fredag, oktober 09, 2009

Vad är nyheten?

Det står ganska stort uppslaget att Ryssland genomfört en stor militärmanöver. I övningen deltar flottan, flyget och infanteri naturligtvis. Det står i artikel att övningen genomförs ”intill Sverige”. Detta kan man inte se på de kartor som visas i tidningen i alla fall. Intill Sverige är ett diffust begrepp minst sagt. Sedan står det att ”Svenska experter varnar för incidenter”. Jag sätter en hundralapp på att det inte blir någon incident, någon som sätter emot? Jag är ju inte ens ”expert” så det borde vara ett gyllene tillfälle att vinna en hundralapp.

Bara för att vårt land i princip skrotat försvaret för att i stället lägga pengarna på EU-avgiften, immigrationen och andra obskyra projekt kan vi knappast begära att andra nationer skall föra samma huvudlösa politik. Vi kan helt enkelt inte begära att andra nationer beter sig lika dumt som vi gör. I vårt land genomförs inga större manövrar längre, vi KAN inte ens genomföra sådana övningar längre, vi har inte tillräckligt med försvar kvar överhuvudtaget. Det är genom politiska beslut vi lagt ned i princip hela vårt försvar för att i stället satsa pengarna på andra saker. Det folkliga stödet för denna politik torde vara svagt, fast det är svårt att sia om hur opinionsläget egentligen är.

Har man ett försvar så måste man öva, det är lika mycket en övning för stabspersonalen som för enskilt infanteri. Just därför måste man ibland genomföra större övningar, det är faktiskt inget konstigt med det. I stället för att hålla med ett vitalt försvar så gnäller vi i vår press när andra trimmar sina respektive försvar. Surt sade räven.

Länk SvD

11 kommentarer:

Milla sa...

Oj så farligt att dom har en militärövning. Ska dom ropa "vargen kommer" nästa gång ryssarna är i Boden och övar tillsammans med svenskar nästa gång också måntro?

Cornucopia sa...

Det har redan varit ett antal incidenter under övningsperioden. Svenskt stridsflyg har vid flera tillfällen fått avvisa ryskt flyg som varit framme och testat den svenska gränsen.

MS sa...

Obama får Fredspriset. Det är helt otroligt. Skäms dom inte? Vad har han gjort för världsfreden förutom för att kyssa mullorna i Teherans och Kungen av Saudiarabiens r*var?
Slängt Östeuropa åt den ryska björnen är bara en sak han sysslat med. Försvagat Israel gentemot sina grannar som vill radera dom från världskartan är en annan osv osv..

Jag trodde i min enfald att man fick priset för saker man har uträttat som har gynnat världens befolkning och inte att bara stå och lova en massa strunt. Dessutom så verkar den norska Nobelkommittén glömt att USA har väpnade styrkor lite här och var och då främst i Irak och Afghanistan.

Robsten sa...

@Corucopia

Jättebra! Det håller det svenska flyget alert och ger lite övning. Framförallt kanske våra komatiska politiker inser att vi inte kan skrota vårt luftförsvar för att satsa några extra miljarder för att plocka in Turkiet i EU.

Ja Obama är ett märkligt val, det tror jag t.o.m. Obamaanhängare tycker.

Ingenjören sa...

MS: Du uttrycker dig väldigt märkligt. USAs politik visavi Saudiarabien är identisk med företrädarens, faktiskt lite mindre hjärtlig. Försvagat Israel gentemot sina grannar? Ehm? Fortfaranda enda kärnvapenmakten i regionen med sina 100+ stridsspetsar.

Vad gäller att Tjeckien och Polen skulle kastats åt björnen, tillhör du verkligen de som på fullaste allvar trott att USAs så kallade missilförsvar har en snöbollschans i helvetet att någonsin stoppa någonting? Att stoppa det projektet var det smartaste en amerikansk president har gjort på mycket länge. Ett antiballistiskt missilförsvar kommer inte funka de närmaste 20 åren, och mot en kärnvapenarsenal stor som ryssland, inte på minst 50.

Ingenjören sa...

Däremot håller jag med alla tidigare talare om att det är ett mycket märkligt val till Nobelpriskandidat.

MS sa...

@Ingenjören

Man ska aldrig underskatta gester och vad som sägs mellan raderna.

T ex George W Bush skulle aldrig göra en hovnigning inför Kungen av Saudiarabien som är en av huvudfinansiärerna bakom islamistisk terrorism. Helt rätt och det säger mer om George W Bush än om Obama. Det tog även som bekant innan Obama fördömde blodbadet på Teherans gator för att han ville för en dialog med mullornas marionett. Många hävdar att hans ”mjukare” framtoning gör Världen säkrare men jag hävdar att det är precis tvärtom. Det leder till ett maktvakuum som folk med tvivelaktiga motiv kan utnyttja.

Obama har en tendens att uttrycka sig starkt i många frågor men gång efter gång så har han fått vända under galgen och det är farligt i längden då man förlorar respekten för hans ämbete och den makt som det ändå representerar. Det blir tillslut som med sagan om Peter och vargen. Menar han allvar eller kommer han tvingas göra en pudel veckan efter?

Tycker man att det låter märkligt beror väl det lite på vad man har för syn på demokrati och hur man uppträder mot diktatorer.

Anonym sa...

För att citera Stalin:

"Ett land som har en dålig armé respekteras av ingen, men ett med en bra armé vinner respekt av alla. Jag höjer mitt glas till Finlands armé"

Gäller i högsta grad även idag.

Mao konstaterade att ett land alltid har en armé, sin egen eller någon annans.

Det oroväckande med Zapad och Ladoga är inte att Ryssarna övade utan VAD de övade och HUR.

Betrakta sedan Sveriges "försvar" mot denna bakgrund och minns Stockholms vidlyftiga uttalanden om att bistå sina grannar .....

Anonym sa...

@MS

Att knäböja inför Kungen utav Saudiarabien var just vad Gorge W Bush praktiskt taget gjorde när han bad om att saudierna skulle öka oljeproduktionen för att på såvis sänka priset och lätta på trycket mot USAs fallererande ekonomi ..... Nämnas bör att saudierna inte gjorde som han bade om.

Robin Shadowes sa...

Obama måste vara den sämste amerikanske presidenten någonsin och då har han ändå bara suttit ett år. Vilka katastrofer kommer han ställa till med under dom resterande tre åren?

MS sa...

@Anonym

Jag är medveten om västvärldens oljeberoende och vad dom är beredda för att säkerställa oljeleveranserna. Ta det senaste exemplet men mannen som dömdes för Lockerbieattentatet som nu "dödsjuk" lever livet i Libyen. UK fick lite olja och Khadaffi kunde dra igång propagandamaskineriet.

Återigen så har det ändå med gester och uppträdande att göra. Bilden på Amerikas president som niger för Kungen i ett land som måste vara helvetet på jorden för kvinnor och vars religiösa inriktning stället till med elände i resten av Världen säger mer än tusen ord. Det kommer man aldrig komma ifrån.