söndag, september 12, 2010

Nej till arbetskraftsinvandring - den liberala agendan


I en ledare på DN (länk) skriver redaktionen om hur bra det är med arbetskraftsinvandring. Redaktionen hyllar miljöpartiet som är positiv till denna form av invandring (och all annan form av invandring också). Att sedan redaktionen noterar hur lätt Miljöpartiets Mikaela Valtersson och Moderaternas Tobias Billström kommer överrens i immigrationsfrågor är inget som förvånar, de har ju exakt samma agenda på denna punkt. Så här skriver redaktionen om arbetskraftsinvandringens fördelar.


Invandrarföretagen sysselsätter över 200.000 personer och bidrar med cirka 35 miljarder till Sveriges BNP.
Företagandet är koncentrerat till ett par stora branscher. Invandrade svenskar kör taxi, driver restauranger, skomakerier, frisörsalonger och godisbutiker i större utsträckning än infödda. Många – både utrikes och i Sverige födda – får sina första jobb i något av dessa företag.


Med tanke på den invandring vi haft sedan början på 80-talet är 200,000 sysselsatta personer en låg siffra. Dessutom så har vi en skriande stor ungdomsarbetslöshet, alla de jobb redaktionen skriver om skulle vara utmärkta första jobb för ungdomar, i alla fall om de har körkort. Vi vet att många invandrare driver restauranger, det är knappt några svenskar som gör detta nuförtiden nämligen. En djupare och seriösare analys skulle undersöka varför svenskar övergett restaurangbranschen och lämnat över dem till människor med utländsk härkomst. Vad än orsakerna är till denna process har jag en känsla av att det inte är en alltigenom samhällelig sund process. 


Den liberala agendan


DN:s redaktion är liberal precis som hela tidningen är liberal. Den likaså liberala organisationen "Näringslivets Ekonomifakta AB", som ägs av Svenskt Näringsliv propagerar intensivt för arbetskraftsinvandring (länk Alexandra Stråberg). Detta samtidigt som deras internetsida visar att vi i dag har en arbetslöshet på över 8 procent, ungdomsarbetslösheten ligger på runt 25 procent i vårt land (länk EF arbetslöshet). Varför propagerar då denna organisation så intensivt för arbetskraftsinvandring?  En ofta förekommande annons i SvD från Ekonomifakta skvallrar om orsaken, så här ser annonsen ut.


Annons  
Man vill pressa ned lönenivån så att företagen kan sänka sina arbetskraftskostnader. Åkesson har pekat på detta i flera av sina tal senaste tiden, självklart har han inte fått någon reaktion på detta. Nu kan det verkligen vara så att ungdomslönerna verkligen är för höga i vårt land, detta beroende på fackliga och partimässiga ställningstaganden. Denna höga nivå på ungdomslöner skall dock inte justeras genom arbetskraftsinvandring, det är fullkomligt vansinne. 


Den likaså liberala internetsidan "Migrationsfakta" (länk) propagerar också för arbetskraftsinvandring (och all annan invandring), denna internetsida drivs av den "gröna och liberala tankesmedjan FORES". Jag visste inte ens att det fanns en grön och liberal tankesmedja. FORES och Migrationsfakta målar upp ett invandringskritiskt parti som SD på det mest subjektiva och vinklade sätt man kan tänka sig. Samtidigt vill man få det till att deras information är kliniskt vetenskapligt objektivt, detta genom att hänvisa till en massa länkade källor. Nu är det så att själva källorna är allt annat än objektiva. En källa man använt sig av är den ökända Ulla Ekström von Essen vid Södertörns högskola, det är en person som hitintills inte lyckats får ett enda fakta rätt om SD. Denna von Essen är alltså en person som det liberala Migrationsfakta använder som vetenskaplig källa. Ingenting är för lågt eller förbjudet när det gäller att föra fram sitt budskap och arbeta för sin agenda. 


Ett exempel på hur Migrationsfakta arbetar är att de på en sida har en braskande rubrik som lyder "En av fyra läkare född utomlands" (länk). Nu behöver det ju inte vara ett hinder för en läkare att vara född utomlands. Läkare föds över hela världen och hur bra de är bestäms väl mest av vilken utbildning de får. En utländsk läkare är säkert lika bra (kanske bättre i många fall) än en svensk dito, beroende på utbildning och regelverk förståss. 


Men vi har exempel från Malmö där danska läkare skickades hem då språkförbistringen till slut blev ohanterlig. Danskarna har ju ett lite annat sätt att uttrycka numerära siffror, vilket fick till följd att ingen patient visste vad de hade i blodtryck, trots genomgången kontroll. En annan aspekt på detta är det Uppdrag granskning tog upp i ett av sina program. Läkarbristen i Sverige är självförvållad då Läkarnas eget förbund (Läkarförbundet) lobbade länge och intensivt för att minska antalet utbildningsplatser på läkarlinjen. Till slut gav en borgerlig regering med sig och minskade antalet platser rejält. Detta är i huvudsak bakgrunden till den läkarbrist vi har i dag (länk).


Varför vänsterblocket i svensk politik så ivrigt propagerar för invandring (men inte för arbetskraftsinvandring normalt sett) är en helt annan sak. En ledtråd har vi dock fått i denna valrörelse då rapporter duggar tätt om att socialdemokratiska övernitiska valarbetare formligen leder in våra nya medborgare i valbåsen, samt förser dem med de "rätta" valsedlarna, ja i vissa fall tydligen har allt redan varit färdigpaketerat i valkuvertet. 


Länksamling


DN-ledare

Alexandra Stråberg Ekonomifakta

Ungdomsarbetslösheten EF

Migrationsfakta - FORES

Migrationsfakta - läkare

DN läkarbristen

Newsmill valfusk socialdemokraterna, Gulan Avci10 kommentarer:

Stig sa...

Under hela 80-talet och 90-talet slapp invandrare som startade eget momsen under de första två åren. Sålde naturligtvis sedan ofta rörelsen till frun eller sonen för att kunna köra momsfritt ett par år till. Här kan man verkligen snacka om tydlig diskriminering av svenskar. (I vilket annat land i världen gör man så?)
Detta tror jag är den främsta anledningen till invandrarnas dominans inom de områden du nämner.
När jag var ung i början av 80-talet ägdes säkert minst 75 % av alla småbutiker och restauranger av svenskar och det förefaller mig helt osannolikt att vi på ett par decennier skulle förändras så radikalt. Men det är väl en mutation som ligger bakom kanske. :-)

Anonym sa...

Nu har jag två gånger fått min kommentar borttagen från DN:s kommentatorfält. Det enda jag gjorde var att be folk att läsa denna artikel: http://tinyurl.com/37m4g8q.
Där varnade LO-ekonomerna för fri arbetskraftinvadring (år 2004) och belyser diverse aspekter i frågan.
Frågan är ju komplicerad men tydligen tycker censuren på DN att om man upplyser om detta så är det lite väl magstarkt. Läs och bedöm själv.

Robsten sa...

Säkert har du en poäng där Stig. Länken anonym skall jag läsa senare.

Andreas sa...

Det här var en oerhört, OERHÖRT välskriven artikel! Blad det bästa jag läst:

http://www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna-1.627362

Robsten sa...

Ja, den där tror jag att jag refererade här på bloggen faktiskt. Kommer i alla fall ihåg artikeln.

Robsten sa...

Här:
http://robsten.blogspot.com/2008/04/en-journalist-som-vnt.html

Nils sa...

Hvad er det for nogle ammestuehistorier, du viderebringer, Robsten? Jeg tror ikke på, at en dansk læge ikke kan bruge de svenske tal. Men nu har en dansk læge ikke så meget ud af at tage til Sverige lønmæssigt, så dem, der ender derovre, er måske problembørn generelt.

Interessant at så mange læger skulle være udenlandske, men da en meget stor del af svenske læger er uddannet i Danmark på grund af de manglende studiepladser i SE og i hvert fald tidligere asymetri til gavn for svenskere i bedømmelsen af karakterer, så tæller svenske læger måske som indvandrede til Sverige, når de efter eksamen i DK flytter tilbage. Det kunne være en forklaring på statistikken.

Jeg læser altid din velskrevne og interessante blog. Keep it up!

Robsten sa...

Det här är en gammal historia Nils, som jag sett på TV. Alltså jag pratar engelska med danskar, inga problem. Kan man inte engelska, och den danska läkaren inte kan prata svenska, ja tyvärr, det smärtar mig att behöva säga det till en nordisk broder, men danska är förjävligt svårt att förstå för en Stockholmare i alla fall, tyvärr!

Robsten sa...

t.om. skånska kan vara lite knepig när det rör sig om vissa dialekter faktiskt, men även här sker en utslätning av den dialektala variationen, på gott och ont.

Robsten sa...

Nu får jag väl en DO-anmälning på mig, shit! Inte illa ment gott folk.