onsdag, maj 16, 2007

Värnpliktens vara – kommentarer på "Kulturrevolution.se"

Ja, i en artikel på Kulturrevolution.se skriver Sebastian Weil att det "vore bättre att avskaffa värnplikten rakt av" och att det är en form av slaveri att göra värnplikten. Jag håller inte med honom. Värnplikten är en utmärkt form för att skapa ett försvar av vårt land där hela befolkningen hjälper till. I ett krig som sker i full skala så är jag säker att en yrkesarmé inte förslår i långa loppet, det är egentligen självklart. De små skitkrig vi normalt ser i nyhetsrapporterna skulle naturligtvis bäst skötas av en yrkesarmé, men vårt försvar skall väl klara av ett riktigt krig också, ett krig där arméer står mot varandra och där man slåss till "sista man" med alla tillbuds stående medel, ett krig som det vi såg i andra världskriget. Dessutom så är det faktiskt en typ av uppfostran för unga män som bott hos sin moder hela livet (nu svär jag väl i kyrkan så det står härliga till) att göra en krävande vapenutbildning. Det finns andra poänger också med ett allmänt försvar. Det är en mycket stark symbolik och signal att hela befolkningen hjälper till att försvara fosterjorden. Symboliken är ungefär "vi är beredda till uppoffringar och t.o.m. att då för att försvara fosterjorden" samt "vårt land är värt att försvara och t.o.m. dö för". När jag läser mina egna rader här ser jag att de verkar lite omoderna, lite gammaldags, men vem eller vilka har gjort dem det?
Att värnplikten skulle vara någon form av slaveri är också skitsnack. Om ett bostadsområde bestämmer sig för att bilda ett medborgargarde och dess medlemmar bestämmer sig för att träna kommunikation och greppteknik varannan söndag, är det slaveri då? Värnplikten är enligt exakt samma princip fast i större skala. De moderna blöjliberalerna (ett uttryck från kommentarerna på Kulturrevolution) ser precis allt som inte gagnar den egna individen direkt som slaveri, de skall väl ha betalt om de tar hand om en gammal gumma som ramlat och brutit lårbenshalsen också. Jag vänder mig med kraft emot denna nutida form av ren och skär egoism.
Detta är ett utdrag ur Weils artikel,

"Det andra sättet vi kan angripa frågan är genom moraliska principer. Värnplikten är nämligen slaveri. Man tvingas arbeta för staten. Om slaveri är okej så dör diskussionen där. Men anser man att slaveri är felaktigt så är det bättre om bara killar utsätts för den. Att utöka slaveriet till hela befolkningen är inget annat än fel. Att avskaffa slaveriet i fredstid, då risken för att dö är liten, men ha kvar det i skarpa situationer är bara löjligt. Du slipper arbeta för staten när det är liten risk att dö, men när det är stor risk måste du."

Nå, till min kommentar under Weils artikel,

"Ja ditt inlägg ligger i tiden, allt som är av tvång är slaveri. Det torde i alla fall inte vara en konservativ uppfattning utan snarare en liberal sådan.
Jag gjorde verkligen värnplikten under kalla krigets dagar. Jag anmälde mig i försvarets frågeformulär om tjänstgöring i övre Norrland för att stå i första ledet om ryssen eller någon annan kom, jag fick dock nöja mig med I2 i Karlstad till slut. Jag hade med stolthet försvarat mitt land, det är omodernt jag vet, låter nästan löjligt. Jag tror inte ni fattar vad verkligt slaveri är, det är när en annan nations arme intagit ditt land, då kan man snacka om verkligt slaveri. Jag äcklas åt nutidens liberala principer och teser, all uppoffring som inte gäller den egna karriären är slaveri, man skänker pengar åt Israels arme men har värnpliktsvägrat när svenska försvaret kallat, vad är logiken i det? Man hejar på de amerikanska styrkorna i Irak men kan fan i mig inte tänka sig att ikläda sig svensk uniform, det är så kallt i tälten och befälen är så dumma. Vi har skaffat oss ett bortskämt och intellektuellt avtrubbat folk, hur har det blivit så här?
En familj går ihop för att skydda sig mot inkräktare, en kommun eller ort går ihop för att ta tillvara sina intressen, ett parti sluter sina led för att klara en kris, ett land måste för helvete hjälpas åt för att försvara sitt land. Någon konservativ skribent (Söderbaum) drog en historia om vad en kommunist och en liberal etc. skulle göra om det brann i hotellet som de befann sig i, kan inte Söderbaum göra en liknande betraktelse om värnplikten, eller är det obekvämt?
Jag läser just nu en bok om en judisk journalist i Sovjet under andra världskriget. Hela befolkningen, ungdomar, kvinnor och barn, gamla handikappade, alla hjälptes åt för att bekämpa fienden. Man slogs i byar, i skogen på åkrar och i träsk, man slogs från hus till hus, utan mat i 40 graders kyla, ibland så hände det att någon soldat täppte till öppningen på ett tyskt kulsprutenäste med sin egen kropp för att kamraterna skulle kunna rycka fram. Tror någon att en yrkesarmé kan åstadkomma något sådant?
Jag tror vi fått det lite för bra i vårt land, alla uppoffringar som inte gäller en själv betraktas som slaveri, vi kommer att bli ett mycket lätt byte"

En hel del andra kommentarer är mycket bra skall jag säga, jag kan dock inte klistra in hur mycket som helst. Gå gärna in på Kulturrevolution och läs framförallt kommentarerna. Till slut vill jag säga att jag inte menar att man aldrig skall förändra försvaret eller anpassa den för den aktuella hotbilden. Jag har här uttalat mig om principen för en värnpliksarmé.

Andra bloggar om:

17 kommentarer:

Anonym sa...

кому вы наболт сплющились, гитлерюгенды банальные. никто к вам не придёт

Robsten sa...

Я имею только поговорить правду

Anonym sa...

ja, jag är jÄÄÄÄÄvla svartskalle
Svensk medborgare vill jag bli
jag vill anvÄÄÄÄÄnda systemet
för att belasta ekonomi

Спойте это на следующем Евровидении и получите 1-е место.

От чистого сердца

Robsten sa...

Наилучшим образом, и я имейте пакостное сердце.

Anonym sa...

шведюсики, вы лапы! я вас АББАжаю!

Robsten sa...

То намеревает?

Robsten sa...

И сколько времени находится военная служба в Россия кстати?

Anonym sa...

2 года, но никто не хочет умирать за чужую нефть, я в том числе


"шведюсики, вы лапы! я вас АББАжаю!" betyder precis "svenskar ni er gulliga, jag dyrkar er"

Robsten sa...

Se där, min ryska är inte vad den borde vara. Läst språket men glömt det mesta, var inte ens någon idealelev när det begav sig.
Jaha, i Ryssland gör man två års värnplikt, och inte för oljans skull utan för att försvara nationen antar jag (är jag säker på, ryssarna i gemen är ett av de mest patriotiska folken av alla och tänker på "moder Ryssland" i hemlighet).

Anonym sa...

gvarenda kotten tänker på att skaffa sig ett normallt liv

tänker inte du själv på Mor Svea i smyg? Va är det för fel med det?

Robsten sa...

Det är inget fel alls, vi skulle haft lite mer av "Moder Svea", precis som ryssarna har "Moder Ryssland". I Ryssland är patriotism något fint (måhända exploaterat av vissa politiska partier) i Sverige är det något fult. Vi hade en pokerkväll härförleden, en av de mer "mainstream" påverkade medlemmarna reste ragg när han fick se mitt modesta "Tors hammare" runt halsen, när jag sedan föreslog "Karoliner" av Ultima som uppfriskande underhållning låg nästan smockan i luften. Nu är mina överarmar ungefär tre gånger grövre än vederbörande så vi återvände lungt och stilla till pokern (där jag hade otur måte jag tillstå, jag fick mitt väl utmätta straff;-))

Robsten sa...

Det är bra om de olika "Anonymous" skaffar sig ett enkelt "Nick" så man kan skilja dem åt, det blir ett helvete annars att skilja er åt. Vi kan inte ha vissa som skriver på ryska och andra svenska för identifikationens skull.

oleg sa...

det var precis jag som skrev... försök förstå vad retad man blir över det där "ryssen kommer", därför steg jag in med en så elak ironi. föråt, du ser jag är inte svenskfientlig alls.
och rörande Thule då, min favvolåt med dem är Död i fält, såg tom den ryska översättningen förre november nånstans i LJ.

Robsten sa...

Ha, ha, det låter som en god deal, jag är inte ryssfientlig om du inte är svenskfientlig. Sanning och säga har jag alltid tyckt att den ryska patriotismen är något bra, jag uppfattar den som lika innerlig som den amerikanska men betydligt mer lågmäld. Jänkarna säger "jag älskar Amerika och Amerika är bäst" emedan ryssarna säger/tänker "jag älskar Ryssland". Vi svenskar får at efter den ryska modellen, det skulle bara vara löjligt om vi började svammla om att "Sverige är bäst", det ligger inte heller i vårt modesta kynne att göra så.

oleg sa...

http://karidola.livejournal.com/1702.html
här kan man läsa Död i fält på ryska


Som vi ryssar säger Varenda fågel berömmer sin egen bo/Всякая птица свое гнездо хвалит. Finns det nån svensk analog för detta ordspråk?

Robsten sa...

Nä, jag kan inte komma på något på rak arm. "Egen härd är guld värd" men det är inte riktigt samma sak.

oleg sa...

stor tack för ditt svar