tisdag, december 01, 2009

Alla dessa självutnämnda experter

En journalist och författare, Anders R Olsson utnämner sig själv till den något subtila titeln ”nyhetsvärderare” och börjar med att säga på DN opinion att Sverigedemokraternas väljarstöd bottnar i en skev ”nyhetsvärdering”. Som talande exempel ger Olsson dessa exempel.

När USA ockuperar Afghanistan och Irak är det inte afghaner eller irakier som gör motstånd, det är ”muslimer” När en liten minoritet med invandrarbakgrund ägnar sig åt så kallat hedersvåld får det större uppmärksamhet än när svenska män dödar i fyllan.


Att detta skulle vara resonemang av just Sverigedemokrater är en nyhet, SD vill ta hem de svenska trupperna från Afghanistan, regeringen vill det inte. Hedersvåld är också en sak som regeringen med Sabuni pratat om, det skall hon ha beröm för. Hedersvåldet drabbar faktiskt inte svenskar i allmänhet utan oftast drabbar det unga flickor vars familjer har utländsk härkomst. Det Olsson säger är att det främst är Sverigedemokrater som månar om dessa unga flickor. Förövrigt får detta hedersvåld väldigt lite medieutrymme. Vad föreslår Olsson? Att media skall beläggas med munkavle om en ung flicka oförklarligt ramlar från en balkong på fjärde våningen.

Min rent spontana uppfattning, utan att kalla mig för medieexpert, är att det rapporteras både om uppenbara fall av hedersvåld samt om ”fyllemord”. Det är dock möjligt att om en far som i fallet Fadime, skjuter ihjäl sin egen dotter för att denne vill ha en svensk pojkvän, så får det större medieutrymme än om Kalle Svensson hugger ihjäl sin fyllekompis, där kan jag ge Olsson rätt.

Olsson menar i sin artikel att det är själva rapporteringen av det svenska samhället som gjort att SD fått sådant väljarstöd. Som exempel tar han hur mycket mer morden på Pela och Fadime slagits upp i pressen än om en svensk kvinna blir ihjälslagen under ”fyllebråk”. Att framgångarna för ett politiskt parti skulle bero på det, samtidigt som samma parti motarbetas frenetisk i all media skulle inte vara något annat än fantastiskt. Dessutom är det själva immigrationen i sig som är huvudargumentet för SD, inte hedersvåldet.

Slutligen kan vi konstatera att tittar vi på de valkretsar där SD och andra liknande partier erhåller störst stöd så ligger de ofta i närhet av våra etniska enklaver där den misslyckade immigrationen och integrationen syns och märks mest. Samtidigt får dessa partier minst stöd i stadsdelar och kommuner där problemen i vårt samhälle inte märks alls. I Östermalm och Danderyd har SD nästan sitt svagaste stöd i hela landet. Det kanske kommer som en nyhet för en professionell ”nyhetsvärderare”, men det finns faktiskt en verklighet bortom medierna som människor kan värdera själv utan inblandning av några journalister.

Länk DN

11 kommentarer:

Anonym sa...

Bara ännu en i raden av självutnämnda "analytiker" som vet vad man ska skriva för att ev få en plats i solen. Eftersom fjanten skriver att det "inte är afghaner eller irakier, utan muslimer" kan väl fåntratten förklara varför media alltid skriver "göteborgaren", "malmöbon", "hemmahörande i södertälje", "ungdomsgäng" samt vitpixlar bilder etc....Blodsven

Demokratbloggen sa...

Gör uppror! Bryt lagar som är odemokratiska!

http://demokratbloggen.wordpress.com/2009/12/01/gor-uppror-bryt-lagar-som-ar-odemokratiska/

Mats J sa...

Rolig artikel du länkar till.

"Att muslimer ständigt förknippas med våld har medieforskare visat i otaliga studier. Problemet har debatterats på konferenser och seminarier i femton år. Mediechefer har i omgångar utövat självkritik. Nya riktlinjer har dragits upp."

En del tror inte det finns en konspiration bskom censuren och pk-ismen men jag har alltid varit övertygad om att det funnits verkliga överenskommelse gjorda i rökfyllda rum.

Smeknamn är inte tillgängligt sa...

Vi delar uppfattning i sakfrågan, men jag vill - helt försynt - påpeka att migration som sådan inte behöver vara negativ för en nation. För Sveriges del var ju arbetskraftsinvandringen under 50- och 60-talen en stor fördel.

Vårt reella problem är att migrationen till Sverige under de senaste fyrtio åren till stor del bestått av flyktingar och deras anhöriga. Vi har därmed inte kunnat, eller åtminstone inte önskat, påverka sammansättningen av de människor som sökt sig till vårt land. Alltför många av dem saknar på grund av personliga, kulturella och religösa skäl förutsättningar till ett bra liv här. Vårt tidigare homogena och i stort sett fridfulla samhälle har därför i förfärande utsträckning förvandlats till en veritabel krutdurk. En flodvåg av våld och annan kriminalitet sköljer över oss, och detta kommer att sluta mycket illa om inte den svenska migrationspolitiken snarast förändras i grunden.

Anonym sa...

Kul att hitta en blogg skriven av en person som precis som jag tröttnat på den politiska korektheten! Fortsätt i samma stil!

Henrik Hanell sa...

Saxat ur artikeln i DN: "I åtminstone 30 år har svenskars världsbild präglats av en nyhetsrapportering som bara intresserat sig för muslimer när de utövat våld eller, i undantagsfall, blivit offer för våld."
Nyhetsrapportörer i Sverige fokuserar i första hand på stora, avgörande händelser i Sverige liksom i utlandet.
Tämligen logiskt.
När det gäller utrikesnyheter är utrymmet för mindre nyheter naturligtvis litet.
När Svensk media under de senaste 30 åren har rapporterat om "muslimer när de utövat våld", får man utgå ifrån att det mesta av rapporteringen har varit utrikesrelaterad.
Utrikesnyheter med nyhetsvärde för oss i Sverige kan ju vara t ex terroristattacker, inbördeskrig mellan religiösa grupper, avrättningar av oliktänkande eller homosexuella, kränkningar av mänskliga rättigheter, blodiga statskupper men även demokratiska val i utlandet som kan påverka oss, lyckade fredsförhandlingar osv.
Sådana händelser fokuserar, helt naturligt, medier på.
Många länder med stor muslimsk befolkning är, och har under de senaste 30 åren varit, oroshärdar. Afghanistan, Pakistan, Iran, Irak, Sudan, Somalia, Indonesien. Listan kan göras längre.
I dessa länder har mycket våld utförts i islams namn.
Att våld relaterat till muslimer rapporterats ofta är därför helt logiskt.

Anonym sa...

Du är en medieexpert.

Skogman.

Anonym sa...

Svensk politik är stor komik nu för tiden. Nu ska det tydligen hållas en demonstration i Stockholm mot anttslamska socialdemokrater (läs Nalin Pekgul).

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/demonstration-mot-nya-antiislamska-socialdemokraterna-347967

Anonym sa...

Cecilia Gyllenhammar är expert idag på Newsmill! Läs och häpna!
rim

Skånepåg sa...

Robsten!

http://www.artistermotnazister.nu/

Läs motiveringen till varför Anna-Lena-Lodenius belönades.

Avskyvärt!

Anonym sa...

varfor inte:)