torsdag, november 26, 2009

Festung Europa – fast inverterat

Bra artikel av ”Reaktion.nu”, handlar om Europas utveckling och de antidemokratiska tendenser som blir alltmer manifesta. Begreppet ”fästning Europa” börjar bli relevant, men inte på det sätt immigrationsförespråkarna menar.

Länk

18 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Robsten,

Jag följde länken och läste artikeln. Den hade helt klart en del poänger men jag tycker att man missar att i nästan ALLA västeuropeiska länder har det faktiskt blivit en stark motreakton. T.ex hade Österrike, Schweiz, Holland och Danmark liknade typ av immigration som Sverige under tidigt 90 tal, kombinerat med en skrikig elit som argumenterade för "mångkultur". I alla dessa länder har debattklimatet vänt 180 grader.

Dessutom vill jag försynt påpeka att jag tror att grafiska framställningar av den typ som presenteras på siten som du länkade till gör det svårare att nå en normaleuropeisk debatt i Sverige.....

Robsten sa...

Ja absolut, utan tvekan. Men skall man censurera en bra artikel för att författaren (Jhon Järvenpää) kommer från "fel läger". Tror inte Järvenpää är speciellt extrem men jag hade helst sluppit den "grafiska framställningen"

Magnus sa...

Robert. Jag vet att man ska vara "öppen" och så vidare, men jag har inte gillat och tyckt att det är lite obehagligt de gånger du länkat t ex Oskorei eller Solguru. Dessa har var och en flera länkar i sin bloggroll till sajter som i sin tur länkar nazistsajter som Riksfronten osv, och de länkar väl Metapedia. (Motpol är kanske också ett nätverk som är rätt radikalt...?)

Du märker (och vet säkert) att jag inte är en kunnig Expo-jägare... nä, för tusan, jag är en gammal snällmoderat (men inte så snäll som nuvarande moderatledning). Men nu till saken:

Järvenpää har tydligen skrivit en hel del om att man ska ha rätt att ifrågasätta förintelsen. Jaja, visst! Men säger någon det väldigt mycket och envist, som på ett tema, så måste man undra vad det kommer sig. Jag ser att han bl a menar att vi europeer försöker göra oss skuldfria från förintelsen genom massinvandring och mångkultur. Det lät som en typisk obegåvad tes a'la Farbror Barbro, och det är den ju också, och även därmed kan man inte ge Järvenpää någon cred anser jag.

Ett motargument -- om man nu vill ta hans påstående på så stort allvar att manska ge det -- skulle kunna vara att invandringen i hög grad är araber som ofta inte gör livet lättare för israeler här i Sverige. Tvärtom.

Men förintelseförnekelse menar jag är ett lackmus på att något är fel.

Järvenpää har även en bok som är klart USA-hatande, och det känns inte helt onaturligt om han har en extremhägerposition inte långt ifrån nazism -- där noterade jag att han i sina texter när han nämner Hitler konsekvent gör det på ett sätt så att Hitler framstår i ljusare dager. T ex att Hitler hyllade de svarta löparna i OS genom att göra heil-hälsning till dem samt att han aldrig i bitterhet lämnade stadion. Det eller inget av det andra säger jag är fel, för det vet jag ju inte, men jag är säker på att något av de ensidiga försköningarna är fel och de säger något om Järvenpää.

Bland böckerna han gör reklam för har han även ett par som driver tesen att USA och Bush låg bakom 911-attentatet. Go figure.

Det jag vill säga med denna kommentar, där jag egentligen bara har gjort 5-10 minuters koll på Järvenpää (som jag inte visste vem han var innan ...även om jag har sett hans sajt för ett antal år sedan och minns att det fanns högerextrema inslag i den då) är att man helst inte länkar såna sajter -- men du får göra som du vill, jag argumenterat nu bara varför jag anser det är fel; att man åtminstone nämner att den person man länkar har en för extrem position men att det man länkade ändå hade en specifik poäng (som man specificerar). Fast jag anser nog iofs att länkningar ör fel överhuvudtaget. (Det jag tänkte göra när nu gick till din blogg var att fråga om det finns några SD:are utan minsta rötter i gammal mer extrem invandringskritik eller “högerextremism” (om det så är i BBS-tonår eller vad som helst annat) och var intresserad eftersom jag skulle vilja veta om det finns ett brett bra och från nämnda mindre extrema högerextremism fritt sentiment inom SD -- men fick se länken till Järvenpää och skrev därför detta.)

Magnus sa...

Fortsättning på föregående kommentar:

Fördelen med att inte hur som helst länka anser jag är att det kan stimulera att SD:s formbara sympatisörer om bara på detta sätt tydligt nazianstrukna kan tyckas accepteras, trots att de inte bör accepteras utan SD hålla rent not sådant.

För jag antar att du mer eller mindre är en "officiellt inofficiell SD-blogg" eller ...nåt

Tycker inte att detta är en så liten sak eller en detalj som jag kan tänka mig att några skulle säga. Jag anklagar inte heller dig för att vara extrem på detta -- tvärtom tror jag att du sällan har denna slags länk och länkar lite överdrivet slappt men i god tro -- men min tanke är att det handlar om effekt på andra i det att man uppfattas som föredöme, och därmed i förlängningen effekt på SD.

Jag vet att några SD:are länkar Jan Milld som också talat om rätten att få förneka förintelsen, och den rätten håller jag med om, men Milld har ju även haft texter (i alla fall på nätet för ett par år sedan) om att man inte får kritisera judar samt en hel del sådana artiklar, vilket känns misstänkt -- det var nog inte för inte som Milld inte längre fick vara med i partiet. Men Milld skriver väl inte i närheten så ofta om förintelsen (eller judar) som Järvenpää, och har mig veterligen inte ofta och konsekvent försvarat Hitler, utan snarare aldrig gjort det; tvärtom (tror jag)!

Det är möjligt att därmed Milld hamnar på rätt sida av det acceptabla att länka utan att kommentera länk med förbehåll -- men ärligt talat anser jag att Oskorei, Solguru och denna Järvenpää inte bör länkas överhuvudtaget. (Ett argument att göra det skulle kunna vara att man motsatt skulle kunna leda dem på rätt spår men inte acceptera deras inflytande, men det är ett väl naivt argument.)

Borde kanske ha mailat detta, men som vän av öppen information så… och kanske är bra om denna min synpunkt luftas och/eller läses av andra som gör ungefär som du eller…

Uppriktigt anser jag att sån här standard länkad av SD:are (officiella såna …vilket du är?) bara sänker förtroendet för SD.

Vänlig hälsning, Magnus

Gotiska Klubben sa...

Helt rätt att länka, Robsten.
Visar att du är en tänkande människa. Tycker själv att detta är mkt svåra frågor. Det finns många bra skribenter "till höger" om SD. Och ändå...

En kritik av artikeln: många av de källor till uppgifterna i Järvenpääs artikel kommer da facto från SVENSK MASSMEDIA. Det hade varit hederligt av honom att länka därifrån han hämtat sina uppgifter.

Att helt och håller döma ut allt i dagens Sverige som svenskfientligt, gagnar bara "de som har sin egen politiska agenda"

I övrigt var Järvenpääs artikel bra.

Robsten sa...

@Magnus

jag hade faktisk ingen aning om att Järvenpää var förintelseförnekare och det övriga du skrev. Jag har läst en 10 artiklar av honom på reaktion.nu och där har inget sådant framkommit, hade det gjort detta skulle jag aldrig länka honom.

Jag har dessutom läst två böcker av honom, från pärm till pärm. Böckerna är "Politisk korrekthet samt "Invandring och demokrati" jag har inte kunnat finna ett spår av det du skriver, så jag måste säga att jag är lite förvånad. Invandring och Demokrati är dessutom en mycket bra bok som är faktaspäckad, alla fakta är det fotnoter med källhänvisningar till och inga fakta verkar konstiga på något sätt.

Vi får kanske dra igång en undersökning av honom. Har du länkar Magnus? Av vad han skrivit?

Robsten sa...

@Magnus

Milld blev ifrågasatt då han recenserade boken "en tom säck kan inte stå". Det var ytterst olämpligt och han valde att lämna partiet. Han riskerade att bli utesluten men jag vet inte hur det gått ärligt talat.

När det gäller Järvenpää så är jag uppriktigt förvånad över dina uppgifter. Men som sagt lämna länkar så får vi väl omvärdera honom. han verkar vara en mycket intelligent man i hans böcker jag läst. Men SD saluför väl inte hans böcker längre (fast jag har för mig att man gjort det) i sådana fall beror det på någonting, för "invandring och demokrati" är den bästa bok som skrivits i ämnet.

Robsten sa...

@Magnus och övriga

Det här är vad jag vet om Järvenpää

http://sv.metapedia.org/wiki/John_J%C3%A4rvenp%C3%A4%C3%A4

Det här är vad han skrivit ytterligare på reaktion

http://www.reaktion.nu/johnjarvenpaa.html

Finns ju inte mycket om förintelseförnekelse där.

Robsten sa...

Här beskriver han sig själv kort

http://www.sourze.se/John_J%C3%A4rvenp%C3%A4%C3%A4_10459737_a.asp

Robsten sa...

Nä, jag hittar ingenting faktiskt på Järvenpää.

Robsten sa...

Jag har surfat vidare, hittar fortfarande inget. Jag kan maila Järvenpää och fråga honom rakt ut var han står i dessa frågor, det är egentligen lite mer min stil faktiskt, om det finns intresse.

Magnus sa...

[del 1/2]

Sorry svar dröjt. Jag har bara läst de texter jag citerar och inte granskat Järvenpää i övrigt, dvs kollat tillgängliga referenser där relevant info kan finnas.

I artiklar på www.reaktion.nu/2009.html

Järvenpää i "Tillbaka till rötterna": "Ett ytterligare steg i utmålandet av vitheten som rasistisk och närmast ond har vi i EUs årliga Förintelsens minnesdag. Den är riktad mot i första hand alla vita, som medelst kollektiv skuldbeläggning anses kunna ärva skuld och därmed vara medskyldiga till ett av historiens mest avskyvärda massmord. Att vita folk totalt sett var de som främst föll offer för andra världskriget och att det var vita länder som besegrade nazismen [...]".

Så där håller han på i vad som måste benämnas som rasistisk apologetik, men även rasistisk hetstradition.

Han har vidare fel. Finland har inte strängare invandringspolitik för att de är vita och vill försvara sin ras, och långt restriktivare invandringspolitik i Europa nu (kanske ofta 3 till 10 ggr; jag vet inte om det är tillräckligt bra för att framledes klara integrationen) är likaledes inte orsakat av att man försvarar den vita rasen.

I artikeln "Diskriminering visavi anständighet" driver han tesen att förintelsen av diverse helt disparata grupper används som påtryckningsinstrument, även HBT och islam. Kände jag inte till. Om det enstaka gånger används av muslimer som argument för att införa sharia är det inte effektivt och därför inte viktigt och avgörande på det sätt som Järvenpää påstår:

"Förintelsen ska, tycks det, för evigt ristas in i alla européers sinnen, som en påminnelse om deras inneboende ondska".

Vidare: "Samma grepp, att bortse från judars inblandning diskrimineringskulturen...".

Här menar Järvenpää att Maciej Zaremba borde ha skrivit att Järvenpääs (obegripliga) hypotes att judarna är orsaken till diskrimineringskulturen skulle ha belyst i en artikel om kränkningskulturen. Intresseklubben noterar.

Järvenpää: "Det är inte svårt att leda bevis i att förintelsen fungerat som ett ideologiskt vapen i pläderandet för massinvandring, mångkultur, sionism, hbt och islamisering".

Jaså? Även för homo-, bi- och transexuella är förintelsen ett ideologiskt vapen? Undrar hur det ska ledas i bevis på ett sätt som inte är svårt?

Rent allmänt är dock detta sätt att göra förintelsen till en annan sak än det är, här en syndabock för en massa saker, ett sätt att förringa förintelsen såsom vad den verkligen är. Där ingår Järvenpääs text i en apologetisk tradition.

Och detta är beviset: "...fenomen som alla kan knytas till diskrimineringskulturen".

Rundgångsbevis.

Järvenpää: "Forum för levande historia tar avstamp i just förintelsen med vilken man vill stoppa ”diskiminering” och skapa en ny, tolerant människa".

Själva syftet med Forum för levande historia är att belysa sådant som nazismens och kommunismens brott, men här menar Järvenpää att de illegitimt använder förintelsen för ett helt annat syfte, nämoligen att skapa en tolerant människa (som enligt Järvenpää skapar katastrof med sådant som massinvandring [som jag, Magnus, f ö är emot] och ...homosexuella).

Sedan gnäller Järvenpää på typisk antisemitiskt vis: "Detta kan naturligtvis inte ha undgått författarna som alltså underlåter att ta upp det kollektiv som drabbades värst av förintelsen, judarna. Relativt sett har denna grupp ansett sig vara mest kränkt och erhållit mest pengar, vördnad och ursäkter än någon annan grupp har gjort".

Magnus sa...

[2/2]

Förutom citat på den sidan inledde Järvenpää i sin "årskrönika" 2007 med detta:

"Flera historierevisionister - ordet revisionism betyder att omtolka eller revidera och är en grundval för varje historiker - bestående av forskare, historiker och publicister har under 2006 och 2007 gripits, åtalats och dömts till fängelse - för att de på ett logiskt och sakligt sätt, utan uppmaningar till hat eller våld, invänt mot (delar av) den etablerade versionen av förintelsen, bl a vad gäller antalet mördade och att dessa ska ha utförts i gaskamrar".

Det är såklart okej (och viktigt) att kritisera att förintelseförnekare förföljs, men första bisatsen i citatet ovan implicerar ett försvar för förintelserevisionism i sig, vilket även hans ord "logiskt och sakligt" gör. Detta fyller Järvenpääs hela årskrönika och måste således för honom vara det viktigaste som hänt i världen det året. Förutom det nämns dock att man i Tyskland arresterat nazister som öppet demonstrerat sin ideologi, vilket alltså även det tillhör det viktigaste för Järvenpää under året. Men det där är något Tyskland gjort sedan andra världskriget enligt de lagar man har (sen kan man naturligtvis anse vad man vill om det). Själv anser jag inte att vilken hets som helst är okej, och där ingår säkert sådan hets som tyska nationalsocialister genomför.

Järvenpää skriver förstås även om invandring och integration, men ett problem är -- jämte det att han skriver så mycket om förintelsen och om judars makt -- att han fokuserar på etnicitet där i det begreppet inte endast kultur utan även ras ingår. Något som orsakar hans skriverier om den vita rasen = gammal unken rasism.

När jag ser att Järvenpää använder argument jag själv använt på min blogg förvånas jag inte om vissa trott att min blogg är nazianstruken när jag skrivit om problemet med islamisk kultur, men jag vill gärna ha ett SD som är helt fritt från Järvenpääs högerextremism, med vithets-rasism och antisemitism (där tänker jag inte på att förintelsen definieras om samt förintelseförnekare försvaras, utan på det explicita i antisemitisk tradition som jag nämnde i föregående kommentars sista citat).

Naturligtvis får Järvenpää kämpa för sin sak, och jag tycker att fenomenet att folk kämpar för sin sak är bra, men har SD-bloggare med sådana som honom att göra skapar det denna diskussion och friktion; onödig sådan. Detta problem gäller även länkar till Oskorei, Solguru och Metapedia, då dessa sajter är åt nationalsocialistiskt håll.

Nämnde i första kommentaren här att risken finnas att t ex yngre influeras av detta m det accepteras, vilket kan göra att högerextrema uppfattningar vinner mark i SD. Det innebär inte breddning och ökad potential, utan raka motsatsen. Då SD är det enda parti som inte har heltokig och lallande invandringspolitik vore det synd. Här kan man tänka sig att ev. mer extrema i SD inte önskar att dagens riksdagspartier ska ändra sin invandringspolitik så att de själva, även om de är sänken i SD, kan få skjuts till makt oavsett deras extremism som bara promillen av svenskarna gillar.

Jag tror alltså inte ens att hägerextrema skandaler kan stoppa SD:s riksdagsinträde, med tanke på alla övriga partiers naiva invandringspolitik. Men i SD:s intresse borde ligga att etablera en distans till sånt! Det är skillnad på SD:s potential i det ena resp andra fallet, och väljer man (måste såklart vara genuint!) att etablera en distans -- såsom att inte acceptera länkande till dessa -- kommer SD automatiskt att distansera sig från sånt trams (rasism om vita rasen och/eller nationalsocialism) och bli ett än mer vanligt parti, med en helt annan potential.

Magnus sa...

Robsten: "Här beskriver han sig själv kort".

Jag har inte läst det (men nu annat där han beskriver sig själv), och skriver han inte att han har lite antisemitiska och rasistiska åsikter har han ju säkert inte det.

Du ska inte bli journalist? ;-)

Robsten sa...

@Magnus

Nä, chansen att DN eller SvD anställer mig som journalist är nog minimal ändå, he,he.

Men vad är det för vits med att vara antisemit eller rasist om man aldrig ger uttryck för det? Jag efterlyste ju länkar för uppgifterna, vilka länkar som helst.

Robsten sa...

@magnus

Jag anser inte heller att vilken hets som helst är OK, fast det borde gått under lagstiftning som redan fanns innan allt detta satte igång.

Tyskland har sin lagstiftning, de bara följer den. Ja, kanske Järvenpää drar lite långa växlar på detta med Tyskland och arresteringar av nazister.

När det gäller historiker och revideringar har han ju faktiskt rätt.

Järvenpää går kanske lite långt i sitt försvar av vissa gruppers yttrandefrihet, kan jag hålla med om, men han är ju inte själv någon "förintelseförnekare".

Robsten sa...

Risken att "högerextremism" vinner terräng i SD är minimal. Senast i går såg jag en gammal farbror bli vederbörligen tillrättavisad som gled en smula på skalan.

Robsten sa...

@Magnus

Det härmed "kollektiv skuldbeläggning" för andra världskriget och förintelsen är ju en process som skett för att motivera massinvandring och mångkultur. Man kan tycka att förintelsen av judar och ryssar faktiskt (fler civila ryssar dog och avrättades än judar, i rena tal) är hur hemsk som helst och avskyvärd, för det var den verkligen, men det motiverar ju sakligt inte massinvandring i dag.

Det var nazisterna som var skyldig till de fruktansvärda brott som skedde under andra världskriget. Jag är oskyldig, jag tycker det var fruktansvärda brott, jag vill i alla fall inte ha massinvandring.

Däremot kritiserar jag starkt, att Sverige skeppade enorma mängder järnmalm och kullager till Tyskland under kriget, rent logiskt borde det orsakat miljoner ryssar, engelsmän och amerikaners liv.

i övrigt vill jag inte försvara varje ordvändning Järvenpää använder sig av, det är möjligt att jag själv inte gillar en del av dessa.