söndag, maj 20, 2007

Federleys avskedstal

Federley avgår som ordförande från Centerns ungdomsförbund, i samband med det så publicerar han sig på DN-debatt. Det börjar likna en tradition att avgår man från en politisk organisation av lite större format så tar man chansen att publicera sig på DN-debatt och säga vad man tycker, säga det man inte riktigt har kunnat säga tidigare. Inget fel i det, jag hade sannolikt gjort samma sak själv och dessutom gör det ju artiklarna intressanta. De partiriktiga åsikterna har vi hört till leda och vi kan allesammans rabbla de etablerade satserna i sömnen.

Förutom att återigen puffa lite för platt skatt så förvånar Federley med att ta upp yttrandefriheten och demokratin i vårt land, det brukar annars vara mina favoritämnen, så här skriver Federley,

- Synen är snävare än någonsin på vad som är acceptabelt att säga, tycka och tänka. Trots att Sverige har haft en fullvärdig demokrati i snart ett hundra år har vi börjat överge grunderna för demokrati i form av den fria debatten och åsiktsskillnaderna.

Många läsare av denna blogg nickar nu igenkännande, det är ju precis vad vi brukar råka ut för som är en smula kritisk till vår nuvarande generösa flyktingpolitik. Vi propagerar i de flesta fall inte för platt skatt (några gör det men definitivt inte jag) men den upplevelsen av begränsning i yttrandefrihet och åsiktsfrihet känner vi igen som handen i handsken. De normer och mallar som vi skall hålla oss innanför är snävare än tidigare, även om ett trendbrott kanske är på väg. Bryter man mot den kodex som vi alla känner existerar mellan raderna så straffas man, detta kan t.o.m. ske explicit som att man blir utesluten från sin fackförening. Nu har jag aldrig hört Federley kritisera när andra grupper blir drabbade av detta åsiktsförtryck, som den nyliberal han är så reagerar han bara när detta drabbar honom själv. Dessutom måste ju den allmänna debattnivån vara högre utanför partierna än i ett parti. Ett parti har ju trots allt ett grundläggande program som man måste hålla sig till. Federley har sett på när folk blivit av med jobbet, uteslutits från sina fack och blivit misskrediterade rent allmänt för sina åsikters skull, han har mig veterligen aldrig sagt någonting om detta. Nu visar det sig att han också känner sig en smula förföljd i sitt eget parti för hans frispråkighet. Jag är ledsen Federley, mina sympatier för dig är tämligen begränsade. Rent principiellt råder det dock ingen tvekan om vad som borde gälla, om du Federley får propagera för platt skatt så borde jag få ha synpunkter på Sveriges flyktingpolitik.

UPPDATERING:
Som Federley mycket riktigt påpekade har han tagit avstånd från sådant som uteslutning p.g.a. åsikter vilket jag efterlyste. jag får därför ta tillbaka en del av det jag skrev och be Federley om ursäkt. Länk HÄR


Länk DN

Andra bloggar om:

ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

5 kommentarer:

Federley sa...

Robsten, du har följt mig så länge att du borde ha sett att jag så sent som denna vecka kritiserat kommunal för uteslutningen av en sd-medlem. Att jag i diskussionen kring huruvida man ska ta debatten med sd försvarat deras rätt att arrangera möte och uttrycka sin åsikt och att jag försvarat Åke Greens rätt att uttala sig så som han gjorde.

Jag begär inte dina eller någon annans sympatier. Jag redogör för brister i dagens offentliga utrymme. Det had evarit klädsamt av dig att omfamna att jag lyfter debatten istället för att lägga dig i ett underdog perspektiv.

Robsten sa...

Äääeee..Jag läser, som du ju själv märkt, din blogg en gång varje dag (för att du faktiskt tänker självständigt).Jag måste ha missat detta, i så fall får jag be om ursäkt. Men är ju fan i så fall, jag brukar inte missa sådant.

Robsten sa...

Kan du länka till det om kommunal?

Weine Berg sa...

Ju fler som får upp ögonen desto bättre för framtiden.

Robsten sa...

Jepp jag hittade artikeln
http://federley.blogspot.com/2007/05/kommunal-och-siktsfriheten.html
Då måste jag ta tillbaka en del av vad jag sade, och det är ju i grunden bra.