måndag, november 30, 2009

Märkligt tonläge i våra tidningar

Att vårt mediala etablissemang inte gillar utslaget i gårdagens omröstning om minareter i Schweiz är inte förvånande och var inte att vänta. Ändå så blir jag förvånad över de formuleringar som används i våra tidningar. Besvikelsen över resultatet är kanske så stor att proportionerna har förvrängts och övergått i ren ilska. Först läser vi på DN opinion hur redaktionen förfaller till att skriva rena obegripligheter över valresultatet. Så här skriver redaktionen.

En fråga man kan ställa sig är hur SVP kommer att ställa sig till de fyra minareter som redan finns. Ska de rivas? Hur mycket våld kan ett samhälle tåla innan det slår tillbaka?


Hur mycket våld kan ett samhälle tåla? Det är alltså inte upplopp, våldtäkter eller andra sådana kriminella handlingar som redaktionen skriver om, utan en folkomröstning! Här går redaktionen utanför det som kan anses smakligt, här vänder man svart till vitt och tvärtom med ett retoriskt grepp. Samtidigt nämner redaktionen ”intolerans” ett stort antal gånger. Vi tar några exempel.

Intolerans botas inte av nya, hårda lagar – de får den i stället att växa.


Vi kan vänta oss en inflation i intolerans. Och vi kan vänta oss en expansion. Främlingsfientlighet smittar.


Vi undrar hur mycket tolerans redaktionen visar mot en lagenlig folkomröstning? I själva verket är det DN:s redaktion som uppvisar intolerans. Tyck som vi och hylla det mångkulturella samhället, i annat fall är du främlingsfientlig och skall bekämpas med alla tillbuds stående medel. Exempel vi hittar på detta budskap finns i riklig mängd i texten. Vi tar några exempel på detta.

Civilisationens och anständighetens fernissa är tunn och när den skrapats bort finns nästan inga gränser längre för vad människor kan säga och göra. Det är därför man måste kämpa för varenda tum när främlingsfientliga försöker flytta fram sina positioner.

Ett litet steg följs ofta av ett längre. Därför gäller det att se till att de inte får det där första.


Redaktionen har helt rätt. Reaktionen på omröstningens resultat visar att ”anständighetens fernissa” redan skrapats bort och intoleransens fula tryne sticker oblygt fram i våra tidningar.

Vi läser om förtäckta hot mot Schweiz efter utslaget i omröstningen. T.o.m. al-Qaida nämns lite i förbigående och det finns ingen gräns för hur dåliga handelsförbindelserna kommer att bli. Så här står det i SvD.

Nu befaras argsinta reaktioner från muslimska länder, särskilt som minaretförbudet kom på sista dagen av muslimska Hajj (pilgrimsfärd till Mecka). Utrikesministern är tydligt orolig för angrepp på Schweiz, och sade på söndagen att ”vi har ringt till alla våra ambassader i arabländerna”. Från Kairo rapporteras om planerade bojkotter mot Schweiz.
Schweiziskt näringsliv varnar för att landets export till muslimska länder, värd över hundra miljarder kronor årligen, kan drabbas. Imamen har sagt att ”jag blir inte förvånad om al Qaida tar fram slagord mot Schweiz”.


I klartext, om inte utslaget i en demokratisk folkomröstning blir det rätta så kan ”angrepp” väntas som bestraffning. Media hjälper villigt till att förmedla den hotfulla stämningen, som än så länge endast finns på tidningarnas redaktioner är det väl bäst att tillägga. Vad gäller allt tal om bojkott kan vi ju rent hypotetiskt vända på steken. Tänk är följande scenario, om inte västländer får bygga kyrkor i vissa arabländer så tänker vi ekonomiskt bojkotta dem. Det låter inte så värst troligt eller vettigt och samma förhållande borde väl gälla nu, och då talar vi ändå bara om minareter, inte om hela moskéer.

Man får osökt känslan av att väst skall böja sig för något outtalat hot från arabvärlden. Ännu har inga sådana hot uttalats och det är nästan så man får känslan av att media driver fram dessa reaktioner, eller kanske rent av hoppas på dem för att slippa fler liknande omröstningar. Om inte media slog upp detta så stort och på detta braskande sätt skulle förmodligen risken för allvarliga reaktioner minska betydligt.187 kommentarer:

Utlandssvenk sa...

Man kanske ska se det positiva: Åtminstonde rapporteras detta stort i Sverige. Det har nämligen varit MÅNGA folkomröstningar i Schweiz relaterade till asyl och immigration som knappt har omnämts i Svensk press. Nu får åtminstonde svenskarna veta att det finns ett fritt land med fungerande demokrati, mitt i Europa.

Anonym sa...

Blir tufft för Måna nu som älskar den schweiziska trekantiga chokladen. :)

Reaktionerna hos svensk media har varit närmast panikartad.
På SvD t.ex beskriver man omröstningen som "tvingad fram" av SVP. I Schweiz räcker det med 50.000 namnunderskrfiter för att kunna få starta en folkomröstning i en fråga. Demokrati kallas det.

SvD påstod även att SVP utformat minareterna på affischen så att det skulle likna kryssningsrobotar. Ett påstående helt taget ur luften.
Jag roade mig med att bildgoogla på "minaret" och första träffen jag fick upp var på en minaret som var väldigt snarlik de på affischen.

Som om det inte vore nog så har SvDs politiskt korrekta åsiktspoliser gått fram med macheten i Twingly-djungeln och plockat bort alla bloggar med "fel" åsikter. D.v.s de som uttryckt sitt stöd för resultatet av folkomröstningen.

demokratbloggen sa...

Man kan inte förtrycka känslor hur länge som helst

http://demokratbloggen.wordpress.com/2009/11/30/man-kan-inte-fortrycka-kanslor-hur-lange-som-helst/

Ove sa...

Detta katastrofala läge har uppstått bara därför att schweizarna missbrukat demokratin, de har helt enkelt inte förstått vad de röstade om. Det måste nu bli en ny omröstning, som föregås av en omfattande information till alla schweizare så att de vet hur de ska rösta, dvs med den modell vi tillämpar inom EU. Jag tänker på Nederländerna, Frankrike och Irland när dessa länder tilläts rösta om Lissabonfördraget. Där blev det till slut ändå så som Margot Wallström och våra upplysta ledare förväntade.

Anonym sa...

Hej,

Jag tror att du skrev fel i början av inlägget: "var inte att vänta" ska nog vara "var att vänta".

Henrik Hanell sa...

Aftonbladet länkar till din utmärkta blogg Robsten.
Jag kan heller inte sluta häpna och förargas över hur de som säger sig förespråka demokrati fördömer demokratiska folkomröstningar. Schweiziska folket har talat. Nog så.

Marcus sa...

Svenskar som flyttar till andra länder, likt jag, förväntas att ta seden dit man kommer. Vi i Sverige har ingen sed av minareter. Det 3 stora religionerna hyllar samma gud vilket de flesta inte fattar, skillnaderna ligger främst i tillämplingen av religion för att forma samhälle och kultur.

Hur många kan ärligt säga att de vill ha en minaret i närheten? Jag bor i ett arabland och när jag väljer boende är närhet till minaret ett stort minus.

Anonym sa...

Förstår inte problemet. Det är väl upp till varje land att rösta om sina lagar och regler. Sedan är det väl ganska många muslimska länder som inte har direkt tillåtande attityd mot andra religoner än deras egna. Det är det dock inte så många svenska tidingar som skriver om

Anders sa...

När en majoritet röstar fram odemokratiska beslut så måste det självfallet fördömas. Antingen har man religionsfrihet eller så har man det inte. Har man det inte, så är det inte demokrati. Nazismen kom också till makten via demokratiska val, det innebär inte att det var särskilt demokratiskt att gasa judar.

Anonym sa...

Hej Robsten.

Klart att vi får respektera vad Schweizarna fattat för demokratiska beslut. Så vitt jag ser är det ingen svensk tidning som föreslår att vi skall ogiltigförklara omröstningen.

Däremot är det väl fullständigt naturligt att vi som förfäras av beslutet säger öppet och tydligt vad vi tycker om både beslutet och det land som fattat beslutet.

I sådana här fall använder jag alltid det judiska lakmustestet. Jag byter ut religionen/folkgruppen mot judisk/judar och om nyheten då får mig att rysa av obehag så vet jag att något obehagligt håller på att hända.

Schweiz har följaktligen gjort inskränkningar för "judar" att utöva sin religion och den propaganda som används för att övertyga scweizarna om att "judarna" är något man måste stävja är ganska grov.

Detta får mig, föga överraskande att tänka på vissa hitlerviftande typer på trettitalet, och därför måste jag - som våra tidningar - reagera med bestörtning.

Att, som du gör, säga att alla som är emot detta beslut är emot demokratin - är inte vare sig sant eller snyggt.

Historien är fullt av tyranner som kommit till maken på demokratisk väg och sedan gjort vidriga saker. Det betyder inte att jag måste accptera det utan att högljutt säga vad jag tycker om det.

mvh
Christoffer Krämer

Anonym sa...

Jan Hjärpe uttalar sig om ett demokratiskt val och kallar folk för tokar, då är det tur att det inte råder demokrati i Sverige då ! när hela svenska psykvården är nedmonterad genom besparingar och ingen plats skulle kunna beredas till dom miljontals svenska idioterna.

Anonym sa...

Varje land har rätt att bestämma sina egna lagar. Jag orkar inte med denna 'PK-ism' som råder i Sverige!

Jag som kristen skulle aldrig någonsin kräva av en stat att bygga en kyrka om jag bodde i ett land som minoritet.

Anonym sa...

Jag ser gärna en likadan omröstning i Sverige.
Precis som i Schweiz så tror jag att folk skulle rösta för ett förbud trots att de inte törs säga det öppet pga risken för att bli uthängd som rasist eller till o med nazist.

Swiss Viking sa...

Jag är en Svensk som bor i Schweiz. Jag är helt och hallet för religionsfrihet, men jag tycker att det är viktigt att värna om ett lands identitét, lagar och kultur. Som svensk tar jag alltid av mig skorna när jag kommer in i mitt hem - Jag skulle bli väldigt irriterad om en vän till mig inte skulle respektera detta och klampa in i min lägenhet med skorna pa...

Herr K sa...

En hel del av journalisterna skulle åtalas för uppvigling.

Anonym sa...

i Arabländer får man inte bygga nya kyrkor. Inte sedan Islam väl etablerats, de kyrkor som redan finns på plats när Islam etablerar sig får underhållas men det får inte byggas några nya kyrkor (eller synagogor). Så säger Islam. Frågor på det?

Rasistreligionen Islam?

Tryggve sa...

i Arabländer får man inte bygga nya kyrkor. Inte sedan Islam väl etablerats, de kyrkor som redan finns på plats när Islam etablerar sig får underhållas men det får inte byggas några nya kyrkor (eller synagogor). Så säger Islam. Frågor på det?

Henrik Hanell sa...

@ Anders
Förstår inte hur ett förbud mot byggandet av minareter kan påverka religionsfriheten.
Går det inte praktisera islam utan torn ur vilka det kallas till bön? Då tycker jag synd om alla de miljoner muslimer i minaretfria städer i Europas länder som inte har en chans att utöva sin religion. Men vänta lite nu, det firades ju Eid Al-Fitr och respekterades Ramadan i hela Europa, även i min hemstad som inte har någon minaret. Hmm...

Tim sa...

Neeeeeeeeeeej sluta! Här har jag suttit och skrattat åt alla demokrater som skjuter sig själva i foten genom att säga att folkomröstningar är ett hot mot demokratin och så kommer du med ett vettigt resonemang där du påpekar vad demokrati faktiskt handlar om! >.<

ffs...

Du är en dålig människa <.<'
*går för att klura ut andra vägar att få bort demokratin... jävla Reinfeldt och Sahlin är ju på väg att hinna före mig <.<

funderare sa...

Jag förstår inte hur man som tidning kan gå ut och säga att detta som händer är fel, det är en majoritet som röstat fram detta, schweiska folket vill ha det så här. Hur kan det då vara fel?
Man fördömer andra länder, som Danmark m.fl., som har partier i styrande positioner som ligger långt åt höger.
Får tankarna till svenska politiker som säger att dom inte tänker samarbeta med SD oberoende hur många röster dom får. Med andra ord: det spelar ingen roll vad folket vill vi(politiker) bestämmer.
Jag röstar själv inte på SD, men jag undrar hur det skulle se ut om dom inte gjorde så mycket märkliga och dåligt genomtänkta uttalanden och hade en genomtänkt politik i övriga frågor, skulle fler människor rösta på dem då, kanske det. Jag vet i alla fall att jag inte har lust att bo bredvid en minaret.

Anonym sa...

Det är märkligt. Så fort ett europeiskt land gör inskränkningar mot Islam så blir det stor uppmärksamhet och landet ifråga blir ansett som extremistiskt eller rasistiskt. När Iran eller något annat land gör inskränkningar mot Kristendomen då bryr sig inte folk.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=189965

Skall det vara en mänsklig rättighet att få bygga kyrkor överallt i världen? Skall vi bojkotta ett muslimskt land bara för att vi inte får bygga kyrkor där? Nej det samma gäller Schweiz. Det är inget konstigt att Schweiz gör inskränkningar mot Islam. Schweiz inskränkningar är ingenting mot de inskränkningarna som en del muslimska länder har gjort mot Kristendomen.

MS sa...

Till redaktionen på Aftonbladet!

Varför tillåter ni inte kommentarer på denna artikel? Ni går ut starkt med att skambelägga både Schweiz och oss européer för att vi använder vår demokartiska rätt att anordna folkomröstningar. Allehanda experter, läs som alltid Jan Hjärpe, får sin vana trogen helt okritiskt försvara Islam och rasistförklara dom som har en mer realistisk syn och som inte vill se islamisterna växa sig starka.

Ni var en av dom sista tidningarna som rapporterade om detta och då släppte ni bara fram kritiska röster. Detta handlar inte om ett förbud mot moskéer eller Koranen utan mot minareter. Det är ni i media som piskar upp främlingsfientlighet med er huvudlösa rapportering så fort det har med Islam att göra.

Jag har inget som helst förtroende för er längre. Ni har gång efter gång tystat åsikter som skulle gjort redaktörerna på Pravda stolta.

Sätt ut kommentarer på artikeln eller sluta upp med hyckleriet att ni står för yttrandefrihet och demokrati!

DJ sa...

Leve demokratin! Leve Schweiz!

Anonym sa...

Vilken otroligt härligt dag för Europa och Schweiz!

jacob sa...

väldigt bra skrivet. tidningarna verkar ha en egen agenda. de avskriver en demokratisk omröstning som våld mot muslimer. jag kan inte fatta att vanligt folk inte kan se igenom denna extremt vänsterstyrda värld som är det svenska media etablissemanget.

MS sa...

@Anders

Vad har ett torn för böneutrop med religionsfrihet att göra? Som flera redan har tagit upp så har flertalet av moskéerna i Väst inga minareter utan böneutropen sker inne i moskén. Det verkar fungerat bra hittills och jag har inte hört några muslimer säga att en minaret är ett ABSOLUT krav för att dom ska kunna utöva sin religion.

När det gäller religionsfrihet så får vi vara lite mera sansade. Vad innebär det? För mig så betyder det att man få be till vilken Gud man så önskar så länge man inte skadar och stör andra människor. Dvs ens tro är ens privatsak. Innebär det automatiskt då att man kan tvinga på andra människor sin religion eller kräva att bygga som här t ex minareter som blir ett störelsemoment för dess grannar. Svar nej. Det finns rättighet som är betydligt viktigare än att uppföra religiösa byggnader.

För att uttrycka det dramatiskt, jag skulle kunna offra mitt liv för din rätt att uttrycka dina åsikter, för att du ska kunna leva ditt liv i frihet, för demokrati och rättvisa men jag skulle INTE offra mitt liv för din rätt att offentligt kunna be mot Mecka 5 ggr om dagen, tillbe Jesus eller Buddha. Förstår du skillnaden?

Den dagen då kyrkor får byggas i Islams hemland Saudiarabien, den dagen förbudet mot att läsa och äga en Bibel hävs, den dagen kristna begravningsplatser i många arabländer inte längre används till soptippar så kan vi ta frågan om det handlar om religionsfrihet att bygga en minaret. Många företrädare för Islam är väldigt snabba på att kräva tolerans och förståelse för Islam men är inte särskilt villiga att visa samma tolerans tillbaka.

Anonym sa...

Äntligen ett land som vågar säga nej till Islam, Detta pack till folk som vägrar att se någon annan religon i sitt land med trycker på andra sin och förväntar sig att de ska få det ochså.

Kanske dags att åka ner till fucking islam länderna och bygga kyrkor, och utöva svensk leverne med lätt klädda tjejer och fri sex.. tror det inte skulle ta många timmar innan alla vore fängslade eller utkörda från landet.

om de fortsätter som de gör kommer de få ännu hårdare längre fram med länder som stänger gränser enbart för muslimer, och låter andra religoner få invandra..

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, som alltid Robsten.

Sen vill jag också tillägga att idioten Jan Hjärpe äcklar mig något helt otroligt.

Dessutom skrattar inte världen åt Schweiz, världen skrattar åt Jan Hjärpe.

Anonym sa...

Ingen islam i Europa!!!

Anonym sa...

Schweiz har nu tagit tag i demokratin och låtit den tala. Om inte det här är ett utslag för demokrati, vad är kriterierna?

ganglere sa...

Jag ber att få gratulera schweizarna till ett lyckat valresultat. Deras demokrati är stark. När får vi se en sådan folkomröstning i vårt land?

Svensk media visar gärna de som är negativa till resultatet i folkomröstningen men var är alla de som är positiva? En majoritet röstade ju för förbudet.

Anonym sa...

Undrar bara sedan när har människor inte rätt att ha sitt land som de vill själva? Hur skule det ser ut om gäster skulle leva på sina villkor hemma hos oss? Hade man vald att ta sig till ett land med annorlunda kulturer så får man acceptera att det krävs anpassning annars får man åka hem. Hur folk lever innan för sina fyra väggar är upp till var och en men att kräva sitt medan man är gäst är rena oförskämt. Ingen av arabländerna tillåter bygga sakaer som strider mot islam även om många europeer lever där. Varför???

Anonym sa...

Snyggt Robsten!

Det är oroande att protester mot utslaget i ett fritt val kan komma från en så brokig blandning av mullor, vänstertokar och aftonbladetjournalister. Normalt brukar ju demokrater invända mot resultat av fria val endast om dessa kan misstänkas manipulerade, dvs om misstankar om valfusk föreligger.

Sveriges journalistkår bör för övrigt försöka lära sig att deras åsikter inte hör hemma i nyhetsreportage utan är hänvisade till ledarsidorna där läsaren åtminstone vet att det är åsikter, och inte nyheter och fakta, som det handlar om.

Anonym sa...

Är själv ateist och avskyr islam (dock inte muslimer), men nu har Schweiz fan ändå gått för långt. En modern demokrati ska ha en grundlag som ser till att minoriteter skyddas från majoriteten och vissa saker, så som ärenden som berör religion, ska varken staten eller befolkningen inte kunna diktera.

Samma gäller islamistiska stater, kyrkor (ingen fan av kristendomen heller) ska man kunna bygga där också.

Anonym sa...

Väldigt bra skrivet!

En bra röst i paniksvamlet jag hittade på aftonbladet. Denna blogg skall följas!

Mvh

Mr.Y sa...

Ser att många ger liknelser från arabländerna, att det är förbjudet att bygga kyrkor där som en ursäkt. Nu är vi i Europa, så jämför med europeiska muslimska länder såsom Turkiet, Bosnien, Albanien, Kosovo, Azerbaijan och Norra Cypern där det råder riktig religionsfrihet. Helt fritt att utöva sin religion eller bygga nya Kyrkor/Synagoger där.

Visst behövs inte en minaret för att kunna utöva sin religion, men varför ska vi bygga nya murar mellan religionerna när dialog och respekt till varandra skulle göra världen till en mycket bättre plats.

Marthin sa...

Schweizarna skall vara lyckliga över att ej lyda under diktat från Bryssel; och istället faktiskt kan påverka sitt land och sin framtid.

Anonym sa...

Det går inte att bo vid en minaret om de har tillåtelse att skrika i tid och otid. Sov i Riad en gång och trodde att de höll på att mörda någon på gatan utanför, tidigt på morgonnatten. Vi måste gå ut och hjälpa offret trodde jag. Vi hade inte sett minareten på kvällen när vi kom. Inga ord, bara skrik i mina öron.
Bra om vi i väst inte heller ringer i kyrkklockor i tid och otid. Religion är en privat sak och skall inte basuneras ut över alla i samhället. Håll den för er själva! Alla!

Anonym sa...

Apropå det judiska lackmustestet: Man måste komma ihåg att en minaret avger två gånger per dygn ett skrikande högtalarljud som kan väcka upp de döda - vid soluppgången och vid solnedgången. När jag var i Algeriet var detta oerhört exotiskt att bli väckt vid femtiden av denna genomträngade, entoniga skrikröst. En kväll anlände vi till en tågstation och just då gick den närliggande minareten igång och man kunde inte prata med varandra. Det kändes som om man fick hörselskador. Det är väl just detta som är olägenheten och jag skulle inte vilja ha detta bruk i Europa eller Sverige. Det skulle betraktas som en sanitär olägenhet i Sverige där man t.o.m har tyst trafik. Det måste väl dessutom få vara lite exotiskt att resa till ett arabland?

Mr.Y sa...

Böneutropet från minaret är inte nödvändigt. Hade man velat skulle man säkert kunna läsa ut böneutropet utan minaret också. Minaret är endast en symbol för moskéns arkitektur.

Dessutom är inte böneutropet 2 utan 5 gånger som sker innanför moskéerna i europa och påverkar inte samhället på något vis.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=AX4-FzokAy0

Alltså sånt här som dånar ut från minareterna. Utan tvekan ett maktinstrument för att visa att man belägrat och erövrat ett område.

Anonym sa...

Demokrati innebär inte att en majoritet kan förvägra en minoritets mänskliga rättigheter, t ex religionsfrihet.

Anonym sa...

På vilket sätt skulle det vara odemokratiskt att kritisera ett demokratiskt beslut i ett annat land? Det sker hela tiden både inom och mellan länder. Inom länder kritiserar oppositionen den sittande regeringen och varför skulle man tiga om man anser att ett annan land gör skadliga saker. Frankrike fick en massa skit för att de gjorde kärnvapentester och USA fick mycket kritik för sitt beslut att invadera Irak. Båda dessa länder är demokratier.

Anonym sa...

Dem kan bygga vad dem vill, bara att vi kan bygga en kyrka i macka eller vi har rätt att be hemma, i Saudi Arabia som kristen måste man ha lov för att be hemma med några kompisar, bibeln är förbjudet att föra in i landet och i vissa gator får inte Kristian kör bil eller gå. I Irak bombar dem kyrkorna och kristna måste lämna landet. JAG UNDRAR BARA VEM SKA skäms?
Ska skriva mer eller räker det….

Henke Rock sa...

Det här känns befängt!

om 54% röstade för att att ska vara så här så betyder det att majoritet har talat, sist jag kollade bygger demokrati på att majoriteten har rätt. Nu hugger dom alltså mot majoriteten i ett land.
Man kan tycka vad man vill om förslaget men schweizarna har väl ändå rätt att göra som de vill, eller ska vi storma in med våra styrkor och kriga lite kanske? Blir den parlamentariska demokratin i Sverige nöjd då?

Anonym sa...

TACK, äntligen något land som ser problemet och nu kan andra följa efter som har samma invandrar problem. Jag var inte rasist tills nyligen genom att media visar alla våldsbrott som invandrarna utför, det fannas inte sådan grova brott för 15 år sedan. + 1 till SD detta år samt alla jag känner ska också rösta på SD pga av våldet.

Henrik Hanell sa...

@ Mr.Y
Om minareten nu bara är "en symbol för moskéns arkitektur" som du skriver så är väl förbudet verkligen inget att uppröras över. Vill jag bygga ett stort torn på ett radhus så lär inte det godkännas av svenska myndigheter. Sen kan jag till förbannelse hävda att det är en symbol för mitt hus arkitektur. Är problemet enbart arkitektoniskt har det ju heller inget med religionsfrihet att göra.

Anonym sa...

All fanatisk-religion utövning borde förbjudas, grunden till allt ont är det. Visst kan man träffas men det behöver inte gå ut över oss andra medborgare som bara vill vara ifred. Flertalet religiösa är mer eller mindre livsfarliga fanatiker. Tanken må vara god men vi ser dagligen hur farliga dom är för oss andra. Hur dom vill ta makten över oss steg för steg. Börja med att förbjuda religion i skolan !

Anonym sa...

1. Mekka inte macka
2. I Europeriska Muslimska länder kan får man som kristen köra bil, bygga kyrka och be i kyrkorna.
3. Tycker du det är fel att inte få bygga kyrkor i vissa arabländer tycker du säkert att det är rätt att inte få bygga moskeer i europa.
4. I Bosnien så bombade serberna ner alla moskeer, tycker du det är rätt så är det som görs i irak rätt!!!

Ska jag skriva mer eller räcker det?

Christer sa...

Anders said...

"När en majoritet röstar fram odemokratiska beslut så måste det självfallet fördömas. Antingen har man religionsfrihet eller så har man det inte. Har man det inte, så är det inte demokrati. Nazismen kom också till makten via demokratiska val, det innebär inte att det var särskilt demokratiskt att gasa judar."

En majoritet kan ALDRIG rösta fram ett odemokratiskt beslut. Bara ett som strider mot den sk "värdegrunden". Den däremot är ODEMOKRATISK.

Ditt desperata förintelsedravel tänker jag inte ens bemöta.

Anonym sa...

Jag avundas Schweizarna deras demokratiska statsskick. När vi ändå har detta ämne på tapeten och hur media vinklar.

I dagarna har vi läst om hur dåligt en del grisar hanteras, men jämför man dessa misstag med ritualslakt/halalslakt, så blir det inget i jämförelse med hur mycket djuret får lida. Är det bara synd om djur som svenskar äter?

Mr.Y sa...

@Henrik Hanell
Visst, bygger man kyrka i villa område (vilket är ytterst otroligt) så får man väl följa områdets arkitektur. Men har man köpt mark det är industri eller inget märkvädigt arkitektur runt så borde man väl skita i om moskeföreningen bygger en minaret eller inte. Fyfan vilken onödig diskussion!

Men det är bra att folk får kräka ut sin islamafobi i bloggarna...

Henrik Hanell sa...

@Mr.Y

Om Herr Y nu finner diskussionen så onödig kanske Herr Y inte skulle startat diskussionen. Och att "följa områdets arkitektur" är alltså att bygga minareter i schweiziska alpbyar?

Inte ett dugg förvånad över att du använder ordet "islamofobi". Det ordet används alltid av PK-hetsare som anser sig vare fritt tänkande för att de tycker som de blir tillsagda av våra "fria" medier.

Anonym sa...

Demokratin har talat!

Svenskar och svensk media rasar. Oväntat?

Anonym sa...

Till Christoffer Krämer:

Det så kallade "Judiska lackmustestet" som du hänvisar till hade varit ett alldeles utmärkt verktyg om det hade varit så att alla de judar som man gav sig på i Tyskland på 30-talet hade kommit till tyskland under de föregående tjugo åren under förevändning att de behövde skydd, samt krävt särlagstiftning och att det tyska samhället skulle anpassa sig efter deras levnadssätt. Det är en mycket dålig, okunnig och närmast ohederlig liknelse.

Ett bättre test, om möjligt något extremt åt andra hållet, är det av mig nyligen uppfunna "Nazistiska lackmustestet". Jag byter ut islam mot nazism i en text och sen ser jag vad jag får för associationer. Och jag ryser i detta fall av bara tanken på att gå till försvar för hitlertysklands rätt att bygga obelisker med hakkors på i främmande länder.

Det är som sagt en något överdriven liknelse, men bra mycket närmare en hederlig sanning än en liknelse med judar. Islamism är inte en religion, det är en politisk rörelse med tydliga imperialistiska ambitioner.

Religion, och det gäller alla religioner, är något ytterst personligt och utstuderat religiösa byggnader har ingen plats i ett sammhälles arkitekur annat än i kulturhistoriskt hänseende.

Religionsfriheten är såklart helig och torde syfta till att garantera varje medborgare rätten att tro, eller inte tro, på vad denne själv behagar. Men där går faktiskt gränsen. Moskéer och deras minareter är kulturmarkörer för en främmande och med europeisk grundsyn oförenlig politisk kraft och ingår på intet sätt i begreppet religionsfrihet.

Linus

Anonym sa...

Jag kan ju börja med att skriva att jag själv är muslim och har utländsk bakgrund.
För det första tycker jag inte att ni ska dra alla över en kam, och skriva att "muslimer" tycker det här och det här, för att vi alla är så olika. Jag tycker själv att det har skett in demokratisk omröstning, och därför bör det inte finnas minareter i Schweiz...

De som är muslimer i schweiz kan väl lära sig att utöva sin religion utan några minareter. Jag är troende muslim, men har aldrig förstått varför man skulle vilja ha minareter t ex i Sverige...

Däremot, före ni uttrycker er för hårt mot en minoritetsbefolkning, så kan det vara bra att veta att nästan alla muslimska länder har tillåtit kyrkor och andra byggnader som egentligen inte används av "urbefolkningen". Skulle det ske en omröstning i dessa länder skulle kanske inte dessa få vara kvar heller. Bara för att det är en minoritet som använder dessa... Är det rätt då? Att bara för att en minoritet har svårt för att vinna en omröstning, ska allt bli som resten av befolningen vill...?
Dessa var bara några funderingar jag hade...vad tycker ni?

Oscarrr sa...

Så som ni resonerar var det alltså inget fel på Hitler, eller Saddam Hussein. De vann sina val, Saddam låg väl på en röstningsprocent upp omkring 98-99% tror jag. Vi skulle alltså ha hyllat att de genomförde sin politik och dödade oliktänkande och de som såg annorlunda ut, eftersom de hade haft val om vem som skulle sitta vid makten.
Hade man röstat om ett förbud mot alla former av offentliga religionsinrättningar, då hade det varit en helt annan sak. Nu förbjuder man att en viss religion ska få ha en viss typ av religionsstruktur. I nuläget är det alltså okej att vara muslim, såvida man inte vill be i ett bönetorn för då är det ta mig fan helt för jävligt gjort. Vad blir nästa steg?
Och ni som jämför med diverse arabländer. Vill vi inte ha demokrati där alla är lika mycket värda? Vi förstör ju nu de värden som annars hyllas internationellt. Och ja, Svenska kyrkan bygger massor med kyrkor nere i arabländerna, så lägg ner snacket om att muslimer inte skulle tillåta kristna kyrkor i sina länder. Om ni inte visste det så finns det mängder med arabiska kristna, judar och muslimer, med flera religioner. Det är inte bara islam som är stort. Blir så trött på all rädsla folk har, "jag vill då inte bo nära ett bönetorn". Grow up, jag kunde inte bry mig mindre om vart de bygger eventuella minareter. Vi har ju erdan mängder med kyrkor utplacerade överallt ändå.

Anonym sa...

Äntligen ett folk som vågar säga vad man tycker och tänker.....
Och inte som svensken som vänder kappan efter vinden och inte vågar ta ställning till något!

Henrik Hanell sa...

Saxat ur Aftonbladet:
Hela världen skrattar åt Schweiz. Landet är ju inte känt som någon kulturnation direkt. Det är en tillflyktsort för rika människor, säger islamolog Jan Hjärpe.

Islamolog Jan Hjärpe är alltså samma man som dök på Jimmie Åkessons berömda artikel och gormade om alla fördomar han ansåg att SD hade om islam.
Sicken tur att den gode demokraten Hjärpe själv är helt fri från fördomar så att man även i fortsättningen kan betrakta denne mans uttalanden som objektiva och faktabaserade.

Gubben är en clown.

Anonym sa...

Till Anonym, troende muslim:

EXAKT! Precis såhär är det, det finns människor som ser sin religion msom just religion. Bra där!

Alla ska naturligtvis ha rätt at tro vad de vill, men att fly till en annan del av världen och åtnjuta det nya hemlandets hjälp undan krig och förtryck (ofta förtryck i just islams namn) och samtidigt tro att man har någon slags rätt att bygga om sitt nya hemland är bara osmakligt.

Om en person kommer hem till mig för att det är översvämning i hans lägenhet så får han gärna TRO att det är bra att ha på sig skorna inomhus, man han får vara så god att ta av dem när han är i mitt hem, för så gör vi där.

Emme sa...

MÅSTE det vara så att Schweizarna är emot religionsfrihet bara för att de inte vill ha minareter? Själv bor jag nära en kyrka som varje söndag förstör min sovmorgon genom sin klockringning. Om förslaget att bygga en minaret där det ska stå någon och tjoa skulle jag rösta nej, inte för att jag har problem med islam utan för att jag tycker om när det är tyst och lugnt. Inte PK men så är det.

Anonym sa...

I en demokrati kan inte religion ha inflytande över samhället. Vi i västvärlden har en politisk agenda som ser till att medborgarna lever lagligt och får sina behov tillvartagna. Religion är en privatsak och ska inte märkas i samhället i form av avvikande byggnader och kläder. Naturligtvis ska alla få ha sin religionsfrihet men lagar och förordningar ska alltid stå överst i samhällsordningen. Jag har bloggat om detta på min egen blogg. www.sverigebloggaren.blogg.se

Anonym sa...

Jag är samma ANONYM som skrev tidigare och är TROENDE MUSLIM.

Som jag skrev tidigare, tycker jag inte at minareter behövs för att utöva min religion, så mig spelar det ingen roll vad som händer med minareternai Schweiz..

MEN, en FRÅGA till alla som är SKARPT EMOT minareter i Europa... Tycker ni att alla kyrkor, synagogor och tempel som inte är muslimska bör tas bort från muslimska länder bara för att de tillhör en minoritet?

Var vänlig och svar på detta..är intresserad av att höra vad ni tycker...

Anders sa...

Jaha, så det är den höga ljudnivån som är problemet? Då är jag med! Jag bor precis bredvid en kyrka och störs som fan av det satans (ursäkta, fel där) ding-dångandet på söndagarna. Förbjud oljud från religiösa byggnader!

Att jämför med Hitler är inget desperat dravel. Det är att lära av historien. Det är så här det börjar. Ta en titt igen på den där affischen - tror ni att valet av färger är en slump?

Anonym sa...

När man talar om islam och religionsfrihet måste man vara medveten om att islam inte är vilken religion som helst.
I själva verket är det en totalitär världsåskådning som i sig innefattar en religion.

Denna världsåskådning har krav på totalt inflytande på livets alla områden och hur ett samhälle skall styras.
Det går alltså inte att separera privat islam från offentlig islam.
Målet med islam är att styra hela samhället.

Därför är islam oförenligt med ett demokratiskt modernt upplyst samhälle av västerländskt snitt.

Anonym sa...

"Att jämför med Hitler är inget desperat dravel. Det är att lära av historien. Det är så här det börjar. Ta en titt igen på den där affischen - tror ni att valet av färger är en slump?"

Jag tycker färgerna var fina. Påminnde mig om något jag sett förut, kan dock inte komma på vad det var....

Anonym sa...

ÄNTLIGEN har ett land i Europa satt ner foten och sagt - nu får det vara nog.
Riktigt glädjande och ett föredömme.
Nu gäller det att samla kraft och arbeta ännu hårdare för att få ett totalt stopp av islamisering och muslimsk invandring, speciellt från Afrika och Mellanöstern.
Dom ska tillbaks till sina hemländer omgående så dom kan föra budskapet till alla andra som försöker komma hit, att dom inte är välkommna.

Robsten sa...

Tack för alla kommentarer, som av någon outgrundlign anledning blivit osedvanligt många.

Speciellt tack för att diskussionsnivån är på en lagom nivå. Inga personagrepp eller hatiska uttalanden vad jag kunnat se. Det vill jag VARMT tacka för ;-)

Alla åsikter är välkomna bara vi håller oss inomm gränserna och behandlar varandra respektfullt, BRA!!!

Josef Demokrat sa...

Helt rätt av det schweiziska folket säger jag som kommer ursprungligen kommer från Iran som är ett muslimskt land.
Problemet är att många svenska journalister kännet inte till vad konsekvenserna av minaret-byggande kan bli . Till alla media kritiker och speciellt Jan Hjärpe har jag följande förslag:
Boka en resa till ett muslimskt land och boka ett hotell nära en moske med ett torn för böneutrop. När ni blir panikväckta klockan fyra på morgon av det kraftiga böneskriket då kommer ni förhoppningsvis förtå varför det kloka schweiziska folket säger nej till ett sådant vansinne bygge.
/Josef för Demokrati

Björn sa...

Den dagen då världen är befriad från religioner, alltså tron på att någon virrig idiot för länge sedan förkunnade en molnsittande snubbes idéer, den dagen har vi kommit långt. Religion är motsatsen till frihet, religion är motsatsen till demokrati. Jag kan inte se att religionen skulle vara skyddsvärd.

Anonym sa...

Detta är en ytterst känslig fråga, inte någon av de svenska tidningarna tillåter kommentarer på dessa artiklar om valresultatet. Samtliga skriver sina fördömanden över ett demokratiskt valresultat. Notera också att Islam och Muslim är två olika saker. Har personligen inget problem med troende muslimer som respekterar andra medmänniskor, islamister däremot är något helt annat!

Anonym sa...

Jag bodde ganska nära flera kyrkor tidigare. Jag blev alltid lika irriterad när dessa skulle ringa in olika högtider. Jag är född i ett kristet land (Sverige) och anser att man ska få utöva sin religion så länge den inte inkräktar på andra. Bullriga kyrkor eller minareter är sak samma. De är lika störande för en icke troende.

Men är det något som irriterar mig så är det åsiktsmaffian i svenska medeier som trycker sina åsikter ner i halsen på folk! Schweiz är en demokrati som många andra länder avundas med sin direktdemokrati. Nu gick landets åsikter emot den svenska mediemaffian och därför spyr man galla över landet. Om vi i Sverige skulle ha omröstning om samma sak skulle säkert de flesta rösta som schweizarna. Jag säger förmodligen för svensken är trots allt ängslig för att rösta "fel" dvs. mot den rådande åsikten sanktionerad av våra medier.

Marthin sa...

Det tycks ju gått många förbi, men denna folkomröstning handlade om mer än bara stopp för byggnation av minareter. Enligt Ja-kampanjen skall detta ses som ett stopp för all ytterligare islamisering av det schweiziska samhället; således att man värnar gemenskap och lika rättigheter snarare – och signifikant för multikultiexperimenterande länder – splittring och särrättigheter.

Oundvikligen leder främmande kulturella inslag uppförda i sin hast till massiv segregation och enklaver, vi ser det i alla multikultiexperimenterande länder; och i vårt land Sverige vet vi om konsekvenserna redan innan klubban slår i bordet för beslut att konstruera IslamCenter litet här och var.

Dock är samhällsklimatet ett annat, och du riskerar jobb – vänner – familj – egendom samt eventuellt livet genom att bara försöka samtala kring det. Ett ljusning i sammanhanget är dock att efter Absurdum så vänder det; förändringar i partiflororna är reaktion på samtiden.

(Robsten: Kommentarerna blir många då denna bloggpost låg på aftonbladets förstasida till att representera "RÄTT:")

Anonym sa...

Konstigt att inte åsiktsfrihet respekteras mer i dagens samhälle. Endast när man tycker som etablissemanget, den lilla självutnämnda "eliten" som tror de kan tvinga alla medborgare tycka som dem.

Något som retar gallfeber på mig är att om jag inte gillar Islam så är jag "rädd". Själv har jag studerat Islam i åtskilliga år och är stark motståndare till religionen ifråga. Och jag är långt ifrån rädd för Islam eller muslimer.

Istället handlar det om min fria åsikt. Min rätt att uttrycka mig utan att bli påhoppad av medias käpphästar!

Anonym sa...

Det var på tiden.....nu flyttar jag till Schweiz....det bästa som hänt i Europa.
//

Anonym sa...

Tycker det mer är hets mot folkgrupp än en demokratisk val. Är Europa på väg mot ett nytt Hitlervåg?

Anonym sa...

Svar till troende muslim:

Om det till äventyrs finns till exempel muslimska länder där en stor kristen minoritet nyligen flyttat in i landet på grund av att dessa flytt från förtryck eller krig i ett annat kristet land så ser jag ingen anledning att den muslimska majoriteten ska tillåta dem att uppföra fullskaliga kyrkor med klocktorn och/eller yttre kristna symboler. Nu är det ju dock så att de flesta kristna minoriteter i länder där majoriteten har en annan religion faktiskt funnits där i tusentals år, och då är ju läget såklart ett annat. Där har du svaret på din ytterst teoretiska fråga.

Jag tror att jag i detta fall talar för de flesta moskémotståndare.

Anonym sa...

Anders: En majoritet röstar fram ett odemokratiskt beslut?

Ok, jag ska anta att du antingen är okunnig eller bara har otur när du tänker.

Demokrati betyder folkvälde. Folket ska få besluta.
Detta gör man genom omröstningar, där majoritetens åsikt blir den som vinner.

Så om man gör en folkomröstning, där majoriteten röstar för precis vad som helst (även tillåt gruppvåldtäkt el. liknande) så är beslutet i allra högsta grad demokratiskt.

Även om det sedan är MORALISKT förkastligt.

Om man sedan som vissa lika okunniga journalister i Aftonbladet skriver:

"Europa vill gärna vara en demokratisk förebild i världen, men det håller inte. Valresultatet i Schweiz är en skam för demokratin i Europa."

...så är det ju uppenbart hur lite de faktiskt vet om demokrati överhuvudtaget.

Möjligen en skam för toleransen/multi-kulti/bla-bla-bla, men inte för demokratin.

Demokrati = majoritetsbeslut!
Om du tillhör minoriteten, tough shit!

Anonym sa...

Äntligen ett land som vågar säga ifrån! Tack Schweiz hoppas att fler länder vågar säga ifrån Islam ett Islam som förtrycker alla andra och man ska tycka synd om dom och bidra med en massa pengar som går till deras ledare som gör allt för att trissa upp våldet och hatet. Nej, Tack Schweiz för att ni går emot strömmen nu är det bara att hoppas att vi i Sverige kan bli fria!

Anonym sa...

SD i kommande val!

roberth sa...

Det enda parti som verkar emot Islam är Sd! Valet är enkelt 2010!

Anonym sa...

Kyrkor som finns i alla dessa muslimska länder ni pratar om har funnits där sedan länge. De flesta byggdes innan isalm kom till dessa länder. Jag vet föratt jag kommer från ett sådant land, där idag kyrkor bombas ner och präster skjuts ihjäl (men ingen pratar om det)!!!!! I Europa har muslimer mycket mera frihet än vad kristna har i deras egan länder, där de har funnits längre än muslimeran själva. Nej, jag tycker inte att det ska vara lika odemokratiskt här i härliga Europa som i de muslimiska länderna, men tycker absolut att muslimerna ska vara nöjda, för de har den friheten de aldrig skulle ge till sin kristna granne. Nej, det byggs inga nya kyrkor i Turkiet...Och om det görs, så är det i en liten by där det bor bara kristna. Dessutom har Schweiz förbjudit att bygga minareter inte muskeer!

Anonym sa...

Hej.

Tack Schweitz. Min frågan är. Varför alla vill ha en moske till en Euroeiskt land??
Över allt ser man kvinnor i burka det kallas jag skam.
Om vi ska flyttar till Irak eller till Iran, så skulle de acceptera att bygga en katolsk kyrka till oss katoliker ???
Är folket inte klokt ???
Vi behöver inte idiotismen i Europa !!! Jag ska rösta på Sveriges demokrater. Jag är inte rasist, men hellllllo !!!!
Vi lever i Europa glömm aldrig det!!!!

Anonym sa...

BOJKOTTA SCHWEIZ FÖR EN MER DEMOKRATISK EUROPA!

Anonym sa...

Jag hade möjlighet att rösta och röstade nej till förslaget. Att förbjuda en speciellt typ av byggnad är befängt. Men det var inte det som det handlade om. Det var ingen partipolitisk omröstning ut folk röstade som de tyckte. Det var inte heller ett uttryck för främlingsfientlighet eller högerpopulism. Låt vara ett dessa personer också röstade för förslaget. Men också Socialdemokrater, liberaler, kristdemokrater, gröna, kristna budister, och muslimer röstade för ett minaretförbud.
När tjejer inte få gå på simmundervisning eller när kvinnor inte få gå utomhus utan sina män, inte får lära sig språket i sitt nya hemland, när vissa grupperingar inte respekterar folkviljan i en by då spelar grundvärderingn att folket är souverän, folket har rätt en stor roll.

För ett tag sen drev ett gäng turkar i Kommunen Wangan ett ärende vidare till högsta domstolen om att få bygga en minaret. De gick emot folkviljan i byn men vann i HD.

Det är intressant att Bildt, intekrationsminister, justitsieministern utrycker sin bestörtning över Schweizarnas övertygelse om att makten ligger hos folket och ställer sig bakom vissa gruppers strävan att provocera och bygga minareter.

Många av de argumet och åsikter som kommer till utryck i kritken mot Schweiz är lika substanslösa fulla av fördomar som minaretsmostånarnas argumet är.

Anonym sa...

SD är inte perfekta men det blir ändå dem som får min röst 2010. De är de enda som egentligen bryr sig om svenska folket!

Anonym sa...

Tysen tack Schweitz ett land som har ryggrad !!!!
Ingen behöver moske i ett Europeiskt land !!!
Äcklig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De människor som saknar en moske i Europa, de kan flytta till Irak.

Europa är vårt !!

Anonym sa...

Europa ska vara väldig glad för att de finns partier med lite vett i och då tänker jag inte på 1 frågepartier såsom sverige demokraterna, vilket de flesta verkar sympatisera. De gröna i Schweiz ska gå till Europa domstolen för mänskliga rättigheter vilket till 99% kommer att upphäva den otroligt fihetsbegränsande lag som är sååå 1930-talet!! Länge leve frihet...

/Anti- RASIST-FACIST-KOMUNIST

Hans-Göran sa...

Anser att det var rätt av Schweiz att säga nej.
Det borde vi även göra i Sverige.
Inför folkomröstning!!Då blir det ju majoritetsbeslut.

HG Svensson

Anders sa...

Jag har inte otur när jag tänker. Varför skulle inte en majoritet kunna fatta ett odemokratiskt beslut?

I demokrati ingår vissa mänskliga rättigheter. Om en majoritet av befolkningen röstar för att avskaffa eller inskränka någon eller flera av dessa rättigheter, för alla eller en del av befolkningen, så är det i högsta grad ett odemokratiskt beslut.

Om det låter bättre så kan jag korrigera det till "ett demokratiskt beslut med odemokratiska följer".

Anonym sa...

Denna blogg var bra skriven, media är på tok för radikal i sin kritik mot väst. Det är som om tidningar skäms för att kunna ha möjligheten att vara neutrala och kanske t.om kritiska till alla diktaturer, politiska som religösa.
Främlingsfientlighet är naturligtvis åt helvete, men det de gjorde var att lyssna på sina invånare, kanske kan vi där ta efter lite, ta efter i den mån att vi får vara med och bestämma våra öden och liv lite mer.

Anonym sa...

är så otroligt glad över att sverige demokraterna ALDRIG kommer att få regera Sverige.

markus sa...

Anders: "I demokrati ingår vissa mänskliga rättigheter. Om en majoritet av befolkningen röstar för att avskaffa eller inskränka någon eller flera av dessa rättigheter, för alla eller en del av befolkningen, så är det i högsta grad ett odemokratiskt beslut."


Nja, någon grundläggande inskränkning har ju inte gjorts genom omröstningen i Schweiz. Religionsfriheten kvarstår ju. Vi har dessutom minst lika hårda inskränkningar i Sverige. Stockholmsmoskén på politiskt korrekta Södermalm fick inte ha böneutrop så de har en låtsas-minaret som ingen kommer in i. Sen har vi lagar mot halal-slakt därför att det bryter mot våra värderingar vad gäller djurs lidande. Dessa värderingar som är typiskt västerländska går alltså före religiösa bud från mellanöstern. Helt i sin ordning.

Vajda sa...

Vi gratulerar Schweiz, och alla dem som röstat emot Minareter, men frågan skulle också varit ang. byggande av Moskéer, och rivande av uppförda.
Islamisterna och Terroristerna skall INTE bestämma över Europas och Skandinaviens länder för de har INTE här att göra.
Muslimer som bejakar att följa de bestämmelser som finns i resp. land annars så kan de lämna landet omgående.
Vi säger blankt NEJ till Moskéer och nya byggen, Slöja, Burka etc. och andra Islamiska fördelar.
Sverige är Svenskt, och vi måste säga NEJ till Islam, Sharia etc. innan det är för sent, och Islamisterna och Terroristerna har tagit över Europa och Norden.

Anonym sa...

@Vajda
I mina öron låter du endast som en enormt surrande. Sluta larva dig och smutskasta Islam. Senast folkmord skedde i Europa var offren muslimer i Bosnien!!!

Anonym sa...

Vilket patetiskt inlägg. Om du hade varit uppmärksam när man läste om demokrati i skolan så hade du vetat att en demokrati utan minoritetsskydd inte är en demokrati. Vi tar ett exempel:

Om folkomröstningen istället hade gällt huruvida man borde avrätta alla muslimer i landet, och 57% hade röstat ja till detta i en fullt demokratisk folkomröstning - hade det varit acceptabelt för dig? För, som du säger, det är ju ett direkt beslut från folket, då kan det väl inte vara diskriminerande och förtryckande? Eller?

Tänk efter lite innan du skriver ihop ett inlägg nästa gång, det är pinsamt hur folk sitter och kallar detta islamofobiska beslut för ett exempel på demokrati. Det är ett exempel på intolerans och ingenting annat. När skall kyrktornen bort? ;)

Gabriel sa...

Hhaha när man läser igenom vissa kommentarer så kan man inget annat än att skratta. En rolig mening var : Det är så det står i Islam. HAha den var dagens!

För det första så är inte kristendomen förbjuden i ALLA muslimska länder, varför tar ni alla saudiarabien som norm när det gäller islam? Alla moskeer vars minareter ombildades till klocktorn nere i spanien, spanien vars befolkning var majoritet muslimsk, dödades och tvingades bort, resterande konverterade, minaretförbudet för tankar till detta som skedde under medeltiden . Länder som turkiet, kosovo, albanien, makedonien som har en muslimsk majoritet, har ni sett hur många olika kyrkor det finns där eller ?
Irak, iran, egypten har också många kyrkor, hundratals, har det gjorts inskränkningar på kristendomen i dem länderna?
NEJ!

Kyrkor byggs ständigt i dessa länder, kristna har lika stor rättighet som muslimer eller judar.

Problemet med er, ni som ser det här beslutet i schweiz som något positivt är att ni utgår från att "Schweiz" eller "Sverige" tillhör dem som har bott där längst, det som har funnits där skall enligt er vara den rådande normen? Vad hände med samerna och deras rättigheter?
Jag tycker att beslutet som Schweiz har röstat igenom skall klubbas igenom för att folket har följt lagarna och enligt dem skall folket ha rätt att bestämma. Jag anser dock att "demokrati" är ett system med hål i, majoriteten av folk vet inte ens vad som är bäst för dem själva, hur ska dem veta vad som är bäst för landet.
Ta bara Danmark som exempel, deras främlingsfientlighet är bara till skada för deras land. Sverige har tjänat pengar på invandrare dem har tagit emot, invandrarna tar inte svenskarnas arbeten utan de skapar nya arbeten genom att jobba, vem tar dem jobben som vanliga svennsons inte vill ha ?

Blir så trött på folk som tror extremism är lösningen på problemen, ta SD i sverige eller SVP eller vad de nu heter som styr schweiz. Vi får väl se vad som händer med Schweiz om minaretförbudet inte överklagas och går igenom, jag hade planer på att flytta det för att jag hade en suddig bild av deras demokrati och land. Men det blir ingen flytt dit. En till sak, hade alla länder gjort som swe och schweiz när det gäller krig så hade världen idag varit fylld med nazisymboler och alla som inte var arier skulle gasas ihjäl konstant.

För er som säger att "höhö man ska ju anpassa sig dit man kommer" => majoriteten av muslimer i schweiz bär inte slöja, minarettornen som finns där har inga megafoner så det sker inga böneutrop. Precis som i sverige, minareterna och resten av moskeerna är oerhört vackra arkitektiska verk som bidrar till kulturvärdet, ni som värnar om "svenskheten" borde väl tänka att en moske bidrar till svenskheten i och med att den utökar sveriges kulturarv.

Demokrati berör inte bara rösträtt utan enskildas rättigheter, så som anders sade: en majoritet har röstat fram ett odemokratiskt beslut, är precis vad som har skett i schweiz, det inskränker på människors rättigheter.

Att rösta på SD är som att skjuta sig själv i foten.

Robsten sa...

@Anders
-"I demokrati ingår vissa mänskliga rättigheter"

Jepp, yttrandefrihet, rösträtt och tankefrihet. En inskränkning av dessa saker är en inskränkning av demokratin. Det är själva definitionen av demokrati. Det mesta i övrigt kan man rösta om. Det skulle ju gå att ta diskriminerande beslut som ändå var fullt demokratiska, men det är en annan sak.

Röstade vi om samernas rätt att äga renar och röstresultatet blev att endast infödda stockholmare fick äga renar skulle det vara ett demokratiskt beslut, givet att allt gick rätt till. Det skulle både uppfattas och måhända vara ett diskriminerande beslut. Själv skulle jag ju rösta för att samerna fick ha kvar sina kreatur.

Robsten sa...

Vi skulle kunna uppföra en fungerande minaret på prov. Om ett villkor villkorslöst uppfylldes. Att denna minaret skulle uppföras på Södermoskén där det politiskt korrekta medieeliten bor. Minareten skulle förslagsvis förses med ett antal högtalar om 50.000 watt och ropa ut till bön första gången kl 05.00. Slog försöket väl ut kunde vi diskutera vidare.

markus sa...

@Robsten,
hehe, och vi vet ju hur söderborna ställde sig till böneutrop sist... Det blev nej. För nåt sånt har väl inte synts till i denna pk-intensiva stadsdel? De kanske är islamofober, söderborna?

Anonym sa...

@Robsten
Varför kan ni inte se moskéen och dess minaret som en otroligt fin arkitektur vilket kyrkan och synagogan också är och koncentrera er mindre på böneutropen. Moskeen i Malmö har haft minareter i antal år och ingen muslim har begärt att de ska vara böneutrop från minareten. Böneutropen sker inne i moskéen. Om ni hade utryckt er som Islamofob och att minareten endast är en början av rättigheter till en minoretet hade det låtit lite mer trovärdigt!

Bob sa...

Snart försvinner de stora dagstidningarna som tur är. Hjälp till själva: köp aldrig en papperstidning. Läs dom på nätet. Tidningarna tjänar bara en bråkdel på ett besök av dig på nätet än om du köper en papperstidning. Du räddar miljön också!

Balkanboy sa...

Ett riktigt bra beslut av Schweiz!, andra fega EU länder borde ta efter detta beslut!

låt folket besluta istället för att fjäskande politiker ska köra över medborgarna!

I mina föräldrars hemland Makedonien är det Moskéer/minareter så lång ögat når och den Makedoniska befolkningen terroriseras morgon, dag och natt av böneutrop på högsta volym, även fast den muslimska befolkningen knappt utgör 20-25% av befolkningen, så får dom Kristna som utgör 75% AV befolkningen stå ut med att lyssna på deras böneutrop!

ÄVEN DEMOKRATIN HAR SINA GRÄNSER!

SVENSKARNA MÅSTE VÅGA KRITISERA ISLAM OCH VÅGA SÄGA IFRÅN!

OM SVERIGE INTE PASSAR SÅ KAN FOLK FLYTTA HEM IGEN TILL SINA HEMLÄNDER DÄR DOM KAN UTÖVA SIN RELIGION OCH KULTUR......

Viktor sa...

Balkanboy du har så jävla rätt!

klevius sa...

Det fanns inga minareter i islam under Mohammeds tid. Den (troligen) första (ett gammalt romerskt vakttorn) kom 35 år senare o anv. troligen för att bevaka Afrikanska Zanj slavar. Minareternas religiösa betydelse var minimal. Under hela den här tiden var även Mohammed officiellt helt okänd inom islam (fanns ingen Koran heller). Dessutom erkänner inte islam demokrati annat än som ett medel för islamisering. Demokrati är en "irrlära" enligt Yusuf al-Qaradawi, Al-Jazeeras TV-imam. Islam är en svensk supermarket där du kan plocka vad du vill UTOM VIN dvs själva essansen i demokratin, frihet från underkastelse. Alternativet vore något man inte längre meningsfullt kan kalla islam, eller uttryckt på annat sätt, en kastrerad ideologi oförmögen till våldtkt på demokratin. Islam går inte att reformera eftersom könssegregeringen utgör dess fundament!

Anders sa...

På ytan har man folkomröstat om minareters vara eller icke vara, men det framgår med all önskvärdtydlighet - bland kommentarerna här och jag skulle bli förvånad om tonläget var ett annat i Schweiz - att det handlar om för eller emot islam.

Vad är det dominerande inslaget på den där valaffischen? Minareterna? Nej, en kvinna i burka. HOTET från islam.

Det är inte många muslimska kvinnor boende i väst som klär sig i burka. Väldigt många muslimer här är ganska så sekulariserade, precis som de flesta svenskar.

Vad är det ni är så rädda för? Ni kräver TOLERANS av muslimerna, men själva står ni bara för intolerans. Hur ska något gott kunna komma ur det?

Anonym sa...

Helt rätt att förbjuda

Anonym sa...

@balkanboy
har själv varit i makedonien och har många vänner där. Kan bara säga att du ljuger. Makedoner är en ernorm harmonisk folk där religion inte är problem. Många kristna och muslimer där vet inte ens om varandras religioner. sluta ljuga... låter mer som sverige demokrat från höör eller nåt...

Kristen från Irak sa...

Till Gabriel
Är du kristen från Irak, eller Iran, eller kanske Egypten?
Tror inte det, för hade du varit det hade du vetat att kristna dödas, spottas på och blir kallade för syndare i dessa länder. Det är kristnas verklighet varje dag i alla dessa länder och många andra muslimiska länder. Jag vet föratt jag är kristen från Irak och skulle inte tro någon av er som säger annat. Vi vill inte vara sånna i Sverige men muslimerna har faktiskt frihet att utöva sin religion här såsom i Schweiz. Återigen finns det och kommer säker att byggas ännu fler muskeer i Europa. Spanien var först ett kristet land men sedan kom islam med våld och såg till att alla blev muslimer eller döda. Måste dock säga att jag inte tror på att lösa våld med ännu mera våld.

Anonym sa...

@Anders
När jag läser inlägg som dina så ger det mig hopp om Sverige framtid. Tack!

Anonym sa...

Balkanboy:
Helt rätt! Jag tror att du förespråkde 80% av Svenska folket. Synd bara att 10% skulle våga stå för sina åsikter vid val. Varför tror ni att Sverigedemokraterna går frammåt? Jo för att det är så folk VERKLIGEN känner. (Men inte en enda som röstar på SD skulle stå för det vid konfrontation då de blir lynchade av media)

Lars sa...

Skrev 3 kommentarer om valet i Schweiz och tyckte det var bra det som hänt. Alla 3 kommentarerna censurerades bort.

Robsten sa...

@Anonym

Nä, en minaret utan bönupprop är väl ingen stor sak för mig själv egentligen, om sanningen skall fram. Jag tycker dock att politisk islam är en politisk rörelse som måste tåla den allmänna debatten, som alla andra rörelser.

Sedan tycker jag tidningarnas rapportering av en demokratisk omröstning är under all kritik. DET står jag för, det handlade också min artikel om.

Kaputnik sa...

Ett till höjdarcitat från media, denna gång är det Aftonbladet som publicerat det;

"Valresultatet i Schweiz är en skam för demokratin i Europa."

Saxat från http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6209064.ab

Exakt hur kan ett resultat av en folkomröstning vara en skam för demokratin? Anser skribenten att det hade varit mindre skamligt för demokratin att i vanlig ordning gå över befolkningens huvuden i sådana här frågor istället för att utlysa en folkomröstning och ta reda på vad folket verkligen vill innan man fattar beslutet?

Om något är det här demokrati i sin ädlaste form. Att resultatet inte behagar vår vänstervridna media gör det inte skamligt.

Anonym sa...

Religion är roten till all ondska.Punkt Slut!

Robsten sa...

@Anders

-"Antingen har man religionsfrihet eller så har man det inte. Har man det inte, så är det inte demokrati"

Nä, religionsfrihet brukar förknippas med demokrati och en demokrati utan religionsfrihet har i alla fall allvarliga brister, så mycket kan man säga.

Jag är själv för religionsfrihet och är varken ateist eller kristen numer. Jag betecknar mig som agnostiker och finner tänkvärda saker både ur ateismen, taoismen och hedendomen. Svenska kyrkan har jag vänt ryggen med KG Hammar och ecce homo. Varför visades inte Ecce homo-utställningen på Södermoskén förresten?

En religion har jag lite svårt med, islam. När en liten flicka som blivit våldtagen stenas och hennes unga huvud krossas av tunga stenar kokar blodet i mig. Jag vet att inte alla muslimer gillar det, men jag önskar att dessa tysta muslimer som tar avstånd säger ifrån, ja, jag kräver det för att min inställningen till islam skall förändras.

Jag är dock fortfarande för religionsfrihet, absolut. Dock är väl ett förbud mot minareter inte mot religionsfriheten? Ledaren för SVP har själv stått och sagt att han är för religionsfrihet till 100 procent.

Anonym sa...

Jag blir bestört av denna subjektiva journalistik.Här handlar det om mentalt förfall,ju högre du skriker desto tystare kanske rösten man inte vill höra blir.Jag anser att svenska journalister idag är paniskt rädda för att visa vad dom egentligen tycker,politisk korrekthet är nog ett av dom största hotet mot vår demokatri idag.Avsaknad av mod blir vårt fall.

Onödigt sa...

Så om ett folk röster emot t.ex. yttrandefrihet, och en massa säger att man inte vill ha yttrandefrihet i landet, skulle det vara något bra bara för att majoriteten tycker att det är det? Bara för att man är en majoritet betyder inte att det man gör blir automatiskt rätt. Minareter sas vara en politisk och inte religiös del av muslimska byggnaden. Men vad skiljer sig en minaret från en kyrkoklocka? Båda används för att kalla till bön. Och i den kallelse bönutroparen skriker ut finns ingen politisk mening. Man har alltid i islams historia använt höga platser där bönutroparen ska stå, sen den första moskén i Medina.

Robsten sa...

@troende muslim med utländsk bakgrund

-"För det första tycker jag inte att ni ska dra alla över en kam, och skriva att "muslimer" tycker det här och det här, för att vi alla är så olika"

Du har helt rätt, men varför i helvete är det inga muslimer som protesterar när en ung våldtagen flicka sten med tunga sten som krossar hennes huvud? Fattar ni inte att det drar skam över hela islam? NI måste höja er röst som inte ställer upp på det, eller sp kommer misstänksamheten och aversionen att öka mot islam. Nornala människor i detta land tycker sådant är VIDRIGT över alla gränser.

Robsten sa...

@Troende muslim med utländsk barkgrund

-"Att bara för att en minoritet har svårt för att vinna en omröstning, ska allt bli som resten av befolningen vill...?"

Generellt NEJ, det är en svår och komplicerad fråga (men en bra fråga). I vårt land har vi en tradition att vi hjälper varandra och alla strävar mot samma mål, vi betalar in skatt för de som har det riktigt knapert och vi visar våra medmänniskor hänsyn. Så det du beskriver har faktiskt inte varit något problem, och skulle inte ha varit det ens om vi haft en massa folkomröstningar.

Fordom skulle inte den svenska majoriteten röstat för att slå på en svagare grupp, aldrig!

Nu börjar dock vår omtalade solidaritet naggas i kanten. Äkta solidaritet har ersatts av floskler från våra politiker. Så din fråga är alls icke dum. Men många upplever också att vi lever i någon slags "minoriteternas diktatur" i just vårt land, så problemet kanske ännu så länge är det motsatta, men en motsatt tendens kan väl i alla fall skönjas.

Anonym sa...

Bra skrivit.

Demokratin i Schweiz är bäst i världen.

Skogman.

Mr.Y sa...

@Robsten
Jag vet inte hur mycket du följer utländks media. Självklart protesterar en jättestor skara muslimska länder för det oförklarliga saken du har hängt dig fast på. Jag personligen följer Turksik media och där höjs minst 5 ggr högre röster emot de som missbrukar Islam än vad som görs i Europa, det kan du vara 100% säker på. Så där missleder du folk eller har inte sett nyheter från den muslimska världen.

Anonym sa...

Det var väldigt vad en del eldar på. Om jag tolkar omröstningen rätt så är det bara ett förbud mot minareter, inte ett förbud mot att bygga moskeer.
Är inte det viktigaste att ha en helgedom där jag kan utöva min religion?
Ursäkta min okunskap (?) men är inte minareten ett torn så att böneutroparen skall kunna höras så långt som möjligt? I dessa tider när alla(?) har klockor så behövs kanske inte en utropare som talar om när det är bönedags.
Man kan kanske tycka att det är dags att bli lite modern även inom islam ....

Rolf

Vajda sa...

VÄNTA DU BARA VAD SOM HÄNDER INOM 10 resp. 20 ÅR MED ISLAMISTERNAS UTBREDANDE I RASK TAKT.
Och se bara vad som hänt av Migrationsverket som givit en av Saddam Husseins främsta lakaj tillstånd att stanna i Sverige som man kan läsa om idag.
Och alla andra tusen tals Islamister och Terrorister som finns i Sverige med Svenska Regeringen, Riksdagen och myndigheternas kännedom.
Alla muslimer är INTE Islamister och Terrorister, men ALLA Islamister är Terrorister.

Anonym sa...

"Antingen har man religionsfrihet eller så har man det inte. Har man det inte, så är det inte demokrati."

Med det argumentet kan man aldrig besluta något (vad som helst) om det råkar strida emot en grupps vidskepelse.

Vilken funktion har religionsfriheten, egentligen - alltså, vilken handling eller åsikt är det som behöver denna särbehandling? Vi vet alla (även om inte många törs säga det) att det främst är osunda åsikter och handlingar som behöver detta skydd. Könsstympning, indoktrinering, djurplågeri och annan idioti!

Robsten sa...

@MrY

Nä jag följer inte Turkisk media, jag har tyvärr ett heltidsjobb också. Men det du säger låter jättebra. Kanske kunde svensk media rapportera lite om det då, de har ju följt en viss omröstning i ett europeisk land väldigt noga.

Jag läser nyheter från USA, Ryssland och Europa också, har inte stått något vad jag kunnat se, men min tid är begränsad som sagt.

Men svenska muslimer då, kan inte de ta kraftigt avstånd?

Anonym sa...

Ja, usch för demokrati där folket får säga sin sak, det blir så fel ... så demokratiskt..... Tacka vet jag diktatur, -Folket, ni tycker fel, så här ska ni tycka, som vi, eran regering.
Nordkorea, någon ?

Anonym sa...

@Vajda
Fyfan vilket hat vajda!!
Det finns inget som heter islamist, precis så som det inte finns något som kristenist eller judenist!

Finns 1,5 miljarder muslimer, som lever ett otroligt fredligt liv.

De som är terrorister typ al-qaida är inte muslimer enligt 99,5% av den muslimska världen. Glöm inte att det var serberna dvs kristna som gjorde det senaste folkmorden och terrorismen i Europas centrum. Men ingen muslim drog alla kristna över en kam. Det är serberna som får skämmas för det. Så lunga ner dig!!!

MS sa...

@ Anonym, troende muslim.

Intressant att läsa ditt inlägg.

Anledningen att jag skriver muslimer är att det är svårt att veta vilken bakgrund enskilda människor man läser om har. Det är väl därför man skriver kristna, buddister osv och inte t ex svensk-kristna. Jag försöker skilja på muslimer och islamister. Dvs på vanliga människor bekänner sig till Islam och till den politiska delen av Islam där du hittar många fanatiker och terrorgrupper. En fråga, om man är en rättrogen muslim vad kommer först? Identiteten som muslim eller den nationalitet du har?

Jag vet att det finns olika inriktningar inom Islam och att många i stort sätt lever ett sekulariserat liv. En av mina bästa väninnor är gift med en muslim från Afrika. Han dricker öl ibland, firar bara Ramadan om den inte inkräktar på hans arbete och han ber inte 5 ggr om dagen. Det är dock inte han eller andra likasinnade är problemet. Hur man än vrider på det så går det inte att förneka att det finns många muslimer som kräver att vi ska anpassa oss efter Islam och då med många inslag som står helt i strid med våra värderingar och rättigheter. Ska då vi som ändå är en kristen kontinent automatiskt tillmötesgå dessa krav bara för att det finns något som kallas religionsfrihet. En frihet som inte direkt är stor för många kristna i dom länder dessa människor från början flytt från?

En minaret är ett naturligt inslag i ett muslimskt land men det är inte det i ett kristet. Där håller jag med dig och som jag förut skrev så har miljoner muslimer i Europa bett och firat sina högtider utan att deras moské haft en minaret så jag förstår inte att dom då pressar på att bygga ytterligare några i Schweiz. Det är ett störande moment för dom som bor runt omkring. Det behöver du inte vara "islamafob" för att tycka.

En av definitionerna av en västerländsk demokrati är att det är majoritetsval. Det är självklart inte ett system som innebär millimeterrättvisa men vad är alternativet? Att minoriteter bestämmer? Då blir det verkligen orättvist. Ska ett land fungera och utvecklas så måste man kunna ta ett beslut att gå vidare och inte dra allt i långbänk i all evighet. Om ALLA i ett samhälle ska yttra sig i en fråga så blir ingenting gjort.

Det jag undrar över varför "vanliga" muslimer som du som ser din tro som en privatsak som du inte vill tvinga på andra inte säger ifrån mera mot dom människor som i er religions namn begår illdåd och utför hemska handlingar i dess namn? Är det för att den stora majoriteten håller med och stödjer dom för att ni delar en tro eller är det av rädsla?


Jag anser att ens tro är ens privatsak. Jag vill leva i ett sekulärt samhälle. Det får gärna bygga på i vårat fall kristna värderingar men jag vill INTE att någon iman, präst, påve, patriark ska diktera mitt liv baserat på några religiösa skrifter som skrevs för tusentals år sedan. Utvecklingen ska gå framåt och inte bakåt och snart börjar år 2010och vi borde lyfta oss från vidskepelse och religiöst förtryck i alla dess former oavsett religionoch inte sjunka djupare ner i träsket. Religionsfrihet används dessutom flitigt för att driva igenom beslut eller ursäkta handlingar som inte är acceptabla för en majoriteten av Världens befolkning men det är få som vågar utmana någon som säger sig tala för en Gud eller ett samfund.

@Robsten

Jag håller med dig. Det gläder även mig att dom flesta av kommentarerna av både oss veteraner men även dom som nu hittat hit har hållit en schysst nivå. Många har varit väldigt intressanta att läsa. Tänk om vi kunde ha en sådan lugn och sansad samhällsdebatt i övrigt.

Mr.Y sa...

@Robsten
Jag är svensk muslim med turkisk bakgrund. Jag har jobbat ideelt för olika föreningar mest inom dialog mellan religioner. Jag pratar för mig själv men skulle kunna ge en garanti på att alla muslimer i Sverige tar avstånd från extremism, men tyvärr får de inte plats i media när de vill yttra sin avstånd. Oftast får de/vi bara riktade frågor, tyvärr.

Om vi kommer till minareten som texten handlar om. Ärligt talat ett väldigt onödig ämne, vi muslimer behöver inte en minaret för att be. Vi kan be hemma eller var som helst. Men varför ska man begränsa? Om man inte gillar böneutropen så kan väl fortsätta förbjuda den. En minaret mer eller mindre kommer inte göra Europa till muslim eller missgynna muslimer på nåt sätt. Det som nu har hänt i Schweiz har bara trappat upp en onödig hat som världen verkligen inte behöver. Låt oss acceptera varandras skillnader och tvinga någon människa till något. Frihet är prislös!

Anonym sa...

Så mycket prat om tolerans mot beslutet - så lite prat om vad som ligger bakom det.

Ingenstans i inlägget finns ett rättfärdigande, eller ens en förklaring till varför Schweizarna skulle ställer sig bakom detta förslag. Att försvara en omröstning enbart för att det just är en omröstning, eller för att "etablissemnaget" inte gör mer skada än nytta, både för ditt eget rykte och för hela sakfrågan

Märk väl att vi talar om landet som genom sin a folkomrösntingar sköt upp kvinnornas rösträtt fram till 1973. I toleransens namn, skulle du ha ställt dig bakom Scheiz beslut även om de hade fortsatt förhala den röstsätten in i våra dagar?

Anonym sa...

Schweiz är en demokratisk förebild. Att sedan eliten tycker att folket röstar "fel" är en klassiker. /Danne

Voter.se sa...

Hos oss finns nu en fråga om just detta. Hur skulle Sverige egentligen rösta i en sådan fråga? Du har möjligheten på just Voter.se

Anonym sa...

Jag har själv bott i Schweiz och förstår varför det röstades som det gjorde av flera skäl. Ett uppenbart skäl som jag tycker Svenskar har blivit alldeles för dåliga på är bevarandet av det egna landets kultur. Jag är inte främlingsfientlig eller nationalist, jag har själv varit invandrare två gånger i mitt liv samt har haft flertalet vänner och flickvänner från olika kulturer och länder, dock måste jag säga att vi i Sverige har blivit alldeles för mesiga vad gäller invandrare. Det känns som att alla regler och lagar ska böjas för att passa invandrarna istället för att dessa faktiskt får anpassa sig till oss.

För det andra tror jag detta var ett sätt att visa att Schweizarna börjar störa sig på den växande delen invandrare i landet, när jag bodde där 1998-2004 så pratade man om 20% gränsen, vi i Sverige ligger närmare 10% och vi har tillräckligt med problem. Man kan förstå att man som invånare då börjar irritera sig när det som man själv håller stolt om hjärtat landets egna seder och kultur sakta tynar bort för att ge plats åt andras kulturutövning.

Jag har ingenting emot invandring men de gånger jag själv invandrat har jag bidragit med något och rättat mig efter kulturen dit jag kom, det som Schweizarna vågar visa (som svenskar vill visa men inte vågar) är just detta. vill du komma till Schweiz är du välkommen men då får du acceptera att du kommer till en annan kultur som du måste anamma och rätta dig efter.

De ända som vågar med detta i Svensk politik är folkpartiet som vill införa svenskakunskapsprover för att bli svensk medborgare.

Sådana här resultat får mig bara mer och mer att sakna Schweiz istälelt för lilla landet lagom.

Markus R sa...

Självklart blir det här en stor nyhet i islam-vänliga Sverige.
Vår media är vinklad.

Läs en tidning från Norge. Norge tar in fler invandrare än oss sett till per person. De har dock inga problem med att säga att en brottsling t.ex. hade utländsk härkomst, som svensk media har.

Kolla på en bild i en norsk tidning.
En misstänkt får sitt ansikte utsuddat, "pixlat", utan mer effekter.

Här i Sverige REDIGERAS bilderna så den misstänkte först ser vit ut.

Att hävda att en mörk person har begått ett brott går inte för sig.

VI MÅSTE FÅ UPP ÖGONEN FÖR EN RÄTTVIS MEDIA I SVERIGE.

Den ska inte få vara vinklad längre.

MS sa...

@Mr Y

Det gläder mig att det tas avstånd i turkiska medier. Jag läser som Robsten mycket media från USA och Europa och håller med om att det är lika dåligt där som här hemma med sansade muslimer som tar avstånd från steningar, när man hänger vettskrämda tonåringar i lyktstolpar, halshuggningar, utnyttjandet av barn och förståndshandikappade som självmordsbombare, gruppvåldtäkt som straff, när man skjuter försvarslösa kvinnor i huvudet på fotbollsplaner för att nämna några yttringar av främst Sharia vi ser dagligen. Jag säger självklart inte att dom inte finns men dom måste nog börja ropa högre för att vi ska kunna höra dom. Fram tilldess så kommer många av oss ha en kritsikt inställning.


Har du funderat på varför det aldrig syns några "normala" muslimer i SVT? Är det något debattprogram som har något med Islam så är det ofta Mohamed Omar som numera öppet erkänner sig som islamist eller någon kvinna i Niqab. Ta t ex debatten som följde Magnus Ranstorp’s rapport om den ökande islamiseringen i våra förorter. Då var det bl a många kvinnor i Rosengård som sade att dom kände sig mer fria i hemlandet än här i Sverige. Detta angående dom "moralpoliser" som besöker nyinflyttade och informerar mannen i familjen om vilka klädesplagg som det är acceptabelt för hans fru och ev döttrar att bära. Det blev sedan ett inslag i Debatt. Vilka valdes då av redaktionen att företräda Sveriges muslimer i denna fråga? Jo,samme Mohamed Omar och en Iman, en man så klart, och dom ansåg självklart att det inte fanns några som helst problem med något förtryck av kvinnor i Rosengård. Vilken översakning och hur kan man fråga två st bokstavstrogna MÄN om hur dessa kvinnor har det?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robert sa...

En kommentar här löd "Schweiz har följaktligen gjort inskränkningar för muslimer att UTÖVA sin religion"

Nej dom har gjort inskränkningar för muslimer att SPRIDA sin religion

Sverige är ett civiliserat land och bör ta efter Schweiz, Religion är bara en massa hokus pokus och trams att ingen upplyst ochtänkande människa bör gå på lögnen. Vi bör motverka SAMTLIGA religioners spridning, vi kan inte ha vuxna människor som tror på harpor bland molnen och en evighet i ett brinnande inferno om man inte förödmjukar sig 5 ggr dagligen. Ateism bör vara ledordet och skall predikas i skolor och offentliga sammanhang, "tror du på gud" bör vara sista frågan på en asylutredning.

Magi och hokus pokus bör vara underhållning, inte ett sätt att leva.

Mr.Y sa...

@MS
När jag ser debatt i SVT som just handlar om Islam så är det oftast som du säger en grupp muslimer där som oftast inte representerar den muslimska befolkningen i landet. Har skrivit mail om detta till SVT utan respons. Ibland vill jag tro att de gör det med flit, för att de finns mycket mer kunniga lärda muslimer än de som får representeras på TV. Jag vet inte hur SVT gör sin inbjudan. Tyvärr är de muslimer som kommer hit som flyktingar väldigt outbildade pga bla situationen i deras hemländer. Då försöker de leva efter en gammal sk "lärd" man istället för att lära sig genom att läsa. Inte bara koranen, utan utbildande litteratue om sin egen och andra religioner. Vi muslimer i Sverige har en lång väg och gå, men den vägen blir inte lättare men sverige demokratiska moraler!

Det elände du beskrev i början i inlägget sker kanske 1-2% i den muslimska världen men 90% av Islam i Europa handlar just om detta vilket väcker islamofobi hos folk. Jag säger inte att man ska blunda för det men det finns massa andra saker som man skulle ge plats i media.

Anonym sa...

Lite drygt 50% sa nej till detta i Schweiz.
Hade omröstningen gjorts i Sverige skulle det förvåna mig om resultatet hade blivit mindre än 85% EMOT! Varför vågar vi svenskar inte stå för och erkänna vår antipati/islamofobi?
/Nisse i Karlstad

Anonym sa...

du är en sån jävla idiot. det sämsta med internet är att man kan snubbla över sån här skit och att det finns folk som inte fattar att du är en äcklig lögnare.

Robsten sa...

@Anonym
-"Märk väl att vi talar om landet som genom sin a folkomrösntingar sköt upp kvinnornas rösträtt fram till 1973. I toleransens namn, skulle du ha ställt dig bakom Scheiz beslut även om de hade fortsatt förhala den röstsätten in i våra dagar? "

Skulle jag absolut INTE gjort ;-)

Christian sa...

Mycket bra inlägg - gratulerar!

Snubblade in här av en slump efter att ha blivit upprörd över Aftonbladets märkliga, och tydligt vinklade artikel om folkomröstningen.

Det gör mig glad och hoppfull att det finns folk som ifrågasätter dumheterna som skrivs i Aftonbladet. Det är oehört viktigt, tack för att du tar dig tid och kraft att skriva sådana här inlägg. Keep up the good work!

Robsten sa...

OK, tänk på att visa respekt för varandra, även om ni inte delar åsikter. Inga personangrepp. Inga kommentarer som kan gå under beteckningen "hets mot folkgrupp" heller.

Robsten sa...

@MrY

-"men tyvärr får de inte plats i media när de vill yttra sin avstånd. Oftast får de/vi bara riktade frågor, tyvärr."

Då tycker jag att media gör väldigt fel, igen. Men ni MÅSTE helst enkelt ta avstånd, det ÄR ert ansvar. Ni kan blogga, skriva på bloggar, skicka insändare, vad som helst. Ni skulle ju förbättra situationen för muslimer i landet, det är vad jag tror.

Michael sa...

Hur många som yttrar sig här har bott i ett muslimskt land? Inte många gissar jag.
Det största problemet med minareter är inte att de skär sig mot ickemuslimska länders arkitektur och "skylines". Problemet är det mycket höga ljudet, om jag uttrycker mig diplomatiskt.
När jag bodde i Malaysia förstod jag inte varför de försökte sälja på mig dyra lägenheter med motiveringen att de hade två eller treglasfönster och var isolerade. Efter de första dygnen var jag beredd att betala nästan vad som helst för att slippa oljudet.
När jag frågade kineserna och indierna om varför man hade sådant extremt högt ljud t.ex. kl. 05:00 på morgonen var svaret att det var en maktmarkering från muslimernas sida. Muslimerna bekräftade detta och sa "ju högre ju bättre". Vi vaknar gladare ju högre det är och våra fiender (de otrogna hundarna) väcks och plågas.
I flera länder har man accepterat minareter med utropsförbud, för att sedan tillåta utrop.
Tro mig, det är inget vare sig Schweiz eller Sverige vill ha.
Dock skulle jag rösta ja till bönutrop från Södermalmsmoskén.
Det skulle vara underbart om alla pk-iter och rödvinskommunister som bor där väcktes mitt i natten - varje natt!

Robsten sa...

@Christian med flera

Tack Christian, och andra som kommit med uppmuntrande kommentarer, det värmer verkligen att höra. Skriva är det roligaste jag vet men man lägger ju ned en del tid faktiskt ;-)

Christer sa...

"Vill du komma till Schweiz är du välkommen men då får du acceptera att du kommer till en annan kultur som du måste anamma och rätta dig efter.
De ända som vågar med detta i Svensk politik är folkpartiet som vill införa svenskakunskapsprover för att bli svensk medborgare."

Vilket skitsnack! Folkpartiet gjorde samma trick tidigare med ett enda syfte, nämligen att lura väljarna och ta röster från SD. Folkpartiet och liberalismen är en av de främsta orsakerna till de problem västvärlden och Sverige har idag. Landsförrädaren Bengt Westerberg är en av de vidrigaste personerna i Svensk historia.

Rösta SD för FP ska UT ur riksdagen och kastas i historiens latrin där de hör hemma!

MS sa...

@Mr Y

När det gäller SVT och SR så förvånar inte deras beteende mig längre. Det är precis som om alla debatter om kristendomen skulle företrädas av medlemmar från Opus Dei eller Prästbrödraskapet Sankt Pius X.


I London så det genomförts flera lagliga demonstration FÖR införande att Sharialagar i UK. Bl a den 29 februari i år. Bakom denna demos så stod en man som heter Anjem Choudary. En islamist som öppet predikar sitt hat mot Väst.Han har bl a uppmanat muslimer att inte samarbeta med polisen i jakten på terrorister och uppges ha uppmanat ett attentat mot Påven.

Han sade detta inför demonstrationen;

".. the aim of the campaign is to “emulate the Prophet and his companions, by calling for Islam and speaking out against the oppression of man-made law”.

It says that Britain is full of “disbelievers” who are involved in prostitution, gambling, alcoholism and worshipping other gods"

The publicity says women are welcome to join the march but they must walk at the back of the procession as “strict segregation will be enforced”.


"Man-made-law". Det säger väl allt vilken inställning dom har mot våran civila lagar.

1. Vad innebär detta, blir det då en Sharia-light utan offentliga steningar? Eller är det nästa krav?

2. Varför kan då inte dessa muslimer inte respektera den lagstiftning som redan finns i UK utan kräver att dom ska få en särbehandling som bygger på, just det Islam?

Jag vet att det redan finns Shariadomstolar i UK likväl som Sverige som hanterar skilsmässor och familjeärenden och det är illa nog men detta handlar om att det ska skivas in i engelsk lagstiftning.

Det är sådana saker förutom dom företeelser oavsett omfattning som jag tog upp i mitt förra inlägg som gör att människor får en negativ bild av Islam. Jag har svårt för att förstå varför människor som flyr av politiska eller ekonomiska skäl sedan propsar på att "värdlandet" ska anpassa sig efter dom och inte tvärtom. Militanta islamister använder vår demokrati och yttrandefrihet emot oss. Dom pressar tillbaka våra värderingar och våra fria demokartiska samhällen och det är VI som ska be om ursäkt enligt dessa islamister för att vi försvara våra värderingar och inte dom som vars mål är att avskaffa dom!

Det är det som är kärnan i den kritik som framförs mot den ökande islamiseringen av Europa och inte mot enskilda muslimer. Skillnaden är nog så viktig!

Anonym sa...

Vore intressant att se om SvD och Aftonbladet vågar ha en omröstning på sina respektive websidor...

Vajda sa...

SVAR till "Anonym said"
Vi skulle vilja ställa samma frågor i de olika Kristna, Politiska, Kvällstidningar vågar ställa dessa frågor om vad deras besökare tycker.
ÖDMJUKT UNDRANDE
VAJDA med FAMILJ

Anonym sa...

Storm i ett vattenglas..Det skrias om Hitler, islamofobi och ekon av stöveltramp.Jag blir så trött på det hela.Folkomröstningen handlade om minareter inte moskeér.Som att folkomrösta om att kyrkor inte får bygga klocktorn i ett muslimskt land.
Hade folkomröstningen handlat om att förbjuda moskeér eller att på annat sätt inskränka muslimernas religionsfrihet så hade det varit en annan sak.Eftersom muslimerna säger att de inte kommer använda minareten till att kalla till bön så handlar det helt enkelt om ett stycke arkitektur.

Tänk om alla som skriker islamofobi i stället kunde ägna den energin till något konstruktivt för att minska fördomarna mellan muslimer och icke muslimer...

Anonym sa...

Islam är en sekt, inte en religion.

Såg BBCs program för ett par dagar sedan om Islam i UK. Det var inga vackra saker sektledarna hade att säga om "Kaffir" dvs. de otrogna. De spydde galla över att de förväntades följa principer som frihet, jämlikhet och demokrati. Detta är de inte alls intresserade av. En god muslim skall lyda ledaren och Allah. De tyckte inte heller att en muslim kan arbeta som polis eftersom han då skulle tvingas upprätthålla "Kaffirs" lagar. (Det är mao ingen slump att 80% av våldtäkterna i Oslo begås av muslimska invandrare (enl. Norsk polisstatistik. Vad säger den svenska statistiken?). 32% av de tillfrågade brittiska muslimerna ville införa Sharialagar i UK, dvs. våldtäktsoffer skall stenas om hon inte kan hitta 4 manliga vittnen som säger att det är våldtäkt. Sharialagar är också positiva till piskrapp och avhuggna kroppsdelar för mindre allvarliga brott än det att vara våldtäktsoffer.
Inom Islam är ett manligt vittne värt dubbelt så mycket som ett kvinnligt. Det räcker mao inte med 2 kvinnliga vittnen mot en manlig kriminell, de måste vara fler för att bli trodda.
De sade också att människor måste hjärntvättas för att riktigt tro på Islam. Kanske är det därför koranskolan börjar vid 2 års ålder?

Mohammed var en kul typ (obs! ironi). Han avrättade krigsfångar, tog slavar, knullade småflickor och var allmänt obildad. Dock hade han politiska/monetära ambitioner så vad kan vara bättre än att skapa en gud till sin egen avbild? För att citera L. Ron Hubbard (Scientologernas grundare) "Det finns två sätt att bli rik på. Det ena är att skriva en best seller och det andra är att starta en religion" Han gjorde båda så han var minst dubbelt så smart som Mohammed (förlagsverksamhet var inte Mohammeds cup of tea...) Att hota att slå ihjäl folk som inte ville vara medlemmar i hans sekt var iofs genialiskt! I stället för att bli ihjälslagen så konverterade folk och hjärntvätten började och sedan har bubblan växt till oanade proportioner. F.n. är det "bara" 1,5 miljard människor som vill slå ihjäl oss. Det känns som att det är dags att sticka hål på bubblan nu...

Mitt förslag till åtgärdsprogram:

1. dra in socialhjälpen för muslimer. De har egna nätverk och i princip alla har egen köp och säljverksamhet så socialhjälp är bara grädde på moset. Det kan alltid motivera någon att avlägsna sig från landet frivilligt.

2. dra omedelbart in uppehållstillstånden för utlänningar som deltar i kriminell verksamhet och kravaller som de i Malmö och tidigare i Paris. Här kan vi följa Frankrikes exempel och sätta vederbörande på första bästa plan till hemlandet. Det är det mest ekonomiska för samhället.

3. ta tillbaka medborgarskapet för kriminella utlänningar och utvisa dem till hemlandet efter avtjänat straff.

I övrigt säger jag bara grattis till Schweiz för en positivt valresultat. Det visar att demokratin fungerar där till skillnad mot i Sverige. Vi hade folkomröstning om flyktingmottagningen men när Sjöbo röstade "fel" så var det slut med folkomröstandet. Våra "kära" politiker vet ju som vanligt "bäst"...

"patcondell" på youtube har ganska underhållande saker att säga om ämnet...

Peace...

Gabriel sa...

Stening är inte en del av islam, det är ett dödsstraff som använts sedan Mesopotamientiden, dvs innan kristusfödelse och uppkomsten av bibeln eller kuranen. Till skillnad från bibeln, där stening nämns FLERA gånger, omnämns inte stening en enda gång i Kuranen.
Ni frågar om varför människor inte höjer rösten när det gäller kvinnlig omskärelse och stening ? Muslimer höjer rösten för att det hör inte till ISLAM, det står inte i kuranen. Det är traditioner som har levt kvar från tiden före kristendomen, islam, judendomen. Det är media som kopplar det till islam för att muslimer i länder med dessa traditioner FELAKTIGT lägger in det i islam. Araberna har lagt in stening i haditherna, som är nedskrivna traditioner.
@ robert
Att förbjuda minareter är ingen inskränkning på spridningen av islam, likaså som att förbjuda ett kyrktorn inte är en inskränkning på att sprida kristendomen. Att förbjuda minareter är en förolämpning, en förolämpning som kommer på en av de 2 största muslimska högtiderna. Islam kommer fortsätta spridas, folk lever i en illusion, de tror att bara för att vi inte ser minareterna så finns dem inte där, nej så är det inte. Schweiz vill med sitt förbud skicka en tydlig signal om att muslimer inte är välkomna i deras land, kommer du hit kommer vi ta bort dina rättigheter. Till dem muslimer som bor i landet skickar de en signal som säger att det är bäst att ni flyttar för vi vill inte ha er här, vi kommer bekämpa er en bit i taget.
Alla bör ha rätt att ha sina abstrakta åsikter och uttrycka sina abstrakta åsikter, tycker du går lite väl långt i att tro att det är ”religion” som har tillfört allt det hemska i världen eller andra problem, sanningen är att icke humanistiska värden samt handlingar har tillfört problem till världen. Som tex Sveriges vapenfabriker, USAs invasioner, 2 världskriget, folkmorden som Serbien gjort sig skyldiga till.
Bara ett par exempel.

I varje religion finns det extrema personer, skillnaden mellan islam och kristendomen är att media används för att smutskasta islam, ta SVTs program med de musmlimska tjejerna, om det hade varit rättvist borde de ju tagit kvinnor från olika muslimska länder för att visa vad islam är.

Tycker det är komiskt hur vissa målar upp böneutropningen som tortyr eller ett maktredskap. I länder där kristna och muslimer lever har det förekommit konflikter, klart att sidorna anklagar varandra för att utöva makt genom att bygga kyrkor/moskeer. Det är en vanlig företeelse i konfliktdrabbade områden men inte i "normala" områden. I muslimska länder ses böneutropningen som en kvarleva från tiden då alla inte hade tillgång till klockor, jag har själv rest till flertalet muslimska länder och jag har aldrig vaknat till böneutropningen.

Extremism, lögner, hat, och okunskap föder exakt likadana faktorer åt andra hållet. Istället för att hävda någonting utan några bevis ta och läs, samla kunskap. Alla har rätt till sin åsikt, muslimerna kommer utöva sin religion utan minareter.

Gabriel sa...

Tycker bara det är patetiskt att Europa går åt ett håll som tyskland gjorde på 30-talet. Eus nyvalda president gick ut och sade dagen innan han blev vald: Turkiet kommer aldrig bli en medlem i EU, EU är ett kristet etablissemang och så kommer det förbli. Bosnien förbjöds att exportera till Turkiet, de utpressade landet genom att säga att om de har handelsförbindelser med EU så kommer det bli svårare för Bosnien att komma med i EU. Arabländer erbjöd Bosnien lån utan någon ränta för att bygga upp det serber och kroater, ortodoxa och katoliker, hade bombat sönder men än en gång gick EU emellan och sade att Bosnien var tvunget att ta lån från EU, lån med ränta. Bill Clinton gick ut och sade att situationen i Bosnien, folkmorden, koncentrationslägren, våldtäkterna, tilläts eftersom Bosnien hade en muslimsk majoritet. Värt att nämna är att det fanns ett vapenembargo på de bosniska muslimerna som NATO utfärdat, serberna läts gå igenom och döda obeväpnade muslimer. Än idag ligger landet i ruiner, det finns inget demokratiskt styre eftersom muslimerna är fortfarande majoritet och USA och EU vill inte ändra i vitala delar. I bosnien kan de kristna lägga ett VETO mot allt som dem inte gillar, i bosnien finns lagar som togs upp för 11 år sedan men har skjutits upp gång på gång på grund av serbernas VETOröstning.

EU rensade ut judar, 50 år senare försökte kristna ortodoxa och katoliker med EUs stöd och USAs rensa ut muslimer från bosnien, Kosovo , dem 2 enda länderna i EU med muslimsk majoritet.

Dags att folk vaknar och ser i vad för sorts värld det är vi lever i, man blir ju äcklad. Bosnien är ett utmärkt exempel på vad som händer vid stegvis diskriminering. Samerna är ett annat. Aboriginerna i australien är ett tredje.

Realiteten är att islam sprider sig i de fattigaste länderna, islam kommer/är större än kristendomen, folk ser detta som ett hot och inte som en tillgång. EU inskränker på muslimska investeringar i bosnien tex, men inget av detta nämns i media eftersom det passar sig inte. I realiteten har bosnien fått mer bidrag/lån per skalle än tyskland och japan,(efter 2 världskriget) för återuppbyggnad.
Man kan fråga sig hur kommer det sig ? Jo alla pengar som muslimska länder godhjärtligt investerar i bosnien, UTAN RÄNTA, går in till EU, pengarna når aldrig folket utan snappas upp och spenderas på något inom EU. Droghandeln, människohandeln går till stora delar genom serbiska delar i bosnien, det finns ingen gränspolis, landet är för andra året i rad det mest korrumperade i världen. Detta är ett utmärkt exempel på diskriminering av muslimer i europa, det ligger mycket under ytan i Schweiz beslut, jag tog bosnien som exempel bara för att belysa vad diskrimineringen mot muslimer kan leda till. Serbernas president Milosevic började många av sina tal med att prata om hur muslimerna, turkarna, har dödat serbiska bröder och systrar, han pratade om det muslimska hotet. Hetsade folk till att minnas ottomanska rikets expansion för mer än 700 år sedan. Sedan gick han in i slovenien, kroatien och bosnien och försökte döda så många som möjligt, 4 år senare låg över 200 000 döda muslimer och mer än en miljon på flykt. Det är precis vad som sker nu, folk skapar en hotbild av islam och muslimer för att kunna rensa muslimer från sina länder. Vad är skillnaden mot vad hitler gjorde mot judarna? Diskriminering=>rättfärdigande av diskriminering=>förföljelse=>rättfärdigande
av förföljelse=> etnisk rensning=> rättfärdigande av resningen=> Utraderande av att det har skett från arkiv. Som med slaveriet som många europeiska länder aktivt deltog i att upprätthålla.

Gabriel sa...

Till "kristen från Irak"

Jag intervjuade 3 män från syrien. Alla 3 var kristna som du, jag antar att du är assyr/syrian, och jag frågade dem om vad det var som ledde till att de flyttade till Sverige? Var det krig eller vad var det ? Då sade de att nej, vi hade mer rättigheter där, i Syrien, än vad vi har här i Sverige. Sverige är mer stabilt ekonomiskt och vi har släkt här. Var deras svar, idag är dessa 3 miljonärer. Det var pengarna som fick de att komma hit, allt snack om att det var hemskt där sa dem var lögner för att de skulle få asyl här i sverige. Sen att folk tar illa vid sig att du är kristen är för att andra kristna som dem i USA och i Swe smutskastar Islam och muslimer, muslimer blir diskriminerade och ifrågasatta. Tycker du ska tona ner ditt skitsnack/lögner lite.

Kristen från Irak sa...

Gabriel
Jag är Kaldier. Det ändrar inte verkligheten att du har hittat på hela 3 intervjuer med assyrier! Läs på lite fakta innan du uttalar dig och basera inte hela sanningen på dina fejkade intervjuer! Vår kyrka i Baghdad blev bomdad och präster har blivit dödade. För övrigt bryr jag inte mig om du tror mig eller ej! Jag tycker du ska ta lugna ner dig lite och tänk på detta: du är hjärntvättad. Nära en miljon syrianer blev mördade i Turkiet för att de var kristna, så dina påhittade intervjuer är rena skisnacket. Jag rekommenderar starkt att du söker fakta innan du uttalar dig om detta. Jag tänker sprida vad jag vet och upplevt, så lev med det.

Anonym sa...

@Anonym
-"Märk väl att vi talar om landet som genom sin a folkomrösntingar sköt upp kvinnornas rösträtt fram till 1973. I toleransens namn, skulle du ha ställt dig bakom Scheiz beslut även om de hade fortsatt förhala den röstsätten in i våra dagar? "

Skulle jag absolut INTE gjort ;-)

______________

Lustigt att du kan säga det som det naturligaste i världen. Kvinnors rösträtt är ingenting att snacka om.

Att man schweizare ska ha rätt till sina egna religiösa symboler i sitt eget land, tycker du uppenbarligen inte. (Gud nåde den som kommer med nåt dravel om att de inte skulle vara Schweizare bara för att de har en annan religion)

Vad för människa är du, om du pratar om politisk korrekthet när det gäller rättiheter för muslimer, men rapar upp kvinnlig rösträtt som en självklarhet utan att ägna en tanke åt huruvida den är berättigad eller inte?

Man kan inte påstå sig vara en vän av mänsliga rättigheter, ifall man inte är beredd att acceptera att de gäller alla. Man kan inte anklaga andra för att vara slavar under normen ifall man själv inte ägnar en tanke åt ens egna normer.

hur vill du ha det? Ska vi leva i en demokrati med rättsäkerhet, religionsfrihet och där ingen behöver vara rädd för att andra ska skada en obestraffat?

Eller vill du leva i ett land där dina rättigheter beror helt och hållet på majoritetens nycker, där man bara kan känna sig säker så länge något parti inte kommer på tanken att göra en laglös?

Det är något för er allihopa att fundera på. Vad ni än försöker inbilla er, är det den ena eller den andra modellen som gäller. Ni kan INTE få både och.

Robsten sa...

@Anonym

-"Man kan inte påstå sig vara en vän av mänsliga rättigheter, ifall man inte är beredd att acceptera att de gäller alla."

De gäller såklart kvinnor också. I folkomröstningen om minareterna fick muslimer också rösta. Jämfört med ditt resonemang skulle de inte fått rösta.

Folkomröstningen i Schweiz byggde på allmän rösträtt, det du pratar om är ju precis motsatsen, bara partiell rösträtt, som om bara kristna skulle få rösta om minareterna. Allmän rösträtt inbegriper kvinnor, ety annars är den inte allmän.

Det är en grundsten i vår demokrati med allmän rösträtt för alla medborgare, till mängden "medborgare" räknas faktiskt kvinnor, och JA, jag tycker det är den naturligaste sak i världen.

-"Man kan inte anklaga andra för att vara slavar under normen ifall man själv inte ägnar en tanke åt ens egna normer.
"

Vi är alla slavar under våra normer, det är bara liberala PK-knuttar som säger sig vara fri från sådant, och de är värst drabbade.

-"Ska vi leva i en demokrati med rättsäkerhet, religionsfrihet och där ingen behöver vara rädd för att andra ska skada en obestraffat?
"

Det skall vi, men det innebär inte bara mjölk och honung som många från etablissemanget tror, det innebär att du och jag får tolerera att människor kanske inte tycker som vi, vi får bita i det fan så sura äpplet att andra har andra åsikter, även i frågor som betyder något. Det innebär att man inte alltid vinner, att man inte alltid får igenom sina egna frågor. Denna fundamentala kunskap verkar vi glömt i dag.

Demokratin fungerar helt enkelt inte om vi inte tål nederlag, att människor med andra åsikter kanske någon gång vinner, surt? Bittert? Inte alls roligt? Ja men tyvärr så kan man inte få allt här i världen.

-"Eller vill du leva i ett land där dina rättigheter beror helt och hållet på majoritetens nycker, "

Tja, för inte så länge sedan behövde vi inte alls vara rädd för "majoritetens nycker", vi levde i ett homogent land där alla drog åt samma håll, i princip. Nu har vi förstört allt detta.

Motsatsen till "majoritetens nycker" är "riksdagens nycker". Ja, jag litar mer på svenska folket, vanliga hederliga medborgare, "verklighetens folk" än de PK-indoktrinerade godagspiltar som befolkar riksdagen. Deras nycker är jag verkligen rädd för.

I förlängningen, om man drar ut ditt resonemang till sin spets, så gör du inget annat än motiverar till diktatur.

Daniel sa...

Jag undrar en sak, om en demokrati, som valt o röstat fram ett beslut, blir attackerat med våld och vapen! Låter inte det lite fel? Vill vi då verkligen ha dessa nationer i vårt demokratiska samhälle? Verkar ju föda bra demokrati för framtiden.

Anonym sa...

Jag tycker att vi ska acceptera och respektera Schweiz för sitt beslut som var baserad på en folkomröstning, alltså demokrati.

Som svar på alla inlägg där det har nämnts gång på gång att muslimer i bosnien dödades av kristna serber, news flash bosnier dödade seber men det nämndes inte speciellt mkt i media för det passar inte sig.

Miljoner kristna har blivit dödade i deras hemländer och blir fortfarande det exempelvis i Irak. Varför talar inte media om det?

"Islam är större än kristendomen" Fel!

Läs på och basera inte allt ni säger på media!!!!

Anonym sa...

mycket snack... lite verklighet... trivs man så bra med sin religion och sätter så mycket tillit till det varför behöver man fly från sina länder och sedan prockla på någon annan islam i en annan världsdel... stanna där du är, utöva och bygg hur många minoretter du vill.

om du själv flyr från ett land som inte fungerar och den inte går att leva i under vanliga omständigheter... varför dra hit elendet? vi har tillräckligt med problem själv i europa!

Gabriel sa...

Till kristen från irak:
Jag har inte hittat på någonting, det jag försöker belysa är att situationer varierar beroende på många faktorer och i vilket land man kommer ifrån.
Du pratar om irak, du pratar om bombningar mot kyrkor. Innan USA gick in i irak och om man bortser från diktaturtiden så har inte de kristna blivit förtryckta i irak, ni har fått frihet att utöva er religion. Det som stör mig med kristna från mellanöstern är att ni tar upp folkmord som skedde under 1 världskriget, ni tar upp det gång på gång och sprider hat mot muslimer. Ni belyser inte att det var extrema regeringar som begick folkmorden utan att det var muslimer.
Jag vet att det har förekommit bombningar i irak men hur många muslimer blev inte dödade när usa gick in i landet ? Saddam Hussein dödade inte bara kristna han gasade ihjäl 5 miljoner muslimer, kurder, han sålde vapen till serberna, vapen som dem dödade muslimer med. Allt är inte svart och vitt, det enda du sprider är din subjektiva upplevelse och mer hat. Går judarna runt och hatar alla för det som deras släktingar har fått uppleva? Nej
Det finns knappt någon levande från början av 1900talet som ens minns folkmordet på assyrer/syrianer/kaldier och ändå lever ert hat intensivt. Jag känner många syrianer/assyrer och tro mig jag har koll på saker, vet du kanske ordet för muslim är likställt/associerat med smutsigt djur på syrianska? Det är såna som ni som sprider hatet vidare, IRAK är en krigszon fortfarande, landet är i ruiner tack vare kapitalistiska högerkristna från USA, landet plundras på olja, USA har tvingat irak att betala USAs företag för att bygga upp det som usa har bombat sönder, förstår du livet för muslimerna i irak. De är tvungna att arbeta för att betala återuppbyggnad av deras land, hur betalar dem ? med olja.

Jag har fått mitt hus bombat, stora delar av min släkt har dött, vid händerna på kristna, ändå går inte jag runt och hatar kristna för det. Jag har kristna i min släkt också men jag är inte troende. Jag kan förstå desperationen dem människorna känner vid förlust av sina anhöriga, vem är det som får ta smällen ? jo det är de lokala kristna. Jag rättfärdigar ingenting här, jag försöker bara ge dig en bild så att du förstår att det finns inget som rättfärdigar för att hata och sprida hat. Det kommer leda till att ni själva blir hatade i slutändan.

Jag är inte hjärntvättad, förstår inte vart du får det, du kanske inte har följt media lika flitigt som jag eller är lika påläst en sak är säker hade inte muslimerna funnits så hade ni kaldier, assyrer, syrianer varit den folkgrupp som skulle få ta smällen. Det pratas ju redan i sverige åt vad de ska göra åt malmö tex, när tror du södertälje kommer tas upp ? Det var ju tänkt att ni ortodoxa skulle gifta er i större grad med svenskar men ni gifter er med era kusiner och med folk i mellanöstern. Så som jag ser det så är det bara en tidsfråga innan ni kommer ses som ett problem i sverige.

De mest extrema muslimerna hittar man för övrigt i arabvärlden och i vissa delar av afrika där de har blandat ihop traditioner med islam, jag till skillnad från dig har blivit utsatt för folkmord, krig, etnisk rensning ändå hatar jag inte ens 1 % av vad ni ortodoxa från mellanöstern gör. Ni är för fan födda här i sverige, öppna ögonen, alla är inte muslimer med svärd i händerna eller självmordsbombare. Muslimer tar aktivt avstånd från al qaida och all sån skit för det bryter mot vad muslimer tror på. HÄMND är inte vedertaget, islam är emot hämndaktioner, skitsnacket om heligt krig som extremisterna kör med tillämpas inte heller för islam är inte hotat, det är en separatistgrupp och extrema enskilda som står för det du pratar om i irak.

Dra inte alla muslimer över en kam.
Om det är någon som behöver vidga vyerna och söka fakta så är det du och dina likar.

Anonym sa...

Idiot. Märkligt tonläge, det är DN opinion tanken är inte att det ska vara objektivt.

Anonym sa...

@ Gabriel!

Varför konverterar du inte och flyttar till det land som störst problem med terror attentat och gör din röst hörd därifrån?

Du hade gjort mer nytta innifrån... här sitter du i tryggheten dina kristna rötter har försäkrat dig... och önskar dig samma olycka som de flesta arabländerna går genom idag... hunger, krig, våldsamheter, nästa sak är väl att du menar att de har det så för att västvärlden inte vill ha hit islam??

Gabriel sa...

Till kristen från irak:

Om vi vänder på det hela, dina föräldrar kom hit från irak för typ 20 år sedan. På de 20 åren har dina släktingar flödat in hit till sverige. Du och dina likar har bosatt er i Södertälje primärt, västerås med mera. Ni har byggt syrianska kyrkor i göteborg och i södertälje, ni har era egna lokaler där ni bedriver verksamheter, ni har fotbollslag som heter Syrianska, Assyriska, ni har vid sidan av svensk skolundervisning undervisning i ert språk, er skrift. Ni utövar er religion mer aktivt än de flesta muslimer i Sverige, ni fastar, ni går till kyrkan varje söndag med mera. Ni är födda i sverige och ändå pratar ni mestadels ert språk ni har lärt er hemma. Ni pratar illa om svenskar, svensk kultur och allt annat som inte tillhör er kultur. Ni har lobbygrupper som har bedrivit lobbying för att bygga monument över folkmorden i irak och turkiet, monument över de döda i ett folkmord som ingen stat har erkänt, monument som SKATTEBETALARE ska betala. Jag tänker inte ens prata om utnyttjandet av sociala skyddsnätverk. Ska vi prata vidare om OG, hur många har inte dem dödat, skadat? var är ledaren nu då ? i turkiet och gömmer sig, i det land som ska ha begått folkmord på er.
Ska jag generalisera som du så kan jag säga att ni har gett upphov till organiserad brottslighet, ni är ett hot mot min säkerhet som svensk, vi ska deportera alla som bryter mot lagen.

Nu var det bara snack om en del av en byggnad, vad tror du händer när någon svensk får för sig att ni ska bort härifrån ? De kommer ha mycket mer att klaga på än på någon muslim, då kommer du veta hur jag känner inför det här förbudet, och tro mig förr eller senare kommer en svensk höja rösten och säga att ni inte heller är välkomna här. SD gör ju det redan, de bara gömmer det bakom sina uttalanden om att islam är det nya hotet.

Anonym sa...

Som nämnts flera gånger, så handlar det om ett beslut huruvida minareter får byggas eller ej. Det är sorgligt att se att detta hela tiden vänds som ett förbud mot religionen. Det som stör befolkningen här (jag jobbar i Schweiz) är att det monteras illegala högtalare i minareterna, och bönutropen stör befolkningen: http://www.20min.ch/news/dossier/minarett/story/28074553
Skaffa mer fakta innan ni börjar smutskasta ett folk och dess land för att på ett demokratiskt sätt ta itu med sina problem.

Utlandssvensk

Anonym sa...

Aftonbladet redovisar svenskars uppfattning i frågan. Svenskarna är islamolog Jan Hjärpe, Mohammed Kharraki och Aiser Al Shawabke. Saknar Nisse Hult et al.

Anonym sa...

islam är passe... religionen är föråldrad... alla tidsåldrar kräver sin ideologi... Länder som undervisar och tillämpar Islam har alltid varit efter i fråga om utveckling... kolla bara upp hur många uppfinningar som främjar mänskligheten kommer från alla Arabländerna tillsammans... inte en enda! säger inte det en hel del? Vad är det då bra för... Finns det någon som kan visa på något positivt för oss europeer som kommer hit genom islam? nej! men varför i hela världen är det så konstigt med att vissa inte vill ha hit det då?

Gabriel sa...

@ anonym
Vad menar du med konvertera, jag har ju skrivit att jag inte är troende. Jag har inte kristna rötter. Jag är lika trygg i ett kristet land som muslimskt, kollar man till saudiarabiens brottstatistik är jag faktiskt tryggare där. Jag önskar mig inte hunger krig, våldsamheter. Förstår inte riktigt vad du försöker insinuera, om du försöker insinuera att islam för med sig hunger, krig, våldsamheter så delar inte jag din åsikt.

USA är direkt ansvarigt för situationen i mellanöstern. Jag kom till Sverige pga etnisk rensning och folkmord, det var inte av fri vilja, jag är tacksam för att Sverige öppnade sina gränser. Jag har fått nog av hunger, krig, våldsamheter för 2 livstider.

faktorerna är många som har lett till hunger,krig, våldsamheter. Man spär på islamofobin för att rättfärdiga krigsaktioner. Precis som SD spär på islamofobin för att få röster.

Hur många barn, kvinnor, män har inte satt livet till till följd av sveriges vapenfabriker ? I vissa länder är det just väst som bär ansvaret för hunger, krig, våldsamheter. Hur många länder har inte ryssland och usa attackerat sammanlagt de senaste 20 åren?

I tidningar i frankrike kunde man läsa om hur ottomanska riket sprids igen när bosnien hade ökat sin import från turkiet, alltså det är så absurt. Folk är helt sjuka i huvudet, många av eus länder går mot högerextremism, det är ingen nyhet.

Anonym sa...

bra synpunkt!

Varför ska vi låta en ideologi sprida sig som ej är uppbyggande och ger något positivt för oss europeer!

håller fullständigt med förra skribent...

Kristen från Irak sa...

Gabriel
Folkmord är folkmord även om det skedde för 100 år sedan. gått om dybbelmoral här och jävligt klumpigt av dig! Kristna Irakier har varit förtryckta under alla tider. Såsom dem har varit i Turkiet, Iran, Syrien och många andra länder! Påläst kan du inte vara, utan ignorant, blind och hjärntvättad. Mycket farlig kombination.
"gifter oss med våra kusiner", mkt idiotiskt men det är något vi har lärt oss av muslimerna i arabländerna. Men jag förstår inte hur det hänger ihop med dagens ämne? Var dock tvungen att upplysa dig om rötterna till det problemet. Du är full av hat mot assyrier/syrianer/kaldier.
"Dra inte alla muslimer över en kam" Det har jag inte gjort, det är du väldigt duktig på!
Jag har inte pratat om varken Södertälje eller Malmö, varför skulle jag prata om det. Har varken bott i Södertälje eller Malmö och det intresserar inte mig heller!
Jag sprider inte hat utan kunskap som blivit bortglömd och ignorerad för det finns för många av dina typer i media!
Jag hatar inte muslimer, jag hatar det som har gjorts mot mitt folk av muslimer (inte alla) och försöker upplysa precis som du!! Du har så mkt hat i dig och det är läskigt.
Judar pratar ganska mkt om hur de har blivit förföljda än idag.......
Du är bra på dra klumpiga exempel....
Det här är inte om mig så prata inte om mig som du känner mig. Till skillnad från dig så vill inte jag uttala mig om vad du har eller inte ha gått igenom för jag känner inte dig och vill inte heller! Jag önskade att jag var född här för då hade inte min far gått bort p.g.a hat kristen.Jag behöver inte dina insikter på något sätt och vet mkt väl att hat inte är svaret. Återigen jag hatar inga muslimer, det där är bara ditt antagande!!!

Som kristna var vi rädda att uttala oss i våra egna länder (vi var rädda för det vanliga folket och regerineg) men här är det annorlunda, vi säger vad vi har upplevt i våra länder och du och dina likar kan bara leva med det.
Kom ihåg: hat är inte svaret.

Christer sa...

Anders

"Jaha, så det är den höga ljudnivån som är problemet? Då är jag med! Jag bor precis bredvid en kyrka och störs som fan av det satans (ursäkta, fel där) ding-dångandet på söndagarna. Förbjud oljud från religiösa byggnader!

Att jämför med Hitler är inget desperat dravel. Det är att lära av historien. Det är så här det börjar. Ta en titt igen på den där affischen - tror ni att valet av färger är en slump?"

Lära av historien? Du vet uppenbarligen inte att den första moskén i Europa grundades av en högt uppsatt nazist. Det är förövrigt den terrorinblandade moskén i München. Så ja, sluta med dravel om Hitler och förintelsen och läs historia, som du uppenbarligen behöver.

Färgerna på affischen är ett hemligt meddelande till hemliga nazzzzzzzzister, det är därför den har de heeeemska färgerna. Har du funderat på att söka hjälp? Om inte, gör det!

Gabriel sa...

Till den som sa något om att serber blev dödade i balkankrigen, dem serber som dog var serber som försvarade kroatien, bosnien. Resterande var serbiska soldater och krigsförbrytare som dog när de andra folkslagen försvarade sig, den lilla procenten civila som dog på serbernas sida var på händerna på folk som var extrema. Minst krigsförbrytelser begicks av bosnien och kroatien, de länderna som blev attackerade. Det är ju serbiens fel att de civila dog, dem startade krigen.

@ kristen från irak

Jag drog exempel på hur sjukt det låter när man generaliserar, bara för att jag känner assyrer som jobbar svart betyder inte per automatik att alla jobbar svart.
När du säger "jag hatar det som gjorts mot mitt folk av muslimer" vill jag bara påpeka det enda som stör mig, du är inte noggrann, det är inte muslimer som har gjort något mot ditt folk, det är irakiska araber. Associera inte muslimer med självmordsbombare. Jag går inte runt och säger att alla kristna är pedofiler bara pga övergreppen och våldtäkterna som dem katolska prästerna har utfört. Det var turkiska extremister som begick folkmord, det är arabiska extremister som är självmordsbombare. När du säger muslimer så generaliserar du, du får det att låta som att alla muslimer bär skulden för något. Hoppas du förstår att jag generaliserade och var sarkastisk i min förra post, jag har inget emot assyrer, umgås flitigt med dem. Stör mig på att de jag känner generaliserar och smutskastar alla muslimer när de väl får chansen pga Saifo.

Man ska hålla isär, Islam tolkas på många olika sätt, det är dock förbjudet att skapa en gren av islam, typ som protestantism eller väckelserörelser. Det är inte islams fel att det har begått folkmord utan det är styrets fel, då folkmordet i turkiet skedde ska du veta att regeringen var fascistisk, de allierade sig senare med tyskland och österrike ungern. Jag pratade inte om dig utan jag drog en generalisering av en syrian/assyr för att påpeka hur sjukt det kan låta om man tillåter sig att tänka på ett sådant sätt, det sprider bara hat.
Beklagar din fars bortgång.

z999 sa...

Det var ju trevligt med muhammedaner på bloggen jag ska därför försöka vara mer diplomatisk än vanligt och passa på att ställa en del frågor för att skingra mina fördomar. En fördom jag har är att det förekommer mycket kusingiften inom islam som innebär att de kan ses som en sämre sorts människor. Geneteiskt innebär kusingiften att både det mentala och fysiska retarderar till underutveckling. Det är bristen på islamska nobelpristagare och stjärnidrottsmän som gör att jag har denna fördom. Men islamisterna här kanske kan svara på det?

Sen vill jag i all vänlighet påpeka att det kan vara dags att uppdatera islam.se. Kvinnosynen som kommer till uttryck där fanns i liknande form på medeltiden men vi lever på 2000-talet nu.

z999 sa...

@Gabriel:
"Jag drog exempel på hur sjukt det låter när man generaliserar, bara för att jag känner assyrer som jobbar svart betyder inte per automatik att alla jobbar svart."

Självklart! Håller med helt! Det vore ju lika dumt som att generalisera och säga att allt är fel med nazismen bara för att ett minimalt antal nazister sysslade med judeutrotning under ww2. I Sverige har vi moderata nazister och det finns inga belägg för att någon av dem skulle ha en exceptionellt hög gasräkning.

Vajda sa...

VILL NI VETA MERA OM ISLAM och ISLAMISM så besök mycket gärna bloggen JIHAD i MALMÖ på adressen: http://jihadimalmo.blogspot.com/
ALLTID MYCKET INTRESSANTA INFORMATIONER om ISLAM

Anonym sa...

Gabriel...du var inte sarkastisk utan du talade från ditt hatfulla hjärta!

Jag har inte generaliserat utan du har antagit att jag har gjort det!! Jag har också kompisar som är muslimer, och hatar absolut inte de.
"Det är inte Islams fel"...Läs kuranen.....men måste varna att översättningarna är förmildrade!
Är du säker på att i islam finns inga grenar???? Fel!
Jag har inte sagt att hela det muslimska folket i Irak hatar kristna men tillräckligt många gör det för att kristna lider i sitt vardagsliv.
Du säger för mkt fel....intervjua fler människor!!!! starkt troende muslimer också!!!!
Du skulle inte gått in på det här med pedofiler! Muhammed själv gifte sig med en flicka på nio år....ojojoj vad säger det om profeten? Imamer i mellanöstern våldtar små pojkar.....Jag har inte heller sagt att alla muslimer är pedofiler!!!! Jag har inte heller sagt att alla muslimer är kriminella? Nej! Med den diskussionen vill du alltså övertyga folk att det är fel att förbjuda byggandet av minareter????!!!!
Förstår inte varför du går in på sånt, det har verkligen inte och göra med ämnet!!!!!!
Du är desperat och vill styra denna onda och negativa bilden mot ett folkgrupp som du bara inte tål, men så funkar inte det!

Josef Demokrat sa...

Ditt sätt att kalla pålästa människor för "idiot" är ett bevis på att den enda bok du läst är koranen. Du har inte tillräcklig med kunskap att delta i en vanlig diskussion och komma med dina åsikter . Du kan inte visa förståelse för olika åsikter och perspektiv eftersom du inte kan delta i en saklig diskussion.
Felet med vårt politiker är att de har mislyckats med att integrera analfabeter som di i vårt högteknologiska samhälle.
Utbilda dig för att Vidga ditt perspektiv.Läs inte bara koranen!!!

Anonym sa...

När Hitler kom till makten gjorde han bra saker för Tyskland men sedan fick han maktfeber och började utrota främst judar sedan muslimer och andra minoriteter. Samma sak gäller Saddam, när han kom till makten i Irak gjorde han bra saker för Irak men maktfebern tog över och så blev det som det blev. Moderna tidens tyranner består inte en person utan de består av flera högerextremister i flera ställen i Europa. Jimmie Åkesson är en del av Europas Hitlerism! Alla islamofober, nazister och rasister här tror att etnisk rensning tillhör det förflutna men som en moderat muslim i den svenska/europeiska samhället känner jag mig inte lika trygg som för 10 år sedan. Med lite mer makt till högerextremister skulle de säkert utrota/plåga/döda mig och min familj. Jag kan tänka mig att många tror att jag bara pratar trams men så är det. Sverige håller på att förlora något som byggde upp detta land dvs jämlikhet och trygghet.

//En som inte känner sig trygg i det svenska samhället längre

robban sa...

anonym ovan,skilj mellan äpplen och päron här,stödet till SD i sverige och liknande i europa är en reaktion på den slapphänta politiska utvecklingen, om tex den pågående våldspiralen som håller på hade varit inhemska mot muslimer så hade du haft all rätt att känna dig otrygg men nu är förhållandet det omvända. förövrigt att kalla dina menings motståndare islamafober,nazister etc så göt du dig själv en otjänst,SD är inget högerextremt parti eller främlingsfientligt heller för den delen.

robban sa...

Robstern, en liten länkning i AF och fan vad komentarer du fick :) visar om inte annat att det finns ett behov att diskutera vissa ämnen då tidningarna stänger ner kommentarsfunktionen när de går åt fel håll.

Anonym sa...

@robban
SD är ett högerextremt parti där basen främst består av nazister men anisktet utåt i form av Jimmie Åkesson ger en mildare ton. Om vi hade fått se SD som majoritetsregering tror jag att ingen minoritetsgrupp förutom minoriteter från norden och norra europa hade velat gå ut om kvällarna. Rasistiska påhopp hade ökat exponentiellt. Så nej till all sorts extermism även om det är i form av en politisk parti som SD eller religion!

robban sa...

ge exempel och källor på dina nazistanklagelser pls, de enda rasistiska påhopp som har ökat exponentiellt i sverige är mot svenskar, är du rädd för en backlash?

Anonym sa...

J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
valfusk i Afghanistan respekteras,varför?

Robsten sa...

DEMOKRATI

Ja, som många plötsligt upptäckt, demokrati är ett dåligt system att styra ett land, tyvärr är det ändå det minst dåliga sättet vi känner till.

Många dåliga beslut kan tagas i demokratisk ordning, ingen är väl så naiv att ni tror att endast bra beslut tas för att det sker i en demokrati? Alternativet är diktatur,, där både bra och dåliga beslut också kan tagas.

Jag föredrar demokrati.

Kristen från Irak sa...

Mycket bra sagt Robsten