Enligt en artikel i DN av Markus Uvell är de väljare som sympatiserar med Sverigedemokraterna väldigt lika ”vanliga människor”. Den typiske SD väljaren värderar samma saker högt som de flesta andra människor i vårt land, och är på de flesta områden väldigt lik genomsnittssvensken. Det som skiljer enligt Uvell är att SD-väljaren hyser ett hat mot etablissemanget, tycker att utvecklingen gått åt fel håll i vårt land samt att vi omhuldar folkhemstanken. Uvell tar tillfället i akt och myntar ett nytt begrepp, nämligen ”folkhemspopulism”. Så här skriver Uvell i sin artikel.
Kanske är det för sent att förhindra att de kommer in i riksdagen 2010, kanske inte. Men den utmaning partiet utgör försvinner hur som helst inte på valdagen. Den här folkhemspopulismen måste bekämpas, alldeles oavsett om dess främsta företrädare klarar fyraprocentsspärren den här gången eller inte.
Länk DN
11 kommentarer:
Vad Markus Uvell skriver betyder ju inget annat än att väljarna blir väldigt intresserade av att få veta om Mona Sahlin kommer öppna "det blå skåpet" och visa att det ligger några rejäla blaffor där som *bevisar att hennes förtal också inkluderar FOLKHEMMET*, inte bara "larvet med midsommarstång, nubbe & sill, och hoppa groda" på midsommar!
Herrejösses, blev hon tappad som liten?
Läste artikel och det var nog ett av de mest naiva jag läst. Kan människan ha fyllt 15 år tänkte jag och titel säger egentligen allt. Titeln: opinionsanalyschef. Är det en kalle anka figur
Tidigare titel på NEWSMILL var
Opinionsspecialist på Svenskt Näringsliv.
Bäva vad han må hitta på näst. Hänger väl ihop med varje lönelyft får man anta!
Vad Svenskt näringsliv har för kvalifikationer fick vi reda på härom veckan.
Allemand
"Follow the money" heter det ju i den anglosaxiska världen. Det är ju alldeles uppenbart vad Svenskt näringsliv har för agenda. In med så mycket folk som möjligt så att väldfärdssamhället rasar ihop och lönerna sänks. Kanske inte så underligt att de "nya" moderaterna går dem till mötes. Scaniachefen yttrade ju något liknande nyligen. Folkförrädarna finns på alla nivåer: i politiken, i media och i näringslivet.
"Däremot finns det säkerligen tillräckligt många frustrerade mittenväljare som skyller sina problem på invandringen för att SD ska nå fyra procent i valet." Notera "skyller sina problem".. Här avslöjas föraktet för vanligt folk. Han tycks också tro att SD-sympatisören är en misslyckad, marginaliserad person, som det gått illa för i livet och som skyller detta på invandrarna. För egen del kan jag bara konstatera att min levnadsstandard kraftigt ökat under de senaste 20 åren - jag tillhör de priviligierade i vårt samhälle - och jag har inget som helst behov att skylla något personligt misslyckande på någon utomstående. Men - som många andra - förfäras jag av den "utveckling" vårt samhälle har genomgått. Känner man det minsta ansvar för vårt samhälle - vilket artikelförfattaren uppenbarligen inte gör - ser man ju lätt att vi slagit in på en helt felaktig väg. Det handlar inte ett dugg om personlig framgång eller misslyckande, utan om solidaritet i ordet rätta bemärkelse.
Ironin i det hela är dessutom att SD är det enda parti som faktiskt för en invandrarvänlig politik. Vår invandringspolitik kan inte vara rolig för de många stillsamma invandrare som faktiskt bemödat sig om att anpassa sig till vårt lands seder, bruk och värderingar.
http://murslev.blogspot.com/
Pappan
Jag tycker att artikeln var bra eftersom den visar SD's stora skillnad mot övriga partier.
Jag håller med där, demoniserandet har satts på sparlåga i denna artikel. Men då kommer genast andra frågor upp, får man inte vara folkhemspopulist i detta land t.ex.?
jag menar, varför skrev han då inte en artikel om V eller MP? Så fort man slutar demonisera SD dyker andra ännu konstigare frågeställningar upp.
Håller med Robsten. Något som är intressant i artikeln är att författaren förespråkar att partierna i riksdagen ska argumentera för ett totalt avskaffande av hela folkhemstanken. En del kanske tror att folkhemstanken är kopplad till socialdemokraterna, men det är fel. Jag tror att de flesta som är lite mer än grundligt insatta i nationalekonomi anser att Sveriges storhetstid är från 1870 till 1970 och den tidens uppsving är till stor del baserad på att de styrande var bra på att hantera kapitalism.
Den socialdemokratiska synen på folkhemmet var att avla fram en folkstam som genererade mycket skatt (en bra bit över hälften av vad de tjänade) och som sedan var beroende av bidrag från staten. Den ideologin startade med rasbiologiska institutets uppförande 1920 och mattades inte av förrens 1958 ungefär.
Skicka en kommentar