onsdag, oktober 14, 2009

Alla dessa förkortningar

I en debattartikel på DN-opinion så har två jurister som kommer från ” Centrum för rättvisa” förklarat att de stämmer DO och lämnat in en ansökan till JO. Bakgrunden är att universitet ofta kvoterar in män på olika utbildningar för att de vill ha en jämnare könsfördelning. DO överbelastad som hon förmodligen är av olika ärenden, har beslutat att inte driva sådana mål, det finns ju så många andra mål där människor känner sig kränkta får man förmoda.

Bara i denna artikel har vi en rad förkortningar på olika instanser som skall tillvarata rättvisa i vårt samhälle. Det är DO, JO, Centrum för rättvisa och JÄMO. Dessa institutioner är inget som t.ex. jag brukar vända mig till. Jag har en gång anmält tokfeministen Joanna Rytel till JO. Lambertz avslog min anmälan på två dagar, den gången arbetade han snabbt i alla fall.

Jag är emot all kvotering så i sak håller jag med artikelförfattarna men denna kultur av rättviseinstanser som hela tiden överhopas av anmälningar gör sannolikt inte vårt samhälle rättvisare totalt sett, det är bara antalet människor som känner sig kränkta som hela tiden ökar. Har man fått med sig en instans i ett ärende så ökar chanserna till medial bevakning. Är du kvinna eller/och invandrare så ligger du bra till för att få med dig en av rättviseinstanserna och medial bevakning.

I samband med överfallet på Martin Kinnunen var det några SD:are som skrev en väl genomarbetad artikel som handlade om grundläggande demokratiska värderingar i vårt samhälle. Artikeln var balanserad, viktig och genomarbetad. Denna artikel togs inte in av någon rikstidning (men väl av Länstidningen) och avslogs dessutom med en ganska stor portion snorkighet av SvD. Vad är rättvisan i urvalet av artiklar som publiceras eller inte? Arbetar du på en organisation som ” Centrum för rättvisa” så blir du publicerad, gör du det inte så är dina chanser obefintliga. Resultatet är att grova missförhållanden i vår demokrati förbigås med tystnad och mindre missförhållanden belyses.

Länk DN

3 kommentarer:

Milla sa...

Nu har du gjort det igen Robsten. Slagit huvudet på spiken :)

Det kommer alltid att finnas grupper, tillfällen och individer som aldrig någonsin kommer att hamna i klungan av dom som kan ha nytta av alla dom fina förkortningarnas mening.

Det är ok att frångå alla fina principer när det inte är politisk korrekt.

Mats J sa...

"Centrum för rättvisa" är om jag förstått det rätt en grupp borgerliga jurister som driver mål företrädelsevis mot det offentliga där man med hjälp av Regeringsformen försöker bekämpa kvotering. Jag tycker själv det är ett lovvärt initiativ och raka motsatsen till den kränkhetskultur som Eberhardt talar om.

Robsten sa...

@Milla
Fin sammanfattning Milla;-)

@Mats

Har för mig att jag någonstans skrev att jag håller med dem i just denna sakfråga. Skippa all könskvotering rakt av. Att killar får lägre betyg för man åtgärda på annat sätt. Flickorna jobbar sannolikt mer och lite högre krav på killarnas prestationer vore en bra början, flickorna sätter kraven på sig själva.