måndag, juli 27, 2009

Varmt välkomna?

Efter att riksdagen infört den globalt fullständigt unika sexköpslagen som kriminaliserade köparen av sex så avtog den öppna prostitutionen för att i stället förmedlas på nätet och olika ”massageinstitut”. Nu märker socialarbetare en ökning av gatuprostitutionen, ökningen märks i städer som Stockholm och Göteborg. Det är tydligt att det finns en efterfrågan på de tjänster som bjuds ut, trots att kunderna riskerar straff och social brännmärkning. I DN står det så här.

En kvinna i vita åtsittande byxor med mycket eyeliner kring ögonen säger att hon är 23 år och från Albanien. Mer vill hon inte säga. En man i en sportbil sitter och betraktar oss när vi pratas vid och kör därifrån med en rivstart.

Prostitution har förekommit i alla tider och påstås vara världens äldsta yrke, vi har sannolikt alltid haft en viss prostitution och kommer väl alltid att ha det. Vilka straff som vår riksdag i sin upplysning än kan stifta så kommer nog denna verksamhet att fortgå, i en eller annan form. Men vi undrar om den albanska kvinna DN träffade är här som turist eller har hon andra skäl att vara här? Det nya med dagens prostitution är att de som väljer att prostituera sig är utländska kvinnor. Vidare står det i DN.

Panida som står i hörnet Malmskillnadsgatan/Mäster Samuelsgatan är välsminkad och har många smycken. Hon är över 50 år och har två vuxna barn som inte vet att hon är här.
Hon är ensamstående och har försörjningsansvar för släkten i Thailand. Hennes syster ligger på sjukhus och har behövt göra flera kostsamma operationer. Det är Panida som betalar.

Det är tufft att ha försörjningsansvar för en familj och jag känner vederbörlig sympati för Panida. Men hur kan hon vistas i vårt land och uppehålla sig utan giltiga skäl? För prostitution är väl inget skäl man får visum eller uppehållstillstånd för? Vidare i DN står det så här.

Nyrekryteringen kommer från utländska tjejer, framför allt från Nigeria, säger Mats Paulsson, kriminalinspektör vid Göteborgspolisens prostitutionsgrupp.

Jaha, då vet vi det, men hur får dessa nigerianska tjejer uppehållstillstånd? Eller är de här olagligt? Om de är här olagligt skall de väl avvisas så fort de påträffas av polisen. Min poäng är att de öppna gränserna vi har med Schengenavtalet och annat också skapat en massa problem och negativa effekter i vårt land. Globaliseringen har en hel del negativa effekter som våra politiker sällan pratar om. Dessutom är de positiva effekterna av mer ogripbar form, att t.ex. resa genom Europa för en svensk medborgare har gått enormt lätt och problemfritt redan innan vi gick med i EU. Rörlighet av arbetskraft har också, i hög grad, betytt rörlighet för kriminalitet och prostitution. Dessutom så är de positiva effekterna av den legala arbetskraften inte problemfri den heller.

Det verkar som om de negativa effekterna av globaliseringen överväger de positiva. Det är ingen vettig människa som vill att Sverige skall isolera sig som en eremitisk udda nation. Men vi deltog fullt ut i olika internationella sammanhang redan innan våra politiker började använda ordet ”globalisering” som deras nya mantra. Det är inget negativt med gränskontroller vid nationens gränser, det är inget negativt med att människor vistas här lagligt, det är positivt att vi har kontroll på vad och vilka som kommer in i landets gränser och det är positivt för svenska politiker att i första hand bry sig om den befolkning den är satt till att företräda.

Länk DN

16 kommentarer:

Nån sa...

Tjena, det kan ju vara så att hon har ett vanligt jobb på dagarna, och det här är ett extraknäck för att få ekonomin att gå ihop.

Anonym sa...

Ja tjena...

Sivan sa...

Ang alla tider. Ta en tur till Pompeji så får man snart bevis för att dom var långt före oss.
Det enda rätta är att införa bordeller enligt tysk förebild. Läkarkontroll.
Men Sverige har ju fått "VI VET BÄST" sjukan och tror sig veta bäst i alla lägen

Robsten sa...

Jo "NÅN", så kan det naturligftvis vara. Men många frågetecken finns det i alla fall.

Robsten sa...

@Sivan
I den frågan har jag ingen åsikt, he, he. Jag var dock emot sexköpslagen när den kom, om inte annat av principiella och logiska skäl.

A sa...

Uppenbarligen finns det ju ändå en marknad för dessa stackars trasiga individer som tvingas stå där natt efter natt. Eller du tänker kanske att de frivilligt tagit sig hit för att ligga med en lönnfet svensk? Förmodligen.

Anonym sa...

märkligt att folk tycker det är "stackars trasiga" som står på gatan, tvingade av sitt knarkande. de har gjort ett val i livet och får stå sitt kast mer eller mindre. så som lagen är utformad idag så är det upplagt för en rätt stor utpressningsrisk för de som inte kan hålla sig.

förövrigt är nätet nedlusat med sånna som håller på med det för pengarna,av fri vilja, och inte har några problem med "lönnfeta svenskar"

Robsten sa...

Ja detb är lite märkligt slår det mig just nu. Alla gilar Sverige, men ingen gillar "lönnfeta svenskar". Antagligen är det väl dessa "lönnfeta svenskar" som byggt upp landet, fast inte då genom att köpa prostituerade då förståss.

Milla sa...

Vi kommer aldrig att få bort prostitutionen. Varken här eller i något annat land.

Den finns i otaliga variationer och förklädnader.

Man kan absolut med all rätt ställa sig dom frågor du gör Robsten. Jag tror att det är tjejer som både är här illegalt men som också av olika anledningar redan har PUT. Många av dessa har säkerligen varit gifta med nån som importerat dom från sitt hemland och sen trättnat på dom efter ett par år- Och varför skulle dom lämna sverige för sitt egna land? Finns ju ingen anledning eftersom sverige ger alla precis allting. Spelar ingen roll om du är född svensk eller illegal invandrare.

Det som skrämmer míg är spridningen av sjukdomar som hepatit och HIV som vi kommer att få se i en allt större utsträckning iom nya som kommer från riskområden i världen, bla afrika.

Robsten sa...

Yes Milla, men det som skrämmer mig mest ärn den svenska slapphändheten och nochalansen, våra politiker verkar sluat bry sig om det land de är satta att sköta.

Anonym sa...

Den svenska sexköpslagen är en ologisk juridisk konstruktion. Man kriminaliserar endast den ena parten.Prostitution kommer alltid att finnas, vet inte något land i världen som inte har prostitution. Svenska medier skriver om kunderna som "svenska lönnfeta män", förmodligen finns olika nationaliteter bland kunderna!!! Svenska lönnfeta män skulle inte räcka till för marknaden.

z999 sa...

Jag anser att det är fel att staten ska lägga sig i att två vuxna människor frivilligt har sex med varandra. Vill man få bort prostitutionen så får man göra på något annat sätt. Lagstiftningen bygger också helt på myter om prostitution.

MS sa...

Jag har inte en sådan idealiserad bild av prostitution som många av herrarna här. Man kommer inte ifrån drogproblematiken runt prostutitionen. Många av dom utländska kvinnorna kanske går på gatan för att försörja sin släkt hemma medans många svenska tjejer går på gatan för att finansiera sitt drogmissbruk.

Ingen har heller tagit upp den mest osmakliga sidoeffekten av prostitution, Trafficking. Människohandel sin vidrigaste form. Unga tjejer som rövas bort från sina byar för att säljas som vandrande spruthål och som lever under fruktansvärda förhållanden. Här i Sverige så finns det som bekant många från dom forna Öststaterna. Ni som tycker att detta är en skitsak kan väl titta på Lilja forever först. Ingen regel utan undantag. Det finns säkert unga tjejer och killar som säljer sig för att kunna köpa en ny väska för 3000 kr men majoriteten av dom som prostitueras är bevisligen trasiga själar som ser detta som sin sista utväg och att försöka göra detta till något mer glamoröst är bara osmakligt. Det handlar väl till syende och sist inte så mycket om sex utan mer att via pengar kunna känna att man har makten över en annan människa och kan behandla han/henne på i stort sätt man vill.

Då är det kanske det är bättre att införa lagliga bordeller som har krav på hälsotester och drägliga förhållanden för dom som "jobbar" där. Jag tycket inte att det är ett yrke att sälja sin kropp iofs men med tanke på smittskyddet så kanske det i samhällets intresse att det bedrivs under kontrollerande former.

Det kanske låter som jag säger emot mig själv men av två onda ting så kanske det sistnämnda är det bästa. Det jag främst vänder mig mot är skönmålningen av prostitution , den lyckliga horan m m. Det handlar inte om två vuxna människor som möts på lika villkor för att ha sex. Det handlar om att vissa säljer sin kropp för pengar, oavsett bakgrund och skäl, och att det finns tillräckligt många som inte har något problem att köpa en annan människas kropp för pengar. Varken mer eller mindre.

Robsten sa...

Nä, jag säger inte emot dig MS. Men ni som bloggat länge,debatterat och kanmske är skolade dessutom vet att man inte kan dra alla argument på en gång. Man tröttar ut både sig själv och sin publik då. Det är dessutom ett vanligt nybörjarfel, man skall tvunget dra alla argument och alla perspektiv alla gånger ett ämne kommer på tal. Till slut orkar ingen lyssna. Vi tar lite i taget tycker jag, just därför avstod jag från trafficking och andra saker MS.

z999 sa...

Jag håller med MS i det mesta men jag anser att sexköpslagen är fel. Det är olagligt att tubba någon till brott, men det är plötsligt ok i sexköpslagen. Och porrfilm? Är inte det en massa köpt sex?

Erik sa...

Fyfan vad jävla äckligt och tragiskt! Vem tar ansvar för de nya fall av HIV och andra sjukdomar som kommer av detta? Som vanligt INTE FAN gör de ansvariga inom fulmedia och politiken det. Men det är de som med näbbar och klor propsar på mer eller mindre vidöppna gränser samt en totalt ansvarslös attityd gentemot de som vistas illegalt inom landets (och EU:s!) gränser.
När fan får Svenne Banan nog! Finns det liksom ingen gräns för hur mycket skit vi kan ta!!!