söndag, juni 04, 2006

Vill fler svenskar ta emot fler flyktingar?

Enligt en stort uppslagen undersökning på DN-debatt gjord av Marie Demker så vill fler svenskar ta emot flyktingar än tidigare. Enligt Demkers undersökning är 52% positiva till ökad flyktingmottagning i dag.

Siffrorna är för mig mycket höga, man undrar hur undersökningen är gjord. På DN:s tyck till ruta är nu ställningen enligt följande när 2846 personer tryckt sin åsikt, 27% vill ta emot fler flyktingar, 68% vill ej ta emot fler flyktingar, 5% lämnar ”Walk over”.

Undersökning visar också på stora regionala skillnader. I södra Sverige är motståndet stort, i norr mindre, i Skåne allra störst. Som förklaring på detta nämner Demker ” historien, traditionen och livsstilen på platsen där de bor.”

Demker nämner alla möjliga orsaker utan den mest självklara, att Skåne tagit emot flest flyktingar, t.o.m. en, till synes osäker och bortkommen, flykting som talade dålig svenska och blev intervjuad i SVT nämnde direkt den mest uppenbara av förklaringarna. Varför nämner inte Demker den mest uppenbara förklaringen? Politiska skäl naturligtvis, så får en statsvetare inte bära sig åt , hon skall vara objektiv vilket Demker inte är.

Demker har förekommit i massmedia förut, hon har medverkat i en artikelserie i Expressen och uttalat sig på ett sätt i flyktingfrågor så att hennes objektivitet måste sättas i fråga, bl.a. granskades SD på ett sätt som inte kan betraktas som objektivt, de enda som blev intervjuade var avhoppare. Inget annat parti skulle granskas på detta sätt.

I tidskriften Ordfront skriver Demker så här om förhållandena i Danmark,

De andra partierna i Danmark gav Dansk Folkeparti alltför stor plats i valdebatten. Partiledaren Pia Kjaersgaard tilläts sätta agendan.

Det var ett stort misstag. De lösningar som högerpopulistiska partier lanserar är så enkla och därför svåra att värja sig mot, de blir väldigt slagkraftiga i en debatt.

Jasså, Enkla populistiska argument är svåra att värja sig mot? Detta säger alltså en statsvetare.

Demker skriver också på Vägval Vänsters hemsida.

Det absolut mest uppseendeväckande upptäckte jag via sökmotor på ordet ”Demker” , fick upp en artikel från Friktion anno 2002, där står det så här,

- Ett exempel är Marie Demker, en av de produktiva statsvetarna från Göteborg, som i förra veckan på DN Debatt förklarade att Sveriges befolkning hade blivit mindre flyktingfientlig under 1990-talet. Vi på Friktion är bekvämare av oss, vi nöjer oss med att hänvisa till våra motargument från i fjol när Demker vevade samma tes.

Jasså, hon har framfört samma slutsats tidigare! Detta var intressant, 2001 och 2002 påstod hon att svenska folket blivit mer flyktingvänligt. Åren däremellan är hon tyst, då visar barometern på ett ökat motstånd, sedan när hon lyckas få fram en positiv kurva så vips! Så framträder hon på DN-debatt igen. En svensk forskare har lyckats utmärka sig igen genom sin bristande trovärdighet. Är det något med vårat klimat eller med vår politiska korrekthet?

3 kommentarer:

Robin Hood sa...

Jag sa det i förra inlägget, men säger det här igen.

När svenskars erfarenhet av invandrare är av de som växt upp i betongförorter där utslagning, kriminalitet och social misär är vardag, så kommer den erfarenheten sällan att bli positiv.

Folk är rädda för social turism, och kulturkrocken kan ibland bli för stor när man möter människor vars hela uppväxt är präglade av politiskt och religöst förtryck.

Demker kan ju stoppa upp sina kurvor någonstans, det kommer alltid att finnas ett stort motstånd på alla platser på jorden att ta ekonomiskt ansvar för människor från andra kulturer. Att försätta invandrare i en bidragssituation i betongförorter dit vi svenskar aldrig åker, kommer aldrig att bli en lyckad integrationspolitik.

Robsten sa...

He, he, måste kommentera denna rad bara,
" Att försätta invandrare i en bidragssituation i betongförorter dit vi svenskar aldrig åker, kommer aldrig att bli en lyckad integrationspolitik."

Jag själv råkar bo i en sådan "betongförort", innan jag flyttade till denna ort så var min syn något positivare kan jag säga.

Robin Hood sa...

Då borde du rimligen förstå min poäng också, och varför vår syn på invandring är så olika.