måndag, juni 21, 2010

Smutskastning är verkligen ett hot mot demokratin

Två av de tyngre bloggarna (enligt dem själva) en från Moderaterna (Kent Persson) och en från Socialdemokraterna (Johan Westerholm) går ut stort i en artikel på SvD och vill mana sina partier och andra partier att hålla en saklig ton och undvika smutskastning under den kommande valrörelsen. Så här skriver de två bloggarna i slutet av sin artikel.

Vi vill visa att vi kan bättre och därmed ge vårat bidrag till ett renare politiskt debattklimat. Vi är övertygade om att en valrörelse som förs på ett sakligt sätt kommer att locka till ett större engagemang från både väljarna och de aktiva i partierna. Därför önskar vi oss ”politisk fairplay” i denna valrörelse. Som bloggare och aktiva i de två största partierna uppmanar vi nu våra partiledningarna att tillsammans med bloggosfären våga vara föredömen och driva en valrörelse där sakpolitiken sätts i centrum. Det förtjänar de svenska väljarna.

Jag håller med de två bloggarna fullständigt, jag vill också ha ett ”renare politiskt klimat” där saklighet och ”fair play” sätts i högsätet. De svenska väljarna förtjänar verkligen en saklig och sansad debatt. Nu är det ju tyvärr så att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna är det parti som blivit utsatt för den värsta smutskastningen, det är ett annat parti. Men samma regler och ideologiska principer måste ju gälla alla demokratiska partier naturligtvis, det är ju väljarna vi i första hand tänker på när vi alla vill ha en saklig och jordnära debatt.

Länk SvD

Länk Kent Perssons blogg

Länk Johans Westerholms blogg

3 kommentarer:

MS sa...

Bara debatten inte blir för saklig och jordnära. Det behövs lite hetta och engagemang också. Blir den för inriktad på skattesatser eller liknande så tappar folk intresset. Det tror jag i o f s är noga utträknat av våra kära politiker. Dom vill inte att medborgarna blir FÖR insatta och aktiva. Hur skulle det se ut?

Däremot så håller jag självklart med om att valrörelsen ska vara rättvis och utan onödiga personangrepp.

z999 sa...

Jag anser att det är grov smutskastning om man utnyttjar sin auktoritet för att beskylla någon för att ha en dålig människosyn utan att precisera vad man menar.

z999 sa...

Jag skrev följande till den ena tunga bloggaren:

14 kommentarer på alla blogginlägg på första sidan. Tänkte fråga en del saker men undrar först om bloggen är aktiv egentligen.