onsdag, december 02, 2009

Jag som varit så fördomsfull

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman skall delta i Let's dance. Schyman tror själv att det kan bidra till extra röster inför valet kommande höst. Hon tror att bara vanan att rösta på henne i tävlingen kan göra att fler också röstar på henne i det riktiga valet. Så här säger hon i SvD

Många har ju fördomar om hur det är att vara feminist, att man ska vara sur, knipa åt och kanske hata män. Är man feminist tycker man om livet, vill ha frigörelse och vara fri från gamla unkna fördomar. 


Jag måste erkänna att även jag själv besvärats av fördomen om feministernas lite sura framtoning och att alla kanske inte är så förtjusta i det manliga könet. Filmen under här från en Fi kongress kanske också spädde på mina fördomar en aning.

Länk SvD13 kommentarer:

Mats J sa...

Skönt att vi är tillbaka i de gamla vanliga hjulspåren. Jimmie Åkesson stoppas från medverkan i TV4:s Parlamentet men Gudrun Schyman får vara me i Let's Dance. Alla vet ju att det är legitimt i en demokrati att sjunga hatvisor om män, men inte att ha synpunkter på hur 50 miljarder av skattebetalarnas pengar används.

Johan Y sa...

Det spär på min fördom om feminister som opportunister.

Robsten sa...

Ja Mats, på något sätt känns det invant och tryggt med de gamla hjulspåren. Några kvinnor sjunger att de vill slita dig och mig i stycken och hatet strålar ut från dem som från en neutronbomb. Ingen reagerar speciellt och etablissemanget gillar det nästan.

Andra systemkritiker behandlas SOM OM de sjungit samma visa, fast bytt ut "man" mot något annat, fast de aldrig skulle komma på tanken att stämma upp något sådant.

Som sagt, gamla vanliga hjulspår.

Svea Svensson sa...

Ja, det är lätt att bli fördomsfull om man inte kan skilja på skämt och allvar.

Robsten sa...

Och vad skulle vara skämt då Svea?

Svea Svensson sa...

Det framgår väl mer än tydligt att framförandet inte rör sig om något bokstavligt allvar, utan ett sorts skämt, när de hojtar om att slita män i stycken.

Robsten sa...

Nä, jag tolkar det inte så. Naturligtvis kan dessa unga kvinnor inte bokstavligen slita en man i stycken med sina bara flickhänder, det förstår alla. Men symboliken och budskapet tolkar inte jag som ett skämt, absolut inte.

Denna artikel om "gruppen" ger väl inte heller en indiktaion om att det är ett skämt.

http://www.dn.se/kultur-noje/pompoms-for-frihet-1.279177

Sedan så är det så att det första jag fick lära mig när jag sysslade med politik, skämta ALDRIG förrän du lämnat politiken och är hemma inför din egen dörr. Alla skämt utnyttjas skoningslöst av politiska motståndare, alla skämt missförstås, ofta av motståndare t.o.m. i det egna partiet. Det är heller ingen höjdare att stammande försöka förklara "att det var bara ett skämt", ger inga röster heller. Att Schyman efter ett helt liv inom politiken inte skulle känna till denna basalaste av alla basala regler är fullkomligt osannolikt. Hon skulle alltså ha tillåten denna grupp med denna text som ett skämt på partikongressen? DET är ett skämt, ha, ha, ha.

Johan Y sa...

Så om ett gäng extremfeminister sjunger om att slita män i stycken är det ett skämt.

Skulle du tolka det som ett skämt om vänsterpartiet sjöng samma sak om kapitalister eller sd sjöng samma sak om muslimer?

Det är möjligt att de inte bokstavligen menar vad de säger men det är ju i linje med stämningen och för att trissa upp redan existerande stereotypt tänkande. Det är inte mer skämt än när andra djupt fördomsfulla och hatiska grupper hetsar mot de som de motsätter sig.

Jag ger inte så mycket för SD men de ska ha cred för att de tycks rensa ut människor som vill spela på de strömningarna som finns inom partier och göra dem extremare. Det är långsiktigt det enda sätt man kan hindra en grupp med en så tydlig fråga och motståndare från att radikaliseras.

Anonym sa...

Auschwitz var också ett skämt. Judar måste lära sig skillnaden mellan skämt och allvar.

Anonym sa...

Ja Svea..Feministiskt Initiativ är ett jävla stort skämt! Hade du haft någon form av humor, så borde du veta att tokfeministerna består till 88% av lesbiska manshatare med total avsaknad av självkritik...Blodsven

MS sa...

Detta är inget skämt. Dessa ärkefeminister har inte ens förmåga att skilja på sak och person. Bara för att många män beter sig som svin så innebär det inte att ALLA gör det. Den jargong som vi hör i klippet även om det är mening som ett spex är vanlig bland dessa ”damer” Är det slump att dom hör hemma på vänsterkanten politiskt?

Man måste också förstå att det handlar om makt. Männen har haft en oinskränkt makt i århundraden och det är orealistiskt att tro att dom kommer att dela med sig av den frivilligt. Men vad FI och Co inte förstår att leka martyr och springa till DO så fort dom inte får som dom vill inte kommer att fungera.

När det gäller våld mot kvinnor så finns det inget försvar men det är främst en rättslig fråga och en fråga om attityder. Dom män jag känner och har känt genom åren skulle aldrig sjunka så lågt att dom slår en kvinna. Även här kommer maktperspektivet igen men då får man se till dom enskilda individernas beteende och inte alla som har en XY- kromosomuppsättning.

Jag tycker att vi ska göra som i USA där termen "Domestic abuse" innefattar alla som lever i ett förhållande oavsett kön. Dit räknas även familjemedlemmar och sammanboende som inte behöver ha ett sexuellt förhållande. Det gäller då även dom kvinnor som misshandlar sina män eller i homosexuella förhållanden. Elin Nordengren kan åtalas för det sedan hon pucklade på Tiger Woods efter fått reda på att han inte kan hålla k***n i byxorna.

Jag kan lugna er Robsten och Blodsven att dessa extremfeminster inte talar för alla oss kvinnor utan dom flesta av oss inte ser verkligheten i svart och vitt som Gudrun och Tiina gör.

Robsten sa...

@MS

-"Är det slump att dom hör hemma på vänsterkanten politiskt?"

Nä, inte direkt, men som vanligt så ligger inte deras liberala förlagor långt efter. Birgitta Olsson är fullständigt bindgalen t.ex.

Andreas sa...

MS, skönt att höra att du tänker sansat och inte ser allt i så svart och vitt. Såväl jag som Robsten och Blodsven och alla andra svenska män vet såklart om att inte Rosenberg och andra tok-feminister talar för alla kvinnor, inte ens för en majoritet av dem, när de häver ur sig sitt dravel. Likväl så smittar deras retorik av sig på annat, vilket jag ser även i ditt inlägg. Du nämner våld mot kvinnor t.ex., vilket jag får anta du tycker är ett enormt problem med tanke på att du tar upp det. Jag håller med om att det är ett stort problem som måste belysas och bekämpas. Men är inte våld mot män allvarligare? Antalet män som blir drabbade av våld är SKYHÖGT mycket högre än antalet kvinnor som blir drabbade, ändå går medias och politikers retorik ut på att våld mot kvinnor är extra allvarligt. Våld överhuvudtaget är allvarligt, men om man måste "pinpointa" grupper som råkar ut för våld och börja i den änden för att motarbeta det, så måste man vara medveten om att mäns våld mot män är oerhört mycket allvarligare och mer omfattande än mäns våld mot kvinnor. Bara ett exempel på hur snedfördelningar i samhället som drabbar män, kan vändas till det andra när feminister talar - och deras utsagor blir okritiskt accepterade av "svennebanan".