söndag, oktober 11, 2009

Verklighetens folk

Efter att Göran Hägglund gått ut och kritiserat kulturetablissemanget för att ha fjärmat sig från ”verklighetens folk” så har detta etablissemang gått ut och visat upp ett fullständigt oförstående ansiktsuttryck. Hägglund har förklarats som mindre vetande och att svamla i största allmänhet. Hägglund har fått det svårt med sitt försvar eftersom han måste balansera för att inte själv bli alltför inkorrekt, han tillhör ju själv ett etablissemang, nämligen det politiska.

En artikel som jag fått E-postad till mig visar klart vad som i alla fall INTE är ”verklighetens folk”. Det är en artikel om arkeologi i tidningen Forskning & Framsteg. En kvinnlig arkeolog intervjuas och även hon kritiserar den ovetenskapliga tendens som uppstår när etablissemanget anstränger sig till det yttersta för att vara korrekt. Så här står det i artikeln.

Det är den traditionella arkeologin som Kerstin Lidén slår vakt om - att analysera fynden, vilket de nya teknikerna ger så stora möjligheter till. Men arkeologin har förändrats radikalt de senaste femton åren. Riksantikvarieämbetet kritiseras för att montera ner kompetensen om runor, och gör föga historiskt underbyggda utställningar, som den häromåret om Vik-Inga Muhamed, en muslimsk, kvinnlig viking. Syftet var att demokratisera och göra kulturarvet mångkulturellt och genuskorrekt. Och Historiska museet har fått massiv kritik för att försumma samlingarna till förmån för allmänna konstinstallationer som den uppmärksammade Snövit och sanningens vansinne år 2004.  

Ja, tydligare kan det knappast bli, en kvinnlig muslimsk viking, så smart av Riksantikvarieämbetet. Att framställa en viking som kvinnlig muslim bryter utan tvivel mot en del invanda föreställningar, men är knappast vetenskapligt korrekt. Man kan knappast komma längre från ”verkligheten” än att framställa denna låtsasviking och gemene man gör utan tvivel en min av äkta avsmak inför detta försök att införa någon slags multikultiperspektiv i historien. Arkeologen Kerstin Lidén känner dock att hon måste försvara det mångkulturella samhället fast hon var tvungen att ta avstånd från de värsta avarterna av propaganda. Så här säger hon i intervjun.

Det är helt felaktigt att framställa dagens mångkulturella samhälle som avvikande, som ett problem som måste hanteras. Förhistorien har alltid varit mångkulturell. Det kan man använda information från vikingatiden för att visa.

Dagens mångkulturella samhälle är ett problem som måste hanteras, jag tror inte Lidén frivilligt flyttar till Rosengård eller Fittja. Dagens mångkulturella samhälle är avvikande och det har växt fram på konstlad väg med en medveten politik, dessutom utan folkligt stöd. Ja, vikingatiden var i viss mån mångkulturell, vikingar handlade med ryssar, det blir i alla fall två kulturer som kanske inte stod så långt ifrån varandra. Att jämföra det med dagens mångkultur är inget annat än löjligt.

Att framställa en viking som muslimsk kvinna och påstå att dagens mångkultur i Sverige är samma sak som att svenskar handlade med ryssar på järnåldern är något som ”verklighetens folk” aldrig skulle göra, det är bara den kulturella och mediala eliten som skulle få för sig sådana vansinniga saker. Detta är bara ett exempel på hur långt avståndet är mellan den kulturella och politiska eliten och det som efter Hägglunds utspel populärtkallas ”verklighetens folk”.

Länk Forskning & Framsteg

15 kommentarer:

Milla sa...

Kan man göra något annat än att klia sig lite lätt i skallen? Jag har alltid hävdat att parterna i etablissemanget bör ge sig ut i verkligheten mellan varven, och nu är det ju uppenbart att det är ett måste.


Ps! Ses vi i helgen? :)

Robin Shadowes sa...

Dessutom är det en mycket farlig väg att gå. Mohammed Omar har redan beträtt denna väg och nu senast bloggaren Bahlool som hävdar att några av runorna har arabiskt ursprung. Som bevis för sin tes citerar han en artikel. En artikel som han medvetet och lögnaktigt har misstolkat. Jag vågar knappt tänka på hur många andra muslimer som nu "hakar på Vik-Inga Mohammed" och tar det som bevis på att vikongarna verklingen var muslimer och att dom därför har mer besittningsrätt till den landbit som vi än så länge fortfarande tillåts att kalla för Sverige.

Robsten sa...

@Milla
Yep, på lördag ses vi ;-) jobbar på fredagen.

Stone sa...

Undrar när dom gräver fram de mångkulturella ghetton som liknar de vi har idag.

Gotiska Klubben sa...

Mkt bra artikel, Robsten!

Att den svenska forskarvärlden hellre ljuger än talar sanning är ytterligare ett bevis på den koncekventa hjärntvätt svenskarna är utsatta för.

Tror dock att svenska folket får svårt att tackla sin egen historia om de glömmer bort goternas historia.

LP sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LP sa...

Har läst om det här förut och tror även att jag skrivit om det någonstans. Det är kanonbra att du tar upp det Robsten.

Jag vet inte om jag fattat saken rätt, men tydligen har det pågått (och pågår fortfarande) ett slags krig inom den akademiska världen. De postmoderna relativisterna mot sanningsobejktivisterna. Har följt en del bataljer via filosofiska rummet i P1, på nätdebatter och sist men inte minst i förbundet Humanisternas medlemstidning Humanisten.

De sistnämnda vill jag särskilt nämna. Många invandringskritiska bloggare verkar ha en väldigt negativ bild av Humanisterna, och jag förstår verkligen en del av den kritik som riktas mot dem. Men då det gäller frågan om kultur- och värderelativismen (som jag anser är roten till allt ont i dagens västeland), har man inom Humansterna drivit en klar och rak linje mot de postmoderna relativistidioterna.

Kålsuperiattityden då det gäller att förhålla sig till olika religioner, har hittills varit ett visst problem inom organisationen, men jag anar att denna kanske håller på att balanseras något.

Sitter just nu med ett gammalt (2007-11-05) nummer av Humanisten och läser en artikel som skjuter skarp mot den kvasivetenskapliga genusteorin! Hur många kristna högerbloggare vet att deras favorithatobjekt (läs Förbundet Humanisterna) publicerar sådana artiklar? Fast det är klart, det svider kanske lite hos den gruppen när man får se artikelns titel:

"Genusteori - en sekulär motsvarighet till den religiösa kreationismen?"

Ha ha, can´t have it all!

Robsten sa...

@Gotiska klubben
Äääähh, jag trodde vi VAR goter häruppe? En del påstår att själva namnet goter kommer från Gotland, andra att det kommer från den gotiska folkgrupp som levde sida vid sida med svearna. Svearna var sjöfarare och levde vid Mälardalen och Uppland ned till Nynäshamn. Goter levde väl i övriga Götaland. En stor del av dessa utvandrade av någon outgrundlig orsak och kallades visigoter och allt vad de hette. Något jag missförstått?

Robsten sa...

Göteborg lär härstamma från "gotiska borgen" eller något sådant, lite osäker. Vi behöver arkeologen Andreas här tror jag;-)

Gotiska Klubben sa...

Rätt så bra sammanfattning, Robsten!

Ordet got kommer från ordet Gaut. Ett binamn på Oden. Ordet är gotiskt och inte germanskt.

Ordet "gud" eller "god" kommer från gotiskan, gudan gaut etc

Här två språklänkar:
http://gotiskaklubben.wordpress.com/2009/09/17/gotiskt-ursprung-eller-germanskt/

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2009/09/24/17-hogar-i-sutton-hoo/

Robsten sa...

Intressant diskussion, jag har nämligen för mig att Gotiskan är en gren av germanska språkstammen.

Robsten sa...

FOUND IT! Tror jag har rätt faktiskt, hittade en artikel av mig själv om det svenska språkets utveckling, HÄR

http://robsten.blogspot.com/2007/05/svenska-sprkets-utveckling.html

Sökfuntionen fungerade plötsligt inte så jag fick tröska igenom över tusen titlar.

Gotiska Klubben sa...

Enligt gängse uppfattning är gotiskan ett östgermansk språk.

Varför gängse uppfattning har fel kan du läsa om här, där gutniska, isländskan och svenskans släktskap med gotiskan tas upp rätt så grundligt.

Enligt Gotiska klubben är Gotiska ett äldre språk än Germanska och ska därför inte kallas
För ett germanskt språk. Och definitivt inte ett östgermanskt språk.

Hellre kallar vi Germanskan för ett Post-Gotiskt språk. :-)

Gud var Got.

z999 sa...

@GK:
"Gud var Got."

Syftar du på Oden (Wotan) så har du delvis rätt. Jag vill påpeka att jag är religiös och ser det alltså som att det germanska ser ut som det gör eftersom det är präglat av skaparen, *inte* att Wotan är som han är därför att han skapats av germaner.

Lasse sa...

"Ja, vikingatiden var i viss mån mångkulturell, vikingar handlade med ryssar, det blir i alla fall två kulturer som kanske inte stod så långt ifrån varandra. Att jämföra det med dagens mångkultur är inget annat än löjligt."

Lite bredare kontaktnät hade faktiskt vikingarna. De kom i kontakt med ryssar, finnar, samer, balter, armenier, georgier, araber, petjenegger, kasarer, slaver, tyskar, franker, britter (kelter), skoter, irländare, morer, spanska stammar och basker. Några kom även i kontakt med inuiter och indianer. Och förstås med greker/byzantinare. En del köpmän och besökare kom tll Norden (bl a ett par araber) plus förmoligen en hel del trälar.
Så även på vikingatiden möttes många kulturer.