söndag, augusti 02, 2009

Tänkvärd och bra artikel om fotbollsvåld (och annat våld)

I DN står det i dag om Tony Deogan som var IFK-fan och tillhörde den falang av klubbens supportrar som deltog i uppgjorda slagsmål. Han dog efter ett slagsmål med AIK:s supportrar i Högalidsparken Stockholm.

Artikeln publiceras med anledning av att Tonys bror Tommy skrivit en bok ”Blodsbröder” som säkert är mycket läsvärd. Artikeln (och boken) handlar om brödernas uppväxt och de förutsättningar de hade, samt den väg som ledde till våld och droger. Det är inte helt unikt att två bröder som växer upp under dåliga förhållanden går olika vägar, våld och kriminalitet är en väg och den om inte riktigt orkar med allt våld blir i stället beroende av droger.

Några nyckelmeningar i artikeln är

Tommy beskriver skolan som ett ställe där barnen regerade och att de hade respekt bara för en lärare, för ”Torre”. Han såg dem, var tydlig med att de måste ta ansvar för vad de gjorde.

samt

Jag förlåter er. Ni är offer för att ha mött en passiv och rädd vuxenvärld

Jag tycker man skall läsa artikeln utan alltför mycket ”stereotyper” eller att på en gång applicera politiska mallar på historien. Jag tror de flesta av oss redan kan den biten ganska bra.

Länk DN Huliganism till döds

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle tycka det vore en bra idé med ett länge inlägg i ämnet från din sida. Det här är svåra frågor som det idag saknas lösningar på för att det är skygglappar som gäller även i den här frågan. Varför blir vissa narkomaner och brottslingar medan andra inte blir det? Hur ska vi kunna förebygga det?

Mvh Jens

Anonym sa...

En liten rättelse bara: Deogan var IFK-fan och inte AIK-fan.

Mvh

Robsten sa...

Va!! Hur kan han ha varit IFK fan när han bodde i STHLM?? DET finns det i alla fall INGA förklaringar på!

Cap sa...

Jo det gör det Robsten, hissen gick inte ända upp det är förklaringen...