tisdag, november 24, 2009

Maria Wetterstrand är överskattad

I den senaste opinionsmätningen av United Minds så rasar Socialdemokraternas väljarstöd återigen. De är nu nere under 30 procent och Alliansen kan pusta ut ett tag till (fast KD hamnar under riksdagsspärren dock). Kritiken mot Sahlin är ljum och många kritiska socialdemokrater inväntar sannolikt valet nästa år. Förlorar S valet så är enligt all logik Sahlins saga all. Sahlin är den svagaste partiledare Socialdemokraterna någonsin haft och skandaler har avlösts av tveksamma uttalanden. Rent intellektuellt är det många som anser att hon kanske inte är den skarpaste kniven i lådan direkt.

Enligt denna opinionsundersökning så hamnar Kristdemokraterna under riksdagsspärren och hur deras valstrateger tänkt är en gåta. De har förhandlat bort alla frågor som lockat röster till just dem och blivit så allmänborgerliga som möjligt. Nu finns det fler borgerliga partier att välja på så vad genidraget med det skulle vara står skrivet i stjärnorna.

Sverigedemokraterna får återigen ett hyfsat resultat och stannar på 5,7 procent. Eftersom KD skulle åka ur riksdagen skulle det bli en socialdemokratisk minoritetsregering (totalt 47 procent) om det vore val i dag. Den regeringen skulle inte få det lätt.

Miljöpartiet med Maria Wetterstrand ökar i denna undersökning och får 10,4 procent av rösterna. Miljöpartiet har behandlats rätt väl i media och kunnat komma undan alla svåra frågor på något märkligt sätt. Dessutom har Wetterstrand framställts som en mäkta populär politiker i medierna. Hon har också stått sig väl i de förtroendeundersökningar som gjorts.

Wetterstrand är dock en överskattad politiker. Inför EU-valets partiledardebatt skötte hon sig inte alls bra och framstod som en mycket blek partiledare (jag vet språkrör). De få gånger när hon satts på prov, så har hon inte alls motsvarat förväntningarna. Däremot gör hon sig bra på bild och när hon pratar lite allmänt med media, kanske om sitt privatliv eller någon harmlös politisk fråga.

Det är betecknande att MP alltmer övergett kontroversiellt ställningstagande och blivit ett slimmat parti i princip väldigt lik de övriga riksdagspartierna. Ett gammalt språkrör och numera bloggare, som Birger Schlaug tycker inte ens att MP är ett grönt parti längre och är strakt kritisk till sitt forna parti.

Vi läser på en presentation av Maria Wetterstrand rätt intressanta saker. Så här skriver Wetterstrand på presentationen.

Jag är politiskt aktiv för att jag inte kan låta bli. Jag har aldrig kunnat acceptera att folk bestämmer saker som rör mig, utan att jag ens fått vara med och säga min åsikt.


Hennes önskan är väl uppfylld nu när hon är språkrör kan jag tänka mig. Annars är det precis så väldigt många systemkritiska personer tänker och känner. Vår immigrationspolitik har aldrig diskuterats på ett öppet och ärligt sätt med medborgarna. Mycket mindre har vi fått påverka några beslut i detta politiska område. Vi har inte ens blivit tillfrågade om vår åsikt, tvärtom.

Länk SvD

Länk Wetterstrand

8 kommentarer:

MS sa...

Maria Wetterstrand största "tillgång" är att hon inte är Mona Sahlin. Hade S haft en mer populär partiledare så hade inte MW fått det mediala utrymme som hon nu får. Dessutom så har dom blivit Stockholmsliberalernas nya kelgrisar när Fp går för långt åt höger och PajasPartiet har gått vilse nere i Bryssel.

Du vet att jag inte är ett fan av varken Mp eller MW och dom riksdagsdebatter jag sett henne i har inte ändrat min ståndpunkt i den frågan. Tvärtom. Hon ger ett väldigt blekt intryck, bokstavligt och bildligt. Jag begär inte att dom kvinnliga politikerna ska vara några modedockor men hon kan väl i a f anstränga sig lite. Däremot så är hon en riktig politiker då hon inte kan svara ordentligt på en fråga utan pratar på tills man förlorar intresset. I en debatt med statsminister så det ut som att han skulle somna och han fick ställa samma fråga två gånger innan hon ens närmade sig svaret. Visst så är det väl med dom flesta politiker men eftersom Mp saluför sig som att vara annorlunda och mera "amatörmässiga" så minskar trovärdigheten.

Jag har sagt det förut men för mig är Mp ett parti som saknar själ och hjärta. Deras mantra om gröna skatter hit och dit börjar bli uttjatat och när det gäller andra frågor så verkar dom bara sätta upp fingret i vinden för att se vilka åsikter som är inne för tillfället.

Jag kommer varken sakna henne eller Peter Eriksson.

Anonym sa...

MW är väl inte heller så välslipad.Läste ett inlägg som hon skrivit på den käcka bloggen SD-bluffen. Det var verkligen inte lysande.
rim

Robsten sa...

@MS

"Jag kommer varken sakna henne eller Peter Eriksson."

Nä just det, de har väl tidsbegränsat mandat. det skall väl gå ut snart? Märkligt att ingen talar om det.

MS sa...

@Robsten

Båda ska avgå efter valet. Varför är det så tyst? Dom kanske ska ändra partiets namn och stadgar efter valet? Media vill inte skiljas från sina nya kelgrisar?

Jag vet inte hur Mp stadgar ser ut. Det faktum att dom ska avgå kanske inte är ett hinder för eventuella statsrådsposter. Det skulle dock vara en smått absurd situation att du har två nya språkrör men det blir MW och PE som hamnar i regeringen. Det låter ohållbart.

Detsamma gäller ju som bekant din favorit ;-) Thomas Bodström som tänker ta Tjl från Riksdagen trots att dom skäl han anger inte är giltiga. Han vill m a o att någon ska vara stand-by Justitieminister tills att han behagar komma tillbaka. No can do TB! Att Mona Sahlin stödjer honom är väl både ett tecken på hennes inkompetens och att hon inte vill dela strålkastarljuset men någon.

Jag missunnar inte TB ett halvår i USA med sin familj men med tanke på den post som väntar honom så får han antingen avbeställa resan eller inte kandidera i valet. Jag tolkar detta som att han innerst tror på att Alliansen vinner.

Robsten sa...

@MS

Ja Bodströms agenda är en smula nonchalant faktiskt. Dessutom alla dessa vänstermänniskor som sticker till USA så fort de får en chans, fast politiskt skulle ju USA vara skräckexemplet för synen på hur ett idealsamhälle skulle se ut, märkligt, märkligt.

Anonym sa...

hehe hennes konkurens i vänsterröran är ju inte direkt en lysande samling med interlekt så det är ju klart att hon sticker ut lite i bland dem. Robstern: http://mp.se/files/82000-82099/file_82014.pdf deras partiprogram med väldigt mycket text.

robban

Kraxpelax sa...

Tycker jag med. Hon har larvat sig på sistone. Gjort en massa aningslöst tjUsiga uttalanden om livets mening och såntdärnt som vanligt folk med skit uppöver öronen inte har minsta intresse av. Demaskera detta fluffparti!

Sossekrisen. Ny uppdatering!!!

- Peter Ingestad, Solna

Robsten sa...

Bra artikel Peter, men det är mer komplicerat än så, eller fler faktorer i alla fall. Vi har konflikten mellan de ekonomiska frågorna och ideologiska som spelar in och gör processen att alla hamnar i mitten lite mer "dualistisk".