måndag, juli 02, 2007

Cykeltur i kulturlandskapet


Senaste cykelturen jag och min kamrat gjorde gick över ett oerhört vackert och intressant gammalt kulturlandskap, jag tycker nog att detta var den intressantaste och bästa turen vi någonsin gjort och vi har avverkat ett antal olika turer vid detta lag. Vi cyklade längs Tullingesjön som är en vacker sträcka men vi höll sådan fart att det inte var möjligt till något betraktande av naturen direkt. Vi tog sedan färjan över till Ekerö där vi kunde betrakta ett mycket gammalt och vackert kulturlandskap. På Ekerö har det bott människor mycket länge, fornlämningar står som spön i backen och för alla med ett historiskt intresse är Ekerö en guldgruva. Första stoppet tog vi vid Ekebyhovs slott, där satt vi själva i en enorm välskött park och inmundiga varsin öl. Slottet är en av de största trädbyggnaderna som finns och är mycket vackert, aldrig har en tjeckisk öl smakat så gott.

Vi cyklade vidare över ängar och beteshagar för att göra nästa stopp vid Lovö kyrka. Denna kyrka är en riktig pärla och är så intressant att bara den kan tjäna som resmål. Kyrkan är byggd av svensk granit och är från 1100-talet, oerhört vacker och den andas forntid. Kyrkan byggdes i en tid när inte ens hela landet var kristnat och på kyrkogården står det inte mindre än tre runstenar. Dessa runstenar är dock s.k. kristna runstenar och inte hedniska, nästan alla runstenar är kristna förövrigt. De kors man ser på dessa runstenar är s.k. grekiska kors som jag i min okunskap tog för hedniska kors (alla armar lika långa) men så är det icke. De runstenar som är hedniska skall ha fågelhuvuden, solkors (svastika, t.o.m. Wikipedia har missat detta) solhjul eller Tors-hammare.

Vi cyklade vidare från Ekerö över Västerort som också är oerhört vacker vid Ålsten till stan där vi förtärde varsin rejäl köttbit som vi noggrant sköljde ner med lagom kall tjeckisk öl. För att hedra vårt gamla kulturlandskap som vi just besökt så var vi tvungna att avrunda dagen med ett försvarligt kvantum keltisk whisky, vad gör man inte för att hedra vår gamla kultur?


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

2 kommentarer:

Marthin sa...

Låter som en härlig dag!

Du borde skydda din toppklimp med en hjälm :-)

Robsten sa...

Yes! Det borde jag.