måndag, september 21, 2009

Rapporterna strömmar in – Kyrkovalet

Det hölls val till beslutande organ i kyrkan under söndagen. Rapporterna om att valsedlar saknades på många valställen strömmade in under kvällen. Det var speciellt ett parti (eller snarare enbart detta parti) som valsedlar saknades för. Det saknades valsedlar på så många håll att man kan tala om organiserat valfusk. Senaste rapporten säger att det saknades valsedlar i Grödinge och Tullinge, båda vallokalerna ligger i Botkyrka. På poströstningsställen har det saknats valsedlar inne i Stockholms stad under veckan. Detta med organiserat valfusk är med andra ord inte bara något som händer i bräckliga demokratier, det händer hos oss här i Sverige i dag. Dessutom verkar det vara kyrkan och guds män som med fördel ägnar sig åt detta kriminella fusk. Dagens svenska kyrka säger sig ha rättspatos när de gömmer illegala flyktingar, men att hålla ärliga rättvisa val är inget som kyrkans rättspatos sträcker sig till i dag.

Det är ingen fara att detta kommer att hända i nästa års riksdagsval, den saken är klar. Frivilliga står i princip på kö för att undersöka vallokaler inför nästa val. Den valförrättare som inte skött sig eller på minsta sätt mixtrat på något sätt kommer definitivt få veta att han lever. Man kan nästan tala om en förväntansfull, energisk och en smula aggressiv stämning inför valet 2010.

Valresultatet då? Enligt både DN och SvD gick mindre partier framåt i valet på de borgerliga partiernas bekostnad. Mycket mer än så skriver varken DN eller SvD om valet. Intresset är inte bara ljumt från allmänheten, även media hyser ett högst mediokert intresse för detta val.

Länk DN

Länk SvD    

32 kommentarer:

Anneli sa...

Klaga över valfusk, när ditt politiska partis valsedlar inte automatiskt dyker upp i vallokalerna är synnerligen lågt.

Jag har stått och delat ut valsedlar utanför min vallokal tillika stadsdelskyrka, halva söndagen och jag skall tala om för dig att jag personligen lade våra FK-valsedlar bland de övriga så gjorde också den där Sd:aren som inte ens visste hur den kyrka han ville bli makthavare över, bekänner sin tro.

Litet eget arbete får man faktiskt utföra i sådana här sammanhang. I synnerhet vad gäller kyrkoval, vi vilar mycket mer på frivillig grund och har betydligt mindre resurser än den sekulära politikens ångvält.

Som du säger det är inte riksdagen det handlar om. Ni vill sabba svenska kyrkan genom att använda oss som språngbräda till riksdagen. Då får ni också jobba på våra villkor och inte kräva att få glida in på en räkmacka.

Anonym sa...

Dags att införa ett 11:e bud?

"Du skall icke försnilla din nästes valsedlar."

Det fanns valsedlar i den lokal jag var. Däremot var det rätt anmärkningsvärt att bordet emd vasedlar stod precis intill den långa kön som ringlade sig in till vallokalen.
Då talar jag inte om några meter intill, utan snarare 1-2 dm.
Så jag såg att han framför mig tog en Mp-valsedel t.ex.

Sånt kan nog hämma folk från att plocka på sig en SD-valsedel.
Särskilt om man har sin fru/man/flickvän/pojkvän/föräldrar med sig vid rösttillfället.

Anneli sa...

@MX

"Hämma folk från att plocka åt sig en SD-valsedel"

Är man inte mer övertygad än att man vill dölja sin röst för sina anhöriga eller grannar o församlingsmedlemmar, då har man inget i röstlokalen att göra.

Vill man behålla valhemligheten till varje pris kan man ju skaffa sig en valsedel via partiet i förväg.

Kyrkovalet är inte, eller skall i varjefall inte vara, ett politiskt val.

Vi i de inomkyrkliga grupperna har inga problem med att visa var vi står. Ni politiker får faktiskt ta seden dit ni kommer.Speciellt ni Sd:are som så starkt kräver att invandrarna skall ta seden dit de kommer.

Anonym sa...

@Anneli

Varför har man då skärmar i vallokalerna som döljer ens valsedlar?
Personligen bryr jag mig inte om folk ser att jag röstar på SD.
Men det finns ju åtskilliga exempelt på folk som blivit uteslutna ut facket, avskedade från sina jobb enkom p.g.a sitt engagemang inom SD.
Därför är det fullt förståeligt att alla kanske inte är så pigga på att skylta med att de röstar på SD.
Särskilt inte som media gärna vill få SD-politiker att framstå som kriminella rasister och nazister.

Att sen vänsterpartister döms för medhjälp till grovt narkotikabrott och en annan för att ha sparkat och slagit sin fru, sossar för knivbråk m.m talas det tystare om.

Det finns rötägg inom alla partier, men media gör hellre en större grej av en sak som en SD-politiker gjorde i sin vilsna ungdom för 25 år sen.

Jag tycker inte heller man ska blanda ihop kyrka och politik. Men jag tar seden dit jag kommer och gillar läget och gör det bästa av situationen.

Politiker är jag inte. Inte ens medlem i SD. Men jag röstar på dem, eftersom de är det enda partiet som vågar tala om mångkulturens baksidor och vill minska invandringen.

På tal om det kan jag ju passa på att tipsa om ett reportage ifrån Göteborgs förorter som sändes i norska NRK igår.
Det ger lite andra perspektiv på vårt samhälle än SVTs tillrättalagda reportage.

Ser man sig om lite i världen så märker man att det inte är SD som är extrema, utan det svenska debattklimatet och det poltiska klimatet.
Vi tabubelägger och hyschar ner saker det talas öppet om i andra länder.

Det vore lika naivt som att enbart tala om hur bra och bekväma bilar är, men inte alls diskutera hur avgasutsläppen påverkar vår miljö.

Det finns alltid två sidor av myntet.

http://www.youtube.com/watch?v=M29zsbJlkDg&feature=channel_page

Robsten sa...

@Anneli

"Klaga över valfusk, när ditt politiska partis valsedlar inte automatiskt dyker upp i vallokalerna är synnerligen lågt."

Och jag utgår från att du skulle säga samma sak om det hände i Ryssland vid ett val där?

Milla sa...

Att få in SD i kyrkans värld är livsfarligt för vissa. Det klargjorde ju bla prästen i Staffans Församling då han hade mage att påstå att Jesus ogillar sverigedemokrater. Vilket uttalande du..

Det är skamligt att man ska vara så odemokratiskt lagd i just kyrkans värld, man får hoppas att det är icke kyrkliga som har gjort sig skyldiga till detta.

Personligen hade jag tur.. Är ju sjuk som fan och var tvungen att ta mig till församling nr 2 på söndagen där det inte fanns valsedlar. Trot eller ej, men den 1:a församlingen (jag ingår i en sammanslagen församling) så såg man själva till att dessa kom ut dit dom skulle. Det visar på att man vet vad demokrati handlar om.

Tragiskt är det att se hur dessa sk äkta kyrkliga människorna helt övertygat inbillar sig att en sverigedemokrat inte kan trp på Gud eller är human. Finns det någon som är mer för kyrkans väl egentligen?

Anonym sa...

När man står vid bordet med alla valsedlar plockar man naturligtvis en från varje parti för att bevara valhemligheten. Så har man gjort i alla tider, så gör man även i dag om man vet något.

Anneli sa...

@Robsten.

Ja jag skulle säga samma sakk om det gällde ryska ortodoxa kyrkan eller en rysk fotbollsförtening.

Val till politiska förtsamlingar är en helt annan sak.

Anneli sa...

@Milla

Bara för att Sd:s marxistiska kompisar i SAP på trettiotalet beslutade, att politikerna skulle ha kontroll över dåvarande kungliga svenska salighetsverket, skall alltså ni marxister fortsätta att ha makten över ett religiöst samfund som nu står fritt från staten.

Varför kräver du inte rösträtt i närmaste moské eller hinduiska tempel?

Medlemmar i svenska kyrkan får vara hur politiskt aktiva de vill, men våera politiska partier har lika litet i kyrkans ledning att göra som någon som vill göra om AIK till ridskola har i AIK:s

Marthin sa...

Valsystemet i Sverige borde ha reformerats enligt dansk modell för flera år sedan, vilket skulle eliminera många av de valmanipulationer man idag kan se.

Det kommer inom snar framtid en kampanj för att få detta att bli fallet.

z999 sa...

@Anneli, aningen chockad över en del kommentarer du har fällt här. Kyrkan använder idag den makt den har för att påverka politiskt och dessutom försöker få dess politiska åsikter att framstå som om de var diktat direkt från Gud. Gömma "flyktingar" och påskuppropet är två exempel och det finns fler. Flera av kyrkans män och kvinnor har inför det här valet klargjort att SD inte är tillräckligt syndfria för att passa in i svenska kyrkan. Är det inte dags att skriva in svenska invandringsregler i bibeln vid nästa översättning? Dom är ju tydligen skrivna under uppenbarelse.

På medeltiden så utnyttjades kyrkan för att bevisa för okunnigt folk att makthavarnas beslut var rätt och godkända av Gud själv. Så snackas det än idag och SD's syn på invandring ligger inte i linje med makthavarnas.

Om du vet något om bibeln så kanske du känner till historien om babels torn? Ett skrytbygge där Gud straffar människan med mångkultur (dom börjar ju tala olika språk vilket medför att de inte kan samarbeta längre och bygga tornet upp till Gud). Det mångkulturella samhället har ju fått samma typ av helighet som babels torn så SD skulle också kunna dänga egna teologiska tolkningar i skallen på sina motståndare på samma djupt hädiska sätt som samtliga SD-motståndare i kyrkovalet gör.

Att heligförklara sina egna åsikter på det sätt som SD-motståndarna gör och inbilla sig att de har den ultimat goda människosynen, visserligen står det i bibeln om sådana personer. Men det är väl inte fariséerna som är Guds Ideal?

z999 sa...

@Anneli skrev:
"Är man inte mer övertygad än att man vill dölja sin röst för sina anhöriga eller grannar o församlingsmedlemmar, då har man inget i röstlokalen att göra."

Dels är det en extremt odemokratisk synpunkt, rösthemligheten finns med i vår grundlag. Och ur kristen synpunkt, du vet väl att SD är de som fått tagit emot mest våld av alla politiska partier? Kolla följande länk-
http://www.expressen.se/nyheter/1.801031/sapo-hot-och-vald-mot-sd-okar

Att tillhöra ett parti/församling som bara bräker med fåren och aldrig behöver utsättas för våld för sina åsikter är säkert skönt, men din kommentar angående SD'are och rätten att gömma sina åsikter var väldigt känslolös i mina ögon.

Anneli sa...

@z999

Vad i hela friden har din tirad med valet till ett religiöst samfund att göra?

Vi är ingen statskyrka längre, sedan nära tio år.

Ni politiska partier har lika litet att göra i svenska kyrkan som i något annat samfund.

Försök tvinga dig in i styrelsen i närmaste pingstförsamling eller moské, men en så barock tanke skulle nog inte falla dig och ditt parti in, men oss anser ni politiska partier ha rätt att styra.

Det finns ateister, medlemmar av andra kristna samfund,feminister o HBTQ-folk o tom muslimer, som fortfarande är medlemmar i svenska kyrkan och via sina politiska partier gör svenska kyrkan till den vindflöjel och blivande sekt den är just nu.

Vi betraktas faktiskt inte som direkt kristna av övriga delar av kristenheten.

Ni har inget att göra i vår ledning.

Som enskild troende medlem är du hjärtligt välkommen att ställa upp hur mycket du vill och kandidera till våra ledande organ, men det förutsätter engagemang i vår dagliga verksamhet!

Anneli sa...

@z999

Javisst finns valhemligheten lagfäst vad gäller val till riksdag, landsting o komuner samt folkomröstningar.

Men vad i hela friden har det med ett fritt religiöst samfund att göra?

Vi skulle kunna införa röstande medelst handuppräckning om vi så önskade, Vi bestämmer själva i vår kyrka eller borde i alla fall göra.

Men ni politiker har ingen heder i kroppen och håller er kvar.

SKAM PÅ ER!!!

MS sa...

@Z999

Om du är chockad över Annelies kommentarer så är jag definitivt det inte. Hon visar bara den intolerans mot avvikande åsikter som du hittar hos alla fundamentalister oavsett religion. Därför finns det ingen anledning att ha politiker i kyrkoledningen. Låt dom stå för sin egen agenda och politik så är det upp till var och en om dom vill bekänna sig till den inriktningen eller inte men då är det slut på bidrag från Staten. Svenska kyrkan är rik och kan klara sig på egen hand.

z999 sa...

@Anneli:
"Som enskild troende medlem är du hjärtligt välkommen att ställa upp hur mycket du vill och kandidera till våra ledande organ, men det förutsätter engagemang i vår dagliga verksamhet!"

Jag är aktivt asatroende och inte medlem i svenska kyrkan och jag bryter en hel rad med regler om jag tar en religionsstrid med dig. Men som du ser av vad du själv skriver så används kyrkan i politiskt syfte nästan som på medeltiden och de politiska partierna (utom SD faktiskt) kämpar för att formulera sina partiprogram att se kristna ut. Inom sossarna och vänstern liknar det ett försök att få deras partiprogram att se ut som den ultimata teologiska tolkningen av bibeln.

Med bakgrund av det så går det inte att se svenska kyrkan som ett fristående samfund. Flera av medlemmarna med rösträtt är födda in i kyrkan och har ingen känsla för engagemang annat än politiskt.

Även svenska asatrosamfundet påverkas mycket av det politiska. Det beror på att Hitler på sin tid hyllade asatron som något urtypiskt germanskt och tog till sig symbolerna vilket har medfört att symbolerna idag räknas som rasistiska. Tänk dig om korset plötsligt räknades som en rasistisk symbol.

Anneli sa...

Det är enbart detta med att de politiska partierna finns i min kyrka som stör mig. Sedan får de ha mer eller mindre vansinniga kyrkomanifest bäst de vill, bara de inte, som nu, tvingar på troende kristna dessa vansinnigheter.

Som ex.vis Sd:s krav på att vi går mot vår Guds Ord vad gäller att stödja och hjälpa behövande människor.

Jag är definitivt inte fundamentalist, dock högkyrklig även om jag nog är såpass mycket påverkad av mina ortodoxt judiska morföräldrar att jag kanske inte är en sann kristen. Men Jesus var ju jude han också och riktade sig faktiskt enbart till det judiska folket.

Vad gäller asatron, så bör du väl genast släppa in de politiska partierna i er ledning så de kan hålla koll på er eller hur. Någon konsekvens får det väl i alla fall vara.

Anonym sa...

Anneli, Problemet är att de som kyrkan gömmer förr eller senare kommer att kosta svenska skattebetalare stora pengar i form av socialbidrag oavsett vad det beror på.
Jag skulle inget säga om de som gömmer tog pengar ur egen plånbok och garanterade försörjningen för sina skyddslingar... men nej, det överlåts ALLTID till svenska skattebetalarna.

z999 sa...

@Anneli:
Som Anonym skrivit redan, det är inte att hjälpa andra människor om man gör det på bekostnad av andra och litar på att svenska skattebetalare ställer upp och människor som har det svårt socialt är beredda att stå tillbaka.

"Vad gäller asatron, så bör du väl genast släppa in de politiska partierna i er ledning så de kan hålla koll på er eller hur. Någon konsekvens får det väl i alla fall vara."

En sådan konsekvens skulle vara den slutgiltiga dödsstöten för oss. Det är tillräckligt illa redan som det är.

z999 sa...

Stadsmissionen engagerar sig för människor på ett väldigt idéellt sätt. Men dom får ingen cred i media för det trots sina uppoffringar. Är det så att de behövande har fel hudfärg, eller?

Robsten sa...

Tror inte detn ger så mycket mer att föra diskussionen vidare här Annelie, vi får konstatera att vi har olika syn på saker helt enkelt. För övrigt så tar ju kyrkan fullt politiskt ansvar och engagemang om de t.ex. gömmer flyktingar eller visar upp ecce homo i kyrkan. Då har de förverkat allt vad "opolitiskt" heter, så är det antingen du gillar det eller inte. Men som sagt, jag lägger ned just denna diskussion.

Karpstryparn sa...

Att SD är en av de stora vinnarna i detta kyrkoval är knappast oväntat, de värnar ju starkt om t ex kärnfamiljen och är emot samkönade äktenskap, jag tycker att de har helt rätt och uppenbarligen är det många andra som tycker det också.

Det som jag tycker är förvånande är att Miljöpartiet, som förresten är bra på att lysa med sin frånvaro när det gäller partiprogram (Har de ens någonsin haft något?), nådde så långt.
Miljöpartiet borde byta namn till Luddpartiet förresten, med tanke på att de är lika stadiga på foten som en enbent och kobent höna med kraftig gikt och som dessutom lider av en extremt aggressiv variant av nageltrång.

Hm sa...

ARRRRRRGH!!!!!!!! Det heter INTE samkönad!! En samkönad individ har både hanliga och honliga könsorgan. Ett samkönat förhållande är alltså mellan två hermafroditer. Två män eller två kvinnor har ett enkönat eller möjligen likkönat förhållande. Låt inte lura er av fulmedias försök att blanda bort begreppen bara för att det låter lite 'mysigare' med samkönade förhållanden. 'Samkönad' i detta sammanhang är språkligt åt helvete!

Anneli sa...

Till er alla.

Vi kommer inte längre, Ingen av er, jag debaterat med, vill inse att svenska kyrkan är ett fritt religiöst samfund.

På valdagen diskuterade jag med bl.a en valsedelutdelare från Sd, som frågade mig hur jag kunde vara med i och dela ut valsedlar för en så extrem grupp som KF.

Vadå extrem?

Vi vill att vår kyrkas Trosbekännelse efterlevs, att Guds rena Ord predikas ingenting annat.

När jag frågade honom om han instämde i trosbekännelsen när vi deklarerar den vid varje Högmässa. Visste han inte ens att vi hade någon, han hade tydligen aldrig deltagit i en gudstjänst ändå kandiderade han till kyrkorådet!

Betr. att gömma flyktingar så skall vi stödja folk som är i livsfara. Kristna Irakier, iranier mfl sänds tillbaka till en säker död medan islamister får stanna.

Anneli sa...

Förlåt. Jag vände på bokstäverna i förkortningen till min grupp Frimodig Kyrka i kommentaren ovan

z999 sa...

@Anneli:
"Betr. att gömma flyktingar så skall vi stödja folk som är i livsfara. Kristna Irakier, iranier mfl sänds tillbaka till en säker död medan islamister får stanna."

Grundat på vad? Görs det någon utredning eller går man bara på egna utsagor? Om man inte tror på ett demokratiskt rättssamhälle så är det förståss riktigt att gömma flyktingar och sätta ihop medborgargarden och lyncha folk som staten har frikänt.

Jag är ju som bekant negativ till invandring men jag anser att det är väldigt fel att förbigå staten och att själv kasta ut invandrare.

z999 sa...

@Anneli:
"Förlåt. Jag vände på bokstäverna i förkortningen till min grupp Frimodig Kyrka i kommentaren ovan"

Jag anser att frimodig är den enda grupp som har sant berättigande att ställa upp i valet som var.

Anneli sa...

@z999

Du missförstod mig.

Det jag beskrev är vad vår stat gör. Prioriterar de muslimer som kommer för att fortsätta bygga upp det svenska Ummah, men skickar hem kristna som flyr från sagda Ummah.

Därför är det fullkomligt självkllart för mig att hjälpa dessa kristna att få en omprövning eller lyckas smuggla ut dem till mer förstående länder. OCH vi betalar alltihopa ur egna plånböcker.

MS sa...

@Anneli

Ingen, inte ens Svenska Kyrkan existerar i ett vakuum. Att kyrkan skulle stå utanför den politiska vardag som vi alla lever i faller på sin egen orimlighet. Kyrkan har alltid varit en maktfaktor i vårt samhälle. Många som emigrerade till USA för gjorde det för att undkomma det förtryck som kyrkan då stod för.

Du glömmer att Sverige numera är ett sekulariserat samhälle på sätt att dom flesta människor som kanske i grunden har en kristen livssyn inte lever sitt liv enligt Bibeln som ni som är högkyrkliga gör. Dom flesta av oss blir illa till mods när vi möter "fundamentalister" som ser livet i svart och vitt och som lägger era liv i någon annans händer, läs Guds. Ni kan vara väldigt oförsonliga och visar ofta en intolerans mot andra som inte delar er tro. Det är inget unikt för kristna. Det ligger i fundamentalismens natur. Ordets rätta betydelse är väl egentligen rättrogen, bokstavstroende men tack vare islamisterna så ses det som terrorism, fanatism och galenskap.

Ni kanske tycker att härbärgera flyktingar är en akt av solidaritet men då vi har ett civilt styre i Sverige och inte ett religiöst så är det de facto en politisk handling att gömma flyktingar som har ett utvisningsbeslut i handen. Det finns många företrädare från Kyrkan som uttalar sig politiskt så den etiketten får du nog tåla. Även om det inte är det viktiga för dig i din tro.

Jag tycker som sagt att Kyrkan helt ska skiljas från Staten. Dvs ingen politisk närvaro i kyrkoledningen och är det val så får ni ordna det själva.

När det gäller favoriserande av muslimer gentemot andra så har jag ingen avvikande uppfattning.

Anneli sa...

@MS

Somm sagt vi kommmer inte längre.

Jag är definitivt inte fundamentalist. Men jag råkar tro på Gud och mina värderingar är därefter.

En fråga i det sammanhanget. Vad grundar du dina värderingar på?

Vad som är på modet just nu eller ditt politiska partis åsikter?

Jag grundar mina på Gud, demokrati, människokärlek och vilja att att kämpa för att de unnga skall lära sig leva i vårt samhälle och få en ljus framtid.

MS sa...

@Anneli

Jag tycker visst att vi kommer längre. Det är en intressant fråga.

Jag kan förstå att du kanske känner dig "påhoppad" av mina inlägg men det är inte det som är min mening. Diskussionen som jag snappat upp handlar huruvida Svenska Kyrkans handlingar och uttalande ibland kan räknas som politiska eller inte.

Jag kallar dig för fundamentalist för att som jag skrev använder ordet som det är menat, nämligen bokstavstrogen. För det är du väl i viss mån? Jag kanske har missuppfattat dig? Du har skrivit att du gått ur KD för att dom har blivit för "flata" och du skriver ofta inspirerat om din tro på ett sätt som vi ”dödliga” inte gör. Jag lägger ingen negativ värdering i det och att ordet har fått den negativa klang den har vet vi alla skälet till. Ens tro är ens privatsak och har väl inte egentligen något med Bibeln eller ett samfund att göra utan en mer personlig relation till Gud.För många är ens Gudstro ett stort stöd i livet och en viktig del av ens liv och personlighet men med risk för att låta tjatig så är ingen människa, samfund eller kyrka en öde ö utan allt man säger och gör får konsekvenser för andra människor.

Jag är inte ateist och man kan nog säga att jag ändå har en kristen grundsyn. Det jag har svårt för är all religiös fanatism och den benägenhet som religiösa samfund har att försöka styra ens liv och alla idiotiska påfund som "kvinnan tige i församlingen" eller liknande. Jag tycker inte heller om den kvinnosyn som finns inom kyrkan. Kanske främst då inom den katolska kyrkan där gamla gubbar styr och ställer och vars gammalmodiga livs- och moralåskådning ställer till ett rent helvete för många. Ta spridningen av HIV, då kondomer är förbjudna, alla dom kvinnor som dör eller lemlästas i illegala aborter. Hycklare på den kristna högerkanten i USA som anser att abort är mord men som inte har några som helst moraliska betänkligheter att skjuta ner abortläkare. Listan kan göras lång. Jag vet att många anser att detta är människans verk och inte Guds men det är svårt att särskilja dom eftersom det är människor av kött och blod som det drabbas av p g a något som skrevs för 2000 år sedan.

Mina politiska värderingar har självklart varierat under åren konstigt vore det annars men dom är definitivt ingen modenyck. Jag är inte heller särskilt politisk trogen. Går det parti som jag anser mig stå allra närmast åt i mitt tycke fel håll så byter jag parti. Däremot så har min politiska grundsyn alltid varit Borgerlig. Konstigare än så är det inte.

Jag tycker att man ska föröka göra gott och behandla sina medmänniskor väl. Att som du säger ha en positiv grundsyn på människor och på solidaritet men jag är inte så mycket för att vända andra kinden till. Det finns ondska i Världen och den bekämpar man inte med ett leende och en bön. Jag lägger heller inte mitt liv i någon annans händer, läs Guds. Det är att göra det alldeles för lätt för sig.

Anneli sa...

@MS

Jag känner mig inte "påhoppad".

Däremot upplever jag debatten som stagnerad och på rundgång.

Men det du säger här, håller jag i stort sett med om.

Det enda jag har en avvikande åsikt om är att svenska kyrkan inte skall få vara ett lika fritt samfund som alla andra.

Islam har milt uttryckt en politisk agenda. Abortmotståndarna finns hos dem och inom pingströrelsen med flera etc.

Sturmark och hans samfund är minst lika inflytelserika i sin missionerande verksamhet.

Självfallet påverkar och påverkas vi alla av vår omgivning.

Jag är teol.lic och jag har lärt mig att tolka Bibeln och andra religiösa texter. Kanske främst Tanach eftersom mina morföräldrar var ortodoxa judar.

Jag kämpar med näbbar och klor för vårt sekulära samhälle, och är för vår nuvarande abortlag, även om jag anser att vi bör följa övriga Europa och sätta gränsen för legal abort vid 12 veckor.

Däremot kritiserar jag vissa attityder som ex.vis att MVC, skolan och soc och ofta föräldrarna pressar unga flickor att göra abort utan att informera dem om vilka rättigheter till stöd de har om de säger nej.

Jag accepterar våra lagar, men behöver inte använda dem om de strider mot min tro och jag har rätt att stötta andra som har liknande tro och är i trångmål.

Jag äruppvuxen inom arbetarrörelsen och är i grunden sosse.Jag gick ur SAP för att det var omöjligt att stanna kvar efter att Palme kört ut min far och alla visste vems dotter jag var.

Kd gick jag ur för att mina riksdagsledamöter enhälligt röstade för FRA-lagen.

Vad gäller bibelsyn så får man i tolkningen ta hänsyn till vilken sorts text det gäller. Är det fråga om historiska texter, parabler, poesi eller rena uttalanden från Gud. Alla dessa olika varianter finns i denna rätt omfattande heliga skrift.

Därtill kommer kyrkans tvåtusenåriga traditioner.

Kvinnoprästfrågan är ex.vis en traditionsfråga inte en bibelfråga.

Beslutar den världsomspännande kristenheten att traditionen skall ändras så är jag också för kvinnliga präster.