tisdag, juni 22, 2010

Ingen gnäller om nationalism nu

Att det pågår ett VM i fotboll har väl inte undgått någon. Jag har med nöje sett en del matcher själv. Tyskland första match var bra, Mexico spelar också en offensiv och rolig fotboll. Något fattas självklart för oss svenskar, vårt landslag är ju inte med i detta VM. En oerhört stor del av Svenska folket (ja, ja, speciellt män, så var det sagt) tycker att det är synd att inte Sverige deltar. Analyserar man detta så är det en form av nationalism. Nationalismen frodas hela tiden i detta mästerskap.

I DN står det flera artiklar om Lars Lagerbäcks Nigeria, skulle någon bry sig om Nigeria om vi inte hade en svensk lagkapten där? Är detta då inte en form av nationalism?  I SvD står det om att England har hybris, de tror att Englands landslag i fotboll skall ta guld (hur nu någon människa kan tro något sådant, det är i klass med att jorden är platt). Det står om hur hela England sätter sitt hopp till skotten Murray, men det påpekas noga att Murray faktiskt är skotte. Allt detta är klockren nationalism, men ingen i DN eller SvD påpekar det, det gäller ju idrott och inte politik.

Det står i SvD att det Franska landslagets insats är ett ”franskt kaos”, man behöver inte ens läsa mellan raderna för att förstå att detta är en skam för nationen Frankrike. De franska spelarna kommer att få löpa gatlopp väl hemma i Frankrike igen, varför då? Jo för att de skämt ut NATIONEN Frankrike. En Fransk minister har t.o.m. skällt ut spelarna efter noter står det på annat håll i SvD.

I vårt land och vår media har gjort allt för att separera sportslig och politisk nationalism. Det går inte att göra den sportsliga nationalismen ful. Dels är motståndet alltför stort, dels skulle ju alla mästerskap bli fullständigt meningslösa om man verkligen lyckades i sitt uppsåt att radera ut den sportsliga nationalismen. Men det går inte att skilja mellan sportslig och politisk nationalism. Du känner ingen sportslig hänförelse för ditt land om du samtidigt hatar det eller är likgiltig för det. Det blir i själva verket omöjligt att hålla på det svenska landslaget över alla gränser, men samtidigt vara helt likgiltig för landet i alla andra sammanhang. Snarare är det så att många människor kanaliserat sin tillbakatryckta nationalism till idrottsliga sammanhang.

Länk DN Lagerbäck


Länk SvD hybris


Länk Frankrike fiasko
.

8 kommentarer:

Jopphejdi sa...

Precis, en godartad vänligt flaggviftande nationalism som tar sig uttryck i fredlig tävlan, den går inte att ha synpunkter på.

En ful nationalism som tar sig rasistiska och exkluderande politiska uttryck, den är bara motbjudande och har ingen plats i ett modernt samhälle.

Rune sa...

Men? Får man skriva eller säga "Nigeria"? Är inte det rasistiskt?

Robsten sa...

Nä, tror det varken är "exkluderande" eller rasistiskt. Det är då betydligt värre om Nigeria blir "exkluderat" från VM, något fulare än Frankrikes "exkluderande" från VM får man nog leta efter.

Användbart ord detta med "exkluderande", vissa partier blir "exkluderade" från vår politiska mediala debatt, och det är "fult", ha, ha.

BLU-82 sa...

Frankrike har ju en minoritet klassiska, vita fransmän i sitt landslag. Mångetniska lag, och mångetniska samhällen fungerar inte. 2010 års franska total-fiasko är ytterligare ett bevis för detta.

Ceasar sa...

Klockrent inlägg! Vi har inga fotbollsspelare i VM men däremot har vi haft en nationalistisk yra vad gäller kronprinsessans giftemål. För egen del har jag varit mkt skeptisk till att ngn i Sverige ska födas in i ett automatiskt bidragsberoende men i den andra vågskålen ligger vårt lands så ifrågasatta kultur och historia.

Nationalismen väger då tyngre och därför stödjer jag kungahuset helhjärtat.

Hade roligt åt detta på jobbet faktiskt, flera personer reflekterade över hur vackert deras bröllop var att det var så tydligt att de älskade varandra (nåja den kommentaren var mestadels från kvinnor:-)

Jag höll med och sa att det var jättefint och speciellt i en tid då politiker tävlar om att förneka den svenska kulturen, vi har ju ingen! Alldeles särskilt i en tid då det är fult att värna våra traditioner och ens sjunga nationalsången.

Alla höll med och sa exakt exakt.. varvid jag sa.. ja som våra kära politiker har sagt: Tog ett par snabba kommentarer med Reinfeldt, Olofson, Sahlin, alla med samma Svenskfientliga värdegrund..

Det är konstigt att dessa värderingar om våra föräldrar och släkt kan få hållas och nationalismen överhuvudtaget kan ifrågasättas och förlöjligas utan kraftig motreaktion.. Nä som sagt.. jag håller med Er, klart vi ska stödja kungahuset.

Tystnad.. Haha.. retorik är roligt!

Att skjuta ned den Svenskfientliga värdegrunden är en fröjd varje gång!

Ceasar sa...

OBS! Jag håller med dig tror jag:De tydligaste exkluderande uttalanden jag sett i politiken är dessa 3.

1. "Vi borde ju fundera mycket över vad menar vi med svensk kultur. Ofta tror jag att det är en väldig avundsjuka från oss att den som kommer från Turkiet eller Iran eller Somalia har ofta så mycket mer självklar stolthet över språk, traditioner som de vill förstås bevara och det känner vi oss ofta hotade av just därför att vad har vi, sjunga liksom runt granen eller runt midsommarstången.." Mona Sahlin

2. "...det ska räknas som ett plus att ha annan etnisk bakgrund än den svenska.
- Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet,.." Mona Sahlin

3. "– Det sprids en sorts föreställning att det mångkulturella samhället inte fungerar. Och det ropas på stramare regler och kulturell likriktning. Våra motmedel måste vara att visa att det mångkulturella samhället fungerar bättre. Det är ett mer spännande och mer intressant samhälle." Fredrik Reinfeldt


Alla är de exkluderande av den Svenska historien eller den Svenska kulturen samt framförallt mina föräldrar och deras föräldrar och generationer av Svenskar som fram till för bara ett par tiotals år sedan arbetade upp ett homogent och solidariskt samhälle!

Snacka om exkludering.. när man exkluderar sin egen identitet är dårskapen nära

/Ceasar

Ceasar sa...

Mitt förra inlägg var riktat till jopphejdi som också ogillade exkluderande politiska uttryck!

itsweden sa...

@Jopphejdi:
"Precis, en godartad vänligt flaggviftande nationalism som tar sig uttryck i fredlig tävlan, den går inte att ha synpunkter på."

Precis. En nationalism styrd av våra allvetande politiker, utslätad och ofarlig och helst helt meningslös.

"En ful nationalism som tar sig rasistiska och exkluderande politiska uttryck, den är bara motbjudande och har ingen plats i ett modernt samhälle."

Nationalism i sig är inkluderande som ord, ungefär som familjegemenskap och en massa andra ord. Nationalism grundad på respekt för grannländerna (så som den är formulerad av FN om internationell rätt) är väl ok?