tisdag, april 13, 2010

Rubriker som spär på ”främlingsfientligheten”

Jag läser rubrikerna om dödsmisshandeln av 78 åringen i både DN och SvD, ordet ”olycka” står med fet stil. Båda artiklarna har exakt samma rubrik när man har klickat på dem, nämligen ” Landskronafallet: Det var en olycka”. Skall inte våra två konkurrerande tidningsdrakar åtminstone vara oberoende av varandra? Man får känslan av att tidningarna påstår att hela händelsen verkligen var en olycka från början till slut. Att den anhållne mannen inte menat att kvinnan han slog ned i vredesmod skulle dö, har alla normalintelligenta människor redan förstått för länge sedan.  

Innan man klickar på artikeln i DN så ser man en fet rubrik där det står ”Det var en olycka”, det är det närmaste man kan påstå att det verkligen är en olycka från början till slut, typ ”jag ramlade och råkade i fallet träffa kvinnan i ansikte med min knytnäve”. I DN står det så här om fallet.
– Det är en ung, ostraffad man som är djupt ångerfull och nu inte vill annat än att allting ska redas ut, säger Silbersky.

Om man nu vill lugna ned stämningen i Landskrona och annorstädes, hindra främlingsfientliga strömningar och inte peka ut några grupper av människor i en kollektiv skuld, ja då gör man precis allt fel. Man påstår (implicit naturligtvis) att det hela var en olyckshändelse. Samtidigt påstår man något som precis alla vet är helt fel, att den anhållne vill ”reda ut” saken. Man väljer Silbersky som advokat, denne man som väcker avsky hos stora delar av befolkningen efter alla hans försvarstal av totalt samvetslösa brottslingar. Att alla har rätt till en försvarsadvokat har inte med saken att göra.

Att komma ur en rättssal med Silbersky vid sin sida kan jämföras med att komma ur samma rättssal med en skylt där det står ”jag gjorde det, jag är skyldig, man jag har en chans att gå fri och fortsätta min brottsliga verksamhet”. Jag borde egentligen inte klaga, jag är ju systemkritisk och bättre draghjälp kan jag och mina gelikar knappast få. Faktum kvarstår, några människor måste ha fattat katastrofalt dåliga beslut, igen.

Länk DN

Länk SvD

11 kommentarer:

Anonym sa...

Silbersky har inte varit speciellt lyckosam under senare tid, hoppas det blir något liknande denna gång.
Allemand

z999 sa...

Det är ingen bra draghjälp enligt mig. Mannen som överlevde kommer inte att få någon upprättelse och jag tycker att det är fel att gå över lik för att göra ett bra val. Men det är inte SD som bestämmer hur tidningarna ska uttrycka sig och hur samhället reagerar. Dessutom tror jag mer att det gynnar partier till "höger" om SD istället.

goten sa...

Man har ju inte ens citationstecken runt

Landskronafallet: Det var en olycka

ref: http://www.dn.se/nyheter/sverige/landskronafallet-det-var-en-olycka-1.1076991

Det är motbjudande.

MS sa...

@Z

"Dessutom tror jag mer att det gynnar partier till "höger" om SD istället."

Vilka då? Det finns inga högerpartier värt namnet i
(S)verige.

@Robsten

"Att alla har rätt till en försvarsadvokat har inte med saken att göra."

Varför inte? Har han rätt till en advokat bara det inte är Leif Silbersky?

Robsten sa...

Han får gärna ta Silbersky så klart, men skulle de lägga sordin på stämningen skulle de taga vem som helst förutom just han, och kanske Althin.

Fosterjordnära sa...

Det finns likheter här med den kommentar Bruce Willis i "Den siste pojkscouten" lade fram när han hittade sin bäste vän i säng med frugan och där polaren sa precis som i Lanskronafallet..."det var inte meningen, det var en olycka".

"Jasså, du råkade bara snubbla över mattkanten och köra k...n i min fru?"

Off topic i know.

z999 sa...

Det var inte off topic Fosterjordnära.
@MS:
"Vilka då? Det finns inga högerpartier värt namnet i
(S)verige."

Det var citattecken runt ordet "höger".
Jag syftade på svenskarnas parti (SvP). Om du räknar fascism som en högerideologi så ligger SvP till höger om SD. Men dom är egentligen fascistiska socialister (eventuellt håller dom inte med), liksom konsum som påstår att de står för en socialistisk korporativism.

Anonym sa...

De provocerande rubrikerna kanske de facto är ett dolt och omvänt vis att ge SD stöd? Tidningsredaktionerna runtom i landet har ju inga beväpnade vakter eller polisskydd och som ni kanske märkt så brinner det ju så lätt numer i Sverige. Om befolkningen blir förbannade, tröttnar och skräms, så blir sannolikt man det också som journalist, polis, socialtjänsteman etc. Det som är mest skrämmande är naturligtvis att det inte kan undgå någon att notera hur politiskt korrekta partier och media motarbetar sanningen och SD för att följa egna misstag, men tänk om man också där, allt fler inser den eländiga framtid som flyktingpolitiker ger Sverige, men man inte vågar/kan/får skriva annorlunda än vad som sker? Ett betydande antal journalister som gör interna, men osynliga uppror på det viset som verkar politiskt korrekta, men i själva verket syftar till att stimulera stöd för SD? /Il Padre

Robsten sa...

Ibland har jag faktiskt tänkt så Padre, men jag vet inte...när det gäller polisen så tror jag dock SD är största parti, förutom hos Malmöpolisen.

Sture sa...

Man ska nog tolka begreppet "olycka" som i södra Italien. Om man har en liten affärsrörelse och inte betalar sin "försäkring" så kan man om man har "otur" drabbas av en "olycka".

I det här fallet föranleddes dock "olyckan" av "ett möte mellan människor".

Stig sa...

Silbersky ljuger som vanligt som en häst travar och det är just det han har betalt för, "min klient är djupt ångerfull" är en klassiker och ett spel för galleriet. Om allt var en olyckshändelse varför är han då ångerfull, varför smet han då från platsen? Varför höll han sig undan? Varför måste polisen dra orden och bekännelsen ur sådana här fega kräk om det bara var en olyckshändelse som denna skenheliga bärsärk "vill reda ut".