fredag, december 04, 2009

Rabbiner bör avhålla sig från strategiska politiska analyser

Det står i SvD att judiska religiösa ledare från hela Europa samlats i Moskva för att diskutera den omtalade omröstningen om minareter i Schweiz. Det står i artikeln att Europas judiska ledare nu är rädda för att den ”religiösa intoleransen” även kan drabba judarna. Så här står det i artikeln.

- Nu är inte situationen sådan att högerextrema krafter attackerar judarna eftersom de är nöjda med att gå till angrepp mot muslimer. Men det schweiziska exemplet är klassiskt: Snart är det inte bara muslimer som kommer att attackeras av de högerextrema, säger de europeiska rabbinernas chef för internationella relationer Philip Carmel till Reuters.  


Vi vet inte hur representativ Carmel är för de 800 rabbiner som samlats till mötet men slutsatsen är faktiskt mycket förvånande och märklig. Den två grupper som efter 2a världskriget uttalat något starkare missnöje mot judar i Europa är nazistgrupper och muslimska grupper. För det första var det just islams utbredning som minaretförbudet riktade sig emot, samma grupp som åtminstone delvis, alltså visat missnöje mot judar. För det andra var knappast den majoritet som röstade för ett minaretförbud i Schweiz ”högerextrema”. Det är en logisk kullerbytta att kalla en klar majoritet för extrem, det blir i så fall minoriteten som får detta epitet.

Vi vet inte hur vinklad denna nyhet är men skulle Carmels uttalande stämma med en majoritet av rabbinernas på mötet föreligger nog en mycket allvarlig missbedömning av läget. Ingen av de som jag talat med i Sverige som varit positiv till minaretförbudet skulle drömma om att på något sätt ”attackera” judiska intressen. Genom sådana här dåligt underbyggda och felaktiga analyser kan en religiös grupp skaffa sig fiender som från början var positiv till dem. Blotta uttalandet att minaretförbudet var en ”attack av högerextrema” är olyckligt och i grunden djupt felaktigt. Rabbinerna är kanske religiösa experter men de bör nog avhålla sig från strategiska politiska analyser. Det kan annars sluta illa och risken att man sätter sig i ”fel båt” är överhängande.

Länk SvD

41 kommentarer:

Hemlige sa...

Och nu har du just själv hotat dessa rabbiner,att om de inte slutar uttala sig offentligt så skall även deras religiösa symboler förbjudas.

Robsten sa...

@Hemlige

Det sade jag inte alls, men du är ett typexempel på hur man förvanskar en debatt.

Jag sade absolut ingenting om att förbjuda några religiösa symboler för judar, jag vet inte ens vilka symboler de har, och har de några har de absolut aldrig stört vare sig mig eller någon jag känner.

De får uttala sig offentligt naturligtvis, det får alla, t.o.m. du som misstolkar en text å det grövsta. Men det ÄR en oerhört dålig analys av det politiska läget de gjort. De grupper som röstat för ett minaretförbud har inget mot den judiska religionen som funnits i hundratals år i vår kultursfär. Inte heller jag har något emot den (underförstått som du såklart missade). Men man lierar sig tydligen med fel politisk riktning, den politisk korrekta som vänder kappan efter vinden.

Anneli sa...

I Jerusalem Post går det att läsa en längre artikel om judiska o andra organisationer världen över och deras reaktioner på minaretförbudet. De anser det vara sorgligt och ett slag mot religionsfriheten.

Man bör skilja på extremister och moderata. En naiv inställning som det är svårt att ta ur folk.

Vad gäller judiska rabbiner så deras reaktion nog faktiskt en politiskt klok politisk taktik med tanke på alla muslimska attentat mot såväl människor som synagogor och gravplatser i Europa.

Sedan får vi inte glömma bort den gräsrotsantisemitism som trots allt florerar i Europa inklusive Sverige, men som varit tyst sedan 1945, annat än i skolor o runt fikabord o på fester.

Beträffande judiska symboler så har du väl sett hur en synagoga ser ut, samt Davidsstjärnan och Menoran och Torarullarna som är deras främsta symboler.

När man bränner eller trampar på en israelisk flagga är det precis som med en svensk, man skymfar inte bara landet utan hädar en religion.

Det skulle vara intressant att se reaktionerna om någon brände en Seudiarabisk flagga med deras trosbekännelse på eller för den delen någon vanlig halmåneflagga.

Det är rätt kul atthöra alla arabiska skrik på kränkande av religionsfrihet i Europa när man vet hur de behandlar i synnerhet kristna minoriteter i sina länder och deras religiösa symboler ex.vis klockstaplar och torn.

Robsten sa...

@Anneli

-"Vad gäller judiska rabbiner så deras reaktion nog faktiskt en politiskt klok politisk taktik med tanke på alla muslimska attentat mot såväl människor som synagogor och gravplatser i Europa."

Då kunde de hållit helt tyst, en fruktansvärt underskattad taktik.

-"edan får vi inte glömma bort den gräsrotsantisemitism som trots allt florerar i Europa inklusive Sverige, men som varit tyst sedan 1945, annat än i skolor o runt fikabord o på fester.
"

Sett och hört väldigt lite av den faktiskt. Men det finns såklart.

-"När man bränner eller trampar på en israelisk flagga är det precis som med en svensk, man skymfar inte bara landet utan hädar en religion.
"

Javisst, absolut. Och just de som INTE trampar på flaggan har röstat för ett minaretförbud.

Robsten sa...

-"Beträffande judiska symboler så har du väl sett hur en synagoga ser ut, samt Davidsstjärnan och Menoran och Torarullarna som är deras främsta symboler.
"

Faktiskt inte, måste ha tittat i marken när jag gått förbi synagoger. Men det säger väl lite om skillnaden mellan synagoger och minaretförsedda moskeer.

Anneli sa...

@Robsten

Jag kanske är extra känslig eftersom jag har judisk bakgrund.

Men det förekommer ofta stående uttryck såsom "snål som en jude", "judar luktar", krämarjudar" mm sedan är ju inte Boström ensam med bloodlibel artiklar varken muntliga eller skriftliga om än hans var
den grövsta jag sett hittills.

Suckanden över överlevande från Förintelsen som inte är hänsynsfulla nog att gå i långärmat så man slipper se tatueringarna.(detta avtar ju alltmer allt eftersom den generationen faller ifrån men de yngsta var bara ca tio år äldre än oss femtiotalister.)

Samt det vanliga snacket om rika judar som styr press och bankväsen etc.

Ibland är jag elak nog att påpeka att jag inte upplever min mor o hennes släkt så. Varvid det försäkras att man naturligtvis inte menar just oss.

Detta finns även i Sd. Jag har ett antal gamla studiekamrater där, som har den inställningen och de anser sig inte udda och uttalar sig högt.

Detta är så urgamla och ingrodda attityder att alla tar dem för självklara.Betr Kyrkotorn o dyl så har de aldrig tillåtits på det fåtal nya kyrkor som tillåtits efter muslimsk ockupation, eftersom en otrogens byggnader inte får vara lika höga som en troende muslims.

Robsten sa...

-"Detta finns även i Sd. Jag har ett antal gamla studiekamrater där, som har den inställningen och de anser sig inte udda och uttalar sig högt."

Och jag känner hundratals SDare, jag påstår motsatsen, det är extremt ovanligt med sådan attityd inom SD. Jag har i princip aldrig stött på den. De som till äventyrs har sådana åsikter är i så fall kloka nog att hålla tyst om den, även under pubkvällar med alkoholintag.

Anneli sa...

@Robsten

Det kanske varierar från landstel till lansdel hur öppen man är eller så hör du o andra helt enkelt inte de ingrodda självklarheterna som är hundratals år gamla.

Flera av dem jag nämner är lokala ordförande i sina kommunala organisationer några sitter i fullmäktige, jag var på en kräftskiva i gränstrakterna mot Norge där de verkligen inte höll tyst om dessa åsikter och de var som sagt inte några obskyra gräsrotsmedlemmar. Så dessa hade inte ändrat sig trots partiets officiella politik.

Vilka ger sig denna kategori i partiet på när vi kört ut muslimerna?

Ni måste faktiskt städa rent även inomhus inte bara fasaden!

Annars tar övriga partier bara upp frågorna och ni blir ett 1.5 procentsparti

Svenska folket börjar vakna även de som är misstänksamma mo Sd och de tar andra vägar.

markus sa...

Nu bor jag inte i Malmö, men medierapporteringen därifrån förskräcker faktiskt. Judar som säger att de förföljs, att de döljer religiösa symboler av rädsla för muslimska invandrare som är en allt mer närvarande grupp. (Jag har även privat hört liknande berättelser från Stockholm.) I Malmö har vi också ett kommunalråd som stänger en tennismatch mot Israel uttryckligen för att inte reta den muslimska delen av befolkningen:

Ilmar Reepalu: "– En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation."

Man baxnar. Gör Ilmar och sossarna liknande markeringar mot förtryckande teokratier och diktaturer i mellanöstern och afrika? Retorisk fråga. Detta är Sverige 2009 fast det låter kanske mer som 1939.

Vi vet också att undersökningar gjorda i Danmark visar att bland gruppen invandrare är antisemitism betydligt mer utbrett än hos danskarna. Vi har också sett extrema hatbrott mot judar - för att de är judar - utförda av invandrare från mellanöstern, t ex två tortyrmord i Frankrike på senare tid. I en moské i Stockholm har det predikats antijudisk propaganda men ingen kan göra något åt det. Men jag skulle ändå säga att gemene man i länder som Sverige har en mycket vag uppfattning om judiskhet, som Robsten säger känner han inte ens igen symbolerna. Det tror jag är det vanliga. De personer som fokuserar på judar som ett problem gissar jag kommer från någon av tre grupper: högerextrema nationalister, vänsterextremister och mer eller mindre fundamentalistiska muslimer. Och mellan de tre grupperna utvecklas just nu nån slags vänskapsband av olika skäl. Se Muhammed Omars anti-Israeldemo på Sergels torg, rätta mig om jag har fel men där sågs även vänster- och högerextremister. Vi har också sett hur AFA-aktivister gärna vill posera som företrädare för "förtryckta" invandrare och även hota synagogor.

Slutsatsen är att givet att detta stämmer finns ett oroväckande mönster. Varifrån kommer ett ökat hot mot judar i framtiden, troligtvis? Det här är givetvis oerhört obehagligt att ens peta på, men Robsten har en poäng i att tala om en "missbedömning av läget".

Utlandssvensk sa...

lite kul från en gratistidnig (typ metro) i dag i Schweiz:

- en tipsruta för missnöjda muslimer med anvisningar hur man kan göra ett eget litet minaret i papp…

- Rapport om polisens nya metod: Man ska ta till hårdhandskarna mot allt bus för att dessa ska RESPEKTERA polisen. Kan väl tillägga att jämfört med Sverige finns det nästan inget bus. Kan det kanske finnas ett samband?

- En sida där man skriver om hur en muslimsk terrorgrupp visar upp 2 åringar med automatvapen i sin propaganda.

- Reportage från Tyskland där många argumenterar för en folkomröstning. De stora Tyska tidningarna Welt, Bild och Spiegel har genomfört opinionsundersökningar. De visar mellan 77 och 87 procent FÖR ett minaretförbud i Tyskland.

Gotiska Klubben sa...

Delar din uppfattning, Robsten. Bra skrivet om en svår fråga!

Den europeiska judiska kongressen (EJC)tog i somras bort Danskt Folkeparti från listan på de partier de anser vara extrema i Europa.

Pia Kjersgaard vill idag ha ett minaretförbud/omröstning även i Danmark.

Hur kommer EJC att ställa sig till detta.

Kommer vi att se en splittring mellan ortodoxa och mer sekulariserade europeiska judar, det är frågan?


http://politiken.dk/politik/article731424.ece

Johan sa...

@Anneli

"Samt det vanliga snacket om rika judar som styr press och bankväsen etc."

Är det, som du ser det, ett felaktigt konstaterande, att judar är överrepresenterade inom t.ex. bankvärlden?

Eller är det ett korrekt konstaterande som inte bör vidgås?

Idag skrev Dick Erixon (naivt), att han "hade inte ens i [sin] vildaste fantasi trott att sekulära muslimer här tar illa upp om man fördömer islamistisk terrorism".

Dick Erixon verkar inte ha fattat, att muslimer tar illa upp om man känns vid, att somliga muslimer utmärker sig som terrorister - muslimer verkar anse, att om man känns vid detta, så angriper man deras "brand".

Analogt verkar judar ta illa upp, om man beskriver att judar utmärker sig som t.ex. bankirer eller som politiker på vänsterkanten.

Det är inte självklart (för mig), varför någon med "judisk bakgrund" tar illa upp över det. Kan du förklara? (Här förknippas ju judarna inte med något som per se är negativt.)

Anonym sa...

Jag såg att ni har skrivit om rabbinernas varningar, så jag kände mig tvungen att korrigera vad ni säger. Oavsett vad man tycker om omröstningen i Schweiz:

Faktum är att rapporten i DN var avkapad. Rabbinerna varnade även för den aggressiva muslimska hetsen i Europa (se Reuters).

They said the growth of Muslim extremism in western Europe's capitals was making life difficult for Jewish communities there.

Jonasan Abraham, a London rabbi, said it was "tragic to think that it's safer now to walk the streets of Moscow as a Jew than in many Western European capitals where you feel hostility".

In some European cities, Jews were living under tight security at schools and synagogues because of the threat from Islamic fundamentalists, the rabbis said.

"You can't talk about the Holocaust in certain classrooms because the Muslim children will stand and complain about why it is being discussed," Carmel said.

The rabbis called for European governments to combat Muslim extremism by making a commitment not to engage in dialogue with fundamentalist organizations and their representatives.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1132517.html

markus sa...

@Anonym
..."Faktum är att rapporten i DN var avkapad."...


Är någon förvånad?

Tim sa...

Det vore önskvärt att Robsten kompletterade inlägget med det som Anonym säger ovan.

MS sa...

OBS! OBS! OBS! OBS!

Nu börjas det. I åsiktsdiktaturen Sverige som existerar inte längre yttrandefrihet.

Någon PK-idiot har anmält Poltiskt Inkorrekt till WorldPress och dom kan inte lägga in nya poster.

PI har nu fixat en tillfällig adress. Sprid den vidare. Detta ska åsiktspolisen inte komma undan med ostraffat.

http://politisktinkorrekt.info/wordpress/2009/12/04/pressmeddelande-fran-pi-ny-tillfallig-bloggadress/

Robsten sa...

@Tim,
Den finns ju här i kommentarerna, jag anser att det får räcka. Om nu DNs artikel var avkapad så kan man läsa forstättningn i komentarerna här.

Dessutom ändrar det faktiskt inte mitt resonemang i artikeln, vad jag kan se just nu i alla fall.

Blackfootnation sa...

Signaturen 'Anneli' verekar snarast tillhora desinformations-sidan...att pa ett elegant satt sla in lite forbryllande ideer och skapa misstro mot SD. Detta gors pa en av de mest seriosa SD-bloggarna.
SD ar ett pro-israelsikt parti dar medlemmarna inte hyser anti-judiska asikter. Punk slut.

Rune sa...

Anneli skrev om uttryck som skulle vara vanliga:
"snål som en jude", "judar luktar".
-------------
Jag har aldrig under mitt 64 åriga liv hört dessa uttryck. Däremot har jag ofta hört om snåla smålänningar och av min gamle far om snåla bönder.

z999 sa...

@Annelie:
"Beträffande judiska symboler så har du väl sett hur en synagoga ser ut, samt Davidsstjärnan och Menoran och Torarullarna som är deras främsta symboler."

Jag har varit i en synagoga i Israel men kommer inte ihåg exakt hur den ser ut. Davidsstjärnan vet jag hur den ser ut men inte Menoarn eller Torarullarna.Menoran vet jag inte ens vad det är..

"När man bränner eller trampar på en israelisk flagga är det precis som med en svensk, man skymfar inte bara landet utan hädar en religion."

Njaa, jag håller inte med att hädande av religionen skulle vara jämförbart med att skymfa landet.

z999 sa...

Annelie, om man talar om snåla judar, anser du att det är jämförbart med att tala om en judisk konspiration mot den ariska rasen? När nazisterna ökade på antisemitismen i Europa så tror jag faktiskt inte ens att dom nämnde något om snåla judar, det var bra mycket grövre.

I övrigt tycker jag att man gjorde fel när judarna fick Israel. Man skulle ha skänkt hela mellanöstern (inklusive arabvärlden alltså) till judarna så hade det varit en demokrati idag utan de enorma flyktingströmmarna.

Gotiska Klubben sa...

Annelis "erfarenheter" påminner om den polska 08-judinnan Dominika Peczynskis rasistiska äventyr i Stockholms skärgård.

Nedan artikel borde läsas av alla som vill lära känna trollens pedagogik:

http://www.expressen.se/debatt/1.1635205/pa-sommaren-ses-jag-som-blatte-igen

Jens sa...

Det är inte säkert att man behöver fästa sig så mycket vid vad dessa rabbiner säger. De representerar egentligen bara sig själva, men vad de säger har ändå någon poäng.

Innebär det att de (europeiska judarna) inte känner sig som en del av det europeiska samhälle de lever i? Känner de sig i första hand - eller kanske enbart - som judar. Respekterar de inte demokratiska valresultat? Vill de att Europa ska fyllas upp av muslimer? Respekterar de inte vad schweizarna vill? Vad som är sant vet man inte riktigt, men det kanske kommer fram efterhand.

Olof sa...

Är det bara jag som börjar bli rejält less på det ständiga gnället om antisemitism i alla möjliga och omöjliga sammanhang?

Anneli sa...

Svar till samtliga i klump-

Jodå antisemitismen florerar även bland svenskar, som inte ens tänker på att det är rasism utan bara självklara konstaterande. Jag har blivit utsatt för den sedan skolgården i småskolan på femtiotalet tills nu, trots att jag inte är jude, bara halvjude och kristen som min fars uruppländska släkt.

Att bli kallad för troll för att jag berättar sanningen är en förolämpning.

Mycket av fientligheten mot Israel i Europa beror på att judarna där inte håller sig till att vara underdåniga som man genom seklerna vant sig vid att judar skall vara.

Hur kan en promille av ett folk på 20 miljonerr styra världens bank-o medievärld?

Tala om för mig hur övereprenterade rika judar är gentemot de fattiga inom samma folk!

I denna överrepresentation i olika länder räknas då ex.vis sådana med "judiska" namn in som inte är judar, antingen för att de aldrig varit det, eller är så uppblandade med lokalbefolkningen att de inte längre är judar varken religiöst eller folkligt?

Menoran är den sjuarmade kandelabern.

Torarullarna är pergamentrullar som de fem moseböckerna (Toran) är nedskrivna på och som läses ur vid varje gudstjänst.

Av diskussionen i det här kommentarstråden har jag blivit än mer stärkt i min misstänksamhet mot Sd,

Robsten sa...

@Anneli

Ja alltså, jag börjar känna en viss frustration för att inte säga irritation i denna fråga (så detta blir mitt slutsvar i frågan) sanningen är att jag ger blanka fan i om någon jag umgås med eller arbetar med är jude eller något annat. Så att överhuvudtaget sitta och diskutera detta är egentligen märkligt. Möjligen är det också kränkande om man är djupt troende jude eller av någon annan religion, men jag bryr mig faktiskt inte. Tro på vad fan ni vill, tomten om så är.

I 20 års åldern var det en kompis i grabbgänget som var jude, inte fan brydde vi oss om det, eller ens tänkte på. Så tror jag det är för de allra flesta svenskar, av etnisk svensk börd. Sug på den ett tag.

-"Av diskussionen i det här kommentarstråden har jag blivit än mer stärkt i min misstänksamhet mot Sd,"

Nä, du har varit "mer än stärkt" hela tiden, det är uppenbart. Att du skriver så är ett sätt att misskreditera det jag och kanske andra säger, typ "ni har misslyckats i er diskussion".

Har du större förtroende för Göran Hägglund och KD skall du naturligtvis rösta på dem, det är det demokrati handlar om. Man väljer det partiprogram man tycker bäst om och det parti man kan finna förtroende för.

Av alla kappvändarpartier har KD efter A.S. varit det främsta av kappvändarna för mig personligen, jag gillar inte ens deras program.

Anneli sa...

@Robsten

Det är ingen som misslyckats i någon diskussion däremot finns det olika åsikter o synsätt.

Ert femtiotals socialdemokratiska program är tilltalande ert kyrkoprogram katastrofalt precis som sossarnas o övriga politiska partier. I invandrarfrågan är vi rätt överens och jag hoppas ni kommer in i riksdagen o ställer till litet rabalder så övriga partier drar öronen åt sig och tar över frågorna som de gjorde när Ny Demokrati hade drag under galoscherna.

Sedan jag gick ur Kd efter FRApmröstningen i Riksdagen sommaren -08 så röstar jag inte på dem.

Klart slut på den här diskussionen för min del!

Johan sa...

@Anneli, jag undrade varför man inte får vidgå, att att judar utmärker sig som t.ex. bankirer eller som politiker på vänsterkanten.

Du svarar, "hur kan en promille av ett folk på 20 miljonerr styra världens bank-o medievärld?"

Men jag har inte hävdat, att judar 'styr' "världens bank-o medievärld". Du åberopar genast en halmgubbe - och det verkar tyvärr vara ett vanligt debattknep hos personer som anser sig tala i judarnas sak.

Vidare skriver du: "Tala om för mig hur övereprenterade rika judar är gentemot de fattiga inom samma folk!"

Det går inte att förstå vare sig relevans eller vad du menar med det.

-----

Alltför många muslimer och judar verkar fanatiskt beslutna att kontrollera vad som får vidgås.

Man kan begripa (men absolut inte sympatisera ned) att många muslimer prioriterar sitt "brand" på bekostnad av yttrandefriheten - det är en härskarattityd - de vill bestämma vad som får vidgås.

Din inställning (och andra som anser sig tala för judarna) är mer gåtfull.

Du (och andra) har givetvis också en härskarattityd - ni vill bestämma vad som får vidgås. Det är emellertid oklart varför det är angeläget för er, att det inte vidgås, att judar utmärker sig som t.ex. bankirer eller som politiker på vänsterkanten.

markus sa...

Johan
låtsas inte dum. Judarnas överrepresentation i bankvärlden och bland rika är direkt kopplat till konspirationsteorier, som Anneli väl menar. Bättre att du förklarar på vilket sätt förekomsten av judiska bankirer intresserar dig.

Anonym sa...

Jag röstar sd och jag är emot alla former av antisemitism. Jag har själv aldrig hört en antisemitisk kommentar inom SD på de möten jag varit på men det betyder ju inte att problemen inte finns.

Jag tycker att vi inom SD bör ta Annelies upplevelser på allvar. Hon har tagit sig tid att skriva ned dem och det förtjänar hon tack för och inte sura kommentarer. Jag blir faktiskt besviken på Robsten här.

Och om Johan är sd:are så är det ju tydligt att vi har problem. Hoppas verkligen att han inte är sd:are!

JohannaV

Robsten sa...

Jag vidhåller med emfas, jag har aldrig stött på de problem Anneli påstår sig ha upplevt, dessutom från personer hon själv känner i SD, när hon inte själv är SDare. Ursäkta att jag tvivlar en smula.

Om hon mailar mig med namn och ort så kan jag själv utreda saken. Jag har skrivit detta förut men aldrig fått in några namn.

Robsten sa...

I vilket fall är det knappast ett övergripande problem inom partiet, då hade jag stött på det någon gång i alla fall. Förmodligen har en del personer som lutat åt de åsikter Anneli beskriver flyttat över till ND, det är en teori.

Gotiska Klubben sa...

Tips till Robsten: när du i fortsättningen tar upp olika judiska organisationers agerande i Europa, och deras, som vi kan antaga, svåra ställningstaganden i den alltmer upptrappade konflikten mellan "nationalister" och "islamänhängare" et cetera, modera hårt, annars kommer det bara handla om Skogsmulle, bankier och Hollywood.

Man vet knappt vem som är trollmor och vem som är trollfar bland de som kommenterar.

Alla som inte håller sig till topic är misstänkta troll, enligt min uppfattning.

Johan sa...

Nej, markus - jag "låtsas inte dum". Det är det upp till dig att förklara, varför s.k. "kopplingar" till mer eller mindre stolliga konspirationsteorier skulle vara ett argument för att inte vidgå fakta vad avser judisk (eller muslimsk, romsk m.m.) överrepresentation i olika sammanhang. Är det verkligen konspirationsteoretikerna som bör sätta agendan?

Det verkar finnas ett överordnat paradigm, att (enskilda) judar (muslimer, invandrare, romer osv etc) inte får beskrivas som aktiva subjekt - utan endast som passiva objekt. Det är kanske någotsånär lätt att förstå om det handlar om negativ verksamhet (terrorism, brottslighet osv). Men när det gäller judar, så rör det som regel inte något, som per se är negativt.

Jag är (kanske till skillnad från dig?) över huvud taget intresserad av fakta ang. hur verkligheten ser ut. Därtill intresserar det mig, varför somliga fakta är så tabubelagda.

Att anklaga någon för "antisemitism" ("islamofobi", "rasism" osv) eller "kopplingar" till "antisemitism" ("islamofobi", "rasism" osv) är tyvärr en alltför vanlig härskarteknik.

-----

Jag ser f.ö. att någon "anonym" beskriver Johan som ett "tydligt" (sic) "problem". Bisarrt.

Det både fascinerar och skrämmer hur alltför många verkar reagera som Pavlovska hundar om någon ropar "antisemitism" eller dristar sig till att undra, vad som avses med "antisemitism".

Det är idag betydligt mindre kontroversiellt att ifrågasätta vad som sorteras in under begreppet "islamofobi" ("främlingsfientlighet" el. "rasism") än att försöka se lika nyktert på vad som egentligen sorteras in under begreppet "antisemitism".

Robsten sa...

@Got

Tyvärr, jag har som princip att bara radera kommentarer som bryter mot gällande lagstiftning i PUL eller hets mot folkgrupp, samt personangrepp av sådan art att det kan anses strida mot all nätetikett.

Det blir ohållbart att sortera och avgöra vad som är vad annars. Vem raderar man för att man inte gillar åsikten etc etc.

Skräckexemplet är Jinge som raderar alla kommentarer han inte gillar eller vars åsikter han finner anstötlig, och det är många. Esbati är smartare än så, han raderar bara kommentarer som är balanserade och intelligenta, om de strider mot hans åsikter, de dumma och plumpa släpper han igenom. Så agerar en riktig general he, he.

Robsten sa...

Så här skriver...ja vad fan hon hette som åker till skärgården fast hon inte vill.

"Däremot vägrar jag alltid midsommardanserna. Jag sitter alltid lite undangömd vid stången, och känner enorm sekundärskam för att vuxna människor larvar runt en stång och trallar om att de är små grodor. Jag vet inte hur många år i rad jag råkat vricka foten just på midsommarafton."

Men hur kan hon vricka foten när hon sitter "lite undangömd" och alltid vägrar midsommardanserna?

markus sa...

@Johan
Förekomsten av konspirationsteorier är inte ett argument att strunta i fakta, precis som du påpekar. Men frågan är varför andelen judiska bankirer är ett intressant faktum. Fakta i sig är ju mindre intressanta utan en teori.

Här är lite fakta:
Det är en gammal och fortfarande aktuell konspirationsteori att en liten och hemlig grupp personer styr världen genom pengar, utpressning och övernaturliga krafter. Vad den här gruppen består av varierar, men återkommande är att judar är centrala rentav i en "judisk världskonspiration". Det blir då negativt att beskriva judar som makthavare av olika slag då de i egenskap av judar anses representera ett gruppintresse, främmande för andra rasers eller etniska gruppers intressen. Finansvärlden är lämpad eftersom den styr i bakgrunden i stället för genom parlamentet, mutar och köper politiker och röster, bekostar krig osv. För en detaljerad historik över detta (och annat) , se Michael Barkuns bok A Culture of Conspiracy: Apocalyptic Visions in Contemporary America (University of California).

Vad gäller andelen judiska bankirer vet jag inte hur representationen ser ut. Om den är ovanligt hög finns olika tänkbara historiska förklaringar. Vad tror du själv det beror på? Och tror du att bankirer som är judiska agerar som judar utifrån ett judiskt gruppintresse, snarare än bankirer? Till skillnad från t ex vita eller svarta bankirer?

Judars överrepresentation bland vänsterpolitiker, eller jag skulle snarare säga vänsteraktivister och intellektuella, har diskuterats. En förklaring är såklart arvet efter förintelsen, och även tidigare agressioner mot judar. Vilket skapat motstånd mot nationalism. Även här finns negativa eller konspiratoriska kopplingar där judiska intellektuella ses som fiender till nationer genom sitt engagemang för invandring och tidigare för kommunism m m (dvs motsatsen till den andra teorin om bankväsendet och kapitalismen!). En intressant och mycket initierad, men verkligen inte pk artikel om detta (och annat) finns på Gates of Vienna:
http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/06/critique-of-culture-of-kevin-macdonald.html

Sen håller jag helt med dig om att termer som "rasist" och "islamofob" idag används för att tysta oliktänkande (har själv råkat ut för detta).

markus sa...

@Robsten,
kom just på att den där "sekundärskammen" som beskrivs ovan har väldigt många svenskar känt. Speciellt när de närmar sig tonåren och tycker föräldrarna är skammiga när de dansar hoppa groorna. Kanske en typiskt svensk känsla inför egna traditioner? :)

Robsten sa...

@Markus

Är väl inte utan att man själv känt den.kanske universellt.

Johan sa...

@Markus

Du skriver: "Det är en gammal och fortfarande aktuell konspirationsteori att en liten och hemlig grupp personer styr världen.."

Sorry... jag är totalt ointresserad av konspirationsteorier (oavsett vilka). Men det du skriver bekräftar min teori, att judar (i likhet med muslimer, romer etc.) inte får beskrivas som aktiva subjekt - utan endast som passiva objekt, eftersom det är "negativt att beskriva judar som makthavare av olika slag".

Jag skulle tro, att de flesta därför är ovetande om t.ex. vilken socioekonomisk roll judarna historiskt hade i östeuropa.

"Jews were mostly known for — and detested for — their role in the Polish government as collectors of customs, duties and taxes on behalf of Polish landlords, bankers and physicians. As Jews prospered, anti-Semitism flourished." skriver AICE - The American-Israeli Cooperative Enterprise - inte direkt någon judefientlig organisation :-D

När en folkgrupp ges särskilda privilegier av furstar/småfurstar, är penningutlånare, etablerar sig som framgångsrika mellanhänder samt inte minst tjänstgör som arrendatorer och skatteuppbördsmän (!) så är manegen tyvärr krattad för animositet från gemene man. Att judarna utmärkte sig som arrendatorer, uppsyningsmän och skattmasar gör därför den utbredda antisemitismen i Polen och östeuropa mer begriplig - men givetvis! inte försvarlig.

A propos judarnas roll inom finansvärlden, så fick de ett kolossalt försprång pga kristendomens och islams förbud mot ränta. Det finns inte något förvånande med det.

Vad anbelangar judars överrepresentation på vänsterkanten, så bör du läsa Dennis Pragers (själv jude) sammanfattning. Det är en koncis och rätt neutral text. (Tack för tipset om den intressanta texten på Gates of Vienna.)

LÄS (och lägg särskilt märke till punkt 1, 2 och 5)

http://www.realclearpolitics.com/articles/2006/04/why_are_jews_liberal.html

----

Några axplock från "Torahblogga. en svenskjudisk blog främst om judendom och judiskt lärande"

"Judar har ett särskilt ansvar...

Vi måste sluta upp bakom svenska muslimer och runtom i Europa, för att markera att när ett samhälle accepterar sådan öppen och legaliserad rasism [minaretförbud], så går ingen säker."

"Världen har sprickor överallt måste lagas. Alla judar har det ansvaret och när vi ser något som detta måste vi fundera över vad vi kan göra för att hjälpa till.

... 3 Mos 19 Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. "

http://torahblogga.blogspot.com

Det är kanske inte såå förvånande att en religion/kultur som traderar detta tankegods predisponerar folk för att hamna på vänsterkanten... :-D

Anonym sa...

@Anneli
Hoppas du någon gång i framtiden kan släppa Moses_Hess tankar om kampen mellan semiterna och arierna.
De andra judarna kan har släppt tanken men den lever verkligen kvar i sinnet hos Ashkenazer