pga rökgaserna. Ledaren i SvD är obegriplig.

Knute sa...

"Den høye barnefødselen skal liksom redde eldrebølgen vår.
De fleste har vel fått med seg den tragiske brannen i Rinkeby utenfor Stocholm. 5 småjenter og moren døde i brann i en leilighet.
Mens jentene var tryggest inne, i følge faren, lekte sønnene på 3 og 9 ute.
Hvorfor jentene var tryggere inne, i et 95% befolket innvandrer bolig omeråde.
De kunne jo logisk nok ikke alle 5 være yngre enn 3 år. Og faren så jo ikke grunn til å passe guttene?
Er det disse jentene som skal redde vårt helsevesen?? De får jo ikke engang leke med jevnaldrene svensker/nordmenn.
Når, er det disse muslimske jentene skal være med å ta seg av den eldre kvinnelige/mannlige (ikke muslimske)befolkningen?"

http://www.document.no/2009/07/78_millioner_flere_arabere_pa.html#comment-287165

Robsten sa...

@Anonym
Trångboddhet kan i vissa fall göra en olycka ännu mer tragiskt, osäkert om den i just detta fall har med saken att göra. Förmodligen inte som du skriver.

Robsten sa...

@knude
jag får nog plugga min danska lite, får inget sammanhang i det du skriver. Du får gärna skriva på engelska ;-)

Annika sa...

Jag tycker att Rayman resonerar jättemärkligt, vad har branden med trångboddhet att göra? Varför skulle det i en brandsituation vara lättare att rädda t.ex 5 barn i en 8-rummare än 5 barn i en 4-rummare?

Robsten sa...

@Till alla er som undrar

Läser man Raymans artikel med en smula sunt fönuft mellan raderna så säger hon faktiskt samma sak som jag gör i min artikel. Det slog mig andra gången jag läste igenom hennes artikel.

Att Rayman "glömt en parameter" trodde jag inte ett ögonblick på, fel person för sådan glömska, men det blev den bästa rubriken jag kunde prestera.

Raymans artikel verkar lurigare och lurigare ju mer man tänker på den, måste ligga en hund begraven här, för inte kan hon vara så verklighetsfrånvänd? Tror jag inte på helt enkelt.

Anonym sa...

Robsten, jag tycker att det du skriver är i stort sett i linje med min uppfattning. Vad jag vill invända emot är din förståelse av våra grannländers språk. Knute skriver på NORSKA och det är inte några speciellt komplicerade formuleringar han använder.
Det är inte särkilt snällt att uppmana en nordbo att skriva på engelska. Lite utanför ämnet. MN

Robsten sa...

@Anonym
Jo jag vet, jag håller med dig till hundra procent. Våra nordiska broderfolk som vi skall vårda och odla och allting. Men jag har så jäkla svårt med våra nordiska grannars språk, lite ett ödets ironi. För att klargöra min inställning. Jag högaktar våra bordiska grannar, tycker vi borde samarbete mycket mer med dem än med EU. Vi har en gemensam historia, gemensamma intressen och vi måste hjälpa och stötta varandra, så kommer det här med språket...pennibelt. Jag ber hundra gånger om ursäkt, verkligen, kommer från hjärtat, det är sanning :-(

Robsten sa...

@Knute och Anonym
Tyvärr, jag sliter mitt hår (obefintligt nästan) men det finns ord jag helt enkelt går bet på, tyvärr :-(

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
dan åke sa...

dom kommer nog lösa bostadsbristen med massinvandringen på ett smygande sätt! redan nu tvingas kommunal och landstingsanställda att gå från fast till timmanställning med lägre lön.
busschaförrer sägs upp och nya utlänningar anställs med lägre lön och detta sköts av sossemaffian som vill påstå sig vara för solidaritet! när svenskar inte har råd att bo i villor och stora lägeheter så kommer banker ta bostäderna sedan kommer migrationsverket hyra dessa till utlänningars stora familjer och svenskar få bo i små lägenheter som de får betala med egna pengar.
redan nu hyrs invandrare in i villor.

Robsten sa...

Nu tar vi bort en kommentar här, någon stans går gränsen även för mig på denna blogg.

z999 sa...

@Robsten:
"Nu tar vi bort en kommentar här, någon stans går gränsen även för mig på denna blogg."

Bra.

Anonym sa...

Lite kränkande att be en norrman skriva på engelska.Norskan är tillsammans med isländskan och de frisika öarnas holländska våra mest närliggande språk.Vadå engelska,överklassengelska ,liverpolengeglska,cockneyengelska,canadaengelska,USA engelska eller till och med pidginengelska som liknar invadrarengelska.Kom igen lär dig lite norska rätt lätt faktiskt.Engelskan har många olika betydelser beroende vilken engelska som talas i olika länder.

LP sa...

För att reda ut mysteriet med Knute (inte "knude" Robsten...) så är det ju så (om ni inte redan listat ut det) att det rör sig om den svenske bloggaren Knute som bla driver bloggen Every Kinda People tillsammans med Berit (jag är gästskribent):

http://everykindapeople.blogspot.com/

Han citerar en norsk blogg men skriver annars utmärkt svenska.

Robsten sa...

@Anonym
Ok, vad betyder då "eldrebølgen". Och det ÄR fusk att slå upp ordet i någon ordlista.

Anonym sa...

En familj pa 8 personer ar bara geonmsnittet, det behovs sakert 15 rumslagenheter och mer.

Varfor inte bygga nya bostader for de 100.000 nya som kommer varje ar, S nya slogan kanske blir en 10-rummare till varje asylsokande familj. En miljon kr som atervandarbidrag efter nagra ars ansokningstid, det ar bara en tidsfraga innan det forslaget kommer. Sedan behovs det en polis per ny asylsoande, och manga begravningbyraer for alla hedersmord, ekonomin kommer att ta stormsteg,,,,, mot avgrunden.

Sverige ar dararnas paradis, dvs Sanna Raymans paradis.

Vi vet inte ens om det kanske var ett hedersmordforsok som orsakade branden? De mordas inte bara med kast fran balkonger, de anvander aven mordbrander som verktyg.

peter a

Robsten sa...

@Peter
Jag är ju starkt kritisk till den förda politiken såklart, men jag tycker det är onödigt att spekulera i brandorsaken i detta fall, faktiskt.

Vad gäller Rayman så undrar jag vad det är hon skriver mellan raderna i artikeln, hon kan ju inte mena allvar? Jag börjar undra om vi inte skall "invertera" hennes artikel, he, he.

Anonym sa...

Rayman utnyttjar en tragisk händelse för att tjäna lite semesterpengar.
Fan-ta SVD:s sk.skribenter

Anonym sa...

Ja, att ge dom större lägenheter löser ju verkligen problemet... *himlar med ögonen*

De behöver ju inte ta något som helst ansvar, alls. Överhuvudtaget.
Att klämma ut orimligt många barn är inga problem, för de slipper ju ta ansvar för sin situation. Det är ju Sverige som får fixa det.

Eller hur? Så går ju tankegången rimligtvis. Invandrare avkrävs aldrig något som helst ansvar. Varje arbetande svensk vet att det är svårt för att inte säga komplett omöjligt att få ekonomin att gå ihop med så många barn.

Invandrare har ju dock inte detta problem, då det faktiskt är någon annan som tar ansvaret (läs Sverige).

Dessutom, ger vi dom åttarummare kommer de bara att klämma in fler. Bor det 10 i en 4:a kan man nog anta att de trycker in en 15-20 st i en åttarummare. Så då får vi ge dom 12-rummare...

Hama sa...

jag har en lösning på problemet: Bealla 7 barnsfamiljer att bosätta sig i en villa som är stor nog. Om man vidgar horisonten och tittar utanför storstan så finns det såväl jobb och billiga bostäder på landsbydgen.

om man har 7 ungar så kan man räkna med att det blir svårt att hitta bostad i stockholms trånga förorter

Anonym sa...

Eldrebölgen

Eldre=Äldre
Bölge=Våg eller Bölja

Äldreböljan det kan väl inte vara så svårt?

Vem skall vårda den ökande äldre befolkningen. Ja man frågar sig om dessa muslimska flickor som inte kan ta i svenska mäns händer enligt våra sedvänjor, skall kunna ha ett arbete i Sverige överhuvudtaget? Deras klan som bestämmer allt menar nog att de endast skall vara Allahs åker och vid utevistelse vara helt övertäckta?

Magnus sa...

Rayman tycker jag alltid är skum.

Om FRA -- som är svensk säkerhetspolitik lik övriga väst men på en högre integritetsnivå (samt med några omotiverade stympningar beträffande bl a SÄPO) -- sa hon nyligen i Youtubevideo att hon är emot för att slippa bli filmad när hon hånglar vid en port eller i hiss.

En osignerad ledare i SvD nyligen handlade om att man måste utjämna inkomstklyftorna i samhället och att små inkomstklyftor var ett mått på hur bra samhället var. Liberaaaalt nånting. Veeeem kan ha skrivit det?

Sanna Rayman är en sluttande planet-liberal och att hon vill styra bostadsstorleken i förorten låter i mina öron hur socialistiskt som helst.

Anonym sa...

Oansvarigt att ha så många barn, framförallt om man inte kan erbjuda dom en bra miljö.
Vad gäller plats och mera rum så kan dom väl erbjudas plats på slottet, där finns lediga rum, hyran har vi redan betalt.

Anonym sa...

Ser mera ut som norska!

Naivtive sa...

Varje normalt funtad person frågar sig vid en graviditet eller vid planerande av en sådan. Har vi råd? Har vi plats? Vilka konsekvenser får den för oss? Har kulturberikarna plats, har de råd, vilka konsekvenser får det för dom?
Afgahnen Abbas fästmö fördes över till dera sandra lägenhet för att hon inte skulle se mordet, i den andra lägenheten drogades hon av modern. Men DEN ANDRA LÄGENHETEN då är det ju inte att bygga större utan det löses i förkommande fall med fler lägenheter. Saknas det får väl de flytta till glesbygden där tomma lägenheter finns, trycket på svennar är mindre. En variant av Robin Hood skatten fast lite, bara litre annorlunda.

Birger Jarl sa...

Trångboddhet blir inte ett problem om man inte skaffar onödigt många barn. Ansvaret ligger helt hos de föräldrar som gör detta; ingen annan.
Varför skaffar man 7 eller fler barn om man bor i ett land där alla kommer att överleva?

Anonym sa...

Det finns ett självändamål hos muslimerna med att skaffa så här många barn.

Lite beroende på hur man räknar så lär muslimerna vara i majoritet inom femtio år i Sverige.

En sak är väldigt klar ialf.
Med ett socialförsäkringssystem som idag, och med politiker och journalister av raymans sort. Så lär det gå med rekordfart.

// G.W

Anonym sa...

ja jag har länge trott som du G.W,men jag tror numera att det inte hinner gå mer än 10-15 år innan sveriges välfärd är helt raserad,sjukvård,äldrevård,skola,pensioner,brottslighet etc etc - allt kommer att vara helt åt helvete i sverige om 15 år,och vi kommer att få se en över/underklass utan dess like,dom flesta kommer att vara fattiga i framtidens sverige,med ett raserat samhälle,och en liten klick företagare/hårt arbetande kommer att bo i etniska svenska kvarter....sverige har konstant skurit ner på allt i samhället sedan början av 90-talet,varken för mig eller någon jag känner råder det några tvivel om varför,eller vad det var som började kosta så förbannat då...endast en naiv idiot tror på politikernas/medias förklaringar och lögner,fan ta bara tex detta: om en kommun får 800 000/år för 1 enda ankardrägg så fattar vem som helst att sveriges nedskärningar och vägen neråt enbart har att göra med den vansinniga invandringen av meningslöst slödder.

//Hasse Aro