söndag, augusti 02, 2009

Förekommer tvångsäktenskap i Sverige?

I SvD står det i dag om att man i Storbritannien tagit krafttag mot tvångsäktenskap genom en ny lagstiftning och diverse andra åtgärder. Man har också upprättat ett specialteam som skall stötta utsatta personer och dessutom har man utbildat Londonpolisen i hedersproblematik.

Det står i artikeln att man vidtagit dessa åtgärder för att ”många skolor tycks dra sig för att lägga sig i familjeangelägenheter”. Att ens komma på den absurda tanken att skolan plötsligt skulle kunna göra något åt denna mycket djupt rotade och komplicerade problematik är oerhört förvånande. Menar man att rektorn eller någon enskild överarbetat lärare skulle försöka luska i om det förekommer något tvångsäktenskap bland eleverna? Nog för att man lägger många uppgifter på skolorna i dagens samhälle men att ens komma på tanken att de också skulle hindra tvångsäktenskap är i det närmaste perverst.

Vad denna nya lag i Storbritannien egentligen innebär är inte helt lätt att utröna genom artikeln. Tydligen så kan domstolarna fatta egna beslut i olika detaljfrågor som rör enskild familj. Så här står det i artikeln.

Åtgärderna kan också handla om att förbjuda familjemedlemmar från att beslagta pass eller tvinga någon att resa utomlands. Straffet för att bryta mot lagen är fängelse i upp till två år.

Man kan ju säga att föräldrarna styr över sina barn till att de är myndiga. Detta innebär i.o.f.s. att de skulle kunna beslagta både pass och tvinga sina barn att resa utomlands. Man skulle med fördel kunna ta en aspekt under övervägande. Om någon har fått asyl p.g.a. förföljelse och vederbörande i alla fall reser till sitt hemland för att gifta bort sin dotter så kan eventuella asylskäl anses som förverkade. Det mest uppseende väckande står i en liten faktaruta bredvid själva artikeln. Så här står det i faktarutan.

70 000 unga svenskar får inte välja vem de ska gifta sig med, visar en nyligen publicerad rapport från Ungdomsstyrelsen. Där föreslås kriminalisering av tvångsäktenskap och att rätten till dispens för att gifta sig när man är under 18 år slopas.

Siffran är otroligt hög och jag blev mycket förvånad när jag läste denna text. Siffran är sannolikt inte exakt på något sätt men skvallrar ändå om att det är ett stort problem i vårt land. Att något som kallas tvångsäktenskap inte redan är kriminaliserat är högst förvånande. Det föreslås att rätten till dispens för att gifta sig när man är under 18 år skall tas bort. Varför finns denna dispens i dag? Varför i hela fridens namn skall någon alls kunna gifta sig när de är under 18 år? Denna dispens borde vara borttagen för länge sedan, det är ett kraftigt underbetyg för våra lagstiftande politiker att detta finns kvar.

Här har vi en Pridefestival där HBT-personers frigörelse poängteras, våra politiker lyfter festivalen med dess värderingar till skyarna och klankar ner på den svenska mannens heteronorm. Samtidigt utsätts alltså ungefär 70,000 flickor för tvångsäktenskap i vårt land! Är det någon som tycker att det finns en dubbelmoral i detta?

Länk SvD

2 kommentarer:

Fredrik Arvidsson sa...

Ja, att det är så många som utsätts för tvångsäktenskap i vårt land är oroande. Det är väl på Nyamko Sabunis bord denna fråga ligger. Har hon uttalat sig i frågan?

Undrar vilka tyngande skäl man ska ha för att få dispens.

På den här sidan: http://www.regeringen.se/content/1/c6/01/97/73/03d0c551.pdf

Kan man läsa mer om den nya regeln mot tvångsäktenskap och banräktenskap som trädde i kraft 2004.

Mvh,
Fredrik Arvidsson

Robsten sa...

@Fredrik

Tack för länken. det som stod i pdf filen lät bra. Men talet om dispenser då?