torsdag, oktober 08, 2009

Hiphop...NOT!Det var en del prat om hiphop innan på bloggen. Detta är INTE hiphop, men min musik. När jag ser filmen tänker jag på ett av historiens absolut viktigaste slag, slaget vid Teutoburgerskogen. Det var där germanerna slog romarna i grunden så de psykologiskt aldrig riktigt hämtade sig. Det var där germanerna hindrade romarna från att sprida sig längre norrut och de blev istället tillbakapressade, mest av psykologiska orsaker. Att romarna knäcktes mentalt berodde mycket på att de förlorade tre hela legioner på det mest grymma och brutala sätt, de blev slaktade skoningslöst i ett av historiens grymmaste slag. Knappt någon romare kom från slaget med livet i behåll, men drabbningen har påverkat hela vår germanska historia. Jag vet dock inte om filmbilderna kommer från slaget vid Teutoburgerskogen, men jag hoppas verkligen det, någon MÅSTE göra en film om slaget, allt annat är brottsligt.
6 kommentarer:

Mats J sa...

Det här kommer alltså inte från Teutoburgerskogen. Det här är ett klipp från filmen Gladiator där romarna vinner ett slag mot någon germansk stam. Slaget vid Teutoburgerskogen var ett bakhåll och inte som här en ordnad strid i prydlig slagställning.

Man kan fråga sig hur pass medveten en sådan som Varius var om slagets historiska betydelse eller om han bara gjorde uppror mot en, i hans tycke romersk tyrann utan att lägga några etniska eller nationella aspekter på saken. På samma sätt kommer det vi gör idag kanske om tusen år att ges en annan betydelse än den vi idag fäster vid den. Jag tror det.

Robsten sa...

Slaget vid Teutoburgskogen var ett mycket välplanerat bakhåll av klassiskt snitt. Arminius som var skolad i romersk krigföring visste att i ett öppet slag skulle germanerna inte vinna mot romarna helt enkelt.

Slaget hade otvetydigt etniska och politiska övertoner redan då. Det var klockrent germaner mot romarna som inkräktade alltmer på germanskt territorium. Slaget visade också prov på hat för de anfallande germanerna, annars skulle de aldrig gå så skoningslöst tillväga. De dödade inte romarna direkt om vi så säger, efter att de tagit tillfånga romarna.

Arminius blev hatad av romarna efter slaget men romarna hann aldrig genomföra någon attack mot honom, han blev mördad av germaner då han drabbades av hybris efter slaget och fick för sig att göra sig till kung över samtliga germanska stammar. Detta var otänkbart på den tiden då germanerna var ovanligt frihetsälskande. Så annorlunda vi är i dag, vad har hänt?

Andreas sa...

Det stämmer som Mats säger, att filmklippet kommer från filmen "Gladiator", som utspelar sig ca 180 år e.Kr. Trots detta (och tidigare) slag fick romarna aldrig helt och hållet kontroll över de germanska stammarna. Jag besökte bara för två veckor sedan platsen där slaget stod, strax norr om staden Osnabryck i västra Tyskland. Slaget stod år 9 e.Kr., och romarna förlorade tre legioner där. En intressant plats att besöka, och museet hade en väldigt bra utställning, minst sagt. Kan rekommenderas. Intressant i sammanhanget är att det nu i september (nåja, nyss) var exakt 2000 år sen slaget stod. Förmodligen gjorde det, som du påpekar, att germanerna inte "latiniserades" som hände med t.ex. gallerna i Frankrike. Huruvida romarriket vid eventuella framgångar i Germanien här hade fortsatt ända upp i Skandinavien ska vi låta vara osagt,det är svårt att sia om, men Tyskland hade nog haft en lite annan historia och språk om detta och andra slag hade fallit mer i romarnas favör. För övrigt så är metal alltid bättre än hiphop =) Robsten, jag vet inte om det är dödsmetall i sig som du gillar, eller om det bara är "vikingatemat" som Amon Amarth kör på, som du gillar, men om du diggar dödsmetall (eller för all del doom-, thrash-, power-, black- eller annan metal) så kan jag ge dig ungefär tiotusen tips på bra band, allt utifrån dina preferenser!

Förresten: ett till försök med fornlämningsbesök nu i höst innan snön kommer?

Robsten sa...

Tack för din kommentar Andreas.

Nej fornlämningsbesöket måste vänta, absolut! Nu är schemat mer än fulltecknat och jag tar medicin mot magsyra regelbundet, för första gången i livet dessutom. Det stundar landsdagar och riksdagsval, temperaturen börjar öka redan faktiskt.

Däremot blev jag plötsligt sugen på en resa till Osnabryck i sommar. Hmm.....valet stundar då men fan så sugen jag är...

Amon Amarth är väl definierad som melodisk vikingametal. Kollar wiki...Nä, "Melodisk death metal" är den klassificerad som. Nåja, gillar inte "omelodisk" i alla fall.

Andreas sa...

Ah, okej, ja det verkar som om du har många järn i elden för tillfället.

Besök Osnabryck du! Det är en i övrigt trevlig liten (150.000 invånare ca) stad med trevliga pubar. Och som sagt en speciell känsla att stå på fältet där det här viktiga slaget stod.

Vad gäller metal så gillar jag också mer melodiös metal, även om lite tok-mangel också slinker ner.

Här kommer lite tips:

Melodiös dödsmetall:
Children of Bodom (fin), Dark Tranquility (swe), Scar Symmetry (swe)

Melodiös black metal: Dissection (swe), Watain (swe), Dimmu Borgir (nor)

Melodiös power metal: Edguy (ger), Nocturnal Rites (swe), Lost Horizon (swe), Rhapsody (ita), Sonata Arctica (fin)

Doom metal: Candlemass (swe)

Thrash metal (finns inte direkt så mycket "melodiöst" i den här genren, men värt att kolla in): Testament (usa), Annihilator (can), Kreator (ger), Destruction (ger)

Robsten sa...

Tack för tipsen, Bodom har jag lyssnat på. Osnabryck blir det nog.