söndag, november 22, 2009

Demokratins värn

I en resonerande och analyserande artikel i DN-opinion tar redaktionen upp grundlagsutredningens förslag och slutsatser. I mångt och mycket håller jag med redaktionen som menar att man måste värna demokratin i första hand, regeringsdugligheten i andra hand. Enligt redaktionen har Per Nuder talat om att stärka regeringsmakten, vilket förvånar mig. Den har all makt mellan himmel och jorden om den har majoritet i riksdagen och vågar stå för sin politik. Så här skriver redaktionen i artikeln.

Sverige kan efter nästa val komma att ha åtta partier i riksdagen om Sverigedemokraterna skulle ta plats. Utan stöd i valsystemet undergräver blockbildningen sig själv och öppnar för nya missnöjespartier att välta ordningen över ända.


Det är nästan säkert att SD tar sig in i riksdagen, det skulle vara ett riktigt jordskred om de inte gjorde detta. Däremot är det troligt att något parti av de nuvarande riksdagspartierna åker ur riksdagen. Det är i själva verket tre partier som kan bli utan riksdagsmandat, Centern med den alltmer impopulära Olofsson vid rodret. Så har vi V och KD, det sistnämnda partiet har överlevt sig själv då de triangulerat in sig i mittensmeten.

Att det öppnas luckor för ”missnöjespartier” beror ju på att människor verkligen är missnöjda. De båda blocken har gemensamt vandrat in mot mitten och har nära nog en gemensam ideologi utöver den ekonomiska politiken. Det skulle vara en demokratisk katastrof om inte nya partier kommer upp som kan tillvarata människors åsikter och intressen. Att ”välta ordningen över ända” är det enda demokratiska i den situation svensk politik befinner sig i just nu. Till slut skriver redaktionen så här i sin artikel.

Då kan ett stärkt personval vara en mer framkomlig utväg. Större möjlighet för väljarna att rösta fram sina egna kandidater skulle minska behovet av missnöjes-partier.


Jag är för ett starkare inslag av personval, det kan minska antalet inkompetenta floskproducenter i riksdagen. Men varför denna avsky för det redaktionen kallar ”missnöjespartier”? Alla oppositionspartier skall väl vara missnöjespartier? Eller är det egentligen ett enda ”missnöjesparti” man menar?

Länk DN

9 kommentarer:

Norbergssonen sa...

Man föraktar de "okunniga" och "obildade" väljarna. Det bästa man kan göra, förutom att rösta på SD, är att säga upp prenumerationen på DN, SvD och liknande PK-organ.

Goten sa...

När man förr i tiden frågade en sosse varför han röstade på Socialdemokraterna fick man ofta svaret:
- Vi har e bra som vi har et.

Uppenbarligen anser de 7 Dvärgarna i Sverige riksdag detsamma idag. Och då blir det naturligt att kalla nya uppstickare för Missnöjda.

Men med tanke på hur de 7 Dvärgarna gnäller dagarna i enda över SD så verkar det dock som det är de själva som är mest Missnöjda.

Dom 7 Missnöjda Dvärgarna. :-)

Rune sa...

Av vad jag har läst mig till så har ju samtliga av Riksdagens partier startat som missnöjespartier en gång i tiden.
Om man är missnöjd med politiken så startar man tillsammans med andra människor ett nytt parti och ställer upp i val.
Det brukar kallas Demokrati.
Vad har vissa emot Demokrati?

Robin Shadowes sa...

Eftersom man föraktar oss obildade bonn-läppar och white trash-raggare så mycket så kan man ju lika gärna avskaffa demokratin och låta dom 349 hjärnkirurgerna bestämma vilka som skall bilda regering.

Demokratibloggen sa...

Missnöje!

Etablissemanget ska få se på missnöje, och ju mer man nedmonterar demokratin desto missnöjdare blir man.

Just nu tar vi hjälp av internet för att försvara demokratin. Det är bra, vi behöver inga tidningar som talar om för oss att vi ska buga och bocka och låta oss sugas ut på bara märgen.

Nu är det bara att hoppas på att riksdagsvalet 2010 inte blir omfattande valfusk, som det brukar bli i stater med darrande och till hälften nedmonterade demokratier.

I så fall måste kampen fortsätta med utomparlamentariska medel!

Mats J sa...

Robsten, har du läst SvD Brännpunkt idag? Enligt handelsministern visar "en ny studie" att invandring ökar Sveriges export och import. Tråkigt nog nämner hon inte studiens titel eller författare och inte heller någon annan information som skulle underlätta lokalisering av studien.

Sedan skriver hon i slutet av artikeln något om att vi inte får blunda för det misslyckande som integrationen varit i flera decennier. Det här gör mig så irriterad. Invandringen är Sveriges viktigaste fråga de senaste decennierna. Att erkänna att det varit ett misslyckande är att erkänna att man inte är regeringsduglig. Ni i SD får aldrig aldrig låta dem komma undan med sådana svar. Så fort någon säger något liknade så måste ni uppmana dem att avgå. Det är så demokratier är tänkta att fungera.

Robsten sa...

Nä, jag blir så trött. Jag såg artikeln men vet inte om jag ens orkar läsa den, jag kan föreställa mig hur de laborerat med alla siffror för att få till det. Visst importen kan öka något, men vad spelar det för roll? Vi får det sämre i alla fall.

trött sa...

Den import som garanterat ökat är bidragsparasiter från MENA-länderna.

Exporten har dessutom ökat i form av "svenska" jihad-krigare och terrorister till div. krigsskådeplatser runt om i världen.

klartexten sa...

Missnöjda väljare bör tas på allvar istället för att bekämpas!