söndag, oktober 11, 2009

”Verklighetens folk” har en annan syn

Mehdi Ghezali, Munir Awad, Safia Benaouda och den tvååriga pojken har nu återkommit till Sverige från sin turistresa i de oländiga (för att inte säga olagliga) delarna av Pakistan. Det är ingen idé att dryfta om vad som föregått frisläppandet eller gripandet. Saknas bevis så släpps man, så fungerar det i alla rättsstater och t.o.m. i en del tveksamma rättsstater. Så SKALL det fungera i en rättsstat är det väl bäst att tillägga. Dessutom är väl den Pakistanska regeringen rätt säker på att slippa turistresor från denna illustra samling i fortsättningen får man förmoda.

Den artikel i SvD som berättar om hemkomsten för Ghezali och hans följe får SÄPO nästan ursäkta sig för att de samtalat med följet och dessutom varit de första som samtalat med dem. Så här står det i SvD när SÄPO:s man intervjuas.

-    Vi ville höra deras bild av vad som har hänt. Anledningen att vi mötte upp dem på Arlanda direkt var att vi av praktiska skäl tyckte att det var den smidigaste och enklaste lösningen, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.
Smidigast och enklaste lösningen? Absolut ingen tror väl på det. Självklart skall SÄPO prata med dem, självklart skall de vara först att prata med dem också. Detta är inget konstigt för ”verklighetens folk” som det har talats om i media på sistone, och som jag inte kan låta bli att dra en liten parallell på här. Vad skulle vi annars ha SÄPO till? Varför måste SÄPO ge detta lite lismande intryck och nästan ursäkta sig för att de gör sitt jobb? Jo för att de som styr vår media och det övriga samhälliga samtalet inte hör till det vi slarvigt kallar ”verklighetens folk”.

Man skulle kunna göra hur många sådana här exempel som helst på vad som skiljer de flesta löntagare och ”vanliga” människor i detta land från medlemmar i den mediala, kulturella och politiska elit vi har. Man skulle kunna ta klarare exempel än detta varje dag året runt för att åskådliggöra skillnaden, detta var väl ett ganska dåligt exempel egentligen. Ändå så sätter de som tillhör dessa eliter upp ett lika förvånat ansiktsuttryck varje gång frågan kommer på tal. Om inte annat så är det hela rätt komiskt, denna låtsasförvåning som för tankarna till ett barn som förnekar att han just tjuvrökt samtidigt som det brinner i fickan.8 kommentarer:

Milla sa...

Det var synd på ett sätt att dom inte kunde binda honom vid något rejält, för tyvärr dröjer det inte länge innan han lyckas.

Robsten sa...

Tja, det blir väl nya turistresor, fortsättning följer, garanterat underhållnings och nyhetsvärde.

Dock har de väl halva västvärldens ögon på sig, så vi kan nog ändå vara lugna.

Robin Shadowes sa...

Hur väl mottagna kommer inte dessa "hjältar" vara den dag dom återkommer till Sverige från en turistresa som verkligen har lyckats med många döda som resultat.

Jonas sa...

Det är vid sádan här tillfällen "verklighetens folk" borde ransaka sig själva. För nágra veckor sedan var hela bloggosfären ense om att Ghezali var skyldig, skulle förlora sitt svenska medborgarskap och hängas högt i närmaste lyktstolpe. Och ingen rättsäkerhet frán svenska skattepengar.

Det var länge sedan jag skämdes sá för mitt land. Jag trodde vi var bättre än sá, lite mer vidsynta än holländarna eller danskarna. Men icke. Hade "verklighetens folk" fátt bestämma hade Ghezali dömts pá den magkänsla svenskarna hade just dá.

Anonym sa...

Appropå Jonas kommentar här så är det ett tecken på hur förtvivlat jobbigt pk-sidan har det nu om en sådan här liten seger reser krav på att "verklighetens folk" ska be om ursäkt och förkasta sina tidigare ståndpunkter. Jag tror det blir svårt.

Återkom när Sven Svensson för andra gången sitter häktad i Pakistan misstänkt för terrorbrott, eller när ny statistik presenteras som visar att invandrare är underrepresenterade när det gäller våldtäkter, eller när ungdomar i Lomma eller Staffanstorp tänder eld på bilar och slåss mot polisen eller när svenska biskopar utdelar dödsdomar mot medlemarna i Humanisterna.

z999 sa...

@Jonas:
"Det är vid sádan här tillfällen "verklighetens folk" borde ransaka sig själva. För nágra veckor sedan var hela bloggosfären ense om att Ghezali var skyldig, skulle förlora sitt svenska medborgarskap och hängas högt i närmaste lyktstolpe. Och ingen rättsäkerhet frán svenska skattepengar."

Det är ingen som dömer honom skyldig eller inte. Det upprörande är alla omständigheter runtomkring och säpos löjliga försiktighet när det gäller uttalanden i fallet. Den mentala förstoppningen som gäller när åsiktseliten vägrar inse att islams utbredning i Sverige har skapat "svenska" terroristsympatisörer (med terrorist avses här personer som bedriver krig utan krigsförklaring och som inte har egna territoriella anspråk som något huvudkrav).

z999 sa...

Milla, en fråga, var det så 1988 att afa bokstavligen slog sönder Det Nya Partiets valmöten?

z999 sa...

1998 alltså.