I en artikel i SvD så tas frågan upp om vad som gynnar SD och vad som sannolikt inte gynnar SD. Artikeln är resonerande och lågmäld, till skillnad mot många andra artiklar i ämnet. Det roliga är själva utgångspunkten för frågeställningen, hur skall vi hitta en strategi för att minimera SD? Man skulle kunna tänka sig artiklar av där statsvetare fick uttala sig hur man på bästa sätt kunde minimera Socialdemokraterna eller Moderaterna, nä, det skulle man inte förstås, det skulle anses som odemokratiskt.
Nå, statsvetaren Henrik Oscarsson (ännu en i raden) säger i SvD,
- Så här beter man sig inte mot något annat parti. Uppmärksamheten stärker bilden av SD som ett anti-etablissemangsparti. Det tror jag det gynnas av,
Nu råkar ju SD vara ett anti-etablissemangsparti och eftersom en betydande del av befolkningen inte tycker som etablissemanget i vissa frågor så är det klart att partier röner stöd bland befolkningen. Högt uppburna statsvetare och skickliga politiska strateger har tydligen aldrig ställt sig frågan om etablissemanget kan ha fel i någon fråga. Utgångspunkten är hela tiden att detta "etablissemang" sitter på sanningen och hur skall vi få "pöbeln" att förstå hur rätt vi har.
Vidare skriver Oscarsson,
- Det är två berättelser som berättas hela tiden. Den ena handlar om hur kriminella, oense och konstiga SD:s politiker är. Den andra handlar om hur fruktansvärt hotade de etablerade partierna känner sig. Ingen handlar om sakfrågorna
Där slår han huvudet på spiken, hela saken utgår från att de etablerade partierna faktiskt känner sig hotade av SD. Personer jag pratat med menar att det beror på att de ju självklart riskerar att förlora diverse mandat till SD och därmed förlorar några trogna partiarbetare sin självklara födkrok. Jag tror uppriktigt inte att det stora hotet ser ut på detta vis, även om det naturligtvis ligger en del sanning i det. Nej jag tror att det är den politiskt korrekta paradigmen som hotas. Det etablissemang vi talat om har styrt agendan, har styrt vad som är korrekt, humant och fint, de har styrt vad vi får tala om och vad vi inte får tala om. Allt detta kan ställas på ändan om ett nytt parti kommer och har de inkorrekta åsikterna på sitt partiprogram, de har dessutom fräckheten att tala om förbjudna saker helt oblygt med rak rygg. Denna paradigm gick i kras i vårt södra grannland, alla vet vilka reaktioner det fick från vårt Svenska politiska etablissemang, nu håller den på att krackelera i vårt land och politikerna vet inte vilken fot de skall stå på.
Andra bloggar om: SD; Demokrati; politikᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ
9 kommentarer:
Precis. Dessutom skulle ett starkare fokus på SDs politik tydligen försvaga snarare än stärka dem. Tydligen är de som röstar på SD oinsatta i deras politik och väljer dem av helt andra skäl, som t ex den etablissemangsfientlighet som nämns i artikeln. Varför det ligger till på det sättet är oklart.
Antingen är det så att om etablissemanget börjar diskutera SD som om de vore vilket parti som helst, så skulle SD bli en del av etablissemanget och deras röster försvinna. Folk röstar nämligen bara på partier som är emot etablissemanget.
Eller så skulle en seriös diskussion om SDs politik leda till att allmänheten inser att SD faktiskt vill begränsa invandringen och så försvinner deras röster av den anledningen. Ingen vill ju minska invandringen.
Visst är det fel på invandringspolitiken, av totalen som får stanna är ca 87 % humanitära skäl, det var väl inte meningen att invandringpolitiken skulle hamna där, nu går mer än fyra av fem PUT till folk som inte har asylskäl, pesonligen tycker jag att det har gått för långt i generösa PUT och vi har redan en betydande bidragsinvandring som ställer Sverige i en särposition i förhållande till andra länder sverige kan liknas vid en internationell socialbyra om man jämför vad andra länder har för regler.
Håller med dig till viss del men i jämförelse med mycket annat var det här lättvikigt. Kommer ihåg på Aktuellt när CP:t Anna Hedemo sa "om man nu inte vill att Sd ska nå riksdan, vad ska man göra då?". Objektiv journalistik à la DDR.
Det som oroar mig är att folk dessvärre inte är tillräckligt insatta i invandringsfrågan. Majoriteten hänger ju inte på massa bloggar hela dan utan får bara sin dagliga dos propaganda från Sanningsministeriet och dess hantlangare. När jag avslöjar siffror för folk - även folk som hänger med hyfsat och har allmänt bra koll - så blir dom oftast rätt chockade: "jag visste att det var illa, men så illa!".
Nej Fredrik Reinfeldt, lär dig av Anders Fogh Rasmussen. Fjäska inte för Sahlin utan sök samarbete med Sverigedemokraterna.
En önskedröm; Reinfeldt har bara politiskt korrekta åsikte. Han saknar till skillnad mot Fogh inre moralisk kompass.
Ja Grue, jag skrev ju också "resonerande och lågmäld". Nu är det ju så att verkligheten är den bästa läraren, jag började fundera själv efter att jag flyttade till ett speciellt område, hade väl börjat se igenom retoriken redan innan.
Grue, jag vill väl också påstå att jag anser mig vara hyfsat insatt, men jag blev nyfiken gällande siffrorna du nämnde. Har du måhända lust att i någon form återge dom? Antingen här, eller länka, eller maila (säg till i så fall).
Ty även om statistik inte är allting, och rena siffror utan argument och retorik som sammanhållande ram inte är värt mycket, är statistik inom just en sådan ram ett värdefullt verktyg för att visa för folk hur det står till med saker och ting.
Tack på förhand.
Andreas: Mer än gärna. Jag har lagt upp en mindre databas med sånt här: här kommer några:
Den viktigaste: BRÅ:s undersökning om invandrares och svenskars brottslighet:
http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf
Invandrares sysselsättningsgrad:
http://www.scb.se/templates/Standard____177264.asp
Siffror på hur mycket invandringen kostar är mycket kontroversiella och det finns mycket olika beräkningar. I vilket fall tycker jag att man i första hand ska lyfta fram brottsligheten: min erfarenhet är att det "tar" bäst.
Invandringskritiken är mycket mer spridd bland svenska folket än vad som syns i debatten:
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9781896.asp
http://www.integrationsverket.se/upload/Publikationer/skrifter/intebaro2004.pdf
Synnerligen träffande artikel, Robsten! Sådana inspirerar.
Tack Weine;-)
Skicka en kommentar