måndag, oktober 12, 2009

Bodström var faktiskt inte värst bland riksdagsmännen

I går gick ett program på TV4 som dagens rikstidningar tagit upp, det var ett avsnitt av Kalla fakta där riksdagsmännens frånvaro vid voteringar togs upp. Frånvaron för vissa riksdagsmän var skyhög, ibland utan att riksdagsmännen själva verkar vara medvetna om det. En del riksdagsmän har dessutom högt betalda arbeten samtidigt som de kvitterar ut en riksdagslön på 55,000 i månaden.

Den riksdagsman som speciellt pekas ut i programmet och speciellt i tidningarna i dag är Bodström. Men programmet visade klart att Bodström inte var värst av våra riksdagsmän, långt ifrån. Det är lite underligt att just Bodström, som ändå verkar vara en bland de mer aktiva när det gäller motioner och andra aktiviteter pekas ut speciellt. Återigen undrar vi om det ligger någon dold agenda bakom programmet. Däremot är det mycket bra att programmet och tidningarna i dag tar upp problemet med frånvaron och extraknäck för riksdagsmännen vid sidan om det välbetalda uppdraget i riksdagen.

Dagens politiker är en oerhört privilegierad grupp. Påstår man att politiker är en elitklass i dagens samhälle så underdriver man snarast. Isaksson har i sin bok ”Den politiska adeln” visat att våra politiker är just vår moderna adelsklass. Politikerna har löner och andra förmåner som vanliga människor bara kan drömma om. 

Det riktigt allvarliga i detta med politikernas förmåner och arbetssätt är att de fjärmat sig från verkligheten och lever i någon sorts politisk korrekt parallell verklighet där ”verklighetens människor” inte känner igen sig. De hyser åsikter och värderingar som andra människor vilka inte tillhör någon av de tre eliterna, den politiska, mediala eller kulturella eliten, inte känner igen sig. När så vanligt folk ger uttryck för sina åsikter så visar dessa klasser upp en intolerans som är iögonfallande för människor som annars enbart fått höra hur enormt toleranta dessa grupper är. Det är i ljuset av detta vi skall se detta otyg med användandet av fobier i politiska sammanhang.

Länk DN

Länk SvD

13 kommentarer:

Milla sa...

Man kan ju hoppas på att han tvättas hårt ust för att det är honom dom tänker använda sig av i valkampanjen. Och jag har faktiskt alltid gillat honom. Han skulle göra mer (S) på ett år en Mona under 10 år..

MrPerfect72 sa...

Ett alternativ till politikeradel:
http://aktivdemokrati.se

Anonym sa...

Ang att bodström verkar vara en av de mest aktiva står följande på aftonbladet:

Han pekar också på att han under riksdagsåret 2008/2009 skrivit 44 motioner, medan en ledamot i snitt skriver tio.


Tidigare motioner
Men när Kalla Fakta tittar på de 44 motionerna Bodström undertecknat är tolv så kallade partimotioner med namnen på alla partiets ledamöter. Nio andra är kommittemotioner, ofta skrivna av tjänstemän, där Bodström som utskottsordförande är förste undertecknare. Ytterligare sju motioner har undertecknats av flera ledamöter och har oklar skribent.

De kvarstående 17 motionerna har Bodström undertecknat själv, men sju av dem är upprepningar av motioner han lagt tidigare år, enligt Kalla Fakta.

TT har utan framgång sökt partiets gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg för en kommentar.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5942244.ab

MS sa...

Till skillnad från Milla så är inte jag någon större beundrare av Thomas Bodström men smaken är som baken :-)

I detta fall så handlar det självklart om att T B är en riktig 10-taggare för media att fälla i dessa älgjaktstider. Den andra riksdagsmannen är väl lite mera anonym? TB är idel ädel sosseadel och då blir han mer intressant. Jag tycker att han förtjänar den kritik han får just nu även om det säkert finns dom som "fuskar" ännu mera. Man ska inte hålla på att dubbelkvittera ersättning. Han verkar inte kunna välja vilken stol han sitter på.

I princip så är det inget negativt att riksdagsledamöterna har "vanliga" jobb och inte bara en politisk karriär bakom sig men som du skriver så tillhör dom ändå samhällets överklass och måste tänka på att allt dom gör avspeglas i deras politiska gärningar. Det kan tyckas orättvist, tough!

Vi behöver inte 349 ledamöter. Det är ett väldigt stort parlament för bara 9 miljoner invånare. Minska till 201 så får dom slåss hårdare om platserna och det blir enklare för oss väljare att hålla koll på dom. Eller inför majoritetsval.

Erik sa...

Såg programmet. En av de tillfrågade hade missat 80% av voteringarna men erkände också detta direkt utan tvekan.

Bodström antingen ljög eller har sjukt dålig koll på sitt arbete. Vet inte vad som är värst.

Robsten sa...

Bodström är ändå en person som får saker att hända, faktiskt. Det finns folk som sover sig igenom riksdagen och inte gör ett skapande grand.

MS sa...

@Robsten

"Bodström är ändå en person som får saker att hända, faktiskt. Det finns folk som sover sig igenom riksdagen och inte gör ett skapande grand."

Om det är ditt enda "försvar" för T B så är Riksdagen verkligen illa ute. Det som stör mig mest är detta slingrande och småljugande då de blir påkomna med fingrarna i syltburken. Han har de facto kvitterar ut ersättning från Riksdagen när han bevisligen stått i domstolen. Duktig eller ej så är inte det ok och att det sedan finns en hög ledamöter som inte gör många knop är en helt annan fråga. Sedan verkar han tycka att han får göra lite som han vill. Det var några som spekulerade att det var några sossar som vill sänka Mona S som läckt detta till pressen. Hon har ju handplockat honom som Stockholms räddare nr 1.

Det är inte heller ok att använda riksdagens talarstol för att göra reklam för sina (mediokra) böcker. Den ska ändå representera kärnan i vår konstitution. En talarstol där dom folkvalda ska debattera och ge utryck för sina och sina väljares åsikter. Inte för något j-vla jippo. Det är en sak man kan förvänta sig av Bert Karlsson men inte från landets f d Justitieminister tillika ordföranden i Justisteutskottet.


En annan reflektion, lär dom sig aldrig? Dom borde veta att när man blir utnämnd till någon hög post så kommer medias granskning som ett brev på posten. Han måste ha vetat att han rörde sig i en gråzon men ändå fortsatte han.

Johan Y sa...

Varför skulle de lära sig? Bodström kommer med all sannolikhet få lida några dagar i pressen sen kan han fortsätta ta ut dubbla löner och så småningom bli partiledare och förmodligen statsminister. Vad har han lärt sig mer än att han kommer undan med vad som helst?

Mona gjorde ju förövrigt samma sak. Rena brott hon slapp bli straffad för, en något försenad karriär men nu är hon partiledare med statsministerslön trots att hon saknar integritet. Så varför ska de lära sig?

Robsten sa...

@MS
"Om det är ditt enda "försvar" för T B så är Riksdagen verkligen illa ute."

He, he, jag får vänligt men bestämt påpeka att jag inte är Socialdemokrat och har förnärvarande en helt annan partibok.

Dock tycker jag att TB ÄR en person som får saker gjorda, och jag tycker också att riksdagen ÄR illa ute, t.o.m. talmannen sade att riksdagen är illa ute mellan raderna i Kalla fakta.

Robsten sa...

"Det var några som spekulerade att det var några sossar som vill sänka Mona S som läckt detta till pressen. Hon har ju handplockat honom som Stockholms räddare nr 1."

Bodström är ungefär hundra gånger kompetentare än Sahlin, hundra gånger intelligentare än henne också, och han får hundra saker gjorrda när Sahlin får en sak gjord. Att han skulle handplockas av Sahlin kan ju stämma, och alla småler. I alla andra länder skulle han vara partiledare och inte Sahlin.

MS sa...

@Thomas Robsten ;-)

Oj då, är du ordförande i TB fanclub :-)Vad tycker du om Jan Eliasson som partiledare för S ?

Jag vet att du numera är ....haha

Nu är det ingen större bedrift att slå Mona Sahlin på fingrarna. Jag skulle gissa på att fjärdeklassare ligger över henne på The Bell Curve :-)

Det är möjligt att han är väldigt kompetent och kanske en statsministerkandidat men har man felat så får man visa lite ödmjukhet och erkänna eller i a f visa lite klass och omdöme.

Att Riksdagen har problem kan vi nog alla hålla med om. Det är därför det är bara att ni kommer in och skakar om lite. Det kanske är dags att utvärdera det nuvarande parlamentet. Allt kan ju inte vara hugget i sten. Återigen så tror jag att man måste minska antalet ledamöter. Kanske vara ändå tydligare om vad som gäller eller inte. Kanske kan anamma MP modell med att inte tillåta ledamöterna sitta i all evighet.

Att det ändå är ett flertal som väljare att hoppa av är också en varningsklocka. Dom menar att det har blivit för toppstyrt. Regeringen ska ju regera på Riksdagens mandat men nu tycker många att Riksdagen numera bara är en transportsträcka.

MS sa...

"I alla andra länder skulle han vara partiledare och inte Sahlin."

Syftar Herr Robsten på könskvotering måhända :-)

Robsten sa...

@MS
Jag avskyr ju sossarnas nuvaranda politik och det hykleri de står för. Men allt är ju inte svart eller vitt. TB är en typ som får saker att hända och han är kompetent, en av ytterst få inom sossarna nuförtiden. Skulle han byta parti och radikalt ändra sin uppfattning om vår immigrationspolitik (hur den nu ser ut, det vet vi ju inte) så skulle jag välkomna honom, absolut.

Människor som presterar resultat och agerar är en bristvara i alla partier.