torsdag, augusti 06, 2009

Poängsystem för medborgarskap?

I Storbritannien har Labour lagt ett förslag som innebär att det skall bli lättare och gå snabbare att bli medborgare om man uppfyller vissa krav. Det hela grundar sig på ett poängsystem som där man erhåller poäng för vissa aktiviteter eller kunskaper. Ett deltagande i t.ex. fackförening ger extra poäng, likaså kunskaper i engelska. Systemet har kritiserats på skilda håll och även i vårt land så klart. Håkan Boström skriver så här på ledarplats i DN.

Om principen om villkorat medborgarskap etableras finns inte mycket som hindrar att den utvidgas till fler grupper. För hur rimligt är det att infödda kriminella automatiskt har rösträtt när skötsamma invandrare måste kämpa för den i åratal?

Det här är inget annat än dimridåer som Boström lägger ut i sin artikel. Att kriminella saknar rösträtt är redan verklighet i vissa stater i USA, att vi någonsin skulle ta efter det systemet är otroligt och kommer aldrig att ske. Det är fullt rimligt att nya medborgare ”kämpar för rösträtten i åratal”, vad är det som skulle vara så konstigt med det? Människor ”kämpar i åratal” med en massa saker. Skall du bli lärare ”kämpar du i åratal” med studier, skall du bli bra i någon idrott så ”kämpar du i åratal” också. Suveräna stater sätter faktiskt upp de regler de själva vill för medborgarskap. I demokratiska stater kanske t.o.m. befolkningen får ett ord med i laget, men det är långtifrån säkert. Det finns ingen självklar universell rätt för medborgarskap och det skall heller inte finnas någon sådan. Paula Neuding på SvD är betydligt positivare till att i alla fall sätta krav på de som vill bli medborgare, dock skriver hon så här på ledarplats i SvD.

En generös invandringspolitik måste kombineras med strategier som innebär att vi inte i längden behöver kompromissa med andra liberala värderingar.

Vi skall naturligtvis inte kompromissa med våra grundläggande värderingar för att vi tar emot människor från andra delar av världen. Men frågan om en ”generös invandringspolitik” borde också bli föremål för en kritisk diskussion. I en demokrati borde människorna i nationen också få välja hur pass generös invandringspolitiken skall vara. Neuding tar för givet att vi skall ha en generös invandringspolitik som om den stod inskriven i grundlagen. Jag vill utnyttja mina demokratiska rättigheter och propagera för en restriktiv invandringspolitik, jag anser att det är mina demokratiska rättigheter.

Frågan om den engelska varianten av poängsystem för medborgarskap är bra och lämplig, kan inte avgöras direkt. Klart är att vi i vårt land bör höja kraven på något sätt. Accepterar man inte vissa av de grundläggande värderingar vi har i vårt land (som t.ex. Uppsalamannen) skall man inte kunna bli svensk medborgare. Vill man t.ex. inte att sin dotter skall sällskapa med en svensk pojke bara för att han är svensk, ja då skall ett medborgarskap vara utesluten enligt mig. Hur man skall mäta och avgöra allt detta är en annan och svårare fråga.

Länk DN Boström

Länk SvD Neuding

8 kommentarer:

Mats J sa...

Jag läste nyligen ett resereportage i SvD från Maldiverna. Det är tydligen så att alla turisthotell och stränder som är öppna för turister ligger på tidigare obebodda öar. Kontakt med lokalbefolkningen är, om inte direkt förbjuden så i alla fall inte något som uppmuntras. Det var nytt för mig. Jag visste inte att maldivianerna var rasister och främlingsfientliga.

Robsten sa...

Nä, förmodligen skulle våra inhemska antirasister döma de flesta av jordens folk som rasistiska om de använde samma parametrar på dem som de gör inom vårt eget land. Men antagligen så gäller plötsligt helt andra parametrar när vi lämnar landets gränser.

Maldiverna, så trevligt det låter ;-)

Anders sa...

Det vore väl utmärkt, om folk förlorade sin rösträtt under den tid som de sitter i fängelse.

Så är det i Storbritannien, där regeringen är ovillig (trots att EU gnäller) att ge rösträtt till dem som sitter i fängelse.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/vote_2005/frontpage/4490701.stm

Sverige går som vanligt en helt annan väg och utvidgade 1989 rösträtten till att omfatta dementa (!).

Diagnosticerade dementa på demensboenden har alltså rösträtt. Hur tror ni personalen som röstar åt dem röstar...

Robsten sa...

jag tror att både personal och de omhändertagna röstar på sossarna. Om det sedan är en slump eller inte spörs väl ;-)

Karpstryparn sa...

Bra och sant, kan man som invandrare inte acceptera och bry sig om vad som gäller i Sverige så ska man inte vara här, utan då ska man utvisas rubb och stubb!

itsweden sa...

Dementa har ju i alla fall sin sjukdom att skylla på hur dom röstar...

Att "invandrare kämpar i åratal för sin rösträtt" ingår väl i antirasisternas taktik(?) att glorifiera invandrarna trots att kämpandet mest handlar om att vänta. Men sen, trots att många invandrare saknar rösträtt och möjlighet att påverka invandringspolitiken så gömmer sig antirasisterna bakom invandrarna och försöker påskina att det är invandrarnas fel individuellt att det ser ut som det gör. Ansvaret ligger inte hos invandrarna utan hos beslutsfattarna.

MS sa...

Det är inte så konstigt att det är Labour som lägger fram dessa nya krav. Det är deras slappa invandringspolitik som har förstört Storbritannien och dom har äntligen förstått att britterna har fått nog. Opinionssiffrorna talar sitt eget språk. Skämtet Gordon Brown försöker att rädda det sjunkande skeppet men det är too little too late.

Detta är kraven för att bli amerikansk medborgare. Skulle någon våga föreslå liknande krav för svenskt medborgarskap så skulle det röka ur öronen på vänsternissarna och dom skulle skrika rasism tills dom blev blåa i nyllet. Jag tycket att det är ganska naturliga krav och flyttar man till ett nytt land så måste man kunna ställa upp på det landets värderingar och att bidra till det nya landet. Att leva i parallellsamhällen på samhällets bekostnad är ingen medborgerlig rättighet.


•Support and defend the Constitution

•Serve the country when required

•Participate in the democratic process

•Respect and obey federal, state, and local laws

•Respect the rights, beliefs, and opinions of others

•Participate in your local community

Robsten sa...

@MS
Dessa saker är exakt vad våra nya medborgare INTE gör, tyvärr.