söndag, november 29, 2009

Två helt olika historier, samma händelse

Det skall folkomröstas i Schweiz (som plötsligt beskrivs som ett ”litet udda alpland”) ifall det skall vara tillåtet att bygga minareter i landet. Omröstningen sker i dag och debatten beskrivs som ”hätsk” inför omröstningen.

Först läser jag artikeln i DN där det beskrivs hur denna omröstning kom till. Det var från början en välvillig ledamot i byggnadsnämnden, Willy Schönenberger (SVP) som gav sitt tillstånd för byggandet av en moské. När det sedan kom krav på byggandet av en minaret så reagerade denne Schönenberger kraftigt mot detta, speciellt som det hängde en flagga med en varg på moskén. Så här står det i DN.

Schweiz hade redan tre moskéer med minareter när striden i Wangen bröt ut. Att den blev så eldfängd beror på en av fanorna utanför moskén – den föreställer en varg.
– Vargen är för turkarna vad tuppen är för fransmännen, säger Mustafa Karahan.

Bakom honom hänger dock porträttet av högernationalisten Alparslan Türkes, officeren som grundade organisationen De grå vargarna och nationalistpartiet MHP i Turkiet.
– Vårt folk har sympati för honom, inte alla kanske, men det här är en öppen förening, säger Mustafa Karahan. 


Man kan vara för eller emot minareter, själv är jag emot. Men jag finner ändå artikeln i DN som saklig och trovärdig, utan en massa politiska övertoner. Jag gissar på att journalisten i DN:s artikel, Jan Lewenhagen personligen är mot ett minaretförbud. Jag tycker ändå att hans artikel är objektiv och uppfyller journalistiska krav, och jag accepterar hans artikel utan vidare fast vi förmodligen har olika åsikter i frågan.

Vi noterar samtidigt att symbolen på flaggan som det blivit bråk om symboliserar mycket stark nationalism, en oerhört mycket starkare nationalism än vad t.ex. SD står för. Om SD:s nationalism är ett vattenglas skulle väl MHP:s nationalism motsvara Östersjön ungefär. 

Sedan läser jag artikeln i SvD av Gunilla von Hall. Är det samma omröstning, samma konflikt hon skriver om? Man kan knappt tro det. I von Halls artikel pratas det direkt om tolerans och generositet. En kvinnlig muslim pratar med låg röst och texten vädjar direkt till läsarens humanism. Redan i fjärde stycket nämns så det magiska ordet ”islamofobi”, ett ord DN:s artikel inte använde sig av och inte ens var i närheten av att använda. Nu kan man fråga sig om alla som röstar för ett minaretförbud är snåla, intoleranta islamofober. Det är nämligen vad von Bar säger i sin artikel. Så här står det i artikeln.

Leila Cammoun känner obehag inför dagens folkomröstning. Då röstar schweizarna om minareter ska förbjudas, ett beslut som kan få allvarliga följder både för muslimerna och alplandet som har en lång humanitär tradition.
Schweiz är det första landet i världen som folkomröstar om att förbjuda bygge av minareter. Bakom förslaget står landets största parti, det främlingsfientliga SVP. Minareterna underblåser extremism, och leder till ”otyglad islamisering” av Schweiz, anser partiet.


Alplandet som Schweiz plötsligt kallas, har en lång humanitär tradition ja, och en del kanske anser att, i alla fall delar av islam, inte har samma tradition. Vi märker att flaggan som symboliserar den Turkiska extrema nationalismen inte nämns i von Halls artikel heller. I stället får vi veta att en enskild person ”känner obehag” inför folkomröstningen. Jag ”känner obehag” själv inför von Halls artikel. Vidare i artikeln så står det så här.

–Allting ändrades efter 11 september 2001. Innan dess hade muslimer inga problem i Schweiz. Men islamofobi har också blivit ett politiskt vapen, ett sätt att vinna röster för SVP-partiet, säger Youssef Ibram.
Han varnar dock för att ett minaretförbud provocerar fram extremism och islamhat.
–Det förvånar mig inte om al-Qaida nu plockar fram slagord mot Schweiz.


Återigen används ordet ”islamofobi” och muslimerna själva tar tacksamt emot de kodord som erbjuds. Psykiatrin kan snart stryka begreppet ”fobi” ur sitt vokabulär, det har blivit ett politiskt uttryck som man använder om sina meningsmotståndare. Sedan ett litet lätt och underförstått hot om att skulle omröstningen gå fel så kan ju alltid al-Qaida ha vissa synpunkter på saken. Vidare i artikel står det följande.

Schweiz politiska, ekonomiska och religiösa etablissemang är kraftfullt mot minaretförbudet


Det är samma politiska delning där som här alltså, fast vad har det ”ekonomiska etablissemanget” med saken att göra? Denna blogg brukar ju prata om de tre etablissemangen, det politiska, kulturella och mediala etablissemanget. Vi undrar lite yrvaket om Gunilla von Hall kan tänkas tillhöra något av dessa etablissemang själv, eller är hon en ganska fattig strävsam journalist som kämpat sig ur miserabla förhållanden från någon av de fattiga förorter där hon bekantat sig med den hårda verkligheten redan från späd ålder? Jag vet inte men det vi ser exempel på här är hur oerhört olika man kan vinkla samma händelse i två olika artiklar. Det är skrämmande hur man själv kan vinkla en händelse och man kan nästan börja prata om ”mediefobi” när man samtidigt läser dessa båda artiklar.

Länk DN

Länk SvD

UPPDATERING:
Det blev förvånande nog ett JA till minaretförbud, DN nämner siffran 57 och SvD 59 procent för ett minaretförbud. Då inställer sig frågan hur opinionsmätningarna kunde ha så enormt fel? Både SvT och DN missar inte chansen att noggrant tala om det faktum att etablissemanget var starkt emot ett minaretförbud. Tror tidningarna att ordet "etablissemang" är ett såpass positivt laddat ord?

Länk DN


Länk SvD



14 kommentarer:

Pythagoras sa...

Bra skrivet!

Robsten sa...

Tack Pythagoras, tycke själv att jag fick till det rätt bra på slutet där,

"är Gunilla von Hall en ganska fattig strävsam journalist som kämpat sig ur miserabla förhållanden från någon av de fattiga förorter där hon bekantat sig med den hårda verkligheten redan från späd ålder?"

Oerhört svår fråga att besvara.

vadvetjag sa...

Helt rätt från Shweiz! äntligen ngn som reagerar. Jag flyttade till Sverige, själv kristen, varför ska jag behöva acceptara massor med torn?
Vill jag se de, kan jag åka till deras land.

Anonym sa...

Dessvärre tror jag att för snabb invandring utan tydliga mål och med de konflikter som hör till dessvärre ökar den negativa bilden av Isalm. I ärlighetens namn är inte heller den off bilden av Islam speciellt trevlig att beskåda. Minns när jag inte fick åka genom Mecka för att jag har ett kristet pass. Hur skulle det se ut om andra än kristna inte fick åka nära domkyrkan? Det är lite svårt att tas på allvar med sina rop rättigheter när man själv predikar religiösa lagar som är brottsliga i det land man valt att bo. Man skall inte kasta sten i glashus, muslimerna i EU har till viss del behov av att rensa upp i sina egna led, Journalister, Politiker och andra att börja föra en vettig diskussion utan platityder för historien visar att man annars lämnar viktiga frågor till de enda element som vågar diskutera dessa, och detta har aldrig gagnat samhället över tid…

Manur Huse sa...

Jag undrar vad det är för "allvarliga följder" som kommer att drabba dessa stackars muslimer. Hur kan det vara "allvarligt" att inte få uppföra en religionsförknippad byggnad som är avsedd för att någon ska stå och vråla ut religiös propaganda från?

Gotiska Klubben sa...

Det är ren undervisning du bjuder på idag, Robsten! Svenska journaliststuderanden borde ha din site som förstasida.

Från grundkursen i journalistik:

Fråga: ”Hur kan man upptäcka vad som är politiskt vinklat och vad är objektivt i svensk nyhetsrapportering?”

Svar: Så fort för många värdeladdade ord dyker upp i texten kan man på goda grunder antaga att journalisten redan tagit ställning och därmed överträtt sin roll som journalist och rapportör.

Ps. Hade Wangen legat i 08-Sverige, så hade stadens borgmästare antagligen tvingast välja mellan ta första spadtaget till en minaret, eller att själv bli inmurade i den.

Det hade Per ”Spindeln” Schlingmann sett till.

Robsten sa...

@Got

Tack, journalisterna själva bjöd på ovanligt tydligt undervisningsmaterial denna dag.

Mats J sa...

Nu börjar tillbakarullningen av det mångkulturella projektet. Och naturligtvis startar det i Schweiz där direktdemokratin är starkare än någon annanstans på planeten. Det här är det tuffaste projekt vi någonsin gett oss in på. Mycket svårare än bygget av välfärdsstaten. Men det känns skönt att veta att vi är på väg.

Robsten sa...

Jepp Mats, håller med till fullo, exakt formulerat;-)

Utlandssvensk sa...

Hej du, Robsten,

Väldigt välskrivet som vanligt.

Jag bor i Schweiz sedan många år och i dag tar jag en extra drink för att fira!!!!!!

Om det är någon som vill se hur det blir i ett land där man stoppar asylimmigration och säger klart NEJ till mångkultur, rekommenderar jag en vecka i Schweiz.

Inga gruppvåldtäkter, skolbränder, getton, osv, osv. Dessutom ett fantastiskt vackert land.

Jag har förstått att SD hämtar mycket inspiration från DF. Inte för att det är en dålig förebild men SVP har faktiskt varit betydlig MER framgångsrika och det kanske kan vara interessant för er att även studera detta parti.

Anonym sa...

Utlandssvensk, kan du inte ta reda på lite mer exakt hur det ligger till med antalet gruppvåldtäkter i Schweiz och sedan lägga ut i en kommentar här på bloggen?

Utlandssvensk sa...

@Anonym

Totala antalet våldtäkter i schweiz verkar ha legat stabilt kring cirka 500 per år med en befolkning kring 7 miljoner.

I Sverige verkar man nu närma sig 5000 per år.

Jag hittar inga siffror på antalet GRUPPvåldtäkter i Schweiz. det förekommer säkert men mitt intryck är att det är ovanligt.

Finns det bra siffror för Sverige?

Blackfootnation sa...

http://thepiratebay.org/torrent/5187032/Coast_to_Coast_AM_-_11-28-09_-_Plot_to_Islamize_America

En lank till programmet Coast to Coast AM. Det handlar om "the muslim mafia" bla muslimska brodrarskapet. Ladda ner programmet och lyssna, skriv garna en liten blankare om vad ni tyckte jag foljer denna blogg dagligen.

Mikael sa...

Förklaringen ligger förmodligen i det välkända fenomenet "social desirability". Det anses inte vara riktigt accepterat och önskvärt att vara för minaretsförbud och därför svarar många som sen röstar för förbudet att de inte tänker göra det i opinionsundersökningen. Lite grann av samma har man sett här i Sverige då folk inte vågar säga att de ska rösta på SD. I USA-valet var det förmodligen också ganska många vita som var osäkra i opinionsunderöskningar eller sa sig stödja Obama som sedan ändå röstade på McCain. Enligt opinionsundersökningar innan valet skulle Obama vinna stort, när det sen kom till kritan blev det ändå ganska jämnt.