lördag, maj 19, 2007

Intellektuella bottenrekord i den politiska debatten

Ja man tar sig för pannan. Chefredaktören för Arena och tillika frilandsskribent på Expressen Per Wirtén skriver så här på sin blogg,

- Konsekvensen är samma som efter Rosengren och Bildt: att politikens trovärdighet sjunker lite till. Men nu socialdemokratins. Politik är inte bara ett yrke. Det är ett sätt att leva, att vara, ett ideal. Vänsterpartierna har mer än andra hållt uppe idealet – och även burits upp av det. Göran Persson har slagit undan benen på mer än hundra år av politisk vardag inom arbetarrörelsen.
Persson är en man utan heder.
Socialdemokraterna är ett parti som nu måste reparera sin heder. Till att börja måste Mona Sahlin säga nåt skarpt.

Jag tror inte mina ögon, "Mona Sahlin måste säga [något] skarpt", är det alltså på denna nivå vår politiska samhällsdebatt hamnat? Ja, Socialdemokratin har tappat sitt förtroende hos folket, det kan alla se. Tyvärr är det inte bara socialdemokratin som tappat sitt förtroendekapital utan samtliga de sju riksdagspartierna. Politik har just tvärtemot vad Wirtén säger, förvandlats till ett yrke och karriär. Hela den skara av yrkespolitiker har blivit vår tids nya adel som Isaksson så förtjänstfullt visat i sina böcker, yrket går t.o.m. i arv till vissa delar. Politiker har förmåner och löner som normala löntagare inte har, de har pensionsförmåner som är mer att likna vid de villkor bonusdirektörer har än vanliga löntagare. Politiker bor inte där vanliga löntagare bor, de åker inte kommunalt de deltar kort sagt inte i den verklighet som vi andra lever i. Politiker har inom lagens råmärken fifflat med barnledighet så att de gått i tjänst när riksdagen stängt och fortsatt sin barnledighet när riksdagen öppnat, när de varit sjuka har de "arbetat hemma" o.s.v. i all oändlighet. Allt detta har i princip företrädare för samtliga riksdagspartier ägnat sig åt. Men nu är det alltså Perssons fel att socialdemokratin förlorat sitt förtroendekapital? Sorry, problemet är oerhört mycket större än så.

Den förvirrade Wirtén verkar mena att Sahlin skall återupprätta Socialdemokratins förlorade heder. Alltså här går det för långt, jag nyper mig nu i armen, jag måste befinna mig i en surrealistisk mardröm regisserad av Franz Kafka. Menar Wirtén på fullt allvar att den politiker som mer än någon annan politiker bidragit till det vi normalt kallar politikerförakt, fått fäste i vårt land som aldrig förr skall ÅTERUPPRÄTTA HEDERN? Detta är sanslöst mina damer och herrar, de socialdemokratiska gräsrötterna gillar inte Sahlin, t.o.m. Persson var populärare, det var mest kvinnoförbundet med Pekgul i spetsen, media och politiskt korrekta riksdagsmän som drev på för att Sahlin skulle utnämnas till partiledare, detta efter att både Jämtin och Wallström tackat nej. Att Sahlin överhuvudtaget kunde utnämnas till partiledare är ytterligare ett tecken på att den yrkespolitiska klicken tappat kontakten med gräsrötterna och vanligt folk. Jag skall inte trötta läsarna med alla skandaler Sahlin gjort sig skyldig till, de flesta vet redan detta. Men vad har Sahlin gjort som minister för alla departement hon suttit på? Jag kan inte på rak arm säga något hon åstadkommit under ett helt liv som minister och hög politiker, hon har ofta framträtt i TV, pratat med sin speciella dialekt om problem hon aldrig ens försökt göra något åt. Hennes retoriska förmåga är väl passé den också, vi kan alla floskler, alla retoriska grepp som inte har något innehåll, som inte förpliktar till något. Vi lever i ett politiskt mörker där de enda "tillåtna" åsikterna är de som representeras av de sju riksdagspartierna som i princip driver samma agenda.

En socialdemokratisk bloggare, Katrine Kielos, skriver på sin blogg om Witéns artikel,

- Jag älskar att Wirten hänvisar till heder. Det är så rätt: an honorable profession.

Nä jag ger upp, möjligt att folk inte ser skogen för alla träd. Jag trodde denna Kielos åtminstone kunde tänka lite självständigt men där bedrog jag mig. Socialdemokratin är ett parti i förfall som går allt snabbare. Politikerna och medlemmar verkar helt sakna sjukdomsinsikt. I stället för att fundera på verkligheten och vad gräsrötterna kan tänkas stå för så kör man på med varannan damernas som förvandlats till "damernas hela tiden" och politiskt korrekta floskler, det är just det många väljare INTE vill ha. Men väljarna spelar i dagens politiska klimat tredjefiolen, det är den politiska nomenklaturan i ohelig allians med den mediala nomenklaturan som gäller, förutom en dag var fjärde år.

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Grue sa...

Jag håller definitivt med om att SAP är ett parti i totalt förfall. Deras Perssonbashande direkt efter avgången säger en del om moralen inom partiet. Han behövs inte längre, då sparkar vi på honom. Tidigare sa dom inte ett knyst om hans diktatoriska fasoner. Sen är Sahlin som du säger helt bisarr.

Däremot tror jag inte att Kielos menar så illa med det där. Hon är kritisk och får en del skit av sina egna för det, bl a när hon med rätta hånade deras youtubevideo:

http://kkielos.blogspot.com/2007/05/obegripligt.html

Vad jag inte kan förstå är varför vettigt folk som hon och Stikkan Ljunggren som ser hur mycket skit som finns i partiet håller sig kvar. Jag var sosse förr och gick och gnällde på dom i flera år men till slut kom jag ju till en punkt där jag insåg att jag faktiskt inte håller på dom.

Robsten sa...

Nä, jag var väl också högersosse tills för en elva år sedan, men jag låg värdegrundsmässigt redan då en bit bort från dem, mer konservativ även om jag inte visste om det riktigt. Nu finns inget kvar av det gamla partiet, ingenting, bara Sahlins floskler och "två av tre damernas". Jag visste under en tid inte vad jag sympatiserade med eller vad som var fel tills jag flyttade in i ett invandrartätt område där i alla fall jag tyckte allt var fel.
Nä, jag kanske var onödigt hård mot Keilos men hennes kommentar i sammanhanget var så urbota dum. Nä fick jag visa henne runt i områdena häromkring och prata med henne i lugn och ro ett par timmar om vad jag tycker är fel så kanske fjällen skulle falla från hennes ögon, det har hänt förr. I alla fall skulle hon sluta att förknippa mig och mina åsikter med rasism och nazism, det är jag övertygad om.

Engelbrektsson sa...

Mycket bra inlägg! Jag tror dock att du, tyvärr, underskattar Monas stöd.

Robsten sa...

Ja, kanske det, jag avskyr ju henne personligen så jag kan väl färgas av min personliga åsikt. Dock tror jag att media blåst upp henne, lite som med F!, braskande rubriker, 25% kan tänkas rösta på dem, vi vet hur det gick. Sossarnas mycket goda opinionssiffror tror jag inte Sahlin kan ta åt sig äran av, utan snarare Alliansen. När Sahlin tillträdde som partiledare så var hennes förtroendesiffror "all time low" för en tillträdande partiledare för Socialdemokraterna. Precis som jag skrev så stöddes Sahlin av grupper som inte direkt står gräsrötterna nära.

Grue sa...

Det här måste du lyssna på Robsten: 48 minuter in i programmet kallar den danske politikern Naseer Khader Mona för halalhippie:

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1300

Robsten sa...

Ja det var kul, lyssnar sällan på radio annars, borde kanske göra det lite mer;-)