söndag, maj 13, 2007

Löjets skimmer

Såg för en gångs skull på melodifestivalen, brukar inte göra det då musiken brukar vara så dålig så det mest liknar en pina att genomlida hela tillställningen. Jag måste säga att jag tycker den allmänna nivån höjts enormt de sista åren och speciellt i år. För en tio femton år sedan skulle det vara rena tortyren att genomlida en schlagerfinal, nu är det inte det längre. Själv gillar jag lite rockigare musik, lite snabbare tempo och mer rock än schlager, alltså tycker jag oerhört mycket mer om gårdagens final än de som avverkades för femton år sedan när de flesta bidrag var genomsega ballader av oskolade röster dessutom.

Jag blev dock överraskad av den öppna politiska röstningen, att grannar röstar på grannar har alltid varit ett faktum mer eller mindre, men nu är det inget man ens hymlar om längre. Den "politiska" röstningen tar alla som självklar, även de svenska kommentatorerna. Den är dessutom så påfallande att det blir löjligt. Det är inte bara öst som röstar på sina grannar och kulturella vänner, väst gör det i lika hög grad. The Ark fick väl i princip alla sina röster från våra nordiska grannar, Finland likaså. Ärligt talat, de uppskrivna "Ark" hade ingen chans i denna konkurrens, de hade blivit förnedrade även utan en "politisk röstning", ja kanske ännu mer förnedrade.

Min favorit? Ja inte var det Serbiens bidrag i alla fall, av någon anledning har denna schlagertävling dragit till sig homosexuella människor, jag vet inte varför men så är det. Serbiens bidrag var inte bäst men eftersom det var en "lesbisk kampsång" och en inte alltför dålig låt så var segern given. Min favorit var utan tvekan Moldaviens bidrag, som de unga flickorna var klädda och med deras unga fräscha utseende parat med den rockigaste låten så utnämner jag den till en "heterokampsång". Den var utan tvekan min favorit och i framtiden kanske vi skall rösta hetero mot homo i denna tävling i stället, jag fruktar bara att "min" sida kommer att förlora.

Länk DN

Länk SvD

Andra bloggar om:

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha ja, det var ju en intressant synpunk;, att lyfta fram Moldaviens bidrag som favorit och artisternas klädsel som fräsch. Jag hoppas du är ironisk, annars känns det mest rätt unket och gubbsjukt. Själv tycker jag det är rätt osmakligt att ett land som mest är känt för trafficking skickar unga tjejer som ser ut som riktigt billiga porrskådisar.
Vad gäller Serbiens bidrag tycker jag det är ett tecken på mognad att skicka en kvinna som faktiskt kan sjunga, framför att välja någon som uppfyller den gängsen normen och om detta nu dessutom skall betraktas som en "lesbisk kampsång", vilket svensk media tydligen bestämt sig för att det ska, så är det faktiskt också ett stort steg framåt med tanke på homosexuellas ställning i Serbien.
Och nej, jag är inte själv homosexuell!

Robsten sa...

Ja, jag raljerade lite i min artikel om Moldaviens bidrag, har lite svårt ändå att hålla en helt seriös ton här märker jag. Men jag gillar i grunden inte schlager utan är mer än fan av rockmusik, därför är Moldaviens bidrag min favorit, det var inget skämt.
Ja Moldavien är känd för människohandel och alla krafter bör sättas in för att stoppa sådant, där har du mitt fulla stöd (där har du nog mer stöd än du kan ana).
Moldavien är också Europas fattigaste land, jag höll tummarna för en vinst och att lite pengar skulle strömma in i landet. Jag vet nu inte vad Moldavien har för regering, det är väl någon korrupt historia i vanlig ordning.
När det gäller "lesbisk kampsång2 så andas det PK över det hela, varför har "homomaffian" tagit över just i schlagersammanhang? (inte för att jag bryr mig överdrivet mycket men reagerar med ryggmärgen mot PK).
Jag måste med rodnad på mina kinder erkänna att jag inte har den minsta aning om hur de homosexuella har det i Serbien, jag har tydligen glömt fullständigt att läsa in det.
Och om du vore homosexuell så vore du lika välkommen att kommentera ändå, jag lovar, din försäkran var helt i onödan.

Anonym sa...

Hellt rätt. Gör en svartvit tolkning av ESC, öst mot väst, hetero mot homo..... Gå ut och knacka bög i nån park så får vi en ordentlig 70-tals kick igen...........

Robsten sa...

Eeehh...motsättningarna mellan öst och väst får tidningar och TV stå för , DEN motsättningen lyfte inte jag fram. Läser du tidningar och såg du finalen, med ljudet på?
Tja när det gäller den andra motsättningen får jag väl ta på mig lite skuld i alla fall. Så typiskt att en "lesbisk kampsång" skall gå och vinna bara.

Anonym sa...

Nej du sa inget om öst och väst, ....bara om Serbien....
Det är väl fantastiskt att ett land som Serbien som har körts i botten av krigsfascister får en vinnare, en möjlighet till ny självkänsla och det av en butchflata... Inte nån gammal krigspitt....... Likaså gör Ukriaina upp med sovjetfascismen med humor och glitter.... Lasha Tumbai..låter farligt likt Russia goodbye.......

Grattis till gamla östblocket till en ny identitet och självkänsla... och grattis till Sverige som ännu en gång har ett kvalitetsnummer och gayprägel..........vi är alla vinnare..... (utom heteromaffian förstås..)

Simon

Robsten sa...

Jag hyser inga antipatier för Serbien what so ever, det som hände under kriget skall vi helst inte röra tror jag. Jag har inget emot att en "butchflata" vinner heller, tro mig. Det som däremot irriterar mig är att en "lesbisk kampsång" vinner och att vinnarens sexuella preferenser lyfts fram som en extra tillgång i denna tävling. det är lika orimligt enligt mig som att det skulle lyftas fram att som någon speciell poäng att någon var hetero, det hör liksom inte till tävlingen. Tycker jag då men tydligen gör det verkligen det. Men jag undrar i mitt stilla sinne vilket synsätt som är minst fördomsfullt, ditt eller mitt.
Lika lite skulle jag rösta på något som har "gayprägel", (enbart för denna prägel) det är alldeles tydligt att Salo spelade på att hela tillställningen andas "gay" och att han tänkte knipa några extra poäng för att de utan jämförelse de mest aktiva i denna tillställning är homosexuella.
Ja, jag tillhör heteromaffian, men jag skulle aldrig ge en extra poäng till någon som spelar på "heteroprägel", jag skulle aldrig i livet se det som någon extra fördel om någon hade "heteroprofil", förutom att det skulle vara ganska modigt i rådande paradigm. Skulle valet om vinnare stå mellan en heter och en homo där homon gjorde den bättre prestationen skulle jag rösta på den sistnämnda. Jag tycker nämligen (och där är jag ovanlig)att sexuella preferenser inte har med musikprestationen att göra.

Anonym sa...

Okej Robsten, du är en fin heterokille som är trygg i ditt manliga libido, gillar kvalitetsmusik, men blir lite irriterad på uttrycket "lesbisk kampsång"... Borde inte du oroa dig mer över hockey förlusten än över ESC????

Mannen, nobody's perfect.....
Simon

Robsten sa...

Jo det gör jag också. Jag är dock alltför chockad och tagen över förlusten och det usla spel kronorna presterade för att kunna skriva något om det. Kronorna spelade så uselt så jag började faktiskt undra om de inte fått något krav på sig av någon huvudsponsor att visa upp en "gayprofil" för att ligga i tiden, (hoppsan, nu var jag riktigt inkorrekt, det här kommer jag att få fan för).

Grue sa...

"Det låga taket i den svensk debatten och vår likriktade politik fick sig en pik i brittiska BBC1 ikväll. Den engelska kommentatorn till Eurovision Song Contest uttalade följande när det var Sveriges tur att dela ut poäng:

"Well, I am sure they are going to vote politically correct."

Börjar den svenska politiska korrektheten övergå från att vara ett spörsmål bland politiskt insatta till att bli ett allmänt skämt ute i Europa och världen?"

http://www.flashback.info/showthread.php?t=485945

Mejlade de fyra stora tidningarna om det här men dom verkar inte tycka att det har nyhetsvärde. Är det månne för att dom själva känner sig träffade...?

niklas sa...

Oj, hoppsan! Om jag var du så skulle jag inte säga något mer, du vet tiga är guld. Men jag förstår så väl vad du menar.
Visst finns det ett stort intresse för schlagermusik bland homosexuella personer, många av dem som är engagerade i branschen har också den läggningen, men jag tycker att det är lite gulligt. Äkta entusisiaster är alltid rolgt att lyssna på, se t ex Ronny pch Ronneys schagerblogg. http://schlagerronnys.blogspot.com/
Vad detta beror på har jag naturligtvis ingen aning om, skulle väl behöva studera antropologi för att klura ut det. Men vi ska akta oss för att konstruera en motsättning mellan hetero-och homosexuella när vi diskuterar en så pass betydelselös sak som schlagers.
Nä, låt oss njuta av musiken och föra kampen för homosexuellas mänskliga rättigheter tillsammans.
Jag skäms å mänsklighetens vägnar vid blotta tanken på att ens samhälleliga rättigheter ska ställas i relation på till vem man väljer att älska.

Robsten sa...

Ha, ha, fortsätt maila Grue. i sanningens namn var det fler än Sverige som röstade "politiskt korrekt", en viss harm och indignation kunde märkas från de svenska kommentatorernas håll under kvällen, på den kultrella röstningen där alla röstade på sina grannar.
Förresten heder åt Estland som gav Ryssland en TOLVA, trots ländernas debackel emellan, det var starkt gjort i sanning, heder åt dem.

Robsten sa...

Jo förresten, jag höll på att glömma. Jag var nere i affären och såg "löpet" på Aftonbladet och Expressen. Ola Salo fick visst ett raseriutbrott efter tävlingen där han brast ut i epitet som "dyngtävling" och liknande. Jag vet inte ehuru dessa epitet förstärker eller försvagar hans "gayprofil", lite dålig förlorare luktar det allt, gay eller inte.

Robsten sa...

Niklas skriver
"Men vi ska akta oss för att konstruera en motsättning mellan hetero-och homosexuella när vi diskuterar en så pass betydelselös sak som schlagers."
Måste jag hålla med om, men någonting gör mig irriterad i upplägget jag skrivit om. (och jag har försökt förklara varför, månne har jag inte lyckats nå ända fram).
Vidare Niklas,
"Nä, låt oss njuta av musiken och föra kampen för homosexuellas mänskliga rättigheter tillsammans. "
Mänskliga rättigheter skall självklart gälla alla, även homosexuella. Men "kampen" skall inte föras genom att "lesbiska kampsånger" får extra poäng eller puffning, den skall föras genom att "lesbiska kampsånger" bedöms på exakt samma grunder som allt annat.

Robsten sa...

Instämmer i vad Wager säger på sin blogg,
http://merit.blogg.se/1179047064_en_mer_n_urdlig_frlor.html

Anonym sa...

Eftersom det var jag som först införde uttrycket "lesbisk kampsång" på den här kommentarsidan (är inte van att kommentera anonymt, råkade bara bli så den här gången) känner jag att jag behöver kommentera det en gång till. Vill nämligen understryka att det är svensk media som tycks ha bestämt sig för att det är en lesbisk kampsång. Ok, min serbiska är inte perfekt, men jag uppfattar det som att sången handlar om en bön om kärlek i största allmänhet. Nu råkar Marija Serifovic tydligen vara populär i gay-kretsar på Balkan och vad jag har förstått av hennes kommentarer efter segern så är hon glad över att alla gillar hennes musik, gay eller ej, och det är väl bra, precis så det ska va!? Men visst är det fascinerande att frågan tycks vara så viktigt för många?!
Efter att ha bott en tid i Serbien så tycker jag det är ytterst befriande och uppmuntrande att ett bidrag som detta får representera Serbien och det är glädjande och positivt att det premierades med en vinst.
Vad gäller den "politiska röstningen" förstår jag egentligen inte uppståndelsen. Det är ju inget nytt! Bara för att det tillkommit en del nya länder som gör att effekten blir tydligare. Jag tror att den allra tydligaste "grann-röstnigen" vann ändå Sverige på. The Ark fick ju faktiskt ALLA sina poäng från de nordiska länderna (+UK) och inga, inte ens låga poäng från andra länder. Jämför det med tex Serbien och Ukraina, som visserligen fick 12:or från sina grannar, men i stort sett fick poäng från samtliga röstande länder. (Vilket i viss mån kan bero på stor ex-Jugoslavisk och ex-Sovjetisk diaspora!) Tycker också att den här politiska röstningen har ett underhållningsvärde i sig. Satt och roade mig med att gissa hur länderna skulle rösta och spikade in så gott som full poäng, och detta utan att ens ha sett tävlingen utan bara kom in i omröstningen! Kanske bara ett tecken på att jag är mer insatt i politik och internationella relationer än schlager! /G

Anonym sa...

Ok G. Vi lämnar "gayspåret" det är uttömt och du har kanske rätt. Vad gäller den "politiska" röstningen så håller jag redan i ursprungsartikeln delvis med dig. Men det börjar kännas gammalt detta, no hard feelings;-)
Robsten