måndag, maj 14, 2007

En äkta antirasist?

Esbati, vänsterpartist och tidigare ordförande för Ung vänster driver en blogg. På denna blogg reagerade Esbati på det "Dokument inifrån" som jag tidigare skrev om, se nedan. Esbati reagerar och uttalar sig som väntat. Programmet som tog upp överrepresentation av våld mot barn i invandrargrupper och hur dessa barn har det i vissa fall, kritiseras våldsamt av Esbati. Han kallar journalisten Evin Rubar implicit för rasist genom att sätta etiketten "rasism" på artikeln där han skriver hur dåligt det är att ta upp detta problem. Han kritiserar också Rubars tidigare program när hon fick fram att en företrädare (ordförande rentav) för ROKS tycker att män är djur. Denna ordförande (Ireen von Wachenfeldt) sade rent ut i programmet, flera gånger, just det att "män är djur", man får lite svårt att förstå vad Esbati kritiserar egentligen. Skulle Rubar ha klippt bort det som programmet handlade om, är det så Esbati resonerar?

I sin artikel skriver Esbati,

- berätta för hela svenska folket att det viktiga inte är att barn misshandlas i Sverige och far illa därpå, utan vilken hårfärg deras föräldrar har, varför det kan bli nödvändigt med ytterligare allmän misstro och hets mot allehanda blattar.

Esbati gör vitt till svart och svart till vitt. Vi har precis tvärt om förnekat att vissa grupper har en överrepresentation av våld och inte vidtagit åtgärder mot detta, inte pratat om detta. Just p.g.a. rädsla för att bli kallade rasister av typer som Esbati. Socialtjänst skola och polis har inte kunnat ta i problemet, inte vetat vad de skall göra och inte kunnat prata om problemet, just för att typer som Esbati blixtsnabbt kommer med sina nazist och rasistanklagelser. Problemet är också att invandrare måste informeras om vad som gäller i detta land, att samhället sätter gränser och ger signaler, hur skall det gå till om man inte ser på de mönster som finns bland fall av barnmisshandel?

Esbati är också mycket nedlåtande mot dem som kommenterar under hans artikel, han låter det framstå som att de är lite mindre vetande och en smula efterblivna, de som inte jublar åt hans anklagelser. I själva verket är det Esbati och hans meningsfränder som inte förstår vad det är han gör. Esbati med kompani gör det omöjligt att ta i dessa problem och åtgärda dem, de stigmatiserar alla med ord som "rasist" och "främlingsfientlig" som försöker dra upp ett svårt och komplicerat problem till ytan. I själva verket är det personer som Esbati som lagt grogrunden till att det blivit så här. De har skapat den mentala grund och paradigm som gör det så förbjudet att tala om vissa problem. Inte nog med att Esbati förhindrar en lösning av problemen, han med meningsfränder är implicit orsaken till sakernas tillstånd också, dubbelt skyldig Esbati.

Esbati och hans vänner bryr sig sannolikt inte om alla de barn som blir utsatta för detta våld, det viktiga är att deras "rasistteori" inte ifrågasätts, att de tabun vi har inte raseras, vad kan bli nästa bastion som faller då, undrar de. Följden av detta blir att alla krav, skyldigheter, all kritik och påpekande av missförhållande genast stämplas som rasism. Alla åtgärder och handlingsförslag stämplas också som rasism. Därför vågade inte de sociala myndigheterna göra något i det faller med invandrarkillen som misshandlades i "Dokument inifrån", därför kunde inte polisen göra något, de får ju inte heller "diskriminera" någon, därför fick inte den unga killen i programmet något stöd. Starkt jobbat Esbati.

Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Anonym sa...

Klockren analys! Och skrämmande.
Johan

Andreas sa...

Man kan bli så förbannad att man spricker. Det var då FAN att rasistanklagelser kommer flygande genom luften så fort något problem med en i samhället överrepresenterad icke "etnisk svensk" grupp tas upp, även om vederbörande inte vill något annat än att fixa problemen som finns. Precis det som Esbati häver ur sig är det personerna i inslaget är oroliga ska hända. HUR, HUR kan det vara fel att söka stödja somaliska, norska, chilenska eller neptunianska föräldrar mer än andra, om det är uppenbart att de har mer problem med den här saken? Det är så befängt så att man baxnar! Jag är verkligen förvånad över att Esbati och andra likasinnade ännu inte hävt ur sig liknande rasist-anklagelser mot tidningsartiklar och socialtjänstemän som uttalar sig oroande över det ökande bruken av drogen kat bland främst somalier i Järva-området. Enligt Esbatis logik skulle samma insatser mot drogen kat sättas in hos 91-åriga "svenska" Gösta i Karlsborg, hos 20-åriga "italienska" Ramona i Burträsk, och hos 35-åriga "syrianska" Hamid i Svappavaara, trots att ingen av dom ligger i någon direkt större riskzon för att bruka kat. Enligt Esbatis logik så skall samma insatser sättas in för 40-åriga "irakiska" Muhammed och för 23-åriga "svenska" Jonas mot det överdriva supandet av akvavit såsom Skåne och OP Anderrson under midsommar, trots att det är helt uppenbart att Jonas ligger i större riskzon. Naturligtvis är ovanstående generaliseringar, och visst finns det säkert en och annan Sven och Anna som tuggar kat, liksom det finns en och annan Hazmek och Jasmin som dricker sig fulla på Hallands Fläder under påsk och midsommar, men inte fan är någon av dom många. Insatserna MÅSTE få sättas in där dom gör störst nytta!

Robsten sa...

Yeah, kunde inte formulerat det bättre själv. Dags för en egen blogg?

Andreas sa...

Förresten, Robsten, du kanske har något blogg-inlägg på gång angående följande. Annars är det ett tips. Läste gratisblaskan punktSE idag, och i den finns en två-sidors bilaga som heter "Macho". En intressant skapelse gällande främst genus, står det. Men man frågar sig ju verkligen om det är det som den handlar om, när det i bilagan intervjus ett av svenska domstolsväsendets högsta höns (minns tyvärr inte vem), som uttalar sig högst icke sakkunnigt om att mäns våldsamhet ligger i det biologiska och i att vi är geneteiskt skapade på det sättet. Intervjuren i fråga har inget att invända. Genus är precis TVÄRTOM, genus försöker förklara skillnader mellan könen genom sociala företeelser, INTE biologi och genetik. Tydligen så gäller inte samma premisser för båda könen, ty egenskaper som anses negativa och traditionellt manliga (såsom våldsamhet och aggressivitet) förklaras med våra gener, medan egenskaper som anses negativa och traditionellt kvinnliga (säg överkänslighet eller "virrighet" gällande sådant som höger och vänster) förklaras med sociala skillnader, oftast skapade av det förtryckande patriarkatet. Hade samma person (eller vem som helst) uttalat sig om ovanstående kvinnliga egenskaper, och sagt att "Jag tror att det ligger i kvinnors gener att de är inkonsekventa och virriga, det är helt enkelt deras natur", gissa om det hade blivit ramaskri. Jag tar inte ställning till någon förklaringsmodell, varken genus-sociala eller biologiska, men jag tycker fanimig att man ska vara konsekvent. Men konsekvensen är underordnad ideologin antar jag. Ändamålen helgar medlen, och exakt de anklagelser man riktar mot "fienden" är inte felaktiga att bruka själva i "kampen", särskilt när man vet att ingen vågar säga emot. Pyttsan och bah.

Andreas sa...

Haha, ja, kanske det =) Du får ursäkta mina ibland något långa raljeringar, och särskilt de, som den ovan, inte har mycket med ditt inlägg i fråga att göra. Istället för att tipsa om sådant och skriva ett inlägg, kanske jag borde starta en egen blogg. Har dock ingen aning om hur det fungerar. Inte det tekniska alltså, det klarar jag nog, utan jag menar mer det administrativa, såsom hur länk till ens blogg kommer upp under artikeln på DN som bloggen behandlar, etc. Sen så vette tusan om någon skulle vilja läsa vad jag skriver =) Får ta mig en funderare dock!

Robsten sa...

Nä jag tycker du formulerar dig bra, första kommentaren här av dig här var rolig att läsa, därför föreslog jag en egen blogg, men det tar en förbannad massa tid, det gör det, men det är också roligt. Twingly-pingarna sköter väl sig själva, bara man länkar till artikeln i tidningen, någon gång måste man väl pinga på Twingly, sedan går det av sig själv faktiskt.
Jag hörde talas om "Macho" på Isobels blogg, jag det är en riktig synpunkt du har där, men jag kan inte skriva om allt, har nästan fått en inflammerad deltamuskel av allt skrivande, får dra ner lite så muskeln hämtar sig;-)

Grue sa...

Vet iofs inte vad en deltamuskel är men har nåt skrivrelaterat problem iaf. Stackars oss internethuliganer...

Bra artikel, håller helt med.

Interjun med von Wachenfeldt blev kritiserad så SvT valde att sända det oklippta materialet i SvT morgon. Håll till godo.

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?a=397112&d=35528

Anonym sa...

Dokument inifrån tycks vara sugigt överlag. Deras program Pälsjägarna är också anmält till Granskningsnämnden, se bloggen Om Dokument inifrån om Johan Ripås och resten av gängets arbetsmetoder.