onsdag, september 15, 2010

Egentligen inte så tokigt förslag


Rolf Alsing f.d. politisk chefredaktör på Aftonbladet och Niklas Ekdal f.d. politisk redaktör på DN och Expressen, för på DN-debatt fram det braskande förslaget att Sahlin och Reinfeldt skall regera tillsammans när SD kommer in i riksdagen och om SD dessutom blir vågmästare. Förslaget förs fram av de två föredettingarna som om det vore ett omvälvande förslag. Nu är det inte riktigt så braskande som de två journalisterna vill få det till. Redan i maj 2009 gick SSU och MUF i en gemensam demonstration mot SD uppe i Piteå. Så här skriver de två artikelförfattarna om möjligheten att ett mindre parti byter block för att skapa en politisk majoritet.


Detta är inte seriöst, och det är inte bra för Sverige. Med arbetslöshet runt 10 procent, en och en halv miljon människor i utanförskap och oro i omvärlden är en skakig minoritetsregering det sista vi behöver. Det faktum att en sådan regering i sig skulle bestå av fyra eller tre partier gör den förstås ännu svagare.


Oavsett det lämpliga i att ett mindre parti byter block borde det väl vara ytterst oansvarigt att båda blocken driver en oansvarig massinvandringspolitik när nu arbetslösheten är så stor och så många människor lever i utanförskap. Denna fråga ställs dock aldrig, det enda intressanta är att stänga ute SD från verkligt inflytande. Tog man verkligt ansvar skulle man titta på den förda politiken och börja fråga sig vad det är för fråga som båda blocken gör så fel i. Så här skriver de två journalisterna om den politiska lösningen att de två dominerande partierna i riksdagen samarbetar och bildar regering ihop.


Den vanligaste invändningen mot en sådan lösning är att den vore odemokratisk. Väljarna vill ha ett vänster- och ett högeralternativ, sägs det, och politikerna ska inte på eget bevåg upphäva blockpolitikens ideologiska spänning.
Detta är nonsens. Efter Socialdemokraternas marknadsanpassning på 80- och 90-talet, och Moderaternas anpassning till välfärdssystemet och fackföreningsrörelsen på 00-talet, gäller inte den gamla kartan längre. 


Nej den gamla kartan gäller verkligen inte längre. Ekonomiskt har de två blocken närmat sig varandra alltmer och i stora viktiga frågor har de en gemensam syn. De har gjort upp i pensionsfrågan, de har samma EU och EMU-politik. De har i princip samma syn på globaliseringen och immigrationspolitiken. Det är just detta som inte är demokratiskt, att de nuvarande riksdagspartierna har en liknande politik i alla de stora frågorna för landet, samtidigt som de reagerar med odemokratiska metoder så fort det kommer ett nytt parti med en annan agenda. 


Man måste helt enkelt tycka om EU, globaliseringen, mångkulturen och en oansvarig massinvandringspolitik, när man väl gått med på detta, ja då får man eventuellt ha en egen politisk uppfattning. Så om nu Socialdemokraterna och Moderaterna regerade ihop skulle den enda nackdelen vara att det blev lite väl uppenbart för svenska folket att rågången inte går mellan S och M, utan mellan det politiska elitskiktet och folket.

Länk DN.

Länk Norrbottenskuriren Muf och SSU demonstrerar ihop

Inga kommentarer: