måndag, juli 27, 2009

En liten reflexion om Pride och vår officiella politik

Nu står det med braskande rubriker i våra tidningar om hur Pridefestivalen invigs med hångel i det offentliga rummet. Något som inte stod i tidningarna men som sades i SVT1, 19:30, var att deltagarna skulle hångla med vem som helst, kanske den som stod närmast. För mig är det att gå över gränsen till det promiskuösa. Man skulle lika gärna kunna erövra det offentliga rummet om man ”hånglade” med sin partner. Hångel och liknande är för mig och de som växte samtidigt något man förbehåller de man hyser känslor för, inte första bästa person på gatan. Dessa principer om att man skall hysa känslor för den man ”hånglar” med gäller ju även HBT-personer, det finns ju ingen principiell skillnad.

Våra politiker från riksdagspartierna deltar gärna i Pridefestivalen och låter sig fotograferas med de mest spektakulära personer i festivalen. Antagligen tror de att de vinner politiska poäng på detta. En minimalt intelligent partistrateg skulle kunna tala om för våra politiker att de skulle ta mångdubbelt fler politiska poäng om de vägrade delta i festivalen.

En annan aspekt av aktiviteter som det offentliga ”hånglet” är att samtidigt som våra riksdagsmän stödjer och hyllar dessa företeelser, så stiftar riksdagen världens hårdaste sexköpslagar. Vad är den stora moraliska skillnaden mellan att ”hångla” offentligt med första bästa person och att köpa sex av en person man i alla fall aktivt väljer ut? Jag har svårt att se den stora moraliska skillnaden och det minskar trovärdigheten hos både sexköpslagen och våra politiker. Det framstår med glasklar skärpa att våra riksdagsmän bara följer den politiskt korrekta vind som blåser, antingen vindriktningen går i riktning mot offentligt ”hångel” eller världens hårdaste och mest ologiska sexköpslag.

Till sist så visade SVT2 ett inslag om hur förtryckta och förföljda HBT-personer är i Litauen. Det var ett klart och statligt initierat förtryck av HBT-rörelsen, de befinner sig i ungefär samma situation som Sverigedemokraterna i Sverige.

Länk DN

Länk SvD

Länk SvD Sexköpslagen

19 kommentarer:

heimdal sa...

det enda de vill göra är att utöva sin rätt att vara så groteska och upseendeväckande som möjligt, för om någon (gud förbjude) skulle våga protestera så kommer de krossa honom med "homofob-artelleriet". så det känns som att det enda de vill är att provocera för att ingen vågar/kan protestera.

Sivan sa...

Sant skrivet. Men förmodligen har det motsatt verkan än vad dom själva tror. Motglöden behöver snart bara en gnista för att det skall flamma upp.

det är definitivt inte upplyftande, enbart tragiskt och oerhört barnsligt naivt

z999 sa...

Något som inte kommer att tas upp under gay pride:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article5570867.ab

Mycket av det psykiska illamåendet kommer bland annat av att känna en stark längtan efter barn samtidigt som den sexuella läggningen är ett hinder. Bland heterosexuella talar man om att det är en defekt om de inte kan få barn men det är inte ok att kalla homosexualitet för en defekt.

dan åke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
lasse sa...

Det är nog tveksamt om alla "våra" politiker infinner sig på festivalen med lätt sinnelag. Men de vet att om de vägrar så blir de brännmärkta som "homofober" och får hela medieeliten över sig i ett angrepp som i jämförelse får anfallet mot Pearl Harbor att framstå som en modellflyguppvisning.
I normala fall kallas sådant utpressning.

Robsten sa...

Test

J.N sa...

Spännande! En blogg av denna karaktären som fördömer promiskuösa saker som att människor hånglar med mer eller mindre okända personer. Det är som jag alltid sagt, att talibaner och liknande som har hårda regler för hur sex o dyl ska utföras har mer gemensamt med de med dina åsikter än med vanligt folk. Vem har inte någon gång hånglat, om än främst i ungdomen, med någon man inte kände så väl på mer eller mindre offentliga ställen?

På ett välkänt forum myntades en gång uttrycket "Flashbacktalibaner". Kanske kan vi få en ny variant här? Har du något bra namnförslag?

rotera sa...

det är tydligt att fler än jag känner att det inte är acceptabelt att inte gilla offentligt hångel. Men är inte grunden för festivalen just tolerans mot dem som har en annan läggning eller åsikt än man själv??
Men - jag går helt enkelt inte dit, tar en kaffe på ett cafe långt från centrum så blir alla glada..

Norma Liv sa...

Denna homosexfestival sprider sig som en sjukdom i staden. Först hade de bara Tanto men nu har den smittat ner hela Stockholm med sina aktiviteter. T.o.m. busschaufförerna känner sig tvingade att delta för att inte framstå som homofober. De är tvingade att köra omkring och förnedra sej med homosexflaggor på bussarna. Detta PK-beteende som SL bla ägnar sig åt stinker verkligen lång väg. Frågan är hur långt det kan gå innan folk reagerar mer än att fnysa lite lätt på lunchrasten? Personlig hoppas jag innerligt att medborgarna engagerar sig mer och förhindrar dessa orgier på staden gator. Om inte politikerna gör nått måste vi själva sätta ner foten och agera.
Kanske ska man gå ihop i större grupper och skingra dessa människor. Man behöver ju inte spöa upp de, eftersom de också är vanliga människor nånstans långt där bakom alla självdestruktiva försvarsmekanismer och andra neuroser.

z999 sa...

J.N:
"Vem har inte någon gång hånglat, om än främst i ungdomen, med någon man inte kände så väl på mer eller mindre offentliga ställen?"

Jag har väldigt svårt att koppla ihop ungdomshångel med mer eller mindre okända med det som gay pride håller på med. En annan sak, försök att göra det mer klart om du svarar på huvudinlägget eller svarsinlägg vore snällt. Svarsinläggen kan vara långtifrån samstämmiga med vad Robsten skriver även om de skulle hålla med delvis.

MS sa...

Nästa år så ska jag fly staden under detta spektakel. På vilket sätt stärker man dom homosexuellas rättigheter genom att ett fåtal fjollar runt och förstärker den nidbild av homos att det bara handlar om sex? Jag undrar vad dom homosexuella som lever ett "normalt" liv tycker om denna uttjatade parad?

Rättigheter handlar om att inte diskrimineras och att det civila skyddsnätet är detsamma som majoritetsbefolkningen och inte rätten att släta av främlingar på Plattan. Om arrangörerna inte passar sig så kan denna utveckling av paraden leda till en ordentlig backlash för dom homosexuellas och deras rättigheter. Paraden börjar kännas lite passé och det är väl därför som dom vrider upp tonen för att synas mera. Har inget emot lite hederligt hångel och jag tycker att man ska visa ömhet offentligt men detta känns väldigt utstuderat och lite billigt om jag ska vara ärlig.

Gör som med Vattenfestivalen. Lägg ner skiten.

Robsten sa...

@J.N
Hårda regler?!! Hurru vakna! Skulle tippa att ungeför 95 procent av befolkningen håller med mig, och inte dig. Då skulle alltså 95 procent av befolkningen vara någon slags talibaner, du kör ett retoriskt trick helt enkelt.

Att jämföra med det tafatta tonårshånglet med detta håller absolut inte alls, 99 procent av landets tonåringar skulle absolut inte ställa upp på att hångla offentligt med första bästa som råkar stå närmast, det är inte så tonårshångel går till helt enkelt.

Robsten sa...

@Rotera och en del andra

Alltså min poäng var egentligen inställningen som våra politker har, del så stöder de de mest frigjorda sexuela aktiviteter, dels så stiftar de världens hårdaste sexköpslagar. Skillanden mellan att hångla med okänmd på kommando och att köpa sex måste moraliskt ändå vara minimal. Oerhört många människor skulle nog ha lättare att köpa sex än hångla offentligt med okänd person på kommandå faktiskt. Det är det inkonsekventa i detta jag var ute för att belysa, själva företeelsen i sig skiter jag fullständigt i och det upprör mig inte det minsta. Jag ansvarar bara för mina egna handlingar och i övrigt bryr jag mig inte. Nu tror jag att min inställning är klargjord.

Robsten sa...

@J.N
Och vad för slags talibaner skall vi kalla vår riksdag då som stiftat världens hårdaste sexköpslag N.J? Eller äer riksdagsmännen för fina att kalla talibaner?

Robsten sa...

@MS
Vattenfestivalen ja, vilken tur att den lagts ned. Pissa offentligt verkar vara det mest utmärkande för denna festival.

Jag framstår som en tråkmånms och glädjedödare, men alltså, det går ju överstyr med det mesta när vi skall kopiera saker söderut.

Söderfestivalen var lagom och trevlig, den var mysig, den var trevlig. Folk var lagom fulla, gick omkring i natten på söder och pratade med varandra. Man lärde känna lite nya människoer och stämningen var trevlig och avslappnad. När så festivalen växte till vattenfestivalen så förbyttes allt det trevliga till otrevligt. Pisset som rann efter gatorna var det bestående intrycket. Varför skall vi alltid förstöra det som fungerar och är trevligt, varför skall vi alltid få saker att "växa" bli större, häftigare, så det direkt går överstyr och blir fiasko.

Robsten sa...

@Norma liv

-"Kanske ska man gå ihop i större grupper och skingra dessa människor. "-

Det skall vi absolut inte göra. Vi håller oss till de demokratiska spelreglerna till punkt och pricka. Inom de demokratiska spelreglerna finns det gott om utrymme för allehanda protester och möjligheter att göra sin röst hörd, om inte annat så genom röstsedeln.

Robsten sa...

@MS

Väl talat ;-)

Vill samtidigt påpeka att jag är helt emot de Litauiska myndigheternas agerande i frågan. Man skall inte ens få tala om vissa saker. Verkar odemokratisk dessutom.

doublecorona sa...

Det skulle vara underbart att få se pridefestivalen genomföras i Rosengård eller Rinkeby.
Tänk er Muhammed som " gayikon"
Samtidigt skulle Rosengårds eller Rinkebys invånare ha möjligheten att visa att islam är världens mest toleranta religion.

Stig sa...

@ Robsten
Det går inte att jämföra lössläppt
hångel och sexualitet med förbudet att köpa sex. Sexköpslagen har inget med promiskuöst leverne att göra utan den motiveras av att horor ofta är offer för narkotikamissbruk och hallickar och ofta befinner sig i den undre världen med hot och våld. Genom att kriminalisera sexköparna trodde politikerna att man löser tjejernas problem genom att ge sig på symptomen. Om alla prostituerade i verkligheten är missbrukare är ju en annan fråga som inte har med den politiskt korrekta åsikten att göra.