lördag, november 28, 2009

Vad skall Malmström åstadkomma egentligen?

Tidningarna och olika skribenter öser lovord över utnämningen av Cecilia Malmström som ny svensk EU-kommissionär. Malmströms frågor kommer i EU att bli brottsbekämpning, asyl- och migrationspolitik. Det är utan tvekan tunga frågor och att Malmström verkligen fått en ganska tung portfölj råder det inget tvivel om. Sverige har synligt blivit mer EU-positiv de senaste åren och inget riksdagsparti är mot ett Svenskt medlemskap längre. Det folkliga stödet har också ökat något för EU men det kan svänga om skandaler börjar uppmärksammas som det gjorde för ett decennium sedan. Man misstänker nästan att våra medier samfällt och medvetet började skildra EU mer positivt efter EMU-omröstningen. Det är mot den bakgrunden vi skall se att en ganska tung portfölj gått till en svensk kommissionär. Så här står det i DN om Malmström.

Därför är det uppmuntrande att uppdraget går till Cecilia Malmström. Hon har visat starkt engagemang för medborgerliga fri- och rättigheter och vill motverka krafter som försöker bygga en fästning i Europa. Nu får hon makt och möjlighet att visa att hon menar allvar. 


Malmström är utan tvekan för att Europa skall ha en generös flyktingpolitik. Däremot är det väl tveksamt på vilket sätt hon verkat för ”medborgerliga fri och rättigheter”. Det vi minns är hur Malmström inte ens ville sätta sig vid samma bord som Philip Clays från Vlaams Belang, ett parti som har en tredjedel av Belgiens röster. Har inte människor rätt att rösta på Vlaams Belang enligt Malmström och har de inte rätt att hysa en annan åsikt än henne i migrationsfrågor? I sådana fall får hon underkänt när det gäller ”medborgerliga fri och rättigheter”. I SvD står det så här om Malmströms utnämning.

Under första halvåret i år tog Lettland emot fem asylsökande. Samma statistik för Sverige: 10129. Trots att EU länge gått mot vad som kallas en harmoniserad flykting- och migrationspolitik är det mycket långt till samordning mellan länderna.
”Racet mot botten”, säger Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Tomas Hammarberg om att länderna tävlar i skärpta villkor.


Har EU länge gått mot en ”harmoniserad” flyktingpolitik? Det var en braskande nyhet, då är det bara Sverige som gått åt motsatt håll då. Ett land som definitivt inte deltagit i ”racet mot botten” är ju vårt eget lite annorlunda land. Här får vi alltså veta att Europas länder ”tävlar i skärpta villkor” när det gäller immigrationspolitik, tack för den uppgiften. Vidare så står det så här i SvD.

Cecilia Malmström själv anser att det finns en del som talar för att hon lyckas med arbetet för en gemensam migrationspolitik.


Det är inget annat än skrattretande om Malmström tror att Europa kommer att dansa efter hennes pipa, vem tror hon att hon är? En gemensam migrationspolitik för Europa kommer definitivt inte att likna Sveriges politik på området. Skall då Sverige fortsätta med sin immigrationspolitik fast Malmström som kommissionär utarbetar en helt annan politik för övriga EU? Frågorna hopar sig och då har vi ändå inte ens nämnt det svaga folkliga stödet i vårt eget land för nuvarande immigrationspolitik. Till sist står det så här i artikeln.

Cecilia Malmström pekar på det behov av arbetskraft som kommer att finnas och på en grundläggande ambition att samarbeta om asylfrågorna:
–Alla vet att detta är frågor som inte kommer att försvinna.


Alla vet att frågorna inte ens kommer att försvinna i den inhemska debatten, vi har precis börjat i Sverige med den debatten. Vad gäller behovet av arbetskraft så har vi minst 400,000 arbetslösa och något egentligt behov av ny arbetskraft har vi inte haft sedan 60-talet, om ens då. Detta eviga tjat om arbetskraftsbrist börjar mer och mer likna en gemensam bluff av det mediala och politiska skiktet.

Länk DN

Länk SvD

13 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Vlams Belang är ett belgiskt parti och inget annat. Slarvfel?

Robsten sa...

Förlåt självklart är det ett Belgiskt parti, ändrar genast.

Robsten sa...

Läste på Wiki att det var ett parti med "Nederländska intressen" och var för morgontrött att reagera riktigt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Belang

Sivan sa...

Ännu en som skall smörja kråset vi stora grytan. En politiker adel med förmåner som en vanlig svensk knegare inte ens vågar drömma om. Och dessutom UPA.

Rune sa...

Åstadkomma och åstadkomma?
Det enda som är säkert är att hon och hennes familj kommer att bli rika. För generationer framåt.

MS sa...

Inte mycket skulle jag påstå. Europa generellt skärper reglerna och dom ser nog mera Sverige som ett avskräckande exempel än ett föredöme. Cecilia Malmström kommer nog att få ge avkall på många av sina socialliberala åsikter om invandringen.

Min första tanken när jag läste om denna utnämning var att ge Sverige portföljen med ansvar för polis- och immigration måste ses som att utnämna en haj som poolvakt. Finns det något land där polisen är så kastrerad av vänstern och där invandringspolitiken har gått så käpprätt åt h-lvte?

Det kanske var en knäpp på näsan åt Reinfeldt att han måste lösa problemet för annars kommer andra länder få ta över skiten. Men så kloka tror jag inte att dom är i Bryssel.

Marthin sa...

Malmström kommer bland annat att sälja in vad EUP-mandaten Daniel Hannan talar om i detta klipp: http://www.youtube.com/watch?v=5kmJBFro1l4 . De anonyma män i kulisserna av EU har ju redan lagt grunden till det här "europeiska fbi" man hört folkpartister prata om så länge att de vill bygga upp.

Retoriska inslag av arbetskraftinvandring kommer troligen att dyka upp denna mandatperiod men kommer högst troligt ej att innehålla några avgörande politiska förslag; MEDA-unionen (euromed) är icke redo för det ännu även om första två stegen har initierats. Uppgiften blir i detta nu att "ena viljorna" inom EU27 till den riktning man vill se.

Utlandssvensk sa...

Det är inte omöjligt att statsministeren i Nederländerna nästa år heter Geert Wilders. Det vore minst sagt roande att se Cecilia Malmström försöka att förhandla fram en gemensam asylpolitik med honom......

Anonym sa...

Malmström är suverän på olika sätt. Dels är hon blixtrande snabb i tanken och formulerar sig perfekt. Dels har hon inte så lite av trollerianlag. Simsalabim, så vänder hon på begreppen så att det ser bra ut, fast det är illa.

Hugo sa...

Är du, Robsten, mot EU? Själv är jag mot att makten förflyttas till Bryssel, men den ekonomiska kraft som EU ger är ett svårt argument att bemöta.

Har du ett motargument?

Robsten sa...

@Hugo

Jag har inte ens hört argumentet Hugo, du bara säger att EU ger "ekonomisk kraft" På vilket sätt då? Hur, vad och hur mycket gynnar det oss?

Fakta, vi betalar in en 30 miljarder till EU.

En LÖNSAM gummifabrik flyttades från Värnamo till Portugal med stöd av EU-pengar, där blev jag definitivt emot EU och hela detta jävla EUetablissemang. Vi står alltså och ser på när en lönsam fabrik som tillverkar de bästa traktordäcken i världen läggs ned och flyttas till Portugal, med STÖD av EUpengar, FY FAN!

Robsten sa...

Förlåt Gislaved skall det vara.

Här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gislaved

En förnämlig, lönsam fabrik lades ned med stödpengar från EU. Jag blir EU-positiv när vi får tillbaka vår fabrik, punkt slut.

Hugo sa...

Den ekonomiska kraften skulle väl ligga i de tullar som försvinner med EU. Visst betalar vi 30 miljarder, men vi får ca 10-15 tillbaka, vi borde få mer men vi är sämst på att be om EU stöd.

Fallet du har tagit upp vet jag inte mycket om, men Regeringen pressades av många stora företag att gå med i EU. H&M sade att om man inte gick med så skulle verksamheten flyttas utomlands där tullarna försvinner.