fredag, maj 18, 2007

En avvisning som väcker media

Enligt beslut från Migrationsverket så får inte människor från norra Irak asyl i Sverige. Nu är det så att den kurdiska administrationen i norra Irak vägrar ta emot avvisade asylsökande. Detta beslut som den kurdiska administrationen tagit strider mot alla internationella principer som finns eller någonsin funnits. En man har helt enligt reglerna avvisats till Irak av polisen, han sattes på ett plan till Bagdad, som ju faktiskt ligger i Irak, med 500 amerikanska dollar på fickan. Media gör stor affär av att mannen sattes på ett flyg till Bagdad, vad tror svensk media att det skall hända med mannen? Media målar upp en bild av att det finns risk för att det väntar ett ligistgäng med skjutvapen på den avvisade mannen utanför flygplatsen, samma man reste förmodligen från flygplatsen i Bagdad när han en gång lämnade Irak.

Det här är värsta sortens slaskjournalistik, Sverige har bestämt att det inte finns asylskäl för människor från norra Irak, förmodligen ett helt riktigt beslut. Vad menar tidningar och övrig media att Sverige skall göra då? Vi kan ju inte ge asyl till människor bara för att administrationen i norra Irak tagit ett beslut som strider mot all internationell praxis och principer. Det torde inte heller vara omöjligt för mannen att ta sig från Bagdad till sitt hem i norra Irak. Media skall inte driva eller förespråka en alldeles egen politik i t.ex. flyktingfrågor. Det gjorde TV och tidningar under 90-talet, nu lever vi i internetåldern, tidningar och TV har inte längre monopol på information och åsiktsbildning. Om den traditionella median driver sin politiska agenda så kan bloggare och andra aktörer på Internet lika gärna driva sin politiska linje, låt oss göra det.

Länk DN

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Norra Irak, särskilt staden Suleymanie som han enl. artikeln kommer ifrån är säkert och det är enl. mig helt rätt att Kurder från den regionen inte får asyl. Sen finns det problemet att det finns flyg till norra Irak (direkt från Sverige) utan att behöva gå via Baghdads flygplats som är bland de farligaste platserna i hela Irak (vägen till och från dvs.), det är lite korkat att skicka någon dit när det finns enklare och säkrare sätt att avvisa folk på.

Har du irakiskt pass kan inte den kurdiska administrationen vägra att ta emot dig. Det är bara om du är "papperslös" som du ej tas emot, vilket med tanke på hur terrorismen frodar i Irak kan låta rätt vettigt.