onsdag, september 23, 2009

Tyvärr Kjöller, det kortet är redan bortspelat

Hanne Kjöller resonerar kring Kanadas immigrationspolitik och den lyckade integration som skett där. Knappast någon debatt sker kring immigrationen i Kanada och det verkar som att de flesta immigranter jobbar och bidrar till landets uppbyggnad.  Kjöller kopplar den lyckade integrationen till avsaknaden av debatt kring immigrationen. Så här skriver hon i DN.

Just eftersom de frivilligt invandrade är handplockade höjer jag inte nämnvärt på ögonbrynen när Duncan berättar att gruppen efter en tid i landet, med till en början blygsamma inkomster, går om de infödda kanadensarna. Men hör och häpna, det gör gruppen asylsökande också.


Kjöller drar slutsatsen att de immigranter som är handplockade arbetskraftsinvandrare påverkar gruppen asylimmigranter så att den sistnämnda gruppen också integreras i samhället på ett annat sätt än i t.ex. Sverige. Vidare drar hon då slutsatsen att man skulle kunna öka immigrationen av arbetskraftsinvandrare för att integrera ett stort antal asylsökande som får uppehållstillstånd. Så här utvecklar hon sina tankar.

Det finns svenskar som är rasister. Men jag tror mycket av det vi kallar främlingsfientlighet är sprunget ur en irritation över den låga graden av egenförsörjning bland asylsökande.

Tänk om vi kunde råda bot på det genom att öppna dörrarna för fler.


Det är nog ingen som på allvar tror på Kjöllers idéer här. För det första är detta kort redan bortspelat med den enorma mängd asylsökande som redan fått uppehållstillstånd, chansen att integrera dessa är ohjälpligt borta. För det andra så kan vi inte skaffa arbete ens åt de som skulle arbetskraftsinvandra, vi har just nu en arbetslöshet på en halv miljon människor. För det tredje kanske inte Kjöllers tes stämmer, Kanada har sannolikt en massa andra parametrar i sitt samhälle som gör integrationen bättre. Det kan röra sig om ett strängare socialsystem och en massa andra regler. För det fjärde vet vi inte om det är så problemfritt som utmålas i artikeln med integrationen i Kanada, vi har ju bara Kjöllers artikel som bevis på det. I vilket fall är inte Sverige ensam om att ha problem med integrationen och en generös immigrationspolitik.  

Slutligen så är det ingen naturlag att vi måste ha den immigrationspolitik vi har just nu. Faktum är att människor i Sverige aldrig fått säga sitt om varken immigrationspolitiken eller det mångkulturella samhället. Det kan knappast anses vara demokratiskt att omvandla hela samhället utan att ens tillfråga befolkningen.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Lite om Kanadas immigrationspolitik: http://integrationsbloggen.blogspot.com/2009/06/o-canada-our-home-and-native-land.html

Anonym sa...

Vet inte hur Kanada fungerar, eller hur invandringen fungerar.

Men jag har en polare som bodde 1 år i Vancouver och kan berätta att "Mångkulturen" ser likadan ut där som överallt. Kanadensarna bor för sig, asiaterna för sig och afrikanerna för sig. Alla har sina egna områden.

Mats J sa...

Lägg märke till att man nu börjar diskutera invandringen utan att hemfalla åt dagisretorik (tycker ni inte Zlatan är svensk?).

Det är Sverigedemokraternas förtjänst, och det är inte så illa.

Naivtive sa...

Het ett "Ex" som är engelsktalande Kanadensiska, bor och lever där. Även de ha samma problem med samma folkgrupper som här och ganska likvärdigt socialsystem här som där. Samma politiska korrekthet här som där. alltid samma "Jag är inte rasist, men...." De har samma erfarenheter som vi och det börjar jäsa i vanligt folk här som där.
Jag kan tänka mej att möjligtvis fler företagsamma sökte sig till andra sidan Atlanten för att arbeta sig till ett nytt liv, men det verkar som om västvärldens sociala skyddsnät duger som plattform för allt fler och sen kan man utgå därifrån med krav och kränkningskör. Vi har dock kört vårt land djupare ner i dyn än vad Kanadickerna har gjort och de håller på att vakna tidigare än vad vi har gjort. Så deras situation är trots allt lite ljusare än vår om inte Obamas svallvågor skjöljer in över gränsen.

Magnus sa...

I Kanada finns ju en del problem med yttrandefrihet. Mark Steyn är under någon slags rättegång för att ha kränkt islam/muslimer, samt även publicisten Ezra Levant. (Någon mer? Har inte hållt mig uppdaterad senaste året.)

Vidare vill jag minnas att det för några är sedan var några muslimska radikaler som bl a planerade att spränga parlamentet och mörda premiärministern (tror jag läste det i Steyns "America Alone").

Kanada har som ett land där liberalismen är stark anammat mångkulturalism, och har i internationell debatt haft en del rätt framträdande debattörer.