lördag, augusti 01, 2009

Skytte om media och den politiska korrektheten

Göran Skytte var enligt hörsägen kamrat med Guillou, de två stod under sextiotalets sista år och sjuttiotalets första år tillsammans på barrikaderna för att bekämpa det ”etablerade samhället”. Vid någon tidpunkt under resans gång har de dock blivit ovänner. Skytte har definitivt gjort upp med sitt upproriska förflutna medan Guillou på något sätt försöker klamra sig kvar på någon form av barrikad. Det ironiska är väl att Guillou närmast är en karikatyr av den vänstermänniska som stod på barrikaderna under slutet av sextiotalet. Guillou har faktiskt en gedigen överklassbakgrund med en mor som stammar direkt från den norska överklassen och en far från den franska diplomatklassen, han hade även en styvfar från den svenska överklassen. Numera är Guillou skriven på Östermalm, med en andra bostad på landet, som det anstår en framgångsrik författare av hans kaliber.

Både Guillou och Skytte målar ibland upp träffande bilder av både medias makt och den politiska korrektheten i vårt land, båda dessa herrar är till viss del klarsynta och intelligenta herrar. Dock är Skytte den klarsyntare av dessa två, han har ju definitivt gjort upp med sitt förflutna. I en krönika på SvD så skriver Skytte om Pridefestivalen och hur hela Priderörelsen liknar den gamla vänsterrörelsen när det begav sig. Skytte borde veta, han var en del av den själv. Så här skriver Skytte i SvD.

Tydligare kan det inte visas. Vissa blir kelgrisar i medierna, andra blir totalt ignorerade och ibland trakasserade. Och sedan några år är Pride den kanske mest omgullade rörelsen och händelsen i den svenska medievärlden – i vart fall den med bas i huvudstaden. Hbt är idag en medial maktfaktor, de marginaliserade och förföljda finns på annat håll. Årets upplaga av Pride bjöd mig emellertid på en sällsam vision av déjà vu . Jag känner igen mig från vänstertiden.

Att det är media som styr vad som för tillfället är korrekt kan inte vara en hemlighet för läsarna på denna blogg. Vi stackare som inte råka tycka som det mediala och politiska etablissemanget i vissa samhälliga frågor har fått lära oss detta den hårda vägen. Vi vet också att vindarna brukar vända vad det lider, ingen gullar längre med flumvänstern och den våg av nyliberalism som kom på 80-talet har väl ebbat ut den också. Nu är det snarast den ”humana” form av Westerbergliberalism som håller på att gå under. Vad som kommer i stället vet vi inte ännu, men det lär visa sig. HBT och Pride-rörelsen skall snarast ses som en del av Westerbergliberalismens ideologi med frigörelse in absurdum och att allt som är fel egentligen är rätt. Vidare skriver Skytte så här i dagens artikel.

Och då som nu: medierna kapitulerar totalt. Då invaderades landets redaktioner av vänsterjournalister (jag var en av dem) som såg som sin uppgift att föra klasskamp och förändra samhället i och genom medierna.
Alla som på minsta sätt ifrågasatte att Sverige skulle omvandlas till ett socialistiskt samhälle kallades för ”fascister”, ”borgare”, ”reaktionärer” och tystades. Idag framstår vissa delar av medierna som megafoner för HBT-rörelsen, och den som eventuellt vågar ifrågasätta kallas rutinmässigt för ”homofob”. Jag har även sett uttrycket ”hetero-fascist”.
Själv är jag glad och tacksam över att – denna gång – ha distans till det som – för ögonblicket – är det politiskt mest korrekta.

Nu ser landets journalister som sin självpåtagna uppgift att bekämpa den ”elaka” systemkritiska rörelsen skulle jag vilja lägga till. Att Skytte inte skriver detta är förståeligt, men jag tror han håller med. Det är mer målande och lite ofarligare att beskriva den mediala psykosen utifrån Prideperspektivet. Allt som Skytte skriver om medias förhållande till den gamla flumvänstern stämmer in på den situation vi har i dag mellan media och den typ av liberalism som Bengt Westerberg stod för. Den som inte håller med om Sveriges immigrationspolitik benämns även i dag som ”fascist”, det är t.o.m. samma ord som används i dag.

Vi som dagligen läser tidningarnas ledarsidor och en massa andra artiklar kan dock skönja sprickor i den politiskt korrekta muren. Dessa sprickor blir större för varje dag och min ödmjuka gissning är att den form av Westerbergsliberalism som förtryckt varje fritt åsiktsutbyte i detta land är på väg mot sin grav inom en ganska snar framtid.

Länk SvD

20 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bra att Skytte bättrar sig på gamla dar och gör helt om vad gäller åsikterna men jag vägrar att knäfalla i beundran över det. Varför ska jag det? Halva livet (minst) har Skytte ju haft stolliga åsikter medan jag har tyckt i stort sett likadant under alla år. Jag har aldrig varit nån vänstergalning som Skytte.

Robsten sa...

@Anonym

Tja, jag kan inte argumentera emot dig. Men jag bedömer väl i huvudsak vad människor står för i dag, med det tillägget att det gäller åsikter och att det inte gäller åsikter som byts i takt med skjortbytena.

Ett åsiktsbyte genom livet är nästan mer normalt faktiskt än inget åsiktsbyte alls. Vi har politiker som fladdrat hit o dit, det ger ingen trovärdighet.

Men när det gäller att gå från vänster (i ungdomen) åt höger eller det konservativa hållet när man blivit lite mer mogen så måste det faktiskt anses ok och normalt. Väldigt många människor har gjort den resan (däribland jag själv) och de som gjort resan blir nästan stabilare, sundare och lite mer hälsosamt flexiblare än de som stått still s.a.s. hur det än är så måste man ha egna erfarenheter för att se vissa saker.

Däremot kan man kritisera hela den vänsterrörelse som Skytte och Guillou stod för p.g.a. av att det i grunden kanske var mer ett föräldraruppror än en ren politisk rörelse, men det är en annan diskussion.

mats c sa...

Det stämmer att Guillo´s far arbetade på franska ambassader.

Men jag tror inte att han kom från överklassen.

Jag har hört Guillo berätta på radio om han hur som vuxen för första gången träffade sin far.

Jan var på uppdrag i Helsingfors och fick då av en slump få reda på att vaktmästaren på franska ambassaden hade samma efternamn

Skånepåg sa...

@ Robsten

Ber om ursäkt för att kommentaren är helt off topic. Men om omskärelse på nytt skulla tas upp i en tråd, rekommenderar jag en genomläsning av innehållet i följande länk:
http://www.cirp.org/news/1989.06.08_MedicalTribune

AAP (den amerikanska "barnläkarorganisationen") tar liksom motsvarande svenska organisation, avstånd mot detta övergrepp mot värnlösa barn.
http://www.aap.org

Robsten sa...

@Mats c

Ja jag kan ha fel i den frågan (Guillous far) så jag ber om ursäkt.

@Skånepåg

Ok, det är ju argument somborde lyftas fram. Men min inställning torde vara glasklar vid detta lag.

Robsten sa...

@Matc C
Goullious farfar var diplomat, farsan har jobbat som diplomat en kortare period.

Robsten sa...

Intervju med Guillou av finska radion på svenska.

http://www.yle.fi/player/player.jsp?actionpage=3&id=20997&locale=sv

MS sa...

Jag tror att dom flesta ändrar sin politiska åsikt under resans gång. Det ska bara räknas som ett friskhetstecken. Det intressanta är att dom flesta verkar gå från vänster till höger. Varför? Man kanske har det bättre ekonomiskt och vill inte betala hela lönen i skatt osv. Vänstern hör den naiva ungdomen till. Inget ont med att engagera sig i sin omvärld men dom flesta inser nog till slut att vänsterns drömsamhälle bara är en utopi. Det har som bekant historien visat med all tydlighet.

//

Sverige är en ankdamm och medias gullande med HBT- rörelsen är ett levande bevis för detta. Svenska journalister är som en skock får som alla springer åt samma håll. Det finns inget utrymme för nyanser eller reflektioner. Svart eller vitt.

Tycker du att den invandringspolitik som förs är felaktig så är du rasist.

Klimatkompenserar du inte när du flyger så är du ett miljösvin.

Håller man inte med Lotta Gröning när hon anser att om man bara äger ett par av märkesjeans så är man fattig eller inte kan ta sig till en strand själv utan bidrag från det allmänna så är man överlägsen.

Anser man som jag att Pridehysterin inte hjälper dom homosexuellas sak utan tvärtom så är man tydligen hetero-fascist”.

Ett fattigdomsbevis men under sossarnas styre så var det intellektuella samtalet eller konsten att debattera något som inte direkt efterströvandes utan det var bara brölande i megafoner i någon demonstrationer mot USA som räknades.

S utveckling är väldigt intressant. Dom var förut ett parti som uppmuntrade utbildning som ett sätt att göra en klassresa. Dom stod för stabilitet och normer. Sedan hände något på 60-70 talet och höga utbildningar vara bara något för ”borgarbrackornas barn”. Kriminalvården blev flummig. Begick man brott så var det samhällets fel inte mitt. Poliser som förut bemöttes med respekt blev nu kallade för polissvin och fascister. I skolan så försköts makten från dom vuxna till eleverna. Betyg var förtryckande och hämnade ungarnas utveckling. Ingen stress och ingen press och det märktes eftersom Sverige började halka efter internationellt. Dagens S är i huvudsak ett parti för minoriteter, homosexuella, invandrare och bidragstagare. Något man dock kan säga om S-väljare är att dom är ett tåligt släkte. Min far är sosse av födsel och ohejdad vana och trots att han inte tillhör någon av dessa minoriteter och tycket att Mona Sahlin kör partiet i botten så sitter det långt inne för honom att rösta på något annat parti än S. Jag tror att många liksom min far röstar på S gör det p g a gamla meriter. Dom röstar egentligen inte på dagens S utan på det parti som en gång i tiden byggde upp ett land som var ett bra land att växa upp i.

Det vore intressant att höra varför ni som är f d sossar gick åt höger? Beror det på sossarnas utveckling eller att ni med ålderns rätt har fått andra värderingar?

//

Jag håller med Robsten. Tack vare bloggvärldens intåg så håller PK-fasaden sakta men säkert spricka. Läser man kommentarerna i dagens AB om den rödgröna trojkans flört med muslimer i o m deras tydliga förakt för normer och av i deras ögon den så förhatliga kärnfamiljen så är det bara att konstatera att politikerna lever i en hel annan värld. Där har SD många röster att hämta.

Anonym sa...

Justiciekanslern (fin titel) håller på och grubblar över hur man ska komma åt bloggarna och hans resonemang går ungerfär så här: tidningarna har en ansvarig utgivare, bloggarna har det ej, hur ska man då komma åt den fria idé- och informationsflöde där folk kan uttrycka precis vad som helst. Hmmm? Hur ska man sätta dit dom? En massa snack som går utanför PK media.....Hmm

Robsten sa...

@MS & andra

När man efter hand byter politisk inriktning alt byter parti så är det ofta en komplicerad process. Det beror i princip aldrig på en ensam orsak utan är en väv av olika orsaker som interfererar med varandra. med risk för att vara tjatig, världen är inte svart eller vit, det är ofta orsakssammanhang som styr skeenden än enskilda orsaker.

En uppenbar orsak dock till att många sossar lämnat partiet är Socialdemokraternas förfall och den riktning partiet tagit i sin utveckling. Jag skulle inte vara sosse i dag hur ung jag än vore.

Man brukar säga så här:

Är du inte vänster när du är ung saknar du hjärta, går du inte åt höger när du blir äldre saknar du hjärna.

Tycker det är en träffande och fin beskrivning.

Anonym sa...

Jag hörde Skytte i ett radioinslag nyligen säga att att han under sitt liv inlett femtio, eller var det kanske minst femtio, förhållanden. Han påstod att alla varit allvarligt menade, var och ett av dem trodde skulle leda till ett livslångt förhållande. Min reflektion är att antingen ljuger han eller också har han stora inlärningssvårigheter. Dock - även blinda höns lär ju då och då hitta ett korn.

Mats J sa...

Liberalismen och socialismen utgår båda från enkla slgordsmässiga påstående som när man är ung framstår som helt självklart sanna: "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov", eller "maximal individuell frihet så länge den inte inkräktar på någon annan människas motsvarande frihet".

När man blir äldre inser många att båda påståendena är helt uppåt väggarna men det är svårt att förklara för en tonåring för det är inte en enskild aha-upplevelse utan en hel katalog av olika insikter som bäst sammanfattas i ordet livserfarenhet.

Robsten sa...

@Mats
Väl talat!

mats c sa...

Jan´s biologiska fars sociala bakgrund har ju ingen större betydelse hur han formades under uppväxten, det var mer ett utslag av lite Guillo-nörderi :)


Minnet sviktade lite, jag blandade ihop saker och borde kollat upp lite mer :$

Det var ju Guillo´s farfar som var vaktmästare vid franska ambassaden när Jan föddes.

Att vara vaktmästare vid en ammbassad verkar ju inte vara någon karriärväg för den klass som studerar vid de franska elituniversiteten, å andra sidan var ju läget lite
speciellt under andra världskriget.

Farfadern kanske hade typisk social bakgrund för den högre diplomatkåren som tog det som erbjöds eller han kunder också vara av lägre medelklass med stor ambition och som
uträttade många saker för franska exilregeringen så att han därefter blev ambassadör i Helsingfors.

När Jan av en slump mötte fadern i Helsingfors, var denne sportjournalist.
http://www.dn.se/kultur-noje/ur-morkret-1.488163.

Tack för att du la ut länken till intevjun i finsk radio!

MS sa...

@Robsten och Mats J

Visst handlar det om att när man är ung så har man inte den livserfarenhet som krävs. Det är för mycket att begära att 19- åringar ska förstå alla dom komplicerande skeenden som inträffar i samhället och i varje enskild människa liv. Vem av oss som kommenterar här hade den insikten i den åldern? Inte jag i af. I den åldern ska man ha roligt och resa runt ute i Världen. Svensson-vardagen kommer ändå som ett brev på posten tillslut.

//

"Är du inte vänster när du är ung saknar du hjärta, går du inte åt höger när du blir äldre saknar du hjärna."

Då sakande jag väl hjärta när jag var ung :-) Det kanske verkar som att jag hoppar på vänstern för det minsta lilla men så är faktiskt inte fallet. S har gjort många bra saker och jämndställhet och solidaritet är ju vackra ord som vi alla kan ställa upp på. När började sossarnas förfall? Många med mig anser tydligen att det började" i o m Olof Palmes tillträde. Med reservation med att jag var för ung för att minnas Palme som aktiv politiker. Han var en fantastik retoriker och hade en enorm närvaro. Jag har lyssnat på några av hans gamla tal och det är bara att konstatera att han stod i en klass för sig. Han måste ha varit en formidabel motståndare i talarstolen. Däremot så var hans politik inget som gynnade Sverige som nation. Han var väldigt snabb på att fördöma USA medans dom flesta kommunistiska diktatorerna kom lindringade undan.

Under hans tid så fick vi storhetsvansinne. Vi skulle vara bäst på allt. Det mest generösa och humanistiska landet av alla. Alla andra länder var U-länder i jämförelse med oss och vår sjukvård var den bästa osv osv. Mycket av det sitter kvar i svenskarna och det har gjort vissa oförmögna att inse och styra landet efter dom faktiska förhållanden som gäller nu. Jag är en av dom som i skolan fick lära mig att Sverige var det bästa landet på Jorden och vi var bäst på allt. Jag minns första gången jag var utomlands och jag kan skamligt erkänna att jag blev förvånad över att dom i andra länder hade det lika bra som oss. Propagandan fungerade bevisligen. Det är inget fel med att ha ett gott självförtroende och vi har mycket att vara stolta över men vi är inte längre det lilla Vet Bäst landet uppe i Nordpolen :-)

Vi har i många år haft något av världens mest generösa välfärdssystem fast vi egentligen inte har haft råd längre. Statsskulden under S regeringstid var som bekant enorm och konstant. Vi har fortfarande svårt att rätta mun efter matsäck och många svenskar anser att dom har RÄTT till en hel massa saker. Att någon annan i slutändan måste betala för allt verkar inte bekymra dom nämnvärt.

@Robsten och andra f d sossar

Jag förstår att det är en lång process att byta parti och att det har flera bakomliggande orsaker men det vore intressant att veta varför du idag inte längre känner igen dig i S och vad detta förfall består av i dina ögon? Var jag inne på rätt spår i mitt tidigare inlägg? Jag kan inte låta bli att undra ibland hur det hade gått om inte Mona Sahlin hade torskat på den s k Tobleroneaffären utan att hon hade blivit partiledare då. Hennes tid vid makten hade nog blivit kort och S kanske hade utvecklas på ett annat sett om hon hade förpassats till avbytarbänken för gott.

Många hävdar att Alliansen vann valet för att många gamla sossar la sin röst MOT Göran Persson och inte FÖR Fredrik Reinfeldt och CO men den teorin stämmer nog inte helt. Dom kunde ju ha proteströstat på V eller MP för att ändra på maktbalansen inom det rödgröna blocket istället.

MS sa...

"jag kan skamligt erkänna att"

Skamset erkänna ska det vara naturligtvis.:-)

Mats J sa...

MS, för att svara på en av dina frågor: jag tror att sossarna började hamna snett när man slutade se sig som ett intresseparti för svenska arbetare. Ett SAP som var troget sina rötter skulle idag inte ha några problem att se Svenskt Näringslivs hand bakom den förda invandringspolitiken, eller missat att ta avstånd från genus- och queervansinnet som ett uttryck för perversioner hos en urartad och dekadent överklass, för att ta ett annat exempel. (Det är det här tomrummet jag vill att SD ska fylla).

Robsten sa...

@Mats & MS
Delar Mats syn på sossarnas förfall. Det var en viktig indikation på att jag nog måste lämna sossarna. Sedan var det ju den vansinniga immigrationspolitiken, det var väl droppen faktiskt. Det står ju faktiskt i min presentation på bloggen här.

Peter Hanzon sa...

Skytte skjuter mitt i prick här.

Bara att beklaga att han väljer just Livets Ord bland de olika samfunden/kyrkorna.

Anonym sa...

Skytte, ja, och hans svansande runt kjolarna ... 500? Var det inte fler? Glömde han nämna några? Hehehe!

Han har kanske kommit rätt i sin livsåskådning nu, men hur brukar man säga: När Fan blir gammal röstar han med kristdemokraterna? Rätt eller fel?

När Skytte upptäckte Börsen som spelverktyg la han om riktningen - precis som vissa somliga andra i hans gamla kretsar. Så det stämmer nog att vänstern förlorar ungdomar när de åldras och hittar andra intresseområden.

Socialdemokraterna försvann ur mitt liv när jag upptäckte att solidariteten inte gällde alla på företaget där jag jobbade. Bara de LO-anslutna, inte TCO-arna. Trots deras högre löner och bättre OB hade de speciella förmåner som vi andra inte fick ta del av - vi var ju tjänstemän.

Det var då som jag fick upp ögonen för skevheten och började se mig omkring och ifrågasätta. Det var för mycket klan-tänkande i SAP.

Tyvärr måste jag hålla med MS att alltför många inte orkar engagera sig utan röstar som de alltid har gjort - i hopp om att det gamla SAP ska uppstå på yttersta dagen.

Och ingen i PK-media (som ovannämnda också fortsätter läsa/se/höra) ger dem någon information om hur läget egentligen är och hur illa ställt det är med moder Svea. Tänk så många pensionärer som får sänkt pension nästa år utan att få veta en av orsakerna!

Sixten