onsdag, juli 29, 2009

Dublinförordningen, gäller den ännu?

Det står i dagens DN om ensamkomna Afghanska pojkar som kommer till Sverige och Norge i en strid ström. Strömmen av dessa flyktingar har ökat enligt DN, förmodligen p.g.a. oroligheterna i Afghanistan. Deras resa hit är äventyrlig och sannolikt inte helt ofarlig och i många enskilda fall är det tragiska händelser som ligger bakom denna ström av pojkar som anländer till väst.

Tyvärr så löser inte denna flyktingström några problem i hemlandet för samhället i stort. Tvärtom så är det ofta människor som skulle behövas i hemlandet om landet någonsin skall kunna klyfta sig ur kaos och förtvivlan. En långsiktig lösning på problemen i Afghanistan kan ju inte vara att tömma landet på pojkar som inte är fundamentalister, kvar skulle ju enbart vara flickor och talibanpojkar. Dessutom står det i artikeln att våra svenska kommuner inte längre förmår ta emot fler barn, både boende och kompetens saknas. Så här står det i artikeln.

Från Turkiet åkte han gummibåt till en grekisk ö – han vet inte vad den hette. De grekiska myndigheterna låste in honom i fem dagar. Sedan bodde han i flera månader tillsammans med hundratals andra afghaner i en kåkstad i Patras innan han lyckades gömma sig på en lastbil.

Det här är en typisk historia enligt DN för de barn som kommer hit till vårt land. Det står att de grekiska myndigheterna låste in denna pojke i fem dagar. Då är det enligt Dublinförordningen Grekland pojken skall söka asyl i och inte i Sverige. Gäller inte Dublinförordningen längre? Eller är det så att Svenska myndigheter struntar i Dublinförordningen? Vi i detta land är de som enligt flera källor är noggrannast med att följa alla märkliga EU-direktiv, ofta regler som missgynnar oss själva. När det så råkar finnas ett direktiv från EU som skulle avlasta vårt eget land och våra kommuner, DÅ följer vi det inte. Sverige är ett underbart land som styrs av märkliga politiker.

Länk DN

50 kommentarer:

Oskar sa...

Man kan ju undra hur äventyrlig resan till närmast säkra land var. Om man tittar på en världskarta så slås man av att Afganistan har sex (6) grannländer som inte befinner sig i krig.
http://mapsof.net/uploads/static-maps/political_world_map.gif

Större delen av resan går från något av dessa säkra grannländer till Sverige. Frågan om varför grannländerna inte duger för dessa lyxgossar har aldrig ställts av de snyftreportageproducerande svenska journalisterna.

Faktablad om dublinförordningen:
http://www.migrationsverket.se/infomaterial/asyl/sokande/dublin_sv.pdf

Där står bl a att "Även om du har ansökt om asyl i Sverige och vill ha din ansökan prövad här, är det ändå inte säkert att du har rätt till det. Ett annat land som omfattas av Dublinförordningen kan ha ansvaret för denna prövning. Du kan därför bli tvungen att åka dit. Det kan gälla bland annat i följande fall:

− om du har fått ett visum eller uppehållstillstånd av ett annat land som omfattas av Dublinförordningen
− om du har rest in illegalt i ett land som omfattas av Dublinförordningen"

Problemet tycks med andra ord vara den mjuka formuleringen "kan gälla". Gissningsvis handlar det om en bedömningsfråga där man rutinmässigt prioriterar utlänningar framför Sveriges välfärd. Lösningen är troligen så enkel som att byta ut "kan gälla" mot "gäller".

pingvingryta sa...

Ja, det låter ju vettigt att skicka honom till ett land som först fängslade honom och sedan slängde ut honom på gatan. Bara för att ett land inte ligger i krig betyder ju inte det att han kommer få ett drägligt liv där. Undrar om han verkligen riskerar livet bara för lite extra "lyx".

Anonym sa...

Ja, jag tycker att alla ska få bo i sverige.

Anonym sa...

9 av 10 hittar sin familj så fort det får uppehållstillstånd.
Sen kommer dom hit.
Inga fantasier.
Fakta.

Emelie sa...

Snälla läs på innan du skriver en artikel i ämnet,

1. De länder som gränsar mot Asien & Europa (främst brukar man ta Grekland och Italien som exempel), har ett extremt tryck på sig pga Dublinförordningen. Detta har dels resulterat i en makalöst ohuman behandling av flyktingarna (Ex. av alla som söker asyl i Grekland beviljas endast 3 % uppehållstillstånd, jfr med Sverige där över hälften beviljas. Rapporter om misshandel, de sökande får varken mat eller boende. Detta i ett EU-land, där man eftersträvar en gemensam asylpolitik, alltså lång väg kvar att gå. Ett tag stoppades till om med Dublin-avvisningar till Grekland pga dess inhumana behandling av flyktingar.)

2. Inte ens hälften av landets kommuner tar emot ensamkommande barn, det innebär att boende absolut finns. Och precis som Migrationsverkets GD säger så finns visst kompetensen, det handlar inte om "barn från Mars" (fast det kanske ni glömde att ta upp, passade väl mindre bra in på övriga delar av texten.)

Avslutningsvis: Människor vill inte fly sina hemländer, de vill inte "leva lyxliv" i Sverige. Självklart vill de, precis som vem som helst, kunna bo kvar i sina hemländer & leva säkert där, men när det inte går, måste övriga delar av världen erbjuda en fristad. Det är INTE politisk korrekhet, det är grundläggande logik.

Anonym sa...

Emelie!
Boende finns det sannerligen hemma hos dig, så varför inte själv egenhändigt ta hand om några "flyktingar" i ditt eget hem.

Ta nu chansen att själv få bekosta allt kring dessa och samtidigt riktigt rå om de här "flyktingbarnen" samt komma riktigt nära, de du så gärna vill berika hela vårt avlånga land med.

Jag har som sagt inget emot att du själv agerar som ovan sagt, bara du låter bli att försöka bestämma över vad jag ska göra med min del av våra gemensamma skattemedel.

Återkom gärna i kommentarsfälten här och berätta hur spännande det varit att leva med de här helt annorlunda kulturerna.

Anonym sa...

Bästa Emilie,

Varför är det bara Sverige som skall vara en "fristad" för alla ensam kommande män från Afrika och mellersta östern, grundläggande logik?
Varför skall Sverige alltid vara en "soptipp" för Dublin-avvisningar, grundläggande logik?
Det står ingenting om, att man har rätt som flykting att kringgå tecknade EU-beslut, grundläggande logik!
Sverige har inte rätt, enligt tecknat EU-beslut, att kringgå EU-regler, grundläggande logik!
Övriga världen har absolut ingen skyldighet att uppbära någon form av fristad för någon annan än sina egna medborgare, grundläggande logik!
Jag som skattebetalare i Sverige har absolut ingen rättighet att neka till skattskyldighet p.g.a att ensam kommande män kostar Sveriges skattebetalare 800.000 svenska kronor per år, grundläggande logik!
Jag som skattebetalare i Sverige har en absolut skyldighet, att se till att svenska skattemedel kommer individer till gagn, vilka själva varit med och bidraget till den svenska skattebasen och absolut inga andra individer, grundläggande logik!

Anonym sa...

Det fina i kråksången är att sverige bara bryr sig om dessa stackars "minderåriga" fram tills att man satt dem att bo i något av de ghetton som finns. Sen skiter man fullständigt i dem. Svensk imigrationspolitik är vidrig rent ut sagt, vi tar folk från krig och jävulskap till en tids byråkrati och sedan utanförskap och påtvingad kriminalitet.

Robsten sa...

@Emelie
Skall vi vara seriösa så är detta inte en hållbar politik. Fler och fler förstår detta men ingen av våra politiker vill ta första steget.
Dublinförordningen ställer till det för länder som Grekland, det är sant. Men Grekland ÄR med i EU och är inget U-land.
Dublinförordningen skall gälla. Nu håller det inte längre för Grekland, Italien och andra länder. Då får man komma överrens om en ny politik, man kan inte helt enkelt bara strunta i de avtal som slutits.

När det gällde flyktingar från Irak så var det Sverige som var något av "förstaland" hälften av alla Irakflyktingar som flydde till väst flydde just till vårt land. Ja jag har läst på. Inte var det något annat EU-land som erbjöd sig att avlasta oss? Vi sitter här med Svarte Petter hela tiden, jag ställer inte upp på det längre Emelie, tyvärr, vårt mått av sympati och humanism när det gäller just detta är uttömt.

Ju längre från problemområdena man bor, ju större verkar viljan till en genrös politik vara, lite märkligt Emelie, får jag fråga var du bor?

Sedan förstår nog alla att det inte är en hållbar lösning att pojkar flyr sitt hemland på detta sätt, för att bosätta sig i en helt annan kultur. Meningen är att talibanerna inte skall styra Afghnistan, vilket de inte gör heller i stora delar av landet. Landets befolkning behövs för att bygga upp Afghnistan. Vad är humanast på lite sikt? Ibland tror jag att vår politik inte syftar till att folk skall få det bättre på riktigt, utan att vissa av våra inhemska storheter skall få KÄNNA sig humana och generösa. Det finns sannolikt gott om projekt att utöva sin altruism på förutom en huvudlös immigrationspolitik.

Sedan tycker jag allihopa här bemödar sig om ett respektfullt tonläge, trots att vi inte tycker lika. Jag tror på yttrandefrihet och allas rätt att mäla sin åsikt.

Emelie sa...

Så, välfärdssystemet är endast till för de som själva bidragit till det? Jamen säg det till alla arbetslösa ungdomar som inte haft ett jobb sedan gymnasiet, jag lägger hellre mina skattepengar på att människor ska slippa dö i krig, än på bortskämda 21åringar som vägrar att jobba på ICA, och som gnäller över att inte ha råd med en platt-TV.

Robsten, sorry om min ton uppfattas som något osympatisk, det var absolut inte min mening.
Jag säger inte heller att Sveriges integrations- och migrationspolitik är strålande, men det är det bästa alternativet just nu, jämfört med att människor ska vara kvar i sina hemländer, mördas och torterats för att de inte vill joina talibanerna.
Boendeort: Norrköping (även kallat "Lilla bosnien")

För övrigt tycker jag att vissa argumentatörer i frågan påminner om Kina och Indien i klimatfrågan "Vi tänker inte sänka våra kolxioxidutsläpp om inte USA gör det", a'la "Sverige ska inte ta emot flyktingar om ingen annan gör det", kan också översättas till "Mamma, jag tänker inte städa mitt rum om inte min lillebror gör det!".

Anonym sa...

Bästa Emilie,

Dessa "bortskämda 21 åringar" och arbetslösa ungdomar är förmodlingen uppväxta i familjer vilka skapat en stor skattebas för, bland annat, just sina barn, dagis och skolor!
Dessa "bortskämda 21 åringar" och arbetslösa ungdomar har inte uppstått plötsligt "ur intet" som färdiga krävande och gnällande produkter!
Till skillnad från ensam kommande män, vilka plötsligt uppstått "ur intet" och krävande, bland annat, platt-TV!
Det är bara att göra ett besök, där ensam kommande män bor, och studera den extravaganta utrustning som svenska skattebetalare tvingas till att betala! Där har det minsann inte sparats på skattebetalarnas medel till skillnad från de svenska pensionärernas dagliga tillvaro! Dessutom har jag ingen möjlighet till att stoppa detta totala slöseri med skattebetalarnas medel!
Dina inlägg saknar tyvärr alla former av elementär kunskap om nationalekonomi och eventuella följder av det ekonomiska lättsinne som Du förespråkar!

MS sa...

@Emilie

"Så, välfärdssystemet är endast till för de som själva bidragit till det? Jamen säg det till alla arbetslösa ungdomar som inte haft ett jobb sedan gymnasiet"

Deras föräldrar har betalat för bl a deras skolgång via skattsedeln så det argumentet håller inte.

//

För det första så är detta inga barn. Alla som har ögon att se med förstår att detta är unga män i 20-25 års åldern. Dom kommer m a o hit på falska premisser och då ska deras ansökan egentligen avslås. Det går inte bevisa att dom flyr från Talibaner. Slå sig själv på tummen kan väl vem som helst göra. Se artikeln i dagens DN. När dessa ankar"barn" sedan får PUT så dyker resten av deras familjer upp som genom ett trollslag. Att familjer i bl a Afghanistan skickar ut sina halvvuxna söner, för att dom har största chans att klara sig, är inget hemlighet och dom skickas inte bara till Sverige. Det är klart att dom hellre bor i en tvårummare med dator och dom senaste märkeskläderna än att bo i en bergsby i Afghanistan. Det säger sig självt och det är väl inget att hyckla om. Det ligger i den mänskliga naturen att alltid få det bättre. Speciellt unga har inte den känsla för sin hemort som många gamla har. Varför kan du inte erkänna detta faktum?

Håller med Robsten. Dels så gäller Dublinförslaget och vi kan inte fortsätta ta emot 100 000 tals invandrare per år. Vi har inte dom resurserna längre och varje land måste ta emot invandrare efter sin egen bärkraft. Räknar man antalet asylsökande per 100 000 inv så tar vi emot flera än bl a USA, Frankrike och Italien . Dom länderna överstiger som bekant med råge vår lilla befolkning på 9 miljoner och därmed kan "svälja" större mängder invandare ekonomiskt och samhällsmässigt. Jag är ledsen men vi kan inte leka socialbyrå för MENA-området längre bara för att ni på vänsterkanten ska kunna känna er duktiga och humanistiska.

Dessa unga män behövs i sina hemländer och vi gör dom en otjänst. Få av dom vill flytta tillbaka när dom har fått "smak" för det Västerländska och vi kan inte låta Afghanistan bestå av talibaner, gamlingar och flickor som inte har fått någon utbildning.

Emelie sa...

Bäste anonym,

Jag har så mycket koll på nationalekonomi (samt även civilekonomi!) att jag vet att varken socialbidrag eller de bidrag som ges till asylsökande räcker till "extravagant utrustning" eller platt-tv. Det är förstås nu du inflikar att man jobbar svart? Där har du fel - den grupp i Sverige som jobbar allra mest svart är hantverkare, INTE invandrare. Och de har tillochmed platt-tv i köket!

Anonym sa...

så kan det gå:

http://www.corren.se/ostergotland/odeshog/?articleId=4818760

Anonym sa...

Emilie

Din kunskap om hur ett lands ekonomi fungerar verkar obefintlig.
Du skriver om bortskämda 21-åringar, vilket säker i vissa fall stämmer, som inte vill ta jobb på ICA, har dock en del föräldrar som arbetar/arbetat och betalat skatt till välfärden.
Sverige har tagit emot flest flyktingar och andra invandrare i Europa. I andra länder har man försörjningskrav på invandrare dock inte i Sverige.
Du vill således påtvinga svenska skattebetalare att bekosta en alltför stor invandring till ett i nuläget av stor arbetslöshet drabbat Sverige.
Hur mycket pengar kan du själv avvara till de flyktingar du ömmar för.
Och behöver inte dessa länder sin egna ungdomar för att bygga upp sitt land igen.
Det är den sk skattebasen, de som betalar skatt som får stå för kostnaderna, inte något konstigt ymnighetsträd som man plockar pengar ifrån.

Emelie sa...

1. Jag är liberal och har aldrig i hela mitt liv röstat på ett socialistiskt parti. Varför ses "humanist" som ett skällsord?

2. Från Migrationsverket
"Enligt barnkonventionen är det en rättighet för ett barn att återförenas med sina föräldrar. Därför försöker svenska myndigheter finna barnens föräldrar eller vårdnadshavare. När det inte finns någon risk för förföljelse eller andra behov av skydd är huvudinriktningen att ett ensamkommande barn så snabbt som möjligt ska återförenas med sina föräldrar i hemlandet."

3. Ja, självklart är det bästa om människor stannar kvar i sina hemländer. Men inte under vilka omständigheter som helst.

4. Jag tror att människor vill vara kvar i sina hemländer, oavsett den "lyx" som erbjuds. Har man däremot bott i Sverige i några år och inte kunnat återvända på grund av konflikt, etc, har man såklart tagit till sig värdlandet och börjar se det som sitt hemland. En vanlig känsla bland personer som immigrerat är att man känner sig kluven, att man inte hör hemma i något av länderna. Att återvända och lämna vänner & arbete, är då inte en självklarhet.

5. Intressant hur mycket våra skattepengar tycks räcka till - både 12-årig skolgång och sedan flera års socialbidrag för dessa "bortskämda 21-åringar". Era föräldrar betalar antagligen mer skatt än mina.

Naivtive sa...

@ Emelie Sett över en livstid så är det naturligtvis så att skattemedlen är till för de som genererar medlen. En handikappad som aldrig kommer i åtnjutande har ju föräldrar och släkt som står via skatten för fiolerna. så visst finns det undantag. Dina bortskämda kamrater som inte vill jobba på Ica är värda kritik för sin lathet, men även de kommer förhoppningsvis att generera skatt i framtiden. De personer som vi protesterar emot kommer i en ringa omfattning att stå för sitt eget uppehälle, inte heller kommer deras anhöriga göra så. Altså kommer de svennar som utgör skattebasen att för all framtid att försörja en andel av i sverige boende som inte är här för att arbeta utan av andra skäl. Hade det enbart varit för att skydda sitt liv och lem så finns hur många alternativ i närområdet som helst. Men då krävs det lite arbetsinsats och framför allt man kan inte försörja klanen där hemma med regelbundna penga-transaktioner via Western Union. Du som är påläst, hur många av de arbetstillfällen som redovisas för dina skyddslingar är av normal anställning av produktiv och efterfrågad natur? Hur mycket är konstlade sysslor som endast är av deras närvaro skapad? Vi finansiärer klarar oss från tolkar och vårdare enligt LSS stuket.
"Det är skit med ett ackord om det inte föder en lathund" sades på byggena då alla var medvetna om att inte alla drog sammma lass, utan vissa effektivare hantverkare bidrog till andras mindre kapacitet. Men nu har andelen "lathundar" som tär mer än de när blivit en så belastande andel att samhället i stort dignar unde denna börda. Det är tragiskt men sant. Svenska pensionärer får räkna med en reducerad pension de närmaste 3 åren samtidigt som riksdagen och Reinfeldt höjde sina löner med nästan lika mycket som de lägsta pensionerna är på. Fantstiskt eller hur? Vart tog de hundratals miljarder vägen som Göran P konfiskerade från pensionskassorna för några år sen och vart tog kompensationen vägen. Hur har sveriges skatteskuld kommit till och när? Lägg en graf med dess tillväxt och hur invandringen såg ut de senaste 25 åren och säg sen att de inte har med varandera att göra ett dugg.
Alla valrörelser har haft sina frågor och väljarna har givit mandat för den politik som sen brivits, men var var den valrörelsen som har tagit ställning till detta vansinne vi skådar nu i Ronna, Rosengård, Bergsjön eller Andrsberg? Vi hade väl haft råd med invandring om den hade haft förutsättningar till att bli självförsörjande, eller hur. Men du anser tydligen att vi skall i humanitetens tjänst ta över ansvaret för alla vars enda insats innebär att de har tagit sig hit. Infra strukturen i sverige håller på att falla samman, vilket samhälle får vi då? Vi har redan världens högsta skatter, skall vi höja en liten bit till? Svenska fattig pensionärer är redan uppe i ett antal närmare 900 000. är det den skaran vi skall öka så att vi kan ta in lite fler klaner från Somalia och Afgahnistan? Eller vilken grupp i samhället är det som skall ta den smällen som kommer om du får din vilja igenom? Jag ser denna lågkonjunktur som en välsignad broms så att problemen tydliggörs. Använd inte floskler som att vi har råd att hjälpa utan säg hur det skall gå till och vem som du tycker skall drabbas denna gång.

Emelie sa...

Okej, så problemet är inte invandringen i sig utan hur de som får uppehållstillstånd ska försörja sig? Då är det inte migrationspolitik vi talar om, snarare integrationspolitik. För att fortsätta på floskelspåret så kan vi ju då börja med att få in personerna på arbetsmarknaden, som uppenbarligen är strukturellt diskriminerande? Dessa människor VILL arbeta, men FÅR ofta inte. (Bespara mig idiotiska historier om kvinnor som inte "kan arbeta enligt sin kultur", det är en extrem minioritet.) Liberal som jag är så föreslår jag också skatte- och arbetsgivaravgiftssäkningar - då skulle det bli ÄNNU fler jobb för oss alla att konkurrera om ;)

Naivtive sa...

Försörjning är ett problem, överrpresentation i kriminalitet är ett välkänt problem för oss flesta men det verkar inte som du tycker det är värt att nämna.
Nu när vi ändå är överens att försörjningen är ett problen så finns det även i asylprocessen lite bekymmer värt att fundera över. Är åldern riktig? Är identiteten riktig? Är skälet "ankarbarn"? Merit Wager som anser att reglerna är att följa men kritisk till att så inte är fallet har ett antal postningar på sin blogg, vi ser på ett par
http://meritwager.wordpress.com/2009/07/05/den-har-tonarspojken-var-brittisk-och-kom-fran-en-forort-till-london/
http://meritwager.wordpress.com/2009/07/04/jag-vet-inte-om-jag-skall-skratta-eller-grata-over-migrationsverkets-barnhantering/
http://meritwager.wordpress.com/2009/07/03/vidare-om-migrationsverkets-barnhantering/
http://meritwager.wordpress.com/2009/07/08/barn-som-medel-for-att-fa-uppehallstillstand/
http://meritwager.wordpress.com/2009/06/17/unga-utan-skyddsskal-gommer-sig-nar-de-far-avslag-pa-sina-asylansokningar/
http://meritwager.wordpress.com/2009/06/30/det-har-med-migrationsverkets-barnhantering-ar-rena-tramset/

Alla ovidkommande asylsökande tar resurser ifrån de som ar verkliga asylskäl är inte det ett viktigare skäl än att ge all värdens parasiter en dräglig tillvaro?

Naivtive sa...

Emelie "Där har du fel - den grupp i Sverige som jobbar allra mest svart är hantverkare, INTE invandrare."

Är inte detta äpplen och päron? Kan inte en invandrare vara en hantverkare? Hur skall man hantera hantverkare från forna öststaterna är de invandrare eller räknas de som svennar?

Jag har också sett några märkliga undersökningar i frågan som har lämnat mycket övrigt att önska. Den politiska korrektheten får även den svar som den frågar. Och då tror jag att jag såg lantbruket i stryklassen som den mest svarta sektorn. kanske jorden som är den orsaken. Men restaurangbranschen eller frisörer ligger väldigt bra till och dessa har övertagits mer och mer av invandrare. Hur kan det komma sig?

Emelie sa...

Kriminalitet är inte representativt för invandrare, snarare personer med sämst socioekonomiska förutsättningar. Utanförskap föder kriminalitet, basta.

Nu lämnar jag diskussionen, lycka till ni som för den vidare!

Naivtive sa...

Emelie jag tycket du sa du skulle lämna flosklerna utanför, men nu kom en rejäl plaskande. Har du hört talas om klan-kultur kanske? Där är det frågan om att begå brott för att stiga på en ranking. På arabiska heter denna "sharaf" och är ett mått på erhållen status genom gärningar, ex vis rånat en svenne eller våldtagit en svennehora. Det har inte ett enda dugg med utanförskap eller fattigdom att göra. Men det har väl med det Westerbergska eller Friggeboska arvet att göra om du inte vill veta av detta.

Emelie sa...

Jag tycker snarare att det låter som idiotiska gängbildningar och ungdomssattyg, inte helt olikt det som nazistorganisationerna ägnar sig åt. Jag trodde att vi inte skulle dra in enstaka exempel som bara är representativt för en liten minoritet? Men det är klart, finns väl inte så mycket andra argument? ;)

Sista inlägget, ciao.

Anonym sa...

Jag kan inte förstå varför man inte får ställa krav, såsom att man i alla fall lär sig det svenska språket?

Det gjorde vi när vi kom hit och vi har tvingat våra barn till det också.

Man kan inte bara ge, man måste få ställa krav utan att bli kallad rasist.

Svenskar har blivit så indoktrinerade att man inte får vara svensk att man är rädd för att stå på sig i dessa frågor. Skamligt!

Naivtive sa...

Eller varför inte "pojkstreck" som när Södertäljes polisstation besköts med automatvapen? Men jag förstår att det tar emot att inse att världen inte blir så snäll i verkligheten bara för att du tror att man kan gruppkrama alla till din godhets nivå.

De svennar som jobbar i närhet till invandrarna vet precis vad detta är, tydligen inte du.

Klan kulturen kommer från MENA dvs Middle East och North Afrika, och den finns överallt där dessa människor väljer att bosätta sig. Sen börjar de utmana konkurrerande verkliga och inbillade klaner (dvs även klanen Svenne Banan och våra horaktiga kvinnor).

Res dej upp, du har stoppat huvudet i sanden länge nu.

Har du läst Merits syn på dina stackars ensamma pojkar nu, om inte gör det.

emelie sa...

Kära Naivtive, om du visste var jag jobbade skulle dina fingrar inte skriva lika fort! Jag jobbar med invandrare varje dag, varje minut, varje sekund. Believe it or not, men jag lever faktiskt inte uppe bland molnen.

Naivtive sa...

@ Emelie Kan det vara en släng av Norrmalmstorgs syndromet du drabbats av kanske?

Jag förmodar att du inte jobbar inom rättsväsendet, socialen eller annan verksamhet som har med deras försörjning att göra.

Klankulturen gled du snabbt förbi.

Jag återkommer till frågan om Merits erferenheter av ensamkommande barn?

emelie sa...

Klankulturen är knappast viktig eftersom det är ett idiotiskt undantag. Ge mig siffor på exakt hur många som ägnar sig åt sådan verksamhet så kan vi diskutera.

Jag förstår inte på vilket sätt du anser att Merits berättelser gynnar din sida i debatten? Självklart ska systemet fungera som det ska och tillstånd ska inte ges till personer som inte har rätt till det. Det är ju en bugg i systemet - du vill ju ändra hela systemet i sig!

Nu är det jobbdags - en hel dos med invandrare som väntar! Ciao.

Robsten sa...

@Anonym

-"Det fina i kråksången är att sverige bara bryr sig om dessa stackars "minderåriga" fram tills att man satt dem att bo i något av de ghetton som finns. Sen skiter man fullständigt i dem. Svensk imigrationspolitik är vidrig rent ut sagt, vi tar folk från krig och jävulskap till en tids byråkrati och sedan utanförskap och påtvingad kriminalitet. "-

Håller med, men med nuvarande generösa politik orkar vi sannolikt inte göra annat, det är ju inte av illvilja vi skiter i dem. Vi behöver reformera vår immigrationspolitik och integrationspolitik från grunden. Börja om från noll.

Robsten sa...

@Emelie

-"Så, välfärdssystemet är endast till för de som själva bidragit till det? "-

Nej inte nödvändigtvis. men någon balans skall det vara. Folk i gemen skall känna att de kan ställa upp någotsånär på var deras skattepengar rinner iväg på.

-"jag lägger hellre mina skattepengar på att människor ska slippa dö i krig, än på bortskämda 21åringar som vägrar att jobba på ICA, och som gnäller över att inte ha råd med en platt-TV."-

Ja, de kan man verkligen spy på, ha, ha. Men du vill nog också ha sjukvård när du blir sjuk, du vill ha drägliga förhållanden för din gamla mamma, du vill ha en fungerande skola till dina barn Emelie, det är jag säker på. Våra resurser, ekonomiska, materiella, känslomässiga, överhuvudtaget räcker inte för hela världen. Det är lite det som är det trista. Sedan kanske du inte räddar någon person från att då i alla fall, du kanske räddar en person och så får en annan sätta livet till i stället. Låt oss göra allt vi kan för andra länder, men det innebär inte att flytta befolkningar och därmed kanske hjälpa till med etnisk rensning. Jag stödjer t.ex. till fullo våra fredsbevarande styrkor i Afghanistan.

-" Robsten, sorry om min ton uppfattas som något osympatisk, det var absolut inte min mening."-

Nej, för helvete! Jag tycker tonen MOT dig var lite väl kärv. Här på denna blogg är du väl i minoritet, så vi kan kosta på oss och ta det extra lugnt med dig tycker jag. Du missförstod mig fullkomligt ha, ha.

-"joina talibanerna.""

Ha, ha, vi tillhör en yngre generation, minsann.

Robsten sa...

@MS och Emelie

-"Det är klart att dom hellre bor i en tvårummare med dator och dom senaste märkeskläderna än att bo i en bergsby i Afghanistan."

På kort sikt ja. men det är här det blir riktigt tragiskt (i många fall) på lång sikt kanske de skulle trivas bättre i sin bergsby. Där lever de i ett sammanhang, de har sina rötter, de har sina traditioner, sin naturliga tillhörighet. Där känner de att de behövs, det måste alla människor känna, förr eller senare, om vi inte skall må mycket mycket dåligt. att till slut hamna i en etnisk betongenklav utan tillhörighet, utan jobb, utan att känna att man behövs, är det ett fullvärdigt liv? I många fall kan de "humana" immigrationspolitiken i själva verket vara inhuman. Vem skall bygga upp Afghanistan då? Förtjänar inte det landet att byggas upp och få en chans?

Naivtive sa...

Men snälla du, du jämför Klanernas härjningar med den marginellt lilla gruppering som faktiskt nazismen utgör. Om vi inte kopplar ihop nazism med islamismen vilket vi borde, då pratar vi andra siffror. Deras aktiviteter är till skilklnad från vänstergrupper att hänföra till "fyllegrejer" enligt den första utredning som faktiskt jämställer vänster med höger extremism i skada och omfattning.

Partar vi klankultur så pratar vi om beteenden som får barndkåren att invänta polis innan de kör in i deras områden, polis invantar annan polis för att övervaka den tomma polisbilen, bussar som ändrar rutter för komma väck från attentat. Dessa konsekvenser rapporteras från i princip alla de invandrartäta områden som kallas "utanförskaps områden." Dessa har växt till minst 150 på senare år. Men klanerna härjar och djävlas på olika sätt, sämre introducering till det svenska samhället kan det ju knappast bli. Den 13 åring som får sin sharaf stärkt för han drar en gatsten i en polisbils framruta blir ju knappast avskräkt för att dra in på kvällen för att rycka en väska från gamla tant Anna. Som 17 åring blir det lokal kontoret för sparbanken. En vecka senare kanske sparkas ensvennehora i huvudet för hon mopsar sej och vägrar kallas just "Hora"

Hur många är dessa exakt? Annars var det inte värt att fortsätta debatten tyckte du. Hur gammal kan en fågel bli. Bägge är djävligt korkade frågor. I den första är det lättare att räkna undantagen och den senare är felformulerad. Bägge fjantiga.

En litet stickspår i denna problematik, de maffia organisdationer som vissa rökridåer kallas för Kriminella MC gäng. Hur kommer det sig att vi har HA som enda etniska svenska och resten utländska? I vilken kultur har de individerna fostrats tror du?

Hur har det gått till? Den lilla buggen i asylprocessen är den stora springade punkten. De 95% som inte är asyl berättigade men som efter PUT är berättigade att hala in resten av stora familjen.

Hur var det nu, vilken grupp var de nu som skall stå för fiolerna för årets kull av nya människor?

Även mitt jobb väntar nu, hej så länge.

Robsten sa...

@Alla
Visst har vi ett alldeles inhemskt problem med både bortskämda ungdomar och bortskämda människor i övrig ålder. Här håller jag med Eberhard faktiskt. Fast jag har svårt att se vad det har med denna diskussion att göra, lite mer stringent.

Robsten sa...

Våra ungdomar måste lära sig att börja sina karriärer med skitjobb helt enkelt. Såg det i t.ex. Skottland när jag var där, och i USA. Är vi för fina för det? Det är en bra fostran av vårt uppväxande släkte, dessutom så vet vi då vilka som skall ta hand om oss när vi blir gamla.

Robsten sa...

@Naivtive & Emelie

Jag tycker själv det är kul med hårda diskussioner, men jag är ju tämligen van och avtrubbad. Jag är ingen moderator men får jag ödmjukast föreslå att vi håller oss till ensamkomna barn, Afghnistan, kultur, och försörjning. Bara det gör att diskussionen kan hålla på hur länge som helst. De övriga ämnena kan vi diskutera en annan gång.

Wager är intressant såtillvida att hon inte tillhör "oss", vad jag nu menar med det. men hon tillhör på något sätt etablissemanget men är starkt kritisk till det. Så hennes ord borde väga extra tungt tycker jag. Vad hon sedan röstar på kan man undra.

Robsten sa...

@Emelie

Jag tycker det är synd att du lämnar diskussionen, i sak håller jag ju glasklart med Naivtive och MS. Men vi vet vad vi tycker och vi står på samma planhalva, det är ju roligt att diskutera med någon ur "andra planhalvan". Det blir liksom lite roligare så. Samtidigt vet jag att det kan vara jobbigt att debattera ensam mot flera stycken, det blir gärna att man kastar in handduken till slut.

Jag brukar aldrig debattera för att trycka till någon eller vinna diskussionen (nåja, en sanning med viss modifikation) jag försöker nå personer med mina argument, för att på sikt få den jag debatterar med att ändra ståndpunkt. Det är ju mycket svårare än att bara dräpa till debattanten, men samtidigt är det så mycket mer fruktbart att få någon att tänka i nya, outforskade banor. Den som kan vinna över någon till den egna sidan är den verkligt stora debattören.

Emelie sa...

Absolut, det är givande för båda läger (förhoppningsvis), att pröva sina argument och lyssna till andras. Däremot är det både frustrerande och irriterande när saker som varken stämmer eller rent av är påhitt ("Majoriteten av invandrare orsakar upplopp", "95 % av alla som får PUT får det på ogiltiga skäl" "Alla som jobbar med invandrare vet sanningen om hur sviniga de är.") Det jag efterlyser från "er" sida är en mindre subjektiv debatt, med fakta som inte är helt tagen ur luften eller grundad på personliga upplevelser likt "en gång blev jag kallad svennehora och då betyder det att alla invandrare använder ordet svennehora." Jag kan mycket väl tycka att SD (jag antar att det är "er sida") ibland inte är helt ute och cyklar, däremot har man ofta inte belägg för sina argument, och det är det som saknas. Det betyder inte att jag tycker att migrations- och integrationspolitiken är perfekt, och jag skulle gärna se att andra partier lyfte frågan på ett mer konstruktivt sätt än SD.

Det, i samband med att jag faktiskt har ett jobb att sköta och egentligen inte borde ha ägnat flera timmar av denna dag till debaatterier, gör att jag så att säga "kastar in handduken". Trevlig sommar!

Anonym sa...

Att som Sverige ha ett rikt och väldukat smörgåsbord där det flesta ha varit med och fyllt på faten, och sen erbjuda det till grupper som bara tömmer tallrikarna under fenomenet solidarietet, som om jag har förstått tanken bakom det är en rörelse som ska gå i båda riktningar, är ett fullkomligt perverst system och djupt rasistiskt, då endast den nya adeln, utvald av de röda fascisterna p.g.a färg,religion och etnicitet, har en självklar rätt att smörja kråset.

Anonym sa...

Vi bor granne med en arabisk familj som kom till Sverige för nästan 20 år sedan. De har nog aldrig lärt sig vad ordet "hänsyn" innebär, eller rättare sagt de har inte lärt sig några svenska ord över huvudtaget. Vi har försökt att prata med dem om självklara saker som att det stör när barnen hoppar hopprep inomhus, men ingenting hjälper.

Nästa gång vi flyttar så är det uteslutet att bo granne med en arabisk familj.

Robsten sa...

@Emelie och andra

Alltså det här med fakta blir ju svårt när diskussionen drar iväg att alla möjliga håll. Från början handlade ju artikeln om Dublinförordningen och hur orimligt det är med en politik som utgår från att flytta hela befolkningsgrupper från problemen. Vi kan och borde endast lösa problemen genom migration för enskilda förföljda personer, inte för enskilda befolkningsgrupper. det var aldrig meningen att vår politik skulle fungera på det viset.

Anonym sa...

Det vore intressant och veta hur mycket varje ensamkommande unge kostar och hur många jobb som vi måste spara in på i offentliga sektorn, men en sådan kostnadsanalys kommer vi nog aldrig få se. Det skulle bara gynna dom som vi ha svar. Vidare så sanningen varför dom kommer hit har väldigt lite att göra med vad som händer i hemlandet utan att man nu fått veta att man kan komma till serverat bord i Sverige. För den som är påläst och rest runt vet att välden har 100-tals miljoner barn som förtjänar en bättre tillvaro men lösningen är inte att några få ska få komma hit och kosta skjortan för oss skattebetalare. För samma summa pengar som det kostar att ta hand om en unge här i Sverige kan man säkert föda 10000 i deras hemländer. Sedan ska man också tillägga att det även händer att efter några år "lyckas" deras familjer, av en slump hitta dom i Sverige och då släpps dom in som anhöriginvandring. Vackert och utstuderat.

Anders sa...

Emelie skrev:

"Jag jobbar med invandrare varje dag, varje minut, varje sekund."

Om Emelie försörjer sig inom det invandringsindustriella komplexet, så har hon ett egenintresse av en stor invandring.

Det handlar därför mer om ansvarslöshet och egoism för Emelie än om humanism.

Naivtive sa...

@ Robsten självklart försöker vi hålla oss till ämnet, försöker altså.

@ Emelie även om det är trevligt och önskvärt med annorlunda syn på problemen så vet jag inte om det ditt inlägg var avsett att vara seriöst eller om du försöker att illustrera argument i en fiktiv debatt. Dina citat tecken tyder ju på att det faktiskt finns en sagesman till orden. Men inte här i alla fall. Vi vet att invandrargruppen är långt ifrån homogen så ingen säger att "alla invandrare" då det faller på sin egen orimlighet. Men uppgifter på er egen hemsida säger att 95% av de asylsökande saknar giltligta Id-handlingar. Ändå får de så småningom PUT på "humanitära" skäl, inte asyl grundande. Upplppen vet jag inte var de kom in. Kanske i resonemanget kring klanerna, mer än 50 % av äktenskapen i MENA länderna är kusin giften för att hålla ihop klanen. Det är denna kultur som också kommer in i detta landet. Och det är denna kultur som skapar oro till sin natur, det är bara att inse det. Sen att inte "alla" skapar upplopp har heller ingen påstått.

Till sist en trevlig sommar på dej

MS sa...

@Emelie @Robsten

Jag tycker det har varit en ganska sansad debatt trots allt. Det blir alltid lite "tjafs" när man drar fram statistik m m. Jag ska inte hoppa på Emelie utan bara ge några allmänna reflektioner :-)

"Emelie said...
1. Jag är liberal och har aldrig i hela mitt liv röstat på ett socialistiskt parti. Varför ses "humanist" som ett skällsord?"

Humanist ses av många som ett skällsord, bl a av mig, för att det har missbrukats av många människor på främst vänsterkanten. Att hävda att man är humanist i en debatt om t ex invandring är att insinuera att om man inte delar mina åsikter så är man "ohumanistisk " Dvs känslokall och egoistisk. Dels så blir jag alltid misstänksam mot folk som kallar sig själva för humanister. Det som att själv säga att man är ödmjuk, snäll, flexibel mm. Det är väl mer omdömen andra ska fälla om en.

//

Ett annat problem för många s k humanister och flyktingsförespråkare är att dom i många fall inte kan erkänna att det även finns nackdelar med en stor invandring och att alla människor som kommer till vårt land inte är änglar eller vill göra rätt för sig. Bl a så finns det ca 2500 krigsförbytare i Sverige. Tvivlar starkt på att du hittar dom ute i arbetslivet. Det är väl en rädsla för att ge dom RIKTIGT främlingsfientliga vatten på sin kvarn som ligger bakom förmodar jag. Tyvärr så är det enda dom uppnår är att vanliga människor som förstår att många invandrare sköter sig och vill bidra till samhället tröttnar på hyckleriet tillslut och drar alla invandrare över en kam. Speciellt dom svenskar som bor i invandrartäta områden som verkligen ser mångkulturens baksida.

Med hyckleri menar jag att som alla vet så finns det ”svin” i alla former och färger men att det finns en tendens i detta land att dels mörka folks ursprung. S k pixling. Ett fenomen som nu har gått så långt att man vet att ju mera pixlad en bild är ju mörkare är hudfärgen på den gripne. Dels en tendens att bortförklara kriminallitet hos invandrare som samhällets fel. Ta t ex Rosengård. Där får vi till leda höra att det är samhällets och oss svenskars fel att en tiotal småungar tillåts terrorisera ett helt bostadsområde. Det är det svenska samhällets fel eftersom det ger barnen för stor makt enligt många föräldrar. Dom säger att barnen har blivit ”försvenskade”. D v s normlösa och omoraliska.Ingen vågar kräva att föräldrarna tar tag i sina barn i rädsla för att kallas, ja ni vet.. Ponera att det var ett gäng ungdomar från Djursholm som skulle kasta stenar på räddningspersonal. Skulle det vara samhällets fel? Självklart inte. Då skulle skulden, med rätta, läggas hos ungdomarna själva och deras föräldrar. Denna förlamande beröringsångest med allt som har med invandring, vissa kulturer och dess baksidor måste vi komma till rätta med och där har alla även s k humanister ett stort ansvar.

//

Visst finns det många bortskämda ungdomar. En produkt att curlingsamhället. 19-åringar som är för "fina" för att sitta i kassan och som vill ha 25 000 kr i ingångslön och bara vill jobba med media. Jag har kusiner i den ålder så jag ser det på nära håll. Det går inte att komma ifrån att dom är lata och bortskämd för att deras föräldrar tillåter dom att vara det.

Robsten sa...

@MS
Väl talat MS. Kan inte du maila mig när du får tid, det är en fråga jag skulle vilja ta upp med dig.

Anonym sa...

Anders; Ja, för de som jobbar på Kriminalvården hoppar säkert högt av glädje varje gång en seriemördare börjar härja. Polisen blir överlycklig när banker rånas, brandkåren blir exhalterad uti fingertopparna när en pyroman sätter igång, langstinget jublar när svininfluensan sprider sig, arbetsförmedlingen fullkomligt älskar när lågkonjukturen kommer.

Skärp dig.

roberth sa...

Emilie din hiss har stannat på halva vägen!Fakta är att runt 30 000 illegala är här. Endast 6% av de 90 000 invandrare som kom förra året var flyktingar. Fakta är att i Somalia råder det fred i de norra delarna! I Irak har det inte rådit en väpnad konflikt på över två år. Det är såna kretiner som dig som förstör Sverige! Du inbillar dig att de flesta flyr från krig jag säger bara en sak kiss my hairy ass!

roberth sa...

Dublinförordningen har aldrig följts! Sverige gick med i Eu 1994 och det har i princip funnits andra länder där de sk flyktingarna ska söka asyl eller uppehållstillstånd innan. Sverige kan ALDRIG vara land nummer ett!

Erik sa...

Hela Afghanistan historien är rejält skum...Vi i Sverige skickar unga män som skall kriga för att "befria" afghanerna.
Sen får vi i retur unga män som kommer hit och skall skos av oss skattebetalare. Varför slåss inte dessa unga män för friheten i sitt hemland????
Vad gör våra soldater i Afghanistan egentligen???

Vem fxn styr vårt land EGENTLIGEN???

Mats J sa...

Läste just kommentarer på Newsmill. Det är häpnadsväckande. Om dessa är representativa så skulle Sverigedemokraterna ha en potential på kanske 70% eller ännu mer. Om SD sköter sina kort rätt så kan man komma i maktställning fortare än någon hade kunnat tro.