söndag, november 29, 2009

Helt rätt Rayman

Sanna Rayman diskuterar i en artikel på SvD om de märkliga lagstiftningar vi har om ”papperslösas” rätt till vård och skola. Precis som Rayman skriver så är det i första hand inte en ekonomisk fråga, utan en principiell. Lagstiftarna har satt upp lagar och regler om vilka som skall få asyl och uppehållstillstånd. Uppfyller man inte dessa krav är meningen att man skall lämna landet, allt annat är fullkomligt ologiskt och förvirrat. Nu har senast Folkpartiet föreslagit att dessa människor som fått avslag skall både få vård och att vårdinrättningarna skall hålla tyst med information till övriga myndigheter om att dessa ”papperslösa” fått denna vård. Detta är fullkomligt ologiskt, förvirrat och strider mot alla principer hur man bör utforma lagstiftning och regler i ett fungerande samhälle. Så här skriver Rayman i sin artikel.

Men, genom att skapa rätt till vård och skolgång skapas en offentlig sanktionering av ett liv utanför lagen, ett liv med foten halvvägs inne – men händerna bakbundna. Man ges tillgång till välfärden och möjligheten till fackmedlemskapet, men förvägras lik förbannat uppehållstillståndet. Detta undergräver asyl- och invandringspolitiken bakvägen. Kanhända är det inte syftet, men att hävda att gömda har rätt till nästan allt som medborgaren har ligger rätt nära att argumentera för en fri invandring. Det är förvisso en legitim hållning, men en förvirrande krock föreligger.


Jag kan inte uttrycka det bättre än Rayman själv gör, så kommentarer borde vara överflödiga här. Våra politiker undergräver alltså sin egen politik och den lagstiftning de själva varit med om att stifta. Dessutom så ger politikerna signaler till dem som väljer att inte lämna landet efter ett avslag, att det är OK att stanna. Detta är en bedräglig och feg politik som visar att de politiker vi har inte förtjänar väljarnas förtroende helt enkelt.

Länk SvD

3 kommentarer:

MS sa...

Det är helt rätt. Detta handlar om principer och inte om pengar. Jag vill gärna att förespråkarna för dessa rättigheter åt illegala invandrare ska förklara för mig varför jag ska betala nästan halva min lön i skatt och vara laglydig när människor som befinner sig här ILLEGALT har samma rättigheter som jag utan att betala ett öre i skatt ? Varför ska jag hålla mig till lagar och förordningar när människor som trots avisningsbeslut är kvar i landet ILLEGALT med politikernas goda minne? Varför ska gamla behöva acceptera att dom inte har råd fixa sina tänder trots ett långt yrkesliv medans ILLEGALA invandrare får allt gratis?

Att sedan många av dessa människor används nästan som slavar av skrupulösa AG är en helt annan sak. När man diskuterar saker som efterföljande av lagar, det generella välfärdssystem som bygger på att vi alla solidariskt bidrar så kan man inte föra debatten på individ nivå. Detta är ett större problem än enskilda människors öde. Du kan inte sätta medborgarnas betalningsvillighet gentemot vår generella välfärd mot t ex Euardo från El Salvador som är här ILLEGALT och jobbar 15 tim om dagen i någon restaurang. Det fungerar inte för då skulle vi bli helt handlingsförlamade.

Hela vårt system bygger på att alla i arbetsför ålder är med och betalar och att alla känner att man får valuta för pengarna. Har vi då en stor grupp, ca 40 000, som står utanför men ändå bjuds in med armbågen av naiva politiker utan att dom bidrar så kan det minska betalningsvilligheten. Då har vi problem. Detta innefattar även dom invandare som befinner sig här legalt men som står långt utanför arbetsmarkanden. Som Dick Erixon skrev att dom välutbildade invandrare söker sig främst till USA, Kanada i vissa fall Storbritannien. Hit kommer det många analfabeter, krigsskadade psykfall och religiösa fanatiker. Detta samtidigt som vi har skyhöga trösklar in till arbetsmarkanden. Vi får nog räkna krasst att majoriteten av dom som kommit från främst MENA dom senaste åren aldrig kommer att bli en ekonomisk tillgång för vårt land. Rent ekonomiskt så kommer dom bli tärande. Lägg då till att villkoren för oss som ska betala kalaset försämras. Våra skyddsnät kommer att bli allt med grovmaskiga. På en svensk som är arbetslös så ställs det krav att den ska ta varje erbjudet arbete och flytta om jobb finns på annan ort. Skulle detta även gälla invandare så skulle majoriteten av invånarna i områden som t ex Rosengård, Bergsjön och Tensta tvingats flytta. Missförstå mig rätt. Jag anser självklart att man ska ställa krav på arbetslösa men då ska det gälla alla som uppbär ekonomiska bidrag. Nu har vi återigen en stor grupp som kostar en j-vla massa pengar men som har egna regler och inte lika hårda krav på sig.

Förresten, hur bevisar man att man är "papperslös" ?Vad är det som hindrar mig att jag knatar upp till Akuten och säger att jag är det? Vad ska dom säga?

Anonym sa...

Ungefär som alla dessa pensionärer i landet som har hälften i pension efter ett helt liv jämfört med nyinfyttade invandrare som får full pension.Där många invandrare jag pratat med undrar varför politiker i Sverige pissar på ursprungsbefolkningen.Nämen så hiiiimla käckt , eller hur.Och nu får de inte heller vara sjukskrivna längre för då ska de ta tjänsteledigt från denna sjuskrivning.Hur gör vi för att lösa denna situation !?.Naturligtvis tar vi emot fler flyende människor trots att det saknas både arbete och ekonomi innan de som redan är här har fått det ordnat där små vänsteranhängar som pratar om en fri öppen värld kastar ägg och hånar alla som inte har samma åsikt.Tro fan att landet Sverige är styrt av helidioter. :/

Pelle

Anonym sa...

Om de styrande inte respekterar lagarna så brukar väl det kallas för korruption? Enligt vedertaget språkbruk.